Booking VAE

Louvre Abu Dhabi Museum, Verenigde Arabische Emiraten

De beste bezienswaardigheden in Abu Dhabi

Louvre Museum Abu DhabiHet Louvre in Parijs is het grootste en best bezochte museum ter wereld, met een ontelbaar grote collectie kunstwerken. Het is dus niet onlogisch dat het museum elders een dependance heeft. Het olierijke Abu Dhabi opperde in 2009 een eigen Louvre te openen. Het nieuwe museum zou eigenlijk in 2012 opengaan, maar na een paar jaar vertraging is dat 2017 geworden.

Voor het Louvre in Abu Dhabi ontwierp de gelauwerde Franse architect Jean Novel een futuristisch kunstmuseum dat vooral opvalt door de enorme witte koepel met een diameter van 180 meter. Deze 36 meter hoge koepel zweeft deels boven het water en moet de kwetsbare kunstwerken beschermen tegen zon en zand uit de woestijn. De koepel weegt 7500 ton, bijna evenveel als de Eiffeltoren. Het dak is ‘geperforeerd’, waardoor er gefilterd zonlicht naar binnen komt.

Op een oppervlakte van 8600 vierkante meter is niet alleen Arabische kunst te zien, maar kunst uit alle werelddelen en uit alle eeuwen. De vaste collectie bestaat uit 600 werken, waarvan de helft door Frankrijk in bruikleen is gegeven. Tot de hoogtepunten behoren het schilderij Worstelende Bretonse jongens van Paul Gauguin, een collage van Picasso uit 1928 (Portret van een vrouw), een gouden armband met een leeuwenkop uit het Midden-Oosten van 3000 jaar oud en de oudst bekende foto van een gesluierde vrouw.

Het Louvre in Abu Dhabi heeft ook een kindermuseum en een aparte zaal waar jaarlijks tentoonstellingen plaatsvinden. Het gebouw bevindt zich in Museum City, een nieuwe culturele wijk op het eiland Saadiyat. Daar verrijzen ook het Guggenheim Abu Dhabi en het Zayed National Museum. De drie musea zijn verbonden met een ondergrondse tunnel van 1 kilometer lang. Website: www.louvreabudhabi.ae

Kunst in het Abu Dhabi Louvre Museum

Voor het laatst bijgewerkt op 18 november 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Louvre Abu Dhabi Museum, Verenigde Arabische Emiraten, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Louvre Abu Dhabi Museum; RMN-Grand Palais (musée de Cluny - musée national du Moyen-Âge)/Franck Raux.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam