Nieuw-Zeeland verdubbelt prijs voor buitenlandse hiker

Booking Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland hiking Milford TrackAmsterdam, 5 juni 2018 – Een stapelbed voor een prijs van 140 Nieuw-Zeelandse dollar per nacht? Dat betekent omgerekend € 85, wat je minimaal kwijt bent voor een hotelkamer in Amsterdam. Komend hiking seizoen moet je dit budgetteren voor de populaire Milford Track in Nieuw-Zeeland.

De verdubbeling van de gangbare prijs wordt enkel voor buitenlandse toeristen doorgevoerd. Nadat je deze tips gelezen hebt over solo backpacken was je misschien al aan het inpakken. Het wordt iets langer sparen om ook de mooiste plekken te zien in het natuurparadijs aan de andere kant van de wereld.

Dure natuur

In een Europese stad krijg je voor € 85 een schone kamer met gesteven bedlinnen en televisietoestel. De vraag is alleen nog of het ontbijtbuffet bij de prijs zit inbegrepen. In Nieuw-Zeeland krijg je voor die prijs een stapelbed in een natuurreservaat. Je slaapt in een gemeenschappelijke slaaphut, zonder warm water.

Vergeet niet dat je drie overnachtingen op het programma hebt tijdens de Milford Track van 53 kilometer. Je gespt je backpack met proviand van je rug en deelt de nacht met een groep andere hikers en een ranger.

Het decor van dit hotel spreekt evenwel tot ieders verbeelding. Fjorden, hangbruggen, een alpenlandschap vol watervallen en Milford Sound, een fjordmeer van 16 kilometer vol zeeleeuwen, dolfijnen en pinguïns. In het lawineseizoen is er een standaard extra fee van 100 dollar voor de mogelijke inzet van een reddingshelikopter .

Opruimkabouters

Sinds The Lord of the Rings in Nieuw-Zeeland is gefilmd, vinden veel buitenlanders de weg naar Midden-Aarde. Op de Milford Track is het maximum aantal hikers 40 per dag. Minder dan de helft komt uit Nieuw-Zeeland zelf.

Nieuw-Zeeland Milford Track

De kas van het Department of Conservation moet worden gespekt. Met een toevloed aan toeristen worden hutten en paden intensiever gebruikt. Rangers hebben helaas ook steeds meer gebruikt toiletpapier te rapen. De natuur zit vol zeldzame vogels, maar hobbits doen het vuile werk hier niet.

Het recht van de rijkste

Ook buitenlandse kinderen betalen hetzelfde prijskaartje. Nieuw-Zeeland heeft het gehad met blokreserveringen van Australische klassen die uiteindelijk toch niet komen opdagen.

Naast de Milford Track worden ook de buitenlander prijzen ingevoerd op Routeburn en Kepler, twee andere populaire fjordentracks. Daar kost het je 130 dollar. Overnachten tijdens de Abel Tasman Coast Walks vedubbelt vanaf oktober naar 75 dollar.

Cheap crusaders

De prijzen op de andere vijf Greats Wallks stijgen niet. Ook Nieuw-Zeelanders betalen geen hogere prijs. Ben je een Kiwi onder de 18 jaar, dan blijft het helemaal gratis om het natuurerfgoed van je eigen eiland te ervaren.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat toeristen meer respect voor de bezochte omgeving zullen hebben als die duurder is. Dat prijsverschil tussen toerist en local vind je overal. Bij de Taj Mahal in India en in Persepolis in Iran, maar ook in Argentijnse en Malagassische natuurreservaten. Of doodgewoon op je zak friet in het West-Vlaamse Brugge.

Met dit prijsbeleid zoekt de sector een balans tussen de impact die toeristen hebben op het erfgoed en het onderhoud dat daarmee gepaard gaat. Daarbij komt ook nog het behoud van de eigen lokale bevolking op die toeristische plekken.

Toeristenspreiding

Minister of Conservation Eugenie Sage rekent erop dat buitenlanders door de prijs verder gaan kijken dan de vier populairste tracks. Er zijn in totaal negen Great Walks op de Nieuw-Zeelandse eilanden.

Dit alles is een prijspilot voor 7 maanden, van oktober 2018 tot april 2019. Daarna wordt de opbrengst geëvalueerd en vooral ook of er wel degelijk een ‘natuurlijke’ spreiding van toeristen ontstaat.

Vanaf 11 juni kun je een account aanmaken op de website van het Nieuw-Zeelandse Department of Conservation. Onafhankelijke boekingen voor het seizoen 2018-2019 kunnen vanaf 19 juni gemaakt worden. De prijs is hoger, maar de bucketlist kan weer verder afgestreept.

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Nele is een verhalenverzamelaar en heeft al heel wat alleen rondgereisd. Van Oezbekistan tot Madagascar, over de Armeense bergen tot in Kameroen. Voor elk nieuw land leert ze zichzelf een pakketje basiswoorden in de lokale taal. Verder zitten een open vizier, een onversneden onderzoekershart en een gezonde intuïtie ook altijd in haar rugzak. Voor als ze het land uitgaat, lekker op de internetgolven surft of gewoon naar de andere kant van de stad fietst.