Bellen in en naar het buitenland: tips en trucs

Tips over bellen in het buitenlandNiemand wil een hoge telefoonrekening! Dat is dan ook de reden dat veel mensen in het buitenland van wifi-netwerk naar wifi-netwerk lopen om roaming te voorkomen. Nieuwe regelgeving vanuit de Europese Commissie maakt het al iets minder belangrijk om de wifi-punten rond je vakantiebestemming te vinden. Wat is er veranderd en waar moet je aan denken?

Wat is roaming eigenlijk?

Er is spraken van roaming als je met je smartphone gebruik maakt van een ander netwerk dan dat van je eigen provider. We hebben het dan in feite over telefonie in het buitenland, want binnen Nederland bel je alleen via het eigen netwerk. Vroeger kon je behoorlijk verrast worden door de hoge kosten van het bellen vanuit het buitenland. Tegenwoordig zijn schrikbarend hoge tarieven binnen Europa niet meer aan de orde. Maar let op: reis je verder dan de EU-landen, dan zul je wel geconfronteerd worden met hoge kosten.

Bellen en sms’en in het buitenland goedkoper

Wanneer je naar het buitenland gaat, stap je over op een ander netwerk. Vroeger kostte dat enorm veel geld, maar tegenwoordig zijn de prijzen voor het bellen in bijvoorbeeld de Europese Unie fors verlaagd. De reden dat roaming kostbaar is, is dat providers onderling kosten in rekening brengen. Hoeveel een provider hiervoor mag rekenen stond nergens vast.

De Europese Commissie brengt langzaam een einde aan de hoge rekeningen. Vanaf 2017 mogen providers in de EU onderling niet meer dan een bepaald bedrag berekenen. Voor klanten betekent dit dat bellen in de EU even duur is als bellen in het eigen land. Buitenland bellen en internetten zal vanaf 2017 in bijna alle gevallen dus vanuit de bundel gaan. LET OP: dit geldt niet voor bellen vanuit Nederland naar het buitenland.

Bellen binnen en buiten EU en waar moet ik op letten

Sms buitenlandHet bellen binnen de EU is vanaf nu zeker goedkoper. Waar je wel op moet letten zijn de bundels die de providers aanbieden.

Buitenlandbundels zijn niet altijd voordeliger

Eén van de providers, Vodafone, heeft zeer slim een ‘Alles-in-1 op Reis dagbundel’ standaard aangezet binnen haar abonnementen. Iedere abonnee die na 6 januari 2014 een abonnement bij de provider heeft afgesloten, heeft deze automatische bundel. Dit geldt voor iedere klant, ongeacht of je een sim only abonnement of een abonnement met een telefoon hebt afgesloten. In het verleden was dit waarschijnlijk goed nieuws wanneer je er vanaf wist. Want de bundel geeft je ruimte om te internetten, te sms’en en te bellen. Het is echter slecht nieuws als je alleen één sms stuurt in het buitenland. Want dan is er automatisch sprake van een dagbundel ter waarde van € 2,00. De sms die je stuurt kost slechts 2 tot 6 cent.

TIP:
T-Mobile en KPN hebben soortgelijke bundels. Wees alert bij het aangaan van dergelijke bundels. Ze zijn alleen aantrekkelijk als je langer wilt internetten of bellen in het buitenland. Voor één enkele sms of een enkel gesprek is het tegenwoordig voordeliger om zonder bundel te bellen, te sms’en of te internetten.

Let op voor bellen buiten de Europese Unie

Trucs voor bellen in het buitenlandBuiten de Europese Unie zijn de kosten niet gereguleerd door een algemene instantie zoals de Europese Commissie. Dit betekent dat de markt volledig open ligt, met hoge kosten tot gevolg. Ga je bijvoorbeeld naar Amerika, dan betaal bij KPN en T-Mobile € 2,50 per MB.

De tarieven in de rest van de wereld zijn bij KPN redelijk stabiel. T-Mobile heeft bijvoorbeeld de wereld verdeeld in vier zones. Per zone zijn de tarieven verschillend bij T-Mobile. Voor één MB verschilt het tarief van 6 cent in de EU, € 2,50 euro in zone 2 (rest van Europa), € 5,00 in zone 3 (Noord-Amerika) en € 10,00 per MB in zone 4 (rest van de wereld).

Wanneer je buiten de EU reist is het dan ook slim om na te gaan wat de kosten zijn voor telefonie in dat land. Bij verschillende providers zijn bijvoorbeeld databundels voor buiten de EU af te sluiten. KPN heeft een Wereldbundel voor 100 MB vanaf € 9,99 of € 14,99.

Bellen vanuit Nederland naar het Buitenland

Hoewel bellen vanuit het buitenland goedkoper is geworden, gelden die regels blijkbaar niet voor bellen vanuit Nederland naar het buitenland. Bel je naar het buitenland, dan kost dat al snel 50 cent per minuut of 25 cent per sms.

Ga je naar het buitenland? Kijk dan altijd welke bundels actief zijn voor jou. Bel je bijvoorbeeld met Vodafone? Zorg dan dat je ook echt gebruik maakt van de bundel of zet de bundels bewust uit.

Dit artikel word je aangeboden door de redactie van Telefoonabonnement.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 1 april 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bellen in en naar het buitenland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Syda_Productions; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam