Tips voor het gebruik van internet op reis

Ooit moest je naarstig op zoek naar een internetcafé waar je na betaling via een trage en krakende internetverbinding je mailtje kon versturen, maar tegenwoordig kun je altijd en overal inloggen dankzij wireless internet. In koffietentjes, cafés, restaurants, hotels, hostels, campings en vakantiehuizen heb je steeds vaker de beschikking over wifi. Soms moet je ervoor betalen, de andere keer is het gratis.

Ook op openbare plekken zoals luchthavens, treinstations en pleinen is wifi beschikbaar en meestal kost dat niks. In Taiwan bijvoorbeeld kun je op 5000 openbare plekken inloggen, en het kost je geen cent. Zelfs in treinen, bussen en vliegtuigen is het langzamerhand mogelijk om (gratis) te internetten.

De kantoortjes met trage en krakende internetverbindingen zijn nog voorbehouden aan landen in de derde wereld, waar vooral de lokale bevolking er gebruik van maakt. Veel mensen daar kunnen zich immers geen dure en hippe smartphone of tablet veroorloven om even te internetten. In Afrika, Azië en Latijns-Amerika is dat alleen voor de upper class weggelegd. Vroeger waren internetcafés een ideaal trefpunt om andere rugzakreizigers te ontmoeten. Nu is die rol weggelegd voor Starbucks en andere koffietentjes waar je je laptop even uitklapt om je reisblog bij te werken.

Wifi-netwerken vinden op reis

Op je smartphone zet je ‘wifi’ aan en je ziet het aantal beschikbare netwerken in je omgeving waar je kunt inloggen. Op internet – uiteraard – zijn talloze websites te vinden waar je gratis wifi hotspots kunt vinden. Ook zijn er apps die hier behulpzaam bij zijn.

Een handige app om op je smartphone te installeren is Instabridge (www.instabridge.com). Hiermee kun je op talloze plekken internetten zonder dat je het wachtwoord van het netwerk hoeft te weten. Iedereen kan wachtwoorden toevoegen. Via Instabridge heb je toegang tot meer dan 3 miljoen wifi hotspots, waarmee je automatisch verbinding kunt maken. Je kunt van tevoren een kaartje downloaden met hotspots, zodat je Instabridge ook offline kunt raadplegen.

De app WifiMapper claimt de grootste ter wereld te zijn, met meer dan 500 miljoen wifi-hotspots in de database. Na het openen van de app zie je een kaart van je omgeving met alle beschikbare wifi-netwerken. Je ziet meteen of de wifi gratis is en of je je moet registreren. Een handige eigenschap is dat je een filter kunt instellen, waardoor je geen wifi-netwerken ziet waarvoor je moet betalen of waarvoor registratie nodig is. Andere gebruikers kunnen informatie toevoegen, zoals wachtwoorden. Een nadeel is dat je eigenlijk internet aan moet hebben staan om WifiMapper te kunnen gebruiken.

De website Wificampings biedt een overzicht van meer dan 1500 campings en vakantieparken in Europa die draadloos internet aanbieden aan hun gasten.

De gevaren van wifi op reis

Wifi is ideaal om tijdens je reis te mailen, je blog bij te werken, nieuwe berichten te zetten op sociale media, je bankzaken te regelen en vliegtickets te boeken. Aan het gebruik van openbare wifi-hotspots kleven echter ook gevaren. Bij deze publieke wifi-netwerken kan namelijk iedereen meekijken met wat je aan het doen bent.

Nog erger is het dat hackers en cybercriminelen persoonlijke gegevens van je kunnen ontfutselen, zoals je wachtwoorden en creditcardgegevens. Dat kan zelfs bij versleutelde websites, die beginnen met https. Je zit bijvoorbeeld op het terras van Café ‘t Haasje en je zoekt naar een draadloos netwerk met de naam van het café. Dat netwerk heeft de naam ‘HAAS’.

Criminelen kunnen met hun eigen laptop op hetzelfde terras zitten en een eigen draadloos netwerk opzetten met een bijna identieke naam, zoals ‘CAFE HAAS’. Als je op dit netwerk inlogt, kunnen criminelen meekijken met wat je aan het doen bent. Op die manier kunnen ze ook bij je persoonlijke gegevens en wachtwoorden komen.

Hoe kun je je tegen deze gevaren beschermen?

Het is verstandig om op reis nooit in te loggen op een openbaar wifi-netwerk waarvoor geen wachtwoord nodig is. Dit soort netwerken hebben een hele slechte beveiliging. Er kan dus een draadloos netwerk tussen zitten dat door een crimineel is opgezet, want die zullen nooit een wachtwoord vragen om verbinding te kunnen maken. Check het bij de serveerster of de ober als je op een terras zit waar voor de wifi geen wachtwoord nodig is. Misschien biedt dat café of restaurant helemaal geen wifi aan voor de gasten, en is dit een netwerk van een hacker.

Daarnaast kun je op openbare plekken beter vermijden om in te loggen op websites waarvoor je een wachtwoord moet invoeren. Je kunt op een terras dus best even wat opzoeken op Google, maar voor het regelen van je bankzaken kun je beter 3G of 4G gebruiken. In de hele Europese Unie kun je sinds juni 2017 internetten zonder extra kosten, waarmee de beruchte roamingkosten verleden tijd zijn. Je kunt het ook uitstellen tot een later moment. Regel je zaken bijvoorbeeld op je hotelkamer, waar de wifi-verbinding veelal beter beveiligd is. Het gevaar is iets kleiner als je via een app al bent ingelogd op een site, maar toch kleven hier nog risico’s aan.

Met een laptop met Windows is het raadzaam de functie ‘Automatisch delen’ uit te schakelen. Je krijgt deze optie als je voor de eerste keer verbinding maakt met een draadloos netwerk, zodat je bestanden en printers kunt delen met andere apparaten. Op reis wil je dat natuurlijk niet! Gebruik verder een goed anti-virusprogramma waarvan de nieuwste updates zijn geïnstalleerd.

En we weten hoe vervelend het is, maar toch kun je beter verschillende wachtwoorden gebruiken en die regelmatig veranderen. Dat is vooral verstandig als je net hebt ingelogd op een openbaar wifi-netwerk omdat je per se dat hotel wilde boeken. Gebruik geen wachtwoorden die voor de hand liggen, zoals je naam, geboortedatum of geboorteplaats. Criminelen kunnen die achterhalen door je profielen op sociale media te bekijken. Je kunt bijvoorbeeld een vakantiebestemming kiezen waar je goede herinneringen aan hebt, in combinatie met enkele cijfers. (Dus niet de bestemming waar je op dat moment bent!).

Ook kun je je beschermen met een VPN-verbinding. In dat geval maakt jouw computer eerst verbinding met een VPN-server, die vervolgens verbinding maakt met de rest van het internet. Hierdoor is je complete verbinding versleuteld en kunnen zogeheten ‘sniffers’ (afluisteraars) niet zien waar je mee bezig bent.

Besparingstips voor internet op reis

Internet op reisVanuit het buitenland contact onderhouden met je familie en vrienden en informatie opzoeken op internet kan een dure grap zijn. Vooral buiten Europa lopen de kosten snel op als je wat aan het browsen en posten bent. Hier vind je zeven tips om op de kosten te besparen tijdens het internetten op reis

De voordelen van VPN op reis

VPN is reuze handig voor op reis! Een beveiligde VPN-verbinding biedt vele voordelen voor reizigers die op elke wifi hotspot hun laptop openklappen, onderweg hun vliegtickets boeken en in het buitenland hun favoriete Nederlandse tv-programma’s willen bekijken. Lees hier meer over de voordelen van VPN op reis

Tien handige gratis apps voor je wereldreis

Je smartphone neem je ongetwijfeld mee als je een wereldreis maakt. Niet alleen handig om wat jaloezie op te wekken bij je familie en vrienden, maar ook onmisbaar om dingen te regelen op reis. Maar welke apps zijn écht handig voor op reis? Met onze eigen tomeloze reiservaring helpen we je een beetje op weg! Hier vind je tien handige gratis apps voor je wereldreis

Tips voor een digitale detox op reis

Het merendeel van de reizigers wil altijd en overal wifi in de buurt hebben, en het liefst gratis. Maar je kunt ook overdrijven! Een vakantie met een digitale detox wordt steeds meer een trend. Neem je smartphone wél mee op reis, maar alleen voor noodgevallen. Hier vijf tips voor een digitale detox op reis

Voor het laatst bijgewerkt op 14 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het gebruik van internet op reis, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam