Mifi-router op vakantie: hoe werkt het?

Een mifi-router is handig als je veilig en snel wilt internetten op vakantie. Mifi betekent ‘mobiele wifi’, waardoor je in de hele wereld met je smartphone, tablet of laptop het internet op kunt. Daarvoor heb je een apart apparaatje nodig, dat bekendstaat als de mifi-router. Het is een klein apparaatje ter grootte van een smartphone dat te koop is vanaf een paar tientjes. De mifi-router past makkelijk in je broekzak, jaszak of handtas en kun je overal mee naartoe nemen. Ideaal voor je vakantie dus!

Met alleen de mifi-router kun je echter nog niet internetten. Voor het gebruik van het apparaatje is ook een simkaart nodig. Zonder simkaart werkt de mifi-router niet. Voor een vakantie in Europa kun je hiervoor een internetabonnement afsluiten bij een internetprovider. Voor een vakantie buiten Europa kun je een lokale simkaart kopen. In dit artikel leggen we alles uit over het gebruik van de mifi-router op vakantie.

Waarom mifi als er wifi is?

Je vraagt je waarschijnlijk meteen af waarom je wéér iets extra’s moet meenemen op vakantie om te kunnen internetten. Naast je smartphone, oplader en powerbank komt er weer iets bij op je meeneemlijst, terwijl je bijna overal wifi hebt. In hotels, op campings, op luchthavens, in cafés en op vele andere plaatsen kun je tegenwoordig gratis gebruikmaken van draadloos internet.

Aan het gebruik van publieke wifi-netwerken kleven echter talloze gevaren, vooral als er geen wachtwoord nodig is. Internetcriminelen en hackers kunnen meekijken en mogelijk jouw persoonlijke gegevens en wachtwoorden ontfutselen. Zeker bij internetbankieren en betalingstransacties loop je daardoor een groot risico. Even in een koffietentje een vliegticket bestellen op vakantie: veilig is het niet.

Daarnaast is de gratis wifi soms erg traag. Een mifi-router is sneller en veiliger. Je hebt dan je eigen beveiligde netwerk bij je – met je eigen wachtwoord – waar anderen geen toegang tot hebben.

Hoe werkt de mifi-router op vakantie?

Voor het gebruik van de mifi-router heb je een simkaart nodig voor het land waar je vakantie viert. Die simkaart stop je in het apparaatje. Via de ingebouwde wifizender wordt vervolgens verbinding gezocht met een mobiel 3G of 4G-netwerk, net zoals bij je smartphone. Je creëert zo je eigen draadloze wifi-hotspot, waar je vele andere apparaten op kunt aansluiten. Bij veel mifi-routers kun je maximaal 10 apparaten aansluiten, maar er zijn ook mifi-routers die geschikt zijn voor meer dan 30 apparaten. Extra handig is dat je zo ook kunt internetten met je laptop of tablet en dat je familieleden en vrienden er gebruik van kunnen maken. Als je samen met anderen vakantie viert, heb je dus maar één mifi-router nodig.

Voor de simkaart maakt het uit of je vakantie viert binnen de Europese Unie of daarbuiten. Sinds juni 2017 betaal je overal binnen de EU hetzelfde tarief voor het gebruik van internet. De beruchte ‘roamingkosten’ zijn toen afgeschaft. Voor een Europese vakantie kun je dus een internetabonnement afsluiten bij een Nederlandse internetprovider. Met je gekozen bundel kun je overal in de Europese Unie online zijn. Op diverse websites kun je goedkope internetabonnementen vergelijken.

Voor een vakantie buiten de Europese Unie kun je een lokale simkaart aanschaffen voor de mifi-router. Het beste is om een prepaid simkaart te kopen met een vaste databundel, zodat je weet hoeveel geld je kwijt bent. De simkaart kun je online bestellen en of kopen bij aankomst in het land. Veel internationale luchthavens hebben telefoon- of elektronicawinkels waar lokale simkaarten te koop zijn. Een lokale simkaart kan overigens ook handig zijn binnen de Europese Unie, als je ergens lang verblijft en heel veel data verbruikt.

Welke mifi-router heb ik nodig op vakantie?

Er zijn twee soorten mifi-routers te koop: met een vaste netwerkaansluiting en met een accu. Een mifi-router met een vaste netwerkaansluiting is handig voor thuis of op kantoor. Je maakt dan verbinding met een ADSL- of kabelverbinding. Dit kun je gebruiken als backup of voor plekken waar je een slecht wifi-bereik hebt.

Voor een vakantie is dat niet zo praktisch, en kun je dus beter een mifi-router aanschaffen met een ingebouwde accu. Die kun je waar dan ook gebruiken: op het strand, op de camping, in de bergen of in de jungle. Je hebt je eigen draadloze netwerk bij je en je kunt desnoods een USB-kabeltje gebruiken om je smartphone, tablet of laptop op de mifi-router aan te sluiten. Die accu moet je natuurlijk wel eerst opladen. In het algemeen geldt: hoe kleiner de mifi-router, hoe sneller de batterij leeg is.

Let er verder op dat je mifi-router geschikt is voor het land waar je vakantie viert. In bijvoorbeeld Amerika en enkele landen in Azië wordt een ander mobiel netwerk gebruikt. Er zijn mifi-routers te koop die ook netwerken in deze landen ondersteunen, al zijn ze wel wat duurder.

Persoonlijke hotspot

Tot slot nog iets over de persoonlijke hotspot. Via je smartphone kun je natuurlijk ook met een mobiel 3G of 4G-netwerk verbinding maken als je geen gebruik wilt maken van een openbaar wifi-netwerk. Bij de instellingen op je telefoon zet je ‘Persoonlijk hotspot’ aan, waardoor je met je eigen wachtwoord je eigen draadloze netwerk creëert. Zo kun je ook met je laptop of tablet internetten.

Door die persoonlijke hotspot hoef je geen extra apparaatje mee te nemen op vakantie en je hoeft geen extra internetabonnement af te sluiten. Je hebt immers al een simkaart in je smartphone zitten. Toch kun je in veel gevallen beter een mifi-router aanschaffen. De persoonlijke hotspot is nuttig als je alleen op reis gaat, maar niet als je met familie of vrienden vakantie viert. Daarnaast is een mifi-router vaak wat sneller. En niet te vergeten: buiten de Europese Unie lopen de kosten snel op als je via je persoonlijke hotspot gaat internetten. De mifi-router hoef je maar één keer te kopen en uiteindelijk kun  je er geld mee besparen.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een mifi-router voor op vakantie, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/HayDmitriy; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • “ De persoonlijke hotspot is nuttig als je alleen op reis gaat, maar niet als je met familie of vrienden vakantie viert”

    Waarom dan toch een hotspot als je alleen bent? Dit is onzin!