8 tips voor veilig internet op reis

Hoe veilig is internet op reis? De gevaren worden nogal eens onderschat. Bedenk eens hoeveel persoonlijke gegevens jouw smartphone of laptop bevat? Niet alleen foto’s en filmpjes, maar ook allerlei apps en websites met wachtwoorden en profielen. Het laatste wat je wil, is dat die gegevens toegankelijk worden voor anderen. Voordat je het weet, hebben criminelen je wachtwoorden ontfutseld en is je vakantiebudget verdampt.

We kunnen niet meer zonder internet op reis, maar een flinke dosis waakzaamheid is geboden. Gelukkig zijn er manieren om het internetten op reis een stukje veiliger te maken. Je kunt de risico’s niet helemaal uitsluiten, maar wel zo klein mogelijk maken. Wil je op vakantie internetbankieren, je sociale media bijhouden en vliegtickets boeken? Hier geven we je 8 tips voor veilig internet op reis!

#1 Gevaren van openbare netwerken

Het is verleidelijk om op reis gebruik te maken van gratis wifi. Op steeds meer plaatsen in de wereld zijn openbare netwerken beschikbaar waardoor je makkelijk kunt internetten. Je kunt echter beter niet inloggen bij een draadloos netwerk waarvoor geen wachtwoord nodig is. Bij het gebruik van publieke wifi-netwerken kan iedereen meekijken met wat je aan het doen bent, dus ook cybercriminelen en hackers.

#2 Wees beducht voor fake hotspots

In cafés, hotels en op vliegvelden kun je gebruikmaken van een wifi-hotspot met een wachtwoord. Soms moet je ook registreren voordat je kunt internetten. Dat is veilig zou je denken, maar ook hiervoor moet je beducht zijn. Er zijn namelijk criminelen die fake hotspots opzetten op populaire plekken waar veel mensen bij elkaar komen. Ga er niet vanuit dat je het juiste draadloze netwerk kiest als de naam opduikt van het café waar je met je laptop zit. Als je in Duitsland in Café Fellows zit, wil niet zeggen dat een netwerk met de naam ‘CAFEFELLOW1’ de juiste is. Dat kan ook opgezet zijn door een crimineel die met een laptop aan het tafeltje naast je zit, en vervolgens al jouw gegevens kan inzien.

#3 Check of een website beveiligd is

Zorg dat je alleen websites gebruikt die beveiligd zijn met een zogeheten SSL-certificaat. Dat kun je eenvoudig zien in de balk met de URL, bovenin de browser. Een beveiligde website begint met ‘https’ en een slotje. Een https-verbinding versleutelt alle informatie die heen en weer gaat tussen de browser en de bezoeker van de website, waardoor de gegevens minder makkelijk te onderscheppen zijn. Als je op een openbaar netwerk zit, kun je beter geen gevoelige informatie invoeren op een niet-beveiligde website, zoals wachtwoorden en creditcardnummers.

#4 Gebruik een VPN-verbinding

Zelfs met een beveiligde website zijn criminelen soms in staat om je persoonlijke gegevens los te krijgen. Als je helemaal geen last wilt hebben van gluurders, kies je voor een VPN-verbinding. VPN is de afkorting van ‘Virtual Private Network’, een privénetwerk waarmee je IP-adres en locatie niet te achterhalen zijn. Jouw computer maakt eerst verbinding met een VPN-server, die vervolgens verbinding maakt met de rest van het internet. Alle communicatie is versleuteld, waardoor je zonder gevaar kunt inloggen op wifi-hotspots. Voor een VPN-verbinding moet je meestal een abonnement afsluiten, maar je hebt dan wel veilig internet op reis.

#5 Schakel automatisch delen uit

Bij het gebruik van een laptop met Windows is het cruciaal om de functie ‘Automatisch delen’ uit te schakelen. Je krijgt deze optie als je voor de eerste keer verbinding maakt met een wifi-netwerk, zodat je bestanden en printers kunt delen met andere apparaten. Thuis is dat erg handig, zodat je je bestanden en foto’s kunt delen met je familie of huisgenoten. Op vakantie wil je dat natuurlijk niet! Sommige nieuwere computers zetten de delen-functie gelukkig standaard uit als je verbinding maakt met een draadloos netwerk. Je kunt de status van je verbinding checken bij de ‘Eigenschappen’ van het wifi-netwerk. Vink het profiel ‘Openbaar’ aan, dat betekent dat je pc niet zichtbaar is voor andere apparaten in het netwerk.

#6 Gebruik 3G of 4G

Als je een telefoonabonnement hebt, kun je openbare netwerken vermijden door gewoon 3G of 4G te gebruiken. In de hele Europese Unie kun je sinds juni 2017 internetten zonder extra kosten. Waarom zou je dan inloggen op een wifi-hotspot om geld over te maken? Tijdens het internetten op vakantie heb je in Europa niet meer te maken met de beruchte roaming kosten. Buiten de EU kun je natuurlijk niet onbeperkt internetten. Dan kun je een buitenlandbundel aanschaffen of een lokale simkaart kopen voor het regelen van geldzaken en boekingen. Als je alleen iets wil opzoeken op Google, kun je gebruikmaken van een beveiligd wifi-netwerk.

#7 Update je anti-virusprogramma

Bijna niemand werkt nog op een laptop zonder anti-virusprogramma. Vergeet dit niet te updaten voordat je op reis gaat, zodat je de laatste versie hebt geïnstalleerd. Het installeren van een anti-virusapp op je smartphone of tablet is meestal overbodig, omdat cybercriminelen amper toegang kunnen krijgen tot het besturingssysteem. Let er wel op dat je geen ‘foute apps’ installeert. Er zijn soms apps die kwaadaardige bedoelingen hebben en bijvoorbeeld bij je foto’s kunnen komen of de gegevens van je contacten kunnen lospeuteren. Download alleen betrouwbare apps, en die informatie zie je snel genoeg in de App Store of Google Play Store.

#8 Gebruik sterke wachtwoorden

Wachtwoorden worden steeds meer een pain in the ass, omdat je ze tegenwoordig overal voor nodig hebt. Het blijft echter een belangrijk aandachtspunt om cybercriminelen buiten de deur te houden, ook als je op reis bent. Gebruik verschillende wachtwoorden, verander ze vaak en zorg dat ze lang en sterk zijn. Gebruik in ieder geval niet de naam van je vakantiebestemming als wachtwoord, want zo wordt het voor boosaardige buitenstaanders wel erg makkelijk gemaakt om digitaal in te breken. Voor het onthouden van alle wachtwoorden kun je een wachtwoord-app installeren, zodat je ze altijd bij je hebt en nooit meer vergeet.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over veilig internet op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/allaserabrina; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam