Waterfilters voor op reis

Het gebruik van een waterfilter is de beste methode om aan gezond drinkwater te komen. Waterfilters zijn in staat om de meeste bacteriën en protozoa (kleine beestjes die ziektes met zich meedragen) in het water uit te schakelen. Toch is er nooit een 100 procent garantie dat het water volstrekt veilig is. Bij sommige waterfilters bestaat de mogelijkheid dat er toch nog ziekteverwekkers, zoals virussen, in het water zijn achtergebleven. Virussen ontspringen de dans omdat ze veel kleiner zijn dan bacteriën en protozoa.

Bij de meeste filters moet je het water eerst behandelen met een chemisch middel voordat je het kunt pompen en veilig kunt opdrinken. Het chemische middel, bijvoorbeeld een paar druppels bleekwater, doodt de virussen. Ook hier blijft er dus een chemisch smaakje aan het water hangen. Maar in het algemeen zijn de filters vrij betrouwbaar. Nadeel is het gewicht en de grootte, hoewel er de laatste jaren steeds meer lichtgewicht-varianten op de markt komen. Een ander nadeel is dat filters verstopt kunnen raken – vooral bij het gebruik van troebel water. In Nederland zijn bij buitensportwinkels en via webwinkels de volgende filters verkrijgbaar.

CarePlus Waterfilter
Het Nederlandse merk CarePlus heeft een lichtgewicht, goedkope en handige waterfilter die handig kan zijn op reis. Het waterfilter van 65 gram past in de palm van je hand en filtert tot 375.000 liter water uit zoetwatermeren, rivieren of beekjes. Je kunt het op een waterfles schroeven, je kunt het gebruiken als knijpzak of je kunt er via een rietje uit drinken. ► Bestel de waterfilter van CarePlus hier online

Katadyn
Deze Zwitserse fabrikant brengt verschillende soorten degelijke waterfilters op de markt, sterk variërend in prijs, gewicht en watercapaciteit. De duurste, de Katadyn Pocket Waterfilter, kan maar liefst 50.000 liter verwerken en is tevens erg compact en licht. Wel duur, maar omgerekend naar de prijs per liter weer goedkoop. De Katadyn Bottle schakelt ook virussen uit, door de combinatie met een jodiumhars dat de virussen te lijf gaat. De Katadyn Be Free is klein en compact en filtert water door gewoon te knijpen in de fles.
Bestel een waterfilter van Katadyn hier online

MSR (Mountain Safety Research
Dit Amerikaanse bedrijf heeft verschillende varianten op de markt gebracht, waaronder de Mini Works die je op een waterzak of wijde halsfles kunt aansluiten. De duurdere varianten zijn  zwaarder en kunnen meer liters water verwerken. De Hyperflow Microfilter heeft een klein formaat en filtert liefst 3 liter per minuut, waarmee dit een van de meest efficiënte waterfilters is. De producten van MSR hebben een keramisch filter, waardoor de kans op verstopping een stuk kleiner is.
Bestel een waterfilter van MSR hier online

Platypus
De waterfilters van Platypus werken met een waterzak, zonder dat je hoeft te pompen. Je vult een zak met vervuild water, je sluit ‘m aan op een waterfles en je laat de zwaartekracht zijn werk doen. Per minuut wordt maximaal anderhalve liter water gefilterd. De microfilters verwijderen 99,9 procent van de bacteriën en de protozoa. De waterzakken zijn ook in een formaat van 8 liter, dus ideaal voor groepen.
Bestel een waterfilter van Platypus hier online

SteriPen
De SteriPen is eigenlijk geen waterfilter, maar een apparaatje dat je in een glas of fles water moet stoppen. Door middel van UV-straling wordt het DNA van micro-organismen vernietigd. Als je de SteriPen 180 seconden in 4 liter water houdt, zou het water schoon genoeg moeten zijn om het te drinken. De snelle en lichte waterzuiveraar is goed voor zo’n 3000 UV-behandelingen. Er is ook een SteriPen met een optisch oog die detecteert of het water veilig is voor gebruik, en die je tevens als zaklamp kunt gebruiken.
Bestel de waterfilter van SteriPen hier online

LifeStraw Personal Waterfilter
Met deze lichtgewicht en compacte waterfilter kun je direct via het mondstuk veilig water drinken uit beekjes, rivieren en meren. Het is handig voor kampeerders, wandelaars en buitensporters, maar ook geschikt voor reizigers naar verre landen die het lokale kraanwater niet vertrouwen. De LifeStraw geldt als één van de meest geavanceerde persoonlijke waterfilters ter wereld. De filtercapaciteit is maximaal 4000 liter. In 2015 kwam de LifeStraw op de markt, die 99,999 procent van alle virussen zou doden.
Bestel de LifeStraw Personal Waterfilter hier online

CamelBak Waterfilters
De waterfilters van CamelBak werken niet voor het elimineren van bacteriën, virussen of protozoa, maar maakt kraanwater fris en smaakvol. In sommige landen is het water uit de kraan wel betrouwbaar, maar heeft het een vieze smaak, zoals in IJsland. De waterflessen van CamelBak hebben een ingebouwd filter tegen chloor, smaak en geur. Een waterfles is ongeveer 3 maanden achter elkaar te gebruiken.
Bestel een waterfilter van CamelBak hier online

Lees hieronder verder voor nog meer handige tips voor meenemen op reis:

Muggenspray

MuggensprayOok muggenspray mag absoluut niet ontbreken in je bagage. Je kunt muggenspray kopen met het middel DEET, maar er bestaan ook sprays die gemaakt zijn op een natuurlijke basis. Lees hier alles over muggenspray, DEET, de verkrijgbare merken en homeopathische middelen

Klamboe

In je bagage mag een klamboe of muskietennet niet ontbreken, waar je ook naartoe gaat in de wereld. Het is vooral een uitstekende bescherming tegen malariamuggen en andere insecten die het op je hebben gemunt. Lees hier de tips over het meenemen van een klamboe

Rugzak

RugzakGa je een lange reis maken, dan is een rugzak zo’n beetje het belangrijkste dat je moet meenemen. Met een rugzak kun je lange stukken wandelen en avontuurlijke trektochten maken, maar ook van het trein- of busstation naar het hotel lopen. Lees hier de tips over het meenemen van een rugzak

Wandelschoenen

Het dragen van goede wandelschoenen tijdens een lange reis is onontbeerlijk. Je wandelt wat af op vakantie. Niets is vervelender dan knellende schoenen, met pijnlijke voeten tot gevolg. Lees hier de tips over het meenemen van wandelschoenen

Hangmat

Er zijn weinig spullen die zo’n groot vakantiegevoel oproepen als de hangmat. Je denkt dan al snel aan een strand met twee palmbomen waar de hangmat tussen hangt. Maar je kunt een hangmat ook gebruiken op reis om in te slapen. Lees hier de tips over het meenemen van een hangmat

Voor het laatst bijgewerkt op 28 maart 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een waterfilter voor op reis, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/eduardkraft; Lifestraw.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • Bedankt voor deze uitgebreide blog. Veel nuttige info. Echter resteren mij nog twee vragen.
    1: Bij een aantal producten staat dat het max 4000l water zuivert of voor 3000 uv-behandelingen, maar hoe weet de gebruiker dat de max is bereikt?

    2: Hoe betrouwbaar zijn de filters to go die je in halve liter flessen stopt, zoals de LifeStraw Go? Bij de webshop staat; Lifestraw Waterfles GO 0,65 / Filtert tot 99,99% van de bacterieën en eencellige parasieten uit het water.