Bikini op vakantie: tips & tricks

Bikini vakantieBij het zwembad en op het strand maak je als vrouw altijd een goede sier als je een bikini draagt. Je voelt je meteen in een zomerse stemming – dus niet vergeten op vakantie! Op zonnige en tropische bestemmingen kun je met je bikini pronken terwijl je geniet van het zachte zand en het kristalheldere water. Luxe resorts en het zonnedek van cruiseschepen zijn de perfecte plek om je bikini te showen.

Maar ook als je niet zo met je uiterlijk bezig bent, is het dragen van een bikini gewoon relaxed. Een bikini geeft je de ultieme bewegingsvrijheid, of je nou van plan bent te zwemmen, te zonnen, beachvolleybal te spelen of te ontspannen. Als je graag een kleurtje pakt, wordt je huid meer gelijkmatig bruin. Zelfs als je niet op vakantie gaat en in je eigen tuin zit, is het fijn om een bikini te dragen.

Een bikini (of twee) hoort dus zeker thuis op de inpaklijst. Maar welke bikini kun je het beste meenemen op vakantie? Er zijn ontelbare stijlen, kleuren en patronen om uit te kiezen, maar met een bikini van Annadiva zit je sowieso altijd goed. Daarnaast is het belangrijk om je bikini zorgvuldig te wassen en te onderhouden zodat je zwemkleding langer meegaat. Dat je die ook weer op je volgende trip kunt dragen. Bereid je goed voor als je naar een warme bestemming gaat. In dit artikel vind je handige tips & tricks voor het meenemen van een bikini op vakantie!

Inpakken van een bikini

Je begint natuurlijk met het inpakken van je bikini. Zorg in ieder geval voor dat je bikini volledig droog is voordat je die in je koffer of rugzak stopt. Daarmee voorkom je schimmelvorming en onaangename geurtjes. Dus ga liever niet meteen het vliegtuig in stappen na een dagje strand. Mocht je bikini toch nog nat zijn voordat je op reis gaat, dan kun je een speciaal bikinitasje (bikini bag) gebruiken. Dit tasje zorgt ervoor dat de rest van je bagage niet nat of vies wordt. Maar een plastic zak gebruiken kan natuurlijk ook.

Bikini inpakken

Je kunt je bikini oprollen of vouwen, afhankelijk van de stof en het model. Als de stof gevoelig is voor kreukels, is voorzichtig vouwen wellicht een betere optie. Plaats je bikini in een apart vakje of aan de bovenkant van je bagage om te voorkomen dat andere items erop worden gestapeld en het materiaal beschadigen. Dat is ook makkelijk als je na aankomst op je vakantiebestemming meteen naar het zwembad of strand wilt gaan.

Heeft je bikini voorgevormde cups? Plaats dan wat zachte kledingstukken, zoals sokken of ondergoed, in de cups om hun vorm te behouden.

Bikini versus een badpak

Misschien twijfel je of je niet beter een badpak mee kunt nemen op vakantie. Een bikini heeft als voordeel dat die snel droogt na een duik in het water, zodat je niet een tijdje in een doorweekt badpak hoeft te zitten. Ook kun je een bikini makkelijker aan- en uittrekken. Maar een bikini is niet handig als je serieus wilt zwemmen op vakantie. Bij een heftige plons in het water kan je bikinitopje los schieten of scheef komen te zitten. Ook in een waterpark met glijbanen is een bikini niet echt fijn.

Bikini waterpark

Aan de andere kant zijn er sportieve bikini’s verkrijgbaar waarmee je wél in de golven een paar baantjes borstcrawl kunt trekken. Een badpak kan verder een uitkomst zijn als je niet graag blootgesteld wordt aan de zon. Je hoeft minder zonnebrandcrème te smeren. Ook zijn er vrouwen die liever een badpak dragen vanwege hun figuur. Je ziet wat minder van de extra kilo’s die de vele etentjes op vakantie opleveren 😉

In de eerste plaats kies je natuurlijk voor datgene waarin je je het meest comfortabel voelt, maar een badpak dames in je bagage stoppen kan geen kwaad. Zo heb je zwemkleding bij de hand als het dragen van een bikini niet handig is voor de activiteiten die je wilt ondernemen.

Soorten bikini’s voor een vakantie

Qua modellen, kleuren, patronen en stijlen heb je enorm veel keus. Ga je voor een klassieke zwarte bikini, een exemplaar met felle kleuren of eentje met een jungleprint? Met stippen of strepen krijg je al snel een retro look, terwijl je met een bikinitopje met ruches meer als dartel en chic voor de dag komt.

Bikini bandjes

Hieronder vind je een overzicht van de bekendste soorten bikini’s die handig kunnen zijn voor je vakantie.

  • Bandeau bikini: een bikinitopje met bandjes die je af kunt nemen. Geweldig om een gelijkmatige bruine teint te krijgen van de bovenkant van je lichaam. Minder geschikt voor watersporten. Staat ook bekend als strapless bikini.
  • Triangle bikini: een klassiek bikinitopje met driehoekige cups en dunne bandjes, geschikt voor verschillende lichaamstypen en activiteiten.
  • Halter bikini: een bikinitopje met bandjes rond de nek die voor extra ondersteuning zorgen. Bij het zonnen kun je ze los maken.
  • High waist bikini: een bikinibroekje met een hogere taille, waardoor je benen langer lijken. Ook is je onderbuik minder zichtbaar, als je daar onzeker over bent. Razend populair op dit moment!
  • Sportieve bikini: elastische banden voor onder de borst zorgen voor een stevige ondersteuning. Ideaal als je je wilt wagen aan sportieve activiteiten als zwemmen, surfen en snorkelen. Vaak gemaakt van duurzame materialen die beter bestand zijn tegen slijtage.
  • Menstruatie bikini: met speciaal ontworpen bikinibroekje kunnen incontinentiedruppels en lichte menstruatie worden opgevangen. Je kunt er ook (voorzichtig) mee zwemmen.

Bikini vakantie tips

Drogen en wassen van een bikini

Ga zorgvuldig om met je bikini na een dagje strand of waterpret! Zout water, zonnebrandcrème, zand en chloor kunnen allemaal hun tol eisen van de kleur en de stof. Na een verfrissende duik is het verstandig om je bikini direct af te spoelen met koud water. Dit helpt om zout, chloor en zanddeeltjes te verwijderen die de stof kunnen beschadigen. Gebruik je handen om zachtjes over de stof te wrijven en eventuele resten weg te spoelen.

Bikini drogen

De verleiding is groot, maar probeer het uitwringen van je bikini te vermijden. Dit kan de elasticiteit van de stof aantasten. Laat je bikini vervolgens drogen in de schaduw, want direct zonlicht heeft invloed op de kleur. Hang je bikini bijvoorbeeld aan een wasrekje, een waslijn of een kleerhanger. Dit is ook beter om de oorspronkelijke vorm te behouden.

Ook met het wassen van je bikini kun je het beste delicaat omgaan. Na het spoelen in koud water gebruik je een fijnwasmiddel voor de wasmachine en stop je de bikini in een waszakje. Gebruik geen wasverzachter en stop je bikini nooit in een droger. Wil je je bikini wassen tijdens je vakantie? Doe dat in een wastafel of een emmer met koud water. Voeg handwasmiddel toe en laat het enkele minuten in het sopje weken om het vuil los te maken. Spoel de bikini vervolgens onder koud stromend water totdat alle zeepresten eruit zijn.

Waar je géén bikini moet dragen

Niet op elke vakantiebestemming is het vanzelfsprekend om een bikini te dragen. In sommige conservatieve landen wordt een bikini als respectloos gezien. Vooral in het Midden-Oosten en in moslimlanden zijn ze niet dol op vrouwen in bikini’s door het vele ‘bloot’ dat te zien is. Hou rekening met de lokale cultuur en religieuze normen en bekijk waar je zonder zorgen in ‘onthullende badkleding’ kunt rondlopen. Vooral op openbare plekken moet je hiermee oppassen. Bij resorts en op privéstranden, met een afscheiding, is het meestal geen probleem.

Bikini wandelen

Daarnaast zijn er populaire Europese vakantiebestemmingen met bikiniregels. Lokale autoriteiten vinden het niet leuk als je in een bikini (of andere zwemkleding) door de straten gaat lopen of een terrasje gaat pakken. Zo riskeer je in Spaanse hotspots als Mallorca en Barcelona een boete tot € 300 als je je in bikini buiten de stranden vertoont. Op het Kroatische eiland Hvar loop je zelfs een risico om tot € 600 beboet te worden. Check de plaatselijke regels!

Voor het laatst bijgewerkt op 15 augustus 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het meenemen van een bikini op vakantie, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.