Op vakantie met een vouwwagen: 5 tips!

Heb je voor je vakantie weleens aan een vouwwagen gedacht? Het is de ideale oplossing als je een caravan wat te groot vindt, en een tentje te primitief. Een vouwwagen zit tussen een caravan en een tent in. Het is een platte aanhangwagen waarmee je op de buitenlandse wegen veel soepeler kunt manoeuvreren dan met een logge caravan.

Als je de wagen uitvouwt, heb je een comfortabele tent op een stevige ondergrond. De meeste vouwwagens hebben ook een klein keukentje en je kunt veel meer spullen meenemen dan als je gaat kamperen. Daarnaast is de tent veel sneller opgezet dan bij een caravan. Een vouwwagen had tot voor kort een wat stoffig en goedkoop jaren ’80 imago, maar dat is aan het veranderen. De vouwwagen is de laatste jaren enorm in trek en er worden steeds meer ‘tenttrailers’ verkocht, zoals vouwwagens ook wel heten. Waar moet je aan denken als je op vakantie gaat met een vouwwagen? We geven je alvast 5 handige tips!

Zoek je een camping voor je vakantie met de vouwwagen?
Boek bij BestCamp een kampeerplaats voor je vouwwagen in Nederland, België of Frankrijk

Vouwwagen kopen of huren?

Als je de eerste keer met een vouwwagen op vakantie gaat, wil je natuurlijk kijken hoe het bevalt. Er zijn talloze bedrijven waar je een vouwwagen kunt huren voor een paar honderd euro per week. Zo kun je zelf ervaren of het bed in de wagen lekker ligt en of het uitvouwen een beetje makkelijk gaat. Mocht dit goed bevallen, dan kun je natuurlijk ook een vouwwagen kopen.

Welke merken vouwwagens zijn er?

Als je eenmaal bent gevallen voor het ‘tentkamperen’ heb je een goede vouwwagen nodig. Vroeger had je eigenlijk alleen maar één merk, de Alpenkreuzer. Tegenwoordig heb je de keuze uit een groot aantal verschillende merken die uiteenlopende vouwwagens aanbieden, van eenvoudige wagenbakken tot prijzige en luxueuze ‘limited editions’ waarmee je ook offroad kunt rijden.

Bekende fabrikanten zijn Aart Kok, Jamet, Cabanon, Holtkamper en Campooz. Je kunt trouwens ook kiezen voor een tenttrailer, een vouwwagen waar je de tent vanaf kunt halen. Zo kun je ‘m als aanhangwagen gebruiken als je niet op vakantie bent. De tenttrailer van Aart Kok staat bekendheid om zijn duurzaamheid en het gebruik van een katoenen tentdoek, waardoor het koel blijft in de zomer en behaaglijk in de winter.

Wat voor type vouwwagen heb ik nodig?

Bedenkt eerst voor hoeveel personen je een vouwwagen nodig hebt. Als je met z’n tweeën op vakantie gaat, heb je een compacte vouwwagen nodig met twee bedden. Je kunt echter ook op reis met een ruime vouwwagen voor 8 personen. In deze gezinsvouwwagens wordt heel veel tent uitgevouwen, waarmee je extra slaapruimtes creëert.

Verder zijn er vouwwagens die je kunt uitvouwen zonder dat je tentharingen nodig hebt. Dit zijn wagens met een hefdak, waarbij je het deksel omhoog schuift en zo het tentdoek omhoog trekt. Deze vouwwagens lijken op een caravan, en hebben ook een keuken, bankjes en een tafel. Het uitvouwen is supersnel gebeurd, soms zelfs binnen een minuut.

Traditionele vouwwagens heb je in twee varianten: symmetrische en asymmetrische. Bij symmetrische vouwwagens wordt er links en rechts van de wagenbak een bed uitgeklapt. Bij asymmetrische vouwwagens klap de hele deksel om, aan de linkerkant of rechterkant. Een nadeel hierbij is dat je soms de hele deksel moet omklappen voordat je bij je bagage kunt, al zijn er ook varianten waarbij je het deksel maar een klein beetje hoeft op te tillen.

Wat moet je meenemen voor een vouwwagen?

Net als bij kamperen en caravans moet je wat accessoires meenemen die je nodig hebt voor de vouwwagen. Essentieel is in ieder geval een reservewiel, want met een lekke band heb je geen plek om te overnachten (tenzij je gaat wildkamperen in de berm). Verder is een goed slot noodzakelijk om te voorkomen dat dieven er met jouw vouwwagen vandoor gaan.

Daarnaast moet je denken aan spullen die bij het kamperen horen, zoals gasflessen om te koken en een koelbox. Met een luifel en een extra voortent kun je de leefruimte op de camping vergroten. Aan de vouwwagen kun je ook een ‘disselbak’ of ‘disselkast’ bevestigen waardoor je extra bagage mee kunt nemen. Dat is handig als je onderweg wat nodig hebt, maar zorg er wel voor dat de disselbak waterdicht is.’

Hoe gaat het rijden met een vouwwagen?

Als je de vouwwagen eenmaal voor de deur hebt staan en hebt ingeladen, kan je vakantie beginnen! Je hebt daarvoor niet een speciaal rijbewijs nodig, iedereen met rijbewijs B mag een vouwwagen achter zijn auto hangen (net zoals dat geldt voor een caravan). Wel mag de vouwwagen niet meer dan 750 kilo wegen, en dat is inclusief alle bagage en de tent. De beladen vouwwagen en de auto samen mogen niet boven de 3500 kilo uitkomen. Bekijk wel het gewicht dat je auto mag trekken. Dat kun je meestal terugvinden op je kentekenbewijs.

Check vooraf de bandenspanning, want bij een beladen vouwwagen moet de spanning van de banden omhoog (zowel voor als achter). Rij rustig als je op de weg bent. In Nederland is de maximumsnelheid voor rijden met een aanhanger 90 kilometer per uur, maar in veel andere Europese landen is dat hoger of lager. Zoek dit op voordat je op vakantie gaat met je vouwwagen. En bedenk dan welke lasten van caravanbezitters je allemaal niet hebt 😉 Je hebt meer zicht aan de achterkant en je vangt minder wind.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 december 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie met een vouwwagen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Aart Kok; Wikimedia Commons; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam