Reisboeken 2018

Een overzicht van de reisboeken en reisgidsen die in 2018 verschenen in Nederland en Vlaanderen.

Februari 2018

Mathijs Deen – Over oude wegen
Een reis door de geschiedenis van Europa

Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Van de raadselachtige homo antecessor die zijn voetafdrukken achterliet op de kust van Engeland tot de reiziger over de snelwegen van vandaag. Onder elke voetstap ligt een vorige, onder elke verharde weg een ezelpad of karrenspoor, onder elk voetpad bevinden zich de afdrukken van een jager of prooidier. Toch spelen de lange, doorgaande wegen van Europa geen rol in de verbeelding of de identiteit van haar bewoners. Waarom heeft de Europeaan zo’n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? Op zoek naar het antwoord op die vraag treedt Mathijs Deen in de voetsporen van ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers en veroveraars die hun weg hebben gezocht langs de kusten, de rivieren en de wegen van Europa, en vertelt hij hun verhalen.

Van de prehistorie en de Romeinse tijd door de middeleeuwen naar het Europa van nu. Van de Straat van Gibraltar naar Stockholm, van Rome naar Boekelo. Over oude wegen is een avontuurlijke tocht door Europa en een fascinerende reis door de tijd.

Mathijs Deen (1962) is schrijver en radiomaker. Hij maakt documentaires voor VPRO Radio. Zijn verhalenbundel Brutus heeft honger werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2013 publiceerde hij het alom geprezen De Wadden, waarvan 25.000 exemplaren zijn verkocht. In 2016 verscheen een heruitgave van zijn roman Onder de mensen; hiervan verschijnt in 2018 de Duitse vertaling.

Verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap, 336 bladzijden, prijs € 22,99.


Maart 2018

Gerrit Jan Zwier – Op de Schotse toer
Reisverhalen over Schotland

Op de Schotse toer van Gerrit Jan Zwier zingt niet alleen de lof van het hoogland, het laagland en de eilanden, maar geeft ook een indringend beeld van het romantische werk van schrijvers als sir Walter Scott en Gavin Maxwell. Voor dit boek maakt Zwier wandeltochten langs Loch Ness en de Spey en volgt hij in de zuidelijke Borderlands het spoor van Walter Scott.

In de Highlands en op de Hebriden gaat hij op zoek naar de uithoeken waar enkele natuurromantici zich hebben verborgen. Zo stuit hij in de buurt van Inverness op een soort Bommelstein, het hoofdkwartier van een bevlogen natuurvorser, en zet hij voet aan wal op een eilandje waar nog maar een paar mensen wonen. De verhalen in Op de Schotse toer laten zien dat Schotland een geweldig land is om doorheen te reizen en je in te verdiepen.

Gerrit Jan Zwier studeerde biologie, geografie en antropologie. Hij debuteerde in 1978 met De noordkromp en andere verhalen. Later publiceerde hij romans, reisboeken en een antropologische thriller. Als schrijver en reisjournalist is hij gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Hij schreef onder meer boeken en verhalen over Lapland, IJsland, Canada, Groenland en Spitsbergen.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 208 bladzijden, prijs € 19,99.


Edwin Timmer – Langs de muur van Trump
Van Harlingen naar Tijuana

Donald Trump doet graag geloven dat Mexico en de Verenigde Staten met de rug naar elkaar toe staan. Dat er amper sprake is van integratie in het uitgestrekte grensgebied, dat er een oorlogsachtige sfeer heerst, en dat er in elke illegale migrant een boef, een drugscrimineel of een verkrachter schuilt. Alleen voor iemand die de regio niet kent is die eenzijdige retoriek de waarheid.

Een reis van Harlingen naar Tijuana, van de Golf van Mexico naar de Pacifische kust, toont een zeer divers landschap, vol boeiende persoonlijkheden, imposante natuur, een gemengde cultuur en een zeer grote wederzijdse economische afhankelijkheid. Er is haast geen grens ter wereld waarover zoveel handel wordt gedreven.

Uiteraard, een deel van het contact is illegaal. Er zijn genoeg Amerikaanse grensbewoners die menen dat Trumps muur problemen oplost. Mocht die er nu echt komen, wat zijn daar de gevolgen van voor het dagelijkse leven in de grensregio? Hoe realistisch is het plan? En zijn er misschien zelfs ook voordelen te bedenken?

Edwin Timmer (1972) is sinds 2011 correspondent in Mexico voor De Telegraaf, Elsevier en een reeks andere Nederlandse, Belgische en Caribische media. Voor De Telegraaf covert hij Mexico, Midden-Amerika en de Cariben. Tussen 2004 en 2011 werkte Edwin bij De Telegraaf eerst op de financiële redactie en later als politiek verslaggever op het Binnenhof.

Verschijnt bij Uitgeverij Q / Singel Uitgeverijen, 256 bladzijden, prijs € 20.


Roel Thijssen – Het land onder de Witte Parasol
Een reis door Laos

Laos stond vroeger bekend als ‘het koninkrijk van de miljoen olifanten.’ Zoveel olifanten zijn er allang niet meer en ook de monarchie is een relict van het verleden. Sinds de onafhankelijkheid in 1954 is Laos goeddeels ontoegankelijk geweest voor buitenlanders, eerst door de Vietnamoorlog, daarna doordat de communistische machthebbers de grenzen sloten. Sinds het begin van deze eeuw stelt het land zich open voor reizigers, maar in vergelijking met het massatoerisme in de buurlanden blijft Laos een paradijs voor de fijnproevers.

Roel Thijssen reisde door grote delen van Laos, op zoek naar inspiratie voor zijn reeks Indochinese spionageromans. Hij raakte in de ban van de schoonheid en de relatieve ongereptheid van het land, maar ook van de complexe geschiedenis. In een mix van reportage en recensie ordent Roel Thijssen zijn indrukken als reiziger en lezer. Het land onder de Witte Parasol biedt dan ook niet alleen tips voor de geïnteresseerde toerist, maar ook een beeld van Laos in de westerse literatuur.

Roel Thijssen (Soest, 1962) is schrijver van misdaadromans en journalist. Hij werd eerder voor een van zijn boeken genomineerd voor de Gouden Strop. De reis door Laos vormde inspiratie voor zijn laatste twee spionageromans Vorstelijk verraad en Schaduwkoning.

Verschijnt bij Uitgeverij Kleine Uil, 160 bladzijden, prijs € 16,50.


Marijke Arijs – De hoed van Frederico
Highlights en hotspots van literair Spanje

Spanje telt tal van personages én schrijvers met een mythisch gehalte. Personages ontsnappen uit een boek, groeien uit tot mythen en veroveren een plaats in de echte wereld. Marijke Arijs zocht hen op in hun vertrouwde omgeving. Ze speurde onder meer naar Don Quichot in La Mancha en naar Don Juan in Sevilla, ging de schelm Lazarillo de Tormes achterna, volgde de legendarische El Cid van Burgos naar Valencia en verdwaalde in het Madrid van de Gouden Eeuw.

In Granada zocht ze naar de resten van Federico García Lorca, in Catalonië naar sporen van George Orwell. De reis eindigt in het Barcelona van Carlos Ruiz Zafón. Niet de schrijver, maar de mythe geeft de route aan op deze fascinerende reis naar de highlights en hotspots van literair Spanje.

Marijke Arijs (Antwerpen, 1961) is literair vertaalster, journaliste en Spanjegek. Ze recenseert Spaanse en Franse literatuur en schrijft literaire reisreportages voor De Standaard, ging in het reisboek In een dorpje van La Mancha Don Quichot achterna en werd in 2010 bekroond met de Prix de la traduction littéraire de la communauté française.

Verschijnt bij Uitgeverij De Kleine Uil, 180 bladzijden, prijs € 16,50.


Joris van Casteren – Het glas van Casanova
Sebald en de anderen achterna

Onder de Hollywoodletters sterft Aldous Huxley op lsd, in Delfzijl loopt Simenon een blauwtje, op Jura verbrijzelt een kreeft zowat de hand van George Orwell. Joseph Roth gebruikt een hotelkat als inktlap, W.F. Hermans mengt aspirine door zijn shag, een vriend van W.G. Sebald steekt zichzelf per ongeluk in brand, Curzio Malaparte krijgt tijdens een etentje de reuzenpoliep uit het aquarium van Napels voorgezet. In de Bommelerwaard vliegt Faust op een wijnvat voorbij, op Walden dansen de tafels. Een zelfverklaard geestelijke bestormt in Moskou het huis van Boelgakov, Belcampo laat in het Overijsselse Rijssen de eindtijd aanbreken.

Zelden wordt een mens krankzinnig, toch scheelt het meestal niet veel. Casanova vergelijkt het met een glas dat niet breekt zolang het niet gebroken wordt. ‘Maar hoe gemakkelijk gaat het kapot. Een verkeerde beweging is genoeg.’

Tijdens de omzwervingen die Joris van Casteren maakt in dit boek, in het spoor van zijn literaire helden, dreigt het glas voortdurend te barsten. Beter was hij thuisgebleven, bij zijn landkaarten en dienstregelingen, zoals de neurotische Franz Grillparzer het zei. Niet vertrekken, altijd maar in de vertrouwde omgeving verblijven, is ook geen optie. Van Casteren moet bij zijn schrijftafel vandaan om zich onder te dompelen in ongerijmdheden, die hij, op band of in notitieblok, als buit mee terugsleept.

Daarna volgt zorgvuldige ontleding. Daarvan is Het glas van Casanova, geschreven in Van Casterens door verwondering en droge humor gekenmerkte schrijfstijl, het even onweerstaanbare als fascinerende resultaat.

Joris van Casteren (1976) was als journalist voor onder meer De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en Vrij Nederland al bekend om zijn briljante reportages, waarvoor hij De Gouden Pen ontving, toen hij in 2008 doorbrak met het geweldige Lelystad, dat de toplijst van de AKO Literatuurprijs behaalde. Hierna publiceerde hij onder meer het juichend ontvangen Het been in de IJssel (2013, genomineerd voor de Bob den Uyl-prijs) en Mensen op Mars (2016).

Verschijnt bij Uitgeverij Prometheus, 232 bladzijden, prijs € 19,99.


Mei 2018

Femke Creemers & Marijn de Wijs – Happy Campers
Geluk op wielen

Kamperen is leuk, maar met een gepimpte camper of caravan wordt het nog veel leuker. In het boek Happy Campers van Femke Creemers (bekend van Caravanity) en Marijn de Wijs staan meer dan veertig campers, caravans en andere kampeermiddelen die een ode brengen aan de happy campers lifestyle.

Van over de top gepimpt tot stijlvol gedecoreerd en in ere hersteld. Van een 50 jaar oude caravan tot een betrekkelijk jonge sleurhut. Dit boek bevat foto’s en verhalen die zorgen voor instant verwondering, vrolijkheid, enthousiasme en een hoog ‘wil-ik-ook’-gehalte. Ga mee in de Caravanity-revolutie. Happy Campers is een must-have voor iedere liefhebber van het buitenleven.

Femke Creemers richtte online magazine Caravanity op uit onvrede over de gebrekkige informatie over het restylen van caravans. Ze schreef meerdere succesvolle boeken over dit onderwerp. Marijn de Wijs is allround fotografe en gespecialiseerd in het beeldend vastleggen van mensen, merken en mooie plekken.

Verschijnt bij Kosmos Uitgevers, 256 bladzijden, prijs € 25.


Juni 2018

Jeroen Siebelink – De oversteek
Het waargebeurde verhaal van een noodlottige reis

Op de Atlantische Oceaan en zo’n duizend kilometer van de Amerikaanse kust, vlak bij de plek waar ooit de Titanic verging, dobbert een zeiljacht rond. De grote oversteek naar Nederland is niet helemaal verlopen als gepland. De bemanning had een sportieve vakantie in gedachten, maar het is een strafkamp geworden. Vijf mannen en een vrouw op een roerloos bootje van 13½ meter in de grote oceaan.

Sommige bemanningsleden blijven koortsachtig zoeken naar een uitweg, andere zijn onaanspreekbaar en liggen levenloos gestapeld in hun kooien. Een drijvend mortuarium. Terwijl ze wachten op het moment dat het roer eronderuit valt, het schip vol water loopt en ze naar de diepte zinken, vragen ze zich af hoe het zover kon komen. Dit is een waargebeurd verhaal over hoe mensen omgaan met een onvoorziene, ontwrichtende situatie. De een bevriest, de ander vecht, maar als het er werkelijk om gaat, moeten ze allemaal constateren dat ze niet de persoon waren die ze dachten te zijn.

Jeroen Siebelink is schrijver en journalist. Bij Thomas Rap publiceerde hij eerder het veelgeprezen De Lange. Het verhaal van Dick Nanninga en Het wereldschokkende en onweerstaanbaar lekkere verhaal van Tony’s Chocolonely.

Verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap, 336 bladzijden, prijs € 19,99.


Peter Giesen – Retour de France
Over de route nostalgique naar het Frankrijk van nu

Al decennialang is Frankrijk ons favoriete vakantieland. Tegenwoordig rijden we met hoge snelheid over de autoroute naar het zuiden, maar vroeger was het de Route 7 die ons vanuit Parijs dwars door talloze steden en dorpen naar de Côte d’Azur leidde. Over deze route nostalgique trekt Volkskrant-correspondent Peter Giesen dwars door Frankrijk, op zoek naar de ziel van het land.

Onderweg naar het zuiden schrijft hij over de islam in de banlieues, terrorisme, Macron, de hofcultuur van Fontainebleau en Versailles, het belang van het katholieke geloof, alsook over de kunst, de auto-industrie, de landbouw en de beroemde gastronomie. Over een land dat keer op keer probeert aansluiting te vinden bij de moderne tijd, om zich telkens weer te laven aan het kleurrijke verleden. Retour de France is een hernieuwde kennismaking met een land waar volgens sommigen zelfs God een zomerhuis zou willen hebben.

Peter Giesen studeerde geschiedenis in Utrecht waarna zijn loopbaan in de journalistiek begon. In de zomer van 2018 neemt hij afscheid van Parijs, waar hij vijf jaar lang als correspondent voor de Volkskrant verbleef.

Verschijnt bij uitgeverij Thomas Rap, 336 bladzijden, prijs € 19,99.


Ian Buruma – Tokio mon amour
Japanse avonturen

Toen Ian Buruma in 1975 aankwam in Tokio, wist hij niet wat hem te wachten stond. Hij was in Amsterdam en Parijs gefascineerd geraakt door Japanse films en theater en dus reisde hij naar de bron. Die wilde hij zelf ervaren. En Tokio wás ook overweldigend. Een stad die zich na de oorlog aan het heruitvinden was, maar waar het verleden wel zichtbaar bleef. Hier begon voor Buruma een levenslange liefde.

Tokio mon amour is het portret van een jonge schrijver en van de stad die hem mede vormde. Met zijn bekende scherpe blik schetst Ian Buruma de spanning tussen oost en west, de sfeer van Tokio in de jaren zeventig en het dilemma van de gaijin: de buitenstaander in Japan die aan de ene kant vrij is, maar die nooit helemaal kan doordringen tot de kern van de cultuur. Het is een bijzonder verhaal over de wens om grenzen te overschrijden: culturele, kunstzinnige en seksuele.

Ian Buruma (1951) is een internationaal befaamd essayist en Azië-deskundige van Nederlandse bodem. Hij schrijft regelmatig voor The New Yorker, The New York Review of Books en in ons eigen land voor NRC Handelsblad, en werkte mee aan documentaires voor de BBC en CNN. Momenteel is hij hoogleraar Democracy, Human Rights and Journalism aan het Bard College in New York. Tot zijn bekendste boeken horen De spiegel van de zonnegodin, Dood van een gezonde roker, Het loon van de schuld en 1945. Biografie van een jaar.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 288 bladzijden, prijs € 19,99.


Oktober 2018

Nick Hunt – Waar de wind waait
Een eigenzinnige reis door Europa

Nick Hunt was nog maar zes jaar oud toen zijn moeder hem meenam naar een eiland voor de kust van North Wales. Daar stak een storm op die vat kreeg op zijn veel te grote windjack. Gelukkig kon zijn moeder hem nog net op tijd vastgrijpen: het scheelde weinig of de kleine Nick was opgestegen. Sindsdien is Nick Hunt gefascineerd door wind.

Te voet trok hij door gebieden van Europa waar land en mensen zijn gevormd door de wind. De mistral in Zuid-Frankrijk, de föhn in de alpen, de bora in Kroatië, de helm in Noord-Engeland, de tramontane in de Pyreneeën, de meltemi in Griekenland; Nick Hunt doorkruiste het continent van oost naar west en van noord naar zuid, op zoek naar de plekken waar de wind een onuitwisbare invloed heeft. Waar de wind waait is niet alleen een reisboek en een cultuurgeschiedenis, het is ook een eigenzinnige en meeslepende kennismaking met het Europese continent.

Als Britse reisschrijver maakte Nick Hunt talloze tochten door Europa. Zijn boek werd bejubeld door de Engelse pers. De Financial Times bekroonde het boek Where the Wild Winds Are tot Book of the Year. Het is niet alleen vertaald uit het Engels, maar ook in het Italiaans en het Duits.

Verschijnt bij uitgeverij Thomas Rap, 320 bladzijden, prijs € 21,99.


Roëll de Ram – Backpack bestemmingen
De mooiste reizen voor backpackers

Van de bijzondere plekjes in Sri Lanka tot een roadtrip door het ruige Canada en wekenlang rondtrekken door het imposante Zuid-Afrika: met een backpack kun je op alle plekken ter wereld komen. Reisblogster Roëll de Ram, van WeAreTravellers.nl, heeft in haar boek Backpack bestemmingen de mooiste reizen vastgelegd.

Backpackers heb je in vele soorten en maten. Van de budget backpacker die zo goedkoop mogelijk de wereld willen ontdekken, tot de flashpacker, die gewapend met de allerlaatste gadgets liever wat meer geld neertelt voor een comfortabel hotel. Maar één ding hebben ze gemeen: ze houden van rondreizen. Welke backpacker je ook bent, met dit boek kan elke reiziger uit de voeten.

In Backpack bestemmingen vind je 23 betoverende persoonlijke reisverhalen. Met daarin voor elke bestemming praktische tips, mooie routes en schitterende foto’s. Van een tempeltour door Myanmar tot een prachtige reis langs de oostkust van Australië. Maar ook een ijskoude backpack reis door IJsland is te vinden in het boek. Het is een reisboek vol inspiratie voor elke backpacker die zin heeft om een mooie plek op onze wereld te ontdekken.

Roëll de Ram is fulltime reisblogger en oprichter van WeAreTravellers.nl, een van de grootste travelblogs in Nederland. Haar eerste backpackreis maakte ze op 19-jarige leeftijd naar Brazilië. Sindsdien heeft ze tientallen backpackreizen gemaakt.

Verschijnt bij Kosmos Uitgevers, 208 bladzijden, prijs € 20.


November 2018

Tosca Niterink – De poncho must go on
en andere afritsverhalen

Al jaren trekt Tosca Niterink er met haar vaste dans- en wandelpartner Annie op uit, liefst naar een weinig voor de hand liggende plek. Maar voor wie van avontuurlijke reisbestemmingen buiten de platgetreden paden houdt, is er weinig meer te halen op deze wereld.

Tosca en Annie laten zich echter niet uit het veld slaan en vinden een geheel verzorgde bustrip naar Tsjernobyl inclusief gids, geigerteller en warme lunch. Ook begeven ze zich op de godganse Ganges en worden zelfs het land uitgezet vanwege belediging van het staatshoofd. Niets is hen te dol: van Brazilië tot Portugal en Spanje, van Zuid-Korea tot Patagonië, Amish en potten spotten in de VS en van de Sultanstrail in Bulgarije tot De Koninklijke Weg via Putkop. Tosca Niterink doet op dolkomische wijze verslag van al deze avonturen, want waar ze ook is: De poncho must go on.

Tosca Niterink (1960) is actrice (onder andere Theo en Thea met Arjan Ederveen, en Drie Koningen met Spinvis), columniste bij NRC Handelsblad en schrijfster. Eerder verscheen van haar Klimmen naar kruishoogte over de 1200 kilometer lange voetreis naar Santiago de Compostela, die ze samen met Anita Janssen maakte. In 2013 liepen ze de pelgrimstocht over Caminho da Fe in Brazilië, waarover ze de wandelroadmovie Blok aan me been maakten.

Verschijnt bij uitgeverij Podium, 160 bladzijden, prijs € 18,50.


Gerrit Jan Zwier – Vijftig tinten groen
Langs de Ierse westkust

Na veertig jaar schoffelen en snoeien in de tuin der letteren keert Gerrit Jan Zwier terug naar een van zijn oudste liefdes: Ierland. In zijn eerste boek daarover, Mijn Ierland, uit 2007, merkte hij op: ‘Over geen land is met zoveel hunkering en hartstocht geschreven.’ Soms leek het alsof een landschap in staat was innerlijke kwetsuren te genezen.

In Vijftig tinten groen ligt het accent geheel op de Ierse westkust. Op het woeste theater van de zee en de kust, op de baaien, kapen en eilanden, waar het zilverige licht en de zilte lucht de sfeer bepalen. Naast een aantal favoriete stukken uit Mijn Ierland is een serie nieuwe reisverhalen toegevoegd, die het resultaat waren van recente erkenningstochten. Dankzij de fotografie van Dolph Kessler krijgt dit jubileumboek er een dimensie bij.

Gerrit Jan Zwier studeerde biologie, geografie en antropologie. Hij debuteerde in 1978 met De noordkromp en andere verhalen. Als schrijver en reisjournalist is hij gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Daarnaast publiceert hij reisverhalen, columns en kritieken in verschillende kranten en tijdschriften.

Verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact, 160 bladzijden, prijs € 20.


Tim Voors – Alleen
De Pacific Crest Trail te voet van Mexico naar Canada

Waarom verlaat een vader zijn gezin om zes maanden lang alleen 4286 kilometer dwars door Amerika te lopen? Tim Voors beschrijft zijn voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Tijdens zijn tocht door de bergen ondergaat Tim intense angst, ervaart hij dat pijn ook voldoening kan geven, leert hij te genieten van alleen-zijn en wordt het eindelijk leeg in zijn hoofd.

Hij ontwikkelt een hartstochtelijke romance met de wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet zich constant aanpassen aan de onvoorspelbaarheid van het weer en de natuur. Tim Voors neemt je mee door de fysieke, mentale en spirituele fases van deze lange tocht door de wildernis. Klim in zijn rugzak en leer dat alleen-zijn je heel veel kan opleveren en een burn-out kan voorkomen.

Tim Voors had een succesvol en druk leven voordat hij de tocht ondernam. Hij is getrouwd, heeft drie kinderen en is creative director bij verschillende grote bedrijven.

Verschijnt bij Fontaine Uitgevers, 256 bladzijden, prijs € 19,99.


Reisboeken die verschenen zijn in eerdere jaren

Voor het laatst bijgewerkt op 5 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reisboeken die in 2018 zijn verschenen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam