Reisboeken 2019

Een overzicht van de reisboeken en bijzondere reisgidsen die in 2019 verschenen in Nederland en Vlaanderen.

Februari 2019

Cees Nooteboom – Venetië
De stad, de leeuw en het water

De eeuwenoude stad, die zucht onder hedendaagse hordes toeristen, betoverd door de meester van het literaire reisverhaal

Je leert een stad pas echt kennen als je in de straten en stegen ervan verdwaalt. Venetië, met al haar verstopte hoeken en gesloten poorten, omringd door de ontelbare lagunes, is gemaakt om de weg in kwijt te raken. Maar, zo weet de echte reiziger: de weg kwijtraken betekent het vinden van het mooiste wat een plek te bieden heeft. Cees Nooteboom is zo’n echte reiziger. Hij zoekt zijn weg langs gebeeldhouwde bogen en dobberende gondels en neemt de lezer mee achter het toeristische masker van de stad van het water. Vanaf de voorplecht van een vaporetto laat hij leven en kunst aan zich voorbij glijden.

Zijn eerste indruk van Venetië publiceerde Nooteboom begin jaren tachtig, vele mijmeringen volgden. Dit voorjaar bezocht hij zijn geliefde stad opnieuw en besefte eens te meer dat in Venetië de verhalen nooit ophouden.

Cees Nooteboom (1933) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers. Van zijn romans en reisverhalen verschenen vertalingen over de hele wereld. In 2003 kreeg hij de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese Literatuur, in 2004 de P.C. Hooft-prijs, en in 2009 de Prijs der Nederlandse Letteren.

Verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij, 264 bladzijden, prijs € 24,99.


Han Lörzing – Grenskoorts
Hoe Europa er voorbij Zundert uitzag

De Britten betalen met thrippens’ en florins, in Zweden houden ze links, de Italiaanse politie rijdt in Alfa Giulia’s en in Griekenland rijden ze schildpadden dood. Welkom in de jaren zestig, waarin Han Lörzing liftend en met een oude bestelbus Europa ontdekt.

Reizen is een vorm van volwassen worden: in het begin verbaast de schrijver zich over de wijde wereld die voorbij Oldenzaal, Vaals en Zundert ligt, maar met de jaren verdwijnt zijn naïviteit en wordt hij een geroutineerd reiziger. Aan het eind is zijn kaart van Europa volgetekend en is zijn rite de passage voorbij.

In Grenskoorts reis je door een Europa dat er heel anders uitziet dan nu. Controle is overal, en niet alleen aan het IJzeren Gordijn. Er zijn grote verschillen tussen de landen: sommige zijn straatarm, andere onvoorstelbaar rijk. In de binnenlanden van Europa zijn de leegte en de stilte indrukwekkend en de nachten overweldigend. Snelwegen zijn er nauwelijks: lifters reizen over oude hoofdwegen van de ene kerktoren naar de andere en hebben ruim de gelegenheid om landschap en bevolking te leren kennen. Grenskoorts toont vanuit de berm en vanachter het stuur een verdwenen Europa.

Han Lörzing (1946) is als schrijver een laatbloeier. In 2014 kwam bij Athenaeum Jaren van verandering uit, zijn eerste boek voor een algemeen publiek. Daarvoor werkte hij veertig jaar lang als adviseur, ontwerper en onderzoeker in landschapsarchitectuur. Lörzing schrijft over kleine feiten die de hedendaagse geschiedenis een gezicht hebben gegeven.

Verschijnt bij Uitgeverij Athenaeum, 296 bladzijden, prijs € 20,00.


Alex Mutsaars – Watertrappen
4700 kilometer waterfietsen van Athene naar Amsterdam

Watertrappen is een met humor geschreven verhaal over een ongelooflijk avontuurlijke reis en speciaal project. In 107 dagen fietsten Alex Mutsaars en Matthijs Houben over het water vanuit Athene naar Amsterdam. Op de Middellandse Zee worden ze verschillende malen bijna overvaren door enorme containers en cruiseschepen, moeten ze stormen uitzitten achter een parachuteanker en worden ze 24 uur aan de ketting gelegd op een Italiaans gevangenen eiland. Na ruim 4700 kilometer waterfietsen finishen Alex en Matthijs in hartje Amsterdam.

Watertrappen vertelt ook het verhaal achter de schermen. Alle technische, financiële en sociale kanten worden belicht. Het is daarmee ook het emotionele verhaal van fysiek en mentaal vallen en weer opstaan, van reizen en thuiskomen. En … opnieuw vertrekken. Dit boek is een must voor iedereen die op het punt staat om zich in zijn eigen wereldreis, expeditie, dwaas avontuur of levensdroom te storten. Mutsaars deelt zijn ervaringen zodat iedereen van zijn droom een reis kan maken. Watertrappen is tot slot ook een noodkreet: een oproep om onze oceanen niet dicht te laten slibben door de plastic soep.

Alex Mutsaars (50) komt uit Tilburg heeft al een enerverend (reis)leven achter de rug. Hij fietste door Zuidoost-Azië, reed met een oude taxi door Afrika en startte zijn eigen bedrijf. Zijn grootste droom was echter Biking the Ocean, een oceaanoversteek per waterfiets. Een project met tientalen sponsors en veel media-aandacht. Een droom die haast een nachtmerrie werd.

Verschijnt bij Uitgeverij Boekscout, 252 bladzijden, prijs € 22,50.


Huib Maaskant – The Longcut Across
Alleen op de motor dwars door Amerika

The Longcut Across is een jongensdroom. De droom om ooit eens met een motor dwars door Amerika te rijden. Wat jarenlang blijft gisten als een spannend idee groeit uiteindelijk uit tot een tocht van 12.500 kilometer door stoffige woestijnen, donkere bossen en besneeuwde bergen waarbij soms letterlijk beren op de weg zijn. Huib Maaskant zegt zijn gezin voor een paar maanden vaarwel en stapt met de motor op het vliegtuig naar de Verenigde Staten.

In zijn eentje doorkruist hij de USA van noord naar zuid, van oceaan naar oceaan. In de meedogenloze cadans van het asfalt ontdekt hij vergeten plaatsen en de schoonheid van de leegte. Hij ontmoet bijzondere mensen en uiteindelijk vooral zichzelf. The Longcut Across is een genietboek voor elke motorliefhebber. En voor iedereen met een jongensdroom.

Huib Maaskant is creative director, copywriter, storyteller en innovator. In het najaar van 2016 reed hij met zijn motor gedurende zeven weken dwars door Amerika. Met veel verhalen en ruim 2000 foto’s kwam hij terug in zijn woonplaats Soest.

Verschijnt bij ABC Uitgeverij, 240 bladzijden, prijs € 24,95.


Maart 2019

Jeroen Swolfs – Streets of the World
Verhalen

Hoe zou het zijn? In zeven jaar tijd naar álle landen ter wereld reizen. Dit boek beschrijft de fascinerende reisverhalen van fotograaf Jeroen Swolfs. In deze tumultueuze wereld zocht hij naar wat ons als mensen met elkaar verbindt en reisde daarvoor naar 195 hoofdsteden om het straatleven te fotograferen. Maar hoe kom je op zo’n idee? Hoe krijg je het gefinancierd? En vooral: hoe voer je het uit?

Reis mee met deze hedendaagse avonturier die voor zijn project Streets of the World op zoek ging naar de mens, maar vooral zichzelf als mens tegenkwam. Ontdek de geheimen van mysterieuze eilandjes in de Stille Oceaan als Kiribati, Tuvalu en Nauru, loop mee door zwoele straten van Bangkok, Rio de Janeiro en Ouagadougou en verwonder je over het dagelijks leven in Mogadishu, Kabul en Bagdad. Dit boek neemt je mee op een weergaloze wereldreis waaruit blijkt dat er nog verrassend veel te ontdekken valt.

Jeroen Swolfs (1974) begon na zijn opleiding aan de Fotoacademie Amsterdam als fotojournalist, waarbij hij zich met name richtte op politieke en maatschappelijke onderwerpen. In 2009 begon hij met zijn ambitieuze project ‘Streets of the World’, waarvoor hij het leven anno nu in ieder land ter wereld wilde vastleggen met één foto. Na zeven jaar, in 2016, had hij 198 landen bezocht.

Verschijnt bij Streets of the World Publishing, 356 bladzijden, prijs € 21,50.


Beer Visser – Het zingen van de indri
Dwars door Madagaskar

Van de oeroude regenwouden in het noordoosten naar het droge doornig struikgewas in het zuidwesten. Beer Visser reist drie maanden dwars door Madagaskar en staat oog in oog met de vele uitzonderlijke dieren die in het land leven. Ze gaat op zoek naar zijdesifaka’s, bladstaartgekko’s en gouden bamboelemuren, hoort indri’s zingen en bezoekt talloze nationale parken in het land. Ze vaart met een boomkano over de Tsiribihina rivier, neemt de enige trein die nog rijdt in Madagaskar, en komt er al reizende achter dat er genoeg andere opties zijn om het land te doorkruisen dan met de notoire jungletaxi’s.

De armoede van de Malagassiërs en de ontbossing van het land ontluisteren haar; mooie steden, vriendelijke mensen en de dieren die ondanks de bedreiging nog steeds door de bossen struinen, verrassen haar. Ondertussen tekent zij in een blog haar ervaringen op. Deze verhalen zijn in dit boek verzameld en aangevuld samen met wetenswaardigheden over het land, aan- en afraders over waar te verblijven en tips over wat te doen. Op aanvullende webpagina’s zijn per hoofdstuk achtergrondinfo en handige linkjes opgenomen voor de reiziger.

Beer Visser is een van de oprichters van het reisplatform Passionate Nomads. Ze gaat het liefst alleen op reis waarbij ze haar verhalen ’s avonds beschrijft in haar dagboek (onder het genot van een glas wijn, als het even kan).

Verschijnt bij Uitgeverij Passionate Nomads, 104 bladzijden, prijs € 18,95.


April 2019

Rudi Rotthier – De Verscheurde Staten van Amerika
Berichten uit Trumpland

Een Republikeinse grensburgemeester die goede relaties met Mexico nastreeft en prompt de verkiezingen verliest. Een begrafenisondernemer die op zijn vierenzeventigste weer aan de slag gaat omdat zijn opvolger het aantal drugsdoden niet kan verwerken. Een makelaar die zijn geld verdient door conservatieven uit Californië naar Texas te verhuizen.

Een advocate die de meest discriminerende nieuwe wetten aanvecht. Een restauranthoudster die dweept met de Kennedy’s maar onder druk van haar familie niet langer portretten van eigentijdse Democraten aan de muur van haar gelagkamer hangt. Rudi Rotthier reisde door De Verscheurde Staten van Amerika en vond nuance naast nazinderende woede, verbittering naast verzet, en vooral veel onbegrip.

Rudi Rotthier (1957) werkte tot 1989 als journalist voor de Vlaamse krant De Morgen, en sindsdien heeft hij voornamelijk gereisd. Eerder verscheen van hem onder andere De koranroute, waarvoor hij in 2003 de Bob den Uyl-prijs ontving.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 256 bladzijden, prijs € 21,99.


Mei 2019

Paul Theroux – Figuren in een landschap

In Figuren in een landschap leidt gerenommeerd reisschrijver en romancier Paul Theroux de lezer langs een reeks van plaatsen, personen en ervaringen. Met zijn reisessays brengt hij ons naar Ecuador, Zimbabwe en Hawaï en in meer literaire essays onthult hij fascinerende nieuwe lagen in het werk van Henry David Thoreau, Graham Greene, Joseph Conrad en Hunter Thompson.

Verder bundelt hij in dit boek een reeks zeer persoonlijke profielen van allerlei groten der aarde en laat hij ons meevliegen met Elizabeth Taylor in een helikopter, surfen met Oliver Sacks en wandelen door New York met Robin Williams. In Figuren in een landschap laat Paul Theroux zich van zijn meest veelzijdige kant zien, al blijft in alles een rode draad zichtbaar: Theroux’ constante zoektocht naar het authentieke en het persoonlijke in een mens of een plek.

Het leven van Paul Theroux (1941) bestaat uit reizen en schrijven. Zijn oeuvre bevat titels als China per trein, De oude Patagonië-expres, Dark Star Safari en Het diepe Zuiden, en de romans De poort naar India en De benedenrivier. Hij woont in Hawaï en op Cape Cod (Amerika).

Verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact, 576 bladzijden, prijs € 29,99.


Raf Van Hulle – Met de zonnefiets naar de Zijderoute
The Sun Trip Frankrijk – China, 12.000 kilometer

De kruisvaarders trokken een jaar uit om met paard en kar Jeruzalem te bereiken. Pas vanaf de vijftiende eeuw slaagden vanuit de Lage Landen koopvaardijschepen erin de Aziatische kuststrook te bereiken in vier maanden. In de 21e eeuw ontwerpt Raf Van Hulle de Solarwind, een fietstrailer met zonnecellen die de mens in staat stelt terug op zuivere oerkrachten verre reizen te maken. Het concept: je laten meevoeren door de zonnewind, niet over zeeën met zeilen, maar de kortste weg over land met een combinatie van beenkracht en zonne-energie.

Zonder fossiele brandstof en sneller dan een paard. In 2013 was zijn prototype klaar en nam hij deel aan de Sun Trip, de eerste internationale race voor snelle e-bikes op zonne-energie… en won. In 2018 deed hij zijn overwinning nog eens over en reed in 44 dagen naar de oostkust van China.

Met dit fotoboek gunt Raf de lezer een blik over zijn schouder en toont, tegen de achtergrond van de Sun Trip, hoe hij met een selfmade zonnefiets in 44 dagen van Lyon naar Kanton fietst. Hij maakte van de aardbol zijn speeltuin en trotseerde bergen en woestijnen. Een verhaal over bush meat, wodka en politiecontroles. Dit reisconcept roept vragen op over onze gangbare visie op mobiliteit, de opwarming van de aarde en de toekomst van onze planeet.

Raf Van Hulle (1975) is architect. Hij ontwerpt niet alleen ruimten, maar ook dingen die de mensen prettiger en bewuster doen leven. Voor zijn Solarwind werd hij in 2011 bekroond met de Ovam Eco Design Award.

Verschijnt bij Willems Uitgevers, 150 bladzijden, prijs € 30.


Jasper van Riet Paap – Te Araroa
3000 kilometer te voet door Nieuw-Zeeland

De Te Araroa is een ruim 3000 kilometer lange wandelroute in Nieuw-Zeeland. De route loopt van Cape Reinga in het noorden naar Bluff in het zuiden. In het boek Te Araroa wordt de lezer meegenomen in het wandelavontuur van Jasper van Riet Paap en zijn vriendin Marjon van Rijn.

Op het Noordereiland lopen ze over uitgestrekte stranden en door modderige bossen. Het gevaar ligt achter iedere boom verscholen en meer dan eens krijgen ze met fysieke tegenslagen te maken. Ze weten zich door alle modder heen te slepen en bereiken na tweeënhalve maand Wellington, het eindpunt van het Noordereiland.

Op het Zuidereiland ligt een geheel nieuwe uitdaging op hen te wachten: bergen. Iedere dag worden er vele hoogtemeters bedwongen, totdat de natuur zich ermee begint te bemoeien en Jasper en Marjon vast komen te zitten in een berghut. Niet één keer, maar uiteindelijk zelfs drie keer. Hierdoor wordt hun geduld op de proef gesteld en moeten ze alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat hun Te Araroa avontuur vroegtijdig eindigt…

Verschijnt bij Uitgeverij De Lange Koe, 228 bladzijden, prijs € 19,95.


Juli 2019

Cees Nooteboom – Japan
Veertig jaar reizen door het land van de rijzende zon

Wat ooit begon met een boek over pelgrimstochten in Japan werd voor Cees Nooteboom gaandeweg een diepe fascinatie, die hem steeds opnieuw zou doen terugkeren naar het keizerrijk. Als onvermoeibare reiziger kijkt hij altijd achter de volgende heuvel, uit nieuwsgierigheid naar een Japan dat hij nog niet kent en begrijpt. Hij voelt een sensueel genot in de mensenmenigtes van Tokio, valt in de snelste trein ter wereld tussen de zingende monniken langzaam in slaap, probeert de verschillende tempels uit elkaar te houden en ziet in dat hij daar nog een volgend leven voor nodig zal hebben.

In deze bundel komen Nootebooms Japanse reisverhalen voor het eerst samen. Met zijn vermogen om de fijnere nuances van het land te begrijpen richt hij een persoonlijk monument op voor de kunst, de landschappen en inwoners. Japan is een onderdompeling in de schoonheid van nieuwe ontdekkingen en de onvermijdelijke vragen die hierdoor over het eigen bestaan worden opgeroepen.

Cees Nooteboom (1933) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers. Van zijn romans en reisverhalen verschenen vertalingen over de hele wereld. In 2003 kreeg hij de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese Literatuur, in 2004 de P.C. Hooft-prijs, en in 2009 de Prijs der Nederlandse Letteren.

Verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij, 184 bladzijden, prijs. €19,99.


September 2019

Bob den Uyl – Morgen als de zon schijnt
De beste verhalen van Bob den Uyl, gekozen door Johan Goossens

In Morgen als de zon schijnt kiest cabaretier Johan Goossens het beste van Bob den Uyl. Stuntelige reisverhalen over kapotte fietsbanden en onwillige pensioneigenaren. Maar ook: hoe maak je een relatie op een nette manier uit? Hoe imponeer je het meisje van je dromen als je niet kunt zeilen en wat moet je doen als een Angelsaksisch stel zegt: kom gerust een keer langs als je in de buurt bent?

Bob den Uyl gaat dan langs in Engeland en blijft meteen twee weken, de jeugdliefde drijft hij benedenwinds het riet in, en de relatie maakt hij, ondanks al zijn goede voornemens, schreeuwend uit op de hoek van een straat. Verhalen in trefzekere stijl over de zinloosheid en absurditeit van het bestaan. Over het leven in al zijn onvolkomenheid. Verhalen van een man met weinig hoop maar erg veel humor. De essential Bob den Uyl.

Bob den Uyl (1930-1992) debuteerde in 1963 als schrijver met de verhalenbundel Vogels kijken. Succesvolle titels zijn Een zwervend bestaan (1977), Vreemde verschijnselen (1978), De bloedende trein (1980), Opkomst & Ondergang van de Zwarte trui (1982), Een uitzinnige liefde (1986) en Het land is niet ondankbaar (1989). In 2003 werd door de VPRO de Bob den Uyl Prijs in het leven geroepen, waarmee sindsdien jaarlijks het beste Nederlandse reisboek wordt bekroond.

Verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap, 336 bladzijden, prijs € 19,99.


Jannah Loontjens – Als het over liefde gaat
Literaire pelgrimage in Umbrië

De snikhete zomer van 2018. Jannah Loontjens vertrekt met haar geliefde Jamal Mahjoub naar Umbrië om daar in de voetsporen van haar literaire heldin Frida Vogels te treden. In 1968 wandelde Vogels met haar man van Perugia naar Spoleto. Vijftig jaar later blijkt het wandelpad van weleer echter goeddeels vervangen door asfalt.

Jannah en Jamal worden gedwongen om hun eigen route te kiezen. Aan elkaar overgeleverd in de zomerhitte in de Italiaanse heuvels, waar paden vertakken zonder borden of andere herkenningspunten, komt hun relatie onder spanning te staan. Al wandelend overpeinst Jannah wat Jamal en haar eigenlijk bij elkaar heeft gebracht en waarom ze het altijd zo moeilijk heeft gevonden zich aan een ander te hechten. Vaak denkt ze aan de woorden van Frida Vogels, die zo pijnlijk precies haar verhouding tot haar man kon benoemen. Dit maakt Als het over liefde gaat tot een buitengewoon persoonlijk boek over schrijven, wandelen en uiteraard, de liefde.

Jannah Loontjens (1974) is schrijver, dichter, docent en filosoof. Ze is geboren in Denemarken, maar groeide op in Zweden en Nederland. Ze schreef verscheidene romans, dichtbundels en essayboeken. In 2007 verscheen haar eerste roman, Veel geluk, die zich deels in Zweden afspeelt en deels in Den Haag.

Verschijnt bij Uitgeverij Podium, 224 bladzijden, prijs € 21.


Adam Weymouth – Koning van de Yukon
Stroomafwaarts door Alaska

De zalm is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Alaska. Lange tijd vervulde de vis een belangrijke rol in de economie en de cultuur van het Hoge Noorden. De zalm kent een uitzonderlijke en fascinerende levenswandel: hij verlaat het zoete water om duizenden kilometers naar open zee af te leggen, en daarna terug te keren naar zijn geboortewateren.

Maar het bestaan van de zalm en van de mensen die generaties lang van de vis hebben geleefd, staan onder druk. Klimaatverandering, overbevissing en industrialisering eisen hun tol. Adam Weymouth volgt met zijn kano het spoor van de zalm over de rivier de Yukon, van de bron tot aan de zee, om een wereld vast te leggen die op het punt staat te verdwijnen, een wereld van mensen en vissen die leven in het laatste restje wildernis.

Adam Weymouth is freelancejournalist. Hij schreef onder meer voor The Guardian, The Atlantic en de BBC. Met zijn eerste boek Koning van de Yukon werd hij genomineerd voor een tweetal literaire prijzen en won hij The Sunday Times Young Writer of the Year Award 2018.

Verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap, 416 bladzijden, prijs € 24,99.


November 2019

Sara van Geloven – Take a break
Alles voor jouw perfecte tussenjaar, sabbatical of wereldreis

Take a break is het ultieme inspiratieboek voor iedereen die voor langere tijd naar het buitenland wil gaan. Of je nu bijvoorbeeld wil gaan backpacken, studeren, stagelopen, een wereldreis wilt maken of vrijwilligerswerk wil doen, Sara van Geloven geeft antwoord op alle praktische vragen die je daarover hebt.

Sara is voormalig hoofdredacteur van Lonely Planet Magazine en geeft vele leuke tips en voorbeelden voor een perfecte break of tussenjaar. Ze legt uit hoe je een spaarplan maakt, alle nodige voorbereidingen treft en binnen een jaar op reis kunt. Met advies van bekende reisspecialisten als Liesbeth Rasker, Joshua van Eijndhoven en Tom Grond.

Sara van Geloven was hoofredacteur van Lonely Planet Magazine. Die droombaan heeft ze begin 2019 opgezegd om weer langere reizen te maken.

Verschijnt bij Uitgeverij Kosmos, 208 bladzijden, prijs € 20,00.


Erica Terpstra – Erica op reis
Reizen met verwondering

Erica Terpstra schetst in haar boek Erica op reis een beeld van de inspirerende en soms wonderlijke landen en culturen die ze bezoekt. Het is gebaseerd op haar gelijknamige tv-programma, waarin ze voor omroep Max de wereld verkent.

Tijdens haar reizen spreekt Erica Terpstra niet alleen met de lokale bevolking, maar neemt ze ook deel aan lokale rituelen, gewoonten en gebruiken. In dit boek deelt ze haar favoriete bestemmingen, meest bijzondere ontmoetingen en geeft ze vele tips. Mede dankzij de foto’s van regisseur Feije Riemersma is dit boek een genot om bij weg te dromen.

Erica Terpstra (1943) is presentatrice bij omroep Max en voormalig zwemkampioene, sportjournaliste, staatssecretaris en Tweede Kamerlid voor de VVD. Ook was ze voorzitter van de sportkoepel NOC-NSF. Voor het televisieprogramma Erica op reis bezocht ze meer dan 30 landen.

Verschijnt bij Uitgeverij Kosmos, 208 bladzijden, prijs € 21,99.


Reisboeken die verschenen zijn in eerdere jaren

Voor het laatst bijgewerkt op 19 maart 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reisboeken die in 2019 zijn verschenen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam