Reisboeken 2021

Een overzicht van de reisboeken en bijzondere reisgidsen die in 2021 verschenen in Nederland en Vlaanderen.

Januari 2021

Ab van den Burg – Mijn Franciscaanse voetreis
Van Florence via Assisi naar Rome

Mijn Franciscaanse voetreisIn ‘Mijn Franciscaanse voetreis – van Florence via Assisi naar Rome’ neemt Ab van den Burg de lezer mee op zijn prachtige reis in Italië. Zijn persoonlijke reiservaring wisselt hij af met praktische informatie, de geschiedenis van de route en met foto’s van de prachtige omgeving.

Ab is opgetogen over het natuurschoon, de fysieke uitdaging, de prachtige steden en de interessante kloosters die de Franciscaanse voetreis te bieden heeft. Daarom publiceert hij, na zeven eerdere pelgrimstochten, voor het eerst zijn verhaal. Hij neemt je mee op een prachtige reis, die hij ook herkenbaar maakt voor wie geen pelgrimservaring heeft.

Gelardeerd met humor en zelfspot maakt hij zichtbaar hoe ook een niet religieus gedreven pelgrimstocht een geweldige ervaring kan bieden. Zijn persoonlijke reiservaring wisselt hij af met praktische informatie, de geschiedenis van de route en met foto’s van de prachtige omgeving. De lezer krijgt het gevoel de tocht mee te lopen. Een aanrader voor wie overweegt de tocht te maken, of er gewoon eens wat meer over wil weten.

Ab van den Burg woont in Driebergen. Hij werkte tot zijn pensioen in 2011 als consultant bij een bedrijf dat hij samen met twee collega’s in 1989 heeft opgericht. In die periode ontstond ook zijn passie voor lange afstand wandelen. Hij doorkruiste wandelend heel Nederland en liep over Europese wandelroutes door België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Hij maakte veel schitterende wandelreizen, in groepen en alleen.

Verschijnt bij Uitgeverij Boekscout, 176 bladzijden, prijs € 21,50.

Lucas Hartong – Verder alles OK?

Verder alles OKHet leven zit vol verrassingen. Vooral als je veel reist en dus mensen ontmoet en dingen meemaakt. De meeste gebeurtenissen in je leven zijn leuk, sommige echter totaal niet. Dit boek vertelt op verrassende, spannende en humoristische wijze hoe je uit elke situatie het beste kunt halen.

Vaak kun je er achteraf om lachen, maar op het moment zelf kan het heel ongewenst of zelfs pijnlijk zijn. Is tegenslag te gebruiken om er iets goeds uit te halen? Is chaos in je leven altijd slecht of kun je er ook je voordeel mee doen? Vragen, die eigenlijk alleen door ervaring kunnen worden beantwoord. Dat blijkt uit de gebeurtenissen die de auteur beschrijft en de conclusies die hij eruit trekt.

Ga mee op reis over deze wereld: per vliegtuig, auto, rubberboot, op de fiets en te voet. Lach en huiver mee, maar besef vooral: niets wordt de mens bespaard. Het is echter van essentieel belang hoe je ermee omgaat en wat je ervan leert. De volgende keer dat iemand je vraagt ‘Verder alles OK?’ kun je eerlijk antwoord geven. Soms zit het mee, soms zit het tegen in dit fascinerende leven, maar je hebt ervan geleerd en dat is uiteindelijk wat telt.

Lucas Hartong is een Nederlands oud-politicus namens de Partij voor de Vrijheid (PVV) en theoloog.

Verschijnt bij Uitgeverij New Brave Books, 94 bladzijden, prijs € 16,50.


Februari 2021

Toine Heijmans – Zuurstofschuld

De dag dat Walter Welzenbach zijn eerste berg beklimt bepaalt zijn leven: nooit meer wil hij iets anders. Nu staat hij op zijn laatste top, een duizelingwekkende 8188 meter hoog, en kijkt hij uit over zijn eenzaamheid. Zuurstofschuld is het adembenemende verhaal van klimvrienden Lenny en Walter, die hun dromen najagen in de Alpen en de Himalaya, en daarmee hun lot bezegelen.

Ze dragen de verhalen van de grote alpinisten met zich mee, en zoeken samen een manier om geschiedenis te schrijven. Maar in de ijle lucht gelden andere wetten. Tien jaar na het verschijnen van zijn veelbekroonde bestseller Op zee neemt Toine Heijmans de lezer opnieuw mee naar een onverbiddelijke wereld, met een roman over vrijheid en vriendschap, storm en lawines, en de gevolgen van radicale keuzes. Wat de bergen met de mens doen, en wat de mens doet met de bergen, daar gaat het om.

Toine Heijmans (1969) is schrijver en columnist van de Volkskrant. Als romancier debuteerde hij met de veelgeprezen besteller Op zee, dat werd verfilmd en waarvan vele vertalingen verschenen. De Franse vertaling van Op zee werd bekroond met de prestigieuze Prix Médicis étranger, de Franse literaire prijs voor de beste vertaalde roman.

Verschijnt bij Uitgeverij Pluim, 336 bladzijden, prijs € 22,50.

Charlotte Kleyn – TREK
Eten onderweg – toen en nu

TREKReizen maakt hongerig. Ook in voorbije eeuwen, toen al veel mensen de wegen en wateren bevolkten, moest er onderweg worden gegeten. Hoe ging dat? Wat aten schepelingen in de veertiende eeuw? En hoelang picknicken we al? Charlotte Kleyn bezocht musea en archieven op zoek naar het verleden van scheepsbeschuit, voedselrantsoenen en overdadige diners op stoomschepen, maar was even nieuwsgierig naar de reizende eters van nu en ging langs bij de scouts, een marineschip en een vliegtuigcateraar.

Daarnaast bevat Trek ruim vijftig recepten geïnspireerd op het verleden, maar helemaal van nu: makreel met middeleeuwse specerijen, antischeurbuikcocktail met arak, abrikozenamandeltaartjes, officiersballen en padvinders-kastanjegoulash. ,,Charlotte Kleyn combineert een leesbare, vrolijke schrijfstijl met enthousiaste nieuwsgierigheid en gedegen academisch onderzoek in een heel aantrekkelijk culinair-historisch kookboek over eten op reis”, zegt culinair journalist Joël Broekaert.

Charlotte Kleyn studeerde geschiedenis en Frans en rondde in 2017 in Brussel de master Food History af. Sindsdien werkt ze als culinair journalist en historica. Ze schrijft onder andere voor Het Parool en Archeologie Magazine.

Verschijnt bij Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, 208 bladzijden, prijs € 25.

Francine Postma – Onderweg
Alleen over het St. Olavspad

OnderwegOnderweg – Alleen over het St. Olavspad is het verslag van een solo-wandeling over ‘de Camino van het noorden’. Iedereen heeft z’n eigen redenen om te gaan pelgrimeren; auteur Francine Postma had de hare. Want wat doe je als je uitgeput bent en stiekem genoeg hebt van het drukke gezinsleven? Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, of je besluit een pelgrimstocht te lopen. Francine Postma deed het laatste, want er moest iets veranderen in haar leven.

Ze liep in vijf weken in haar eentje het St. Olavspad, de 580 kilometer lange wandelroute van Zweden naar Noorwegen. Onderweg ontmoette ze allerlei mensen, met wie ze inspirerende gesprekken voerde. Maar ze kwam vooral zichzelf tegen. Je leest niet alleen over haar schouder mee in haar dagboek. Het boek staat vol mooie fotografie, beschrijvingen van de wandeletappes en praktische tips.

Francine Postma (1972) is schrijver, journalist en pelgrim. Dit is haar eerste boek.

Verschijnt bij Uitgeverij Fjord, 216 bladzijden, prijs € 20.


Maart 2021

Irene Maaskant en Laura Maat – Ga op de fiets
15 routes door Europa – Avonturen en ervaringen

Ga op de fietsZadelpijn, vermoeidheid, lekke banden, hoge bergen, gevaarlijke wegen en al die andere onvoorspelbare momenten. Je lijkt wel gek om op de fiets te reizen en trouwens, het is met de auto al ver, toch? Laat staan op de fiets. Nee, is het eenvoudige antwoord van Irene Maaskant en Laura Maat. Als er nou íets leuk is, is het wel reizen op de fiets. Of je nu, zoals zij, zeven maanden gaat of een paar dagen in eigen land. Fietsen betekent vrijheid, goed om je heen kunnen kijken en meer zien dan ooit tevoren. Hun enthousiasme is aanstekelijk en inspirerend.

Ga op de fiets is het allereerste boek van Irene en Laura. Een jaar geleden keerden ze terug van een tocht van zeven maanden door Europa. Ze fietsten vanuit hun huis in Rotterdam naar Engeland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, maar ook Kroatië, Sardinië en Bosnië en Herzegovina. Alle indrukken schreven ze op en ze maakten duizenden foto’s.

Duizenden kilometers aan fietspaden liggen er in Europa, zeker, maar ook in Nederland en België kun je prachtige tochten maken. Ook al is reizen nog even niet zo vanzelfsprekend als het was, op de bank blijven zitten kan altijd nog. Het boek heeft een heel simpel doel: ga fietsen. Als je het gelezen hebt, wil je namelijk nog maar één ding: je banden oppompen, je ketting smeren en gaan.

Verschijnt bij Uitgeverij Fjord, 208 bladzijden, prijs € 20.

Gerrit Jan Zwier – Reis naar het spiegelpaleis
Een ode aan het reisboek

Reis naar het spiegelpaleisReizen is lastig door de coronacrisis. Vanuit de leunstoel van de lezer komt men echter wel overal. Reisauteur Gerrit Jan Zwier reist de wereld rond met klassiekers uit de reisliteratuur.

Het nieuwste boek van Gerrit Jan Zwier is Reis naar het spiegelpaleis. Al eeuwenlang vertrouwen reizigers hun ervaringen aan het papier toe. Soms hebben ze nieuwe gebieden ontdekt of verkend, soms stellen ze hun eigen belevenissen centraal. In de tijd gezien volgen de ontdekkingsreiziger, de reiziger en de toerist elkaar op. Toch valt er, zelfs voor toeristen, nog steeds opnieuw van alles te ontdekken in een wereld die tot in alle hoeken en gaten in kaart is gebracht.

Reis naar het spiegelpaleis is een doorlopend verhaal over vele tientallen belangwekkende reisboeken. Onder koppen als wetenschappelijke, romantische of erotische reis wordt enige orde in de chaos aan reisverslagen aangebracht. Zo ontstaat een geheel nieuw soort reisboek, bestemd voor lezers die dit genre een warm hart toedragen en net als Zwier óók leunstoelreiziger blijken te zijn.

Gerrit Jan Zwier studeerde biologie, geografie en antropologie. Hij debuteerde in 1978 met De noordkromp en andere verhalen. Later publiceerde hij romans, reisboeken en een antropologische thriller. Als schrijver en reisjournalist is hij gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Hij schreef onder meer boeken en verhalen over Lapland, IJsland, Canada, Groenland en Spitsbergen.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 256 bladzijden, prijs € 21,99.

Arthur van Amerongen – Saudades
Op zoek naar het paradijs in Portugal

SaudadesDe binnenlanden van Portugal zijn bevroren in de tijd, een paradijs waar men zich alleen maar druk maakt over de diverse oogsten en waar men niet met de klok leeft, maar met de seizoenen. Het land doet denken aan het stille Nederland van de vroege jaren zestig. Soms steekt er een kip de straat over maar verder gebeurt er niets. Boeren nippen tevreden aan hun neutjes, vrouwen roddelen op de wasplaats en hebben geen internet nodig. Vroeger was alles beter, maar het geluk bestaat nog.

Schrijver en columnist Arthur van Amerongen reisde een half jaar lang per openbaar vervoer naar alle uithoeken van Portugal. In zijn soms vileine maar vooral ironische stijl beschrijft Van Amerongen saudadisch treinvolk, verloren stations en verdwenen spoorlijnen met meer oog voor het kleine en het alledaagse dan Karl Ove Knausgård. Met bijdragen van Tessa de Loo, Ton van der Lee, René Zwaap, Arie Pos, Max Arian en Meinke Flesseman.

Arthur van Amerongen (1959) schrijft iedere maandag zijn geruchtmakende column voor de Volkskrant. Van Amerongen, jarenlang correspondent in het Midden-Oosten, werkte onder andere voor Vrij Nederland, Het Parool, De Groene Amsterdammer en de VPRO. Hij schrijft iedere week een column en de maandelijkse rubriek GHB Hiltermann in HP/De Tijd, samen met illustrator Gabriël Kousbroek.

Verschijnt bij Uitgeverij Ezo Wolf, 264 bladzijden, prijs € 25.


April 2021

Tamar Valkenier – Fulltime avonturier
Over alles achterlaten en de zoektocht naar ultieme vrijheid

Fulltime avonturierEen vrij en avontuurlijk leven, dat wilde Tamar Valkenier. In Fulltime avonturier lees je hoe ze vol overtuiging haar veilige bestaan achterliet en op weg ging. Op haar 28e besloot ze afstand te doen van al haar bezittingen en te kiezen voor een leven vol onzekerheid. Ze koos voor het avontuur. Twee jaar lang fietste ze de wereld rond. Eerst in het ‘veilige’ Europa en daarna almaar verder. Ze reisde vier maanden door Mongolië met haar paard, kameel en hond en liep 600 kilometer door Jordanië.

Met Miriam Lancewood, bekend van Mijn leven in de wildernis, doorkruiste Tamar het hooggebergte van Nieuw-Zeeland, terwijl ze leefden als jagers-verzamelaars. Ze werden daar opgezocht door Floortje Dessing voor haar tv-programma Floortje naar het einde van de wereld. Tamar Valkenier blijft op zoek naar nieuwe avonturen.

In Fulltime avonturier doet ze verslag van haar onconventionele, vrije leven waar de wildernis, avontuur, dieren en oude culturen de boventoon voeren. Een verhaal over het overwinnen van angsten en de persoonlijke ontwikkeling van een bang stadsmeisje met paniekaanvallen tot volwassen avontuurlijke vrouw.

Tamar Valkenier (1986) was Michelin-sterrenchef en recherchepsycholoog bij de politie. Nu is ze fulltimenomade. Twee jaar lang fietste ze de wereld rond. Eerst in het ‘veilige’ Europa en daarna almaar verder. Ze trok vier maanden door Mongolië met haar paard, kameel en hond, en liep 600 kilometer door Jordanië.

Verschijnt bij Uitgeverij Kosmos, 256 bladzijden, prijs € 20,99.

Gerard van Wees – Luchtige reisverhalen
Belevenissen in Costa Rica, Namibië, Boedapest, Iran, Istanbul en Vietnam

Luchtige reisverhalenLuchtige reisverhalen is al het tiende reisboek van Gerard van Wees uit Zaandijk. In deze bundel met reisverhalen vertelt de auteur op een leuke en luchtige manier over zijn ervaringen in Costa Rica, Namibië, Boedapest, Iran, Istanbul en Vietnam.

De trouwe lezer zal vast geschrokken zijn van de titel van dit boek. Luchtig? Sinds wanneer zijn Gerards reisverhalen niet meer nutteloos? Vindt hij zijn krabbels ineens zinvol? Loopt zijn kale bolletje ineens vol van eigendunk? Wees gerust, de beschrijving van zijn nieuwe reizen zijn minstens zo nutteloos als alle voorgaande reisverhalen. Maar ‘Nog weer meer nutteloze reisverhalen’ is zo kaftvullend en het schrikt waarschijnlijk net die ene potentiële koper af. Bovendien is Gerard met ingang van zijn vorige boek (Zin in een zinloos leven) een enorme positivo geworden. Vanaf nu zijn zijn reisverhalen dus ‘luchtig’!

Gerard van Wees is met Luchtige reisverhalen toe aan zijn tiende boek. Daar is hij zelf best van onder de indruk, maar de rest van de wereld nog niet. Toch heeft hij een gevarieerd oeuvre op zijn naam staan: drie autobiografische pareltjes, twee jaarboeken met verbazingwekkende nieuwsfeiten, een boek met messcherpe columns en vier boeken met nutteloze maar lachspierversterkende reisverhalen. En daar zal het niet bij blijven. Op naar de twintig!

Verschijnt bij Uitgeverij Boekscout, 296 bladzijden, prijs € 22,50.


Mei 2021

Manon Jensma en Hendrik Hoekstra – Expeditie Twin Amerika
Samen op de motor van Alaska naar Patagonië

Expeditie Twin AmerikaHendrik heeft een droom: op de motor van Alaska naar het meest zuidelijke puntje in Patagonië rijden. Het avontuur is geboren als zijn vrouw Manon na een liftvakantie in de Verenigde Staten thuiskomt en zegt: ‘Dit smaakt naar meer.’ De lange weg naar beneden kan beginnen. Een gezonde balans tussen discipline en nieuwsgierigheid zorgen voor onvergetelijke momenten op hun reis  naar het einde van de wereld.

Ze zien beren op de weg in Canada, stranden in de jungle van Guatemala en pakken een zeilboot door de Caraïben voordat ze vast komen te staan bij de grens met Ecuador. Gaan ze op tijd hun bestemming halen? Manon schrijft over de verschillende culturen, adembenemende landschappen en de mooiste ontmoetingen met mens en dier.

Hendrik neemt de lezer mee in de praktische kant van het reizen. De onvoorspelbare techniek van de oude motor, corrupte grensovergangen en een huiveringwekkende lift van een psychopathische vrachtautochauffeur. Van het strakke asfalt in de Rockies tot de onbegaanbare gravelpaden in de Andes stuurt het stel hun trouwe tweecilinder naar Vuurland. Meer dan 35.000 kilometer zitten ze samen in het zadel van hun bepakte Honda ‘Twinny’. Een reis die hun kijk op de wereld, maar ook op elkaar, voor altijd zal veranderen.

Hendrik Hoekstra (1983) werkt als regisseur bij een plattelandsgemeente. Manon Jensma (1989) is docent Nederlands op een ROC. Ze zijn al meer dan 14 jaar bij elkaar en wonen samen in Groningen met hun zoontje Wesse, het mooiste souvenir van hun reis.

Verschijnt bij Uitgeverij Kleine Uil, 200 bladzijden, prijs € 19,50.

Floor van Spaendonck en Gijs Stork – Amsterdam door!
Wandelen met een frisse blik op de stad

Amsterdam door!De stad in 174.00 stappen, 4 uur per wandeling, 9 wandelingen, 7 thema’s, 380 anekdotes, 383 foto’s, 7 grote Jan Rothuizen-tekeningen, 3 borrels in de Pijlsteeg, 1 boekhandel, 1 bloemenzaak, 2 oliebollenkramen, 2 ijszaken, 2 eenden en 1 nijlpaard en veel meer.

Amsterdammers, vrienden, liefhebbers van kunst en gekke, bijzondere verhalen. Floor van Spaendonck en Gijs Stork begonnen tijdens de eerste lockdown van 2020 met hun wandelingen in de stad waar ze wonen, werken en feesten. Amsterdam, stiller dan ooit, bleek mooier en interessanter dan ooit tevoren. Ze schreven hun verhalen op en maakten er foto’s bij. De wandelingen plaatsten ze op social media, waar ze al snel veel trouwe volgers kregen. Sinds begin april wandelen ze ook elke week voor Het Parool en werken zij aan een reeks podcasts bij Felix Meritis. Jan Rothuizen maakte de tekeningen bij hun verhalen.

Negen wandelingen, kriskras door de stad, startpunt altijd vanaf de Dam. Noord, oost, zuid, west, twee routes door de haven, een over de Herengracht, een wandeling voor 4 mei en eentje voor de donkere decemberdagen. Ook nemen Gijs en Floor je mee naar de mooiste parken en begraafplaatsen, langs bijzondere architectuur, kunstwerken, ambachtslieden, moord & misdaadplekken en tonen ze hun oog voor details.

Verschijnt bij Uitgeverij Fjord, 224 bladzijden, prijs € 22,50.

Wil Thijssen – Wandola
Hoe Boeddha verdwijnt uit Cambodja

WandolaVolkskrant-journalist Wil Thijssen werd verliefd op een verre uithoek van Cambodja: Kampong Khleang. Ze neemt de lezer mee naar de mystieke nederzetting op palen in het Grote Meer, waar ze zich verwondert over de vele altaren gehuld in wierookwalmen, over goede goden en kwade geesten, spiritueel genezers en boeddhistische bewoners die haar gastvrij opnemen in hun gemeenschap.

Tien jaar reisde ze er steeds naar terug om de ‘vooruitgang’ vast te leggen als gevolg van het toerisme. Ze raakt bevriend met mister Long, haar tolk, de enige die er Engels spreekt. Ze wordt getuige van zijn huwelijk en viert met hem de dood, die niet het einde is. Ze ziet hoe de vissersfamilies worstelen met de komst van dammen in de Mekong en met klimaatverandering. Ze beschrijft de verkiezingen, de corruptie en de ongemakken waar ze tegenaan loopt in een samenleving waar alles anders is.

Wandola is een persoonlijk verslag over communiceren met handen en voeten, over vriendschap, humor en verdriet, over toeristen en de botsing tussen culturen, het ongemakkelijke schrijven van een boek dat meer dan tien jaar beslaat en over avontuurlijk reizen door een toverachtig land dat langzaam maar zeker verandert in een dictatuur.

Wil Thijssen is politie- en justitieverslaggeefster voor de Volkskrant. Hiervoor werkte ze als reisjournalist.

Verschijnt bij Uitgeverij Prometheus, 264 bladzijden, prijs € 21,99.


Juni 2021

Boris Lemereis – De reis van Bark Europa
Een monstertocht: een oud zeilschip vaart tijdens de coronacrisis non-stop de wereld over

Bark EuropaDit is het verhaal van de monstertocht van Bark Europa: het oude zeilschip dat tijdens de coronacrisis non-stop de wereld over moest varen.

Toen de wereld in maart 2020 op slot ging, begon het honderd jaar oude schip Bark Europa noodgedwongen aan de langste tocht ooit: non-stop van Argentinië naar Scheveningen, ruim 17.500 kilometer. Terwijl de crew stormen trotseerde met golven van 7 meter hoog en de voedselvoorraad opraakte, kwamen de berichten binnen van alle surrealistische ontwikkelingen in de wereld. Dit is het verhaal van een uitzonderlijke reis, gezien door het perspectief van de kok, de kapitein en de scheepsarts, waarbij een schip de meest geïsoleerde plek tijdens de pandemie werd.

Boris Lemereis is freelance journalist en schrijft onder meer voor NRC Handelsblad. Hij is internetredacteur bij de Volkskrant en schreef eerder voor Nu.nl en LINDA.nl. Voor zijn boek, Bark Europa, kreeg hij toegang tot de crew, de logboeken en hun beeldmateriaal. Het werd een avontuurlijk zeeverhaal en een uniek perspectief op een veranderende wereld.

Verschijnt bij Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 208 bladzijden, prijs € 20,99.

Miriam Bunnik – Koffiebars en carabinieri
Een ander boek over Italië

Koffiebars en carabinieriIedereen weet wel iets over Italië: dat er een scheve toren staat, dat ze er pasta eten en dat ze er goed kunnen voetballen. Maar er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over dit prachtige land, met zijn bergen, stranden en vulkanen. Koffiebars en carabinieri brengt je dieper het land in dan je zelf als toerist zou komen. Niet eerder kwamen geschiedenis, reizen en echte mensen zo mooi bij elkaar in één boek over Italië.

Italië-expert Miriam Bunnik reist door de laars, op zoek naar de verhalen achter typisch Italiaanse verschijnselen. Van klassiekers als caffè, de Fiat 500 en pizza, tot belangrijke Italiaanse historische personen over wie je weleens hebt gehoord, zoals Garibaldi en Dante. Van de vanzelfsprekende liefde van Italianen voor hun geboorteplaats tot de herkomst van de Italiaanse vlag.

Miriam ontmoet onderweg Italianen die er alles over weten en die haar vertellen over hun passies, tradities en cultuur. Ze zit bijvoorbeeld op de bank bij een fanatieke voetbalsupporter, eet een bordje pasta bij een traditionele pastamaakster en wisselt van gedachten met een toegewijde carabiniere. Zo brengt ze de rijke geschiedenis en cultuur van Italië tot leven.

Verschijnt bij Uitgeverij Wereldbibliotheek, 256 bladzijden, prijs € 20.

Myrena Steinz-Laupman – ‘En jullie zijn nog steeds getrouwd?!’
Op wereldreis met 3 kinderen

En jullie zijn nog steeds getrouwdEr was eens een gezin met een droom. Die droom? De wereld ontdekken. Dus reisden ze zeven maanden lang met hun drie kinderen over de wereld. Hun avonturen, ontmoetingen, levenslessen, herinneringen, tips voor reizen met kids en mooie quotes vind je in dit boek.

Een rondje om de wereld van het ruige IJsland naar het grote Amerika, door naar Frans Polynesië voor de tropische droom. Weer even terug in Amerika om vanuit daar het kleurrijke Costa Rica te verkennen. Via een korte stop in Amerika door naar het bijzonder Nieuw Zeeland. Vanuit daar naar het warme Oost-Australië en als laatste het mooie West-Australië.

Het was een ‘once in a life time trip’ die Myrena maakte met haar drie kinderen. Een boek met hun verhaal, want zij geloven dat je van je leven een mooi verhaal moet maken. Met tips voor als je ook wil reizen met kids, met mooie quotes over het leven en om iedereen die het leest te inspireren zijn/haar dromen na te streven.

Verschijnt bij Uitgeverij Moon Blessings, 239 bladzijden, prijs € 21,99. ► Bestel het boek via Moonblessings.nl


Juli 2021

Tim Voors – Niet alleen
Een avontuurlijke voettocht dwars door Nieuw-Zeeland

Niet alleenJe gezin, werk en comfortabele leven in Nederland achterlaten om aan de andere kant van de wereld meer dan 3000 kilometer te gaan lopen: Tim Voors deed het en trok vijf maanden lang dwars door Nieuw-Zeeland. Zijn avontuurlijke voettocht voert hem van het Noordereiland naar het Zuidereiland, langs de Te Araroa Trail.

Eerst is hij alleen, maar al snel ontmoet hij twee vrouwen die zijn reisgenoten en trail family worden. Samen trotseren ze stormen en wilde rivieren en bivakkeren ze in de wildernis. Het weer is onvoorspelbaar, de natuur ruig en adembenemend mooi.

In dit met foto’s en aquarellen geïllustreerde reisdagboek vertelt Tim over de ontberingen, over het weg-zijn van huis en over de voordelen van het samen lopen met vreemdelingen. Een verhaal over vrijheid, vriendschap en verbondenheid, dat je niet weg kunt leggen. Inspiratie voor sportieve, mentale én spirituele avonturiers. Het is een kleurrijk reisdagboek over vrijheid, vriendschap en verbondenheid: 3100 kilometer, 4 miljoen stappen dwars door Nieuw-Zeeland.

Tim Voors (1972) schreef eerder het succesvolle debuut Alleen, over de meer dan 4000 kilometer die hij aflegde op de Pacific Crest Trail, van Mexico naar Canada. Hij loopt veel en graag en legde onder andere ook de Japanse 88 Temples Trail (1300 kilometer) en verschillende stukken van de Camino de Santiago af. Tim woont met zijn gezin in Broek in Waterland en werkt als interim creative director en keynote speaker voor bedrijven en congressen.

Verschijnt bij Fontaine Uitgevers, 256 bladzijden, prijs € 22.

Henk Pröpper – Hartslag 27
Een persoonlijke ontdekkingstocht door een desolaat Parijs

Kort nadat Henk Pröpper van Amsterdam naar Parijs verhuist, komt behalve de wereld ook zijn hart bijna tot stilstand. Na een ingrijpende operatie ontwaakt hij in een lege stad. Parijs is tijdens de eerste lockdown veranderd in een verlaten toneel. Om zijn herstel te bespoedigen, zet Pröpper het op een lopen. Hij kamt zijn directe omgeving uit en speurt naar het verleden. Zo ontdekt hij talloze gedenkplaten en monumenten die meer en minder beroemde stadgenoten eren en hun geschiedenissen tot leven wekken.

Op het ritme van zijn wandelingen denkt Pröpper ook aan zijn eigen leven en aan de literatuur die hem gevormd heeft. Zo treedt hij – soms letterlijk – in de voetsporen van literaire helden als Victor Hugo, Honoré de Balzac en Albert Camus. Hartslag 27 is een fonkelende ode aan het leven, de literatuur en aan Parijs, de Franse hoofdstad die zelfs in haar leegte en desolaatheid magnifiek is.

Henk Pröpper (1958) is de auteur van de roman Het zwaard van de krab en van talrijke essays. Al veertig jaar schrijft hij over de literatuur en cultuur van Frankrijk, het land waar hij ook diplomaat was en directeur van het fameuze Institut Néerlandais. Daarnaast schrijft Pröpper voor de Volkskrant, met name over Franse onderwerpen. Van 2011 tot 2016 was hij directeur-uitgever van De Bezige Bij.

Verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij, 144 bladzijden, prijs € 20,99.

Joost Pollman – Sneu karma
Regenachtige reisverhalen

Sneu karma,,Het Spaanse woord voor regen is lluvia, spreek uit: ‘joebia’. Er zit iets jubelends in, maar vreugdekreten ontsnapten niet uit mijn mond toen ik het Iberisch schiereiland binnen fietste en halt hield in een verregende, zondagse provinciestad. De plassen in de straten vulden zich met cirkels, en nog meer cirkels. Gesloten winkels. Roerloze auto’s. Een natte hond. Alleen de kerk was open. Om de tijd te doden bleef ik heel lang zitten, onbeweeglijk. Maar tijd verstrijkt amper als je ergens bent waar je niet wilt zijn. Ik kon de regen uit de hemel horen vallen.”

Joost Pollmann (1957) is graag op reis, ondanks alles. Want onderweg wil het nog wel eens nat zijn: ook in Libanon, Brazilië en Nigeria kwam het met bakken uit de hemel. Het miezerde in Bradford, het onweerde aan het Vierwoudstedenmeer, het was kil in Sint Petersburg.

Maar ook bij slecht weer is de wereld mooi en interessant, en het is de kunst om poëzie te zien in wat prozaïsch lijkt. In de in Sneu karma gebundelde reisverhalen is de verteller vaak beroepshalve op stap, als tentoonstellingsmaker of verslaggever. Maar soms fietst hij, op zoek naar licht aan de horizon.

Verschijnt bij Uitgeverij In de Knipscheer, 132 bladzijden, prijs € 16,50.


Augustus 2021

Janneke Budding – Mijnheer de baron is op reis
Buitenlandse reizen van de adel, 1814-1914

Mijnheer de Baron is op reisDe Europese adel had in de periode 1814-1914 alle tijd en gelegenheid om buitenlandse reizen te ondernemen. Dankzij de opkomst van luxe internationale treinen als de Oriënt Express, weelderige cruiseschepen en exclusieve Grand Hotels kon dat comfortabel en in stijl. Men bezocht een kuuroord in Duitsland of Frankrijk, een chique badplaats aan de Noordzee, de nog onbedorven Côte d’Azur of ging skiën in de Zwitserse bergen.

Ook exotische bestemmingen werden aangedaan zolang de exclusiviteit maar was gewaarborgd. Men wilde niet geconfronteerd worden met lieden uit de burgerij die dankzij de toegenomen welvaart en ondernemers als Thomas Cook ook reisjes maakten.

Janneke Budding beschrijft alle aspecten van deze Gouden Eeuw van het reizen op stand. Van de keuze van kleding, koffers en reisattributen, het inhuren van personeel voor onderweg tot de reisbestemmingen. Daarnaast gaat zij in op de uiteenlopende motieven die de Europese adel had om een buitenlandse reis te ondernemen.

Janneke Budding studeerde Engelse taal- en letterkunde en ze had een carrière in het onderwijs. Zij schrijft graag over geschiedenis, cultuur en reizen. Eerder schreef zij onder meer de boeken Voor altijd Indië, De Grand Tour in de 18e Eeuw en Op reis door Frankrijk en Italië.

Verschijnt bij Uitgeverij Walburg Pers, 224 bladzijden, prijs € 24,99.


September 2021

Mellody Alberts-Jonasse – 6 Op Reis
Wanneer je alles verkoopt en vertrekt…

6 op reisEen inspirerend verslag van een gezin dat alles achterliet en vertrok. Daar gingen wij. Ons hebben en houden verpakt in zes rugzakken en één koffertje. We verkochten ons huis, sloegen de inboedel op, stopten met werken en haalden onze jongens (8, 12, 13 en 15 jaar) van school. We schreven ons uit, lieten Nederland achter en vertrokken op een reis rond de wereld.

Dit is ons verhaal. Een verhaal over grote spinnen en drukke Aziatische steden. Over grensblokkades en wandelen door een zandstorm. Over vreemde eetgewoontes, fascinerende culturen, toeristische hotspots en louche hotelletjes. Over ons gewone gezin op een heel bijzonder avontuur, waarbij ons geloof en vertrouwen in God als een rode draad door alle belevenissen heen lopen. Een inspirerend verslag van een gezin dat alles achterliet en vertrok. Inclusief 16 pagina’s met kleurenfoto’s!

Ons zeskoppige gezin bestaat uit een vader en een moeder met een kwartet aan jongens. Peter, 45 jaar, is onze handyman met gouden handen. Hij is zelfstandig ondernemer en heeft zijn eigen schildersbedrijf. Mandy, 40 jaar, is leerkracht in het basisonderwijs, maar vooral moeder en directiesecretaresse van het gezin. De zonen zijn Jesse (15), Jefta (13), Hidde (12) en Levin (8).

Verschijnt bij Uitgeverij Van Driel Publishing, 364 bladzijden, prijs € 22,95.


Oktober 2021

Boris Kester – De lange weg naar Cullaville
Verhalen van mijn reizen naar alle landen van de wereld

De lange weg naar CullavilleOnderweg naar alle landen van de wereld, beleeft Boris Kester het ene na het andere avontuur. Uiteindelijk steekt hij bij Cullaville (Noord-Ierland) de grens over naar zijn laatste land.

Aan de hand van 16 verhalen neemt De lange weg naar Cullaville je mee naar onder andere Jemen, Congo, Nauru en Afghanistan. Dankzij zijn rijke beschrijvingen laat de auteur je zien hoe het is om in ongewone landen te reizen. Zijn verhalen zijn meeslepend en onderhoudend, adembenemend en ontroerend. Ondertussen laat hij je nadenken over de risico’s van reizen en de allesbepalende invloed van het lot.

De lange weg naar Cullaville is allereerst bedoeld voor wie van reizen houdt en wellicht zelf van plan is om alle landen van de wereld te bezoeken. Het is beslist ook een aanrader voor diegenen die nieuwsgierig zijn naar ongebruikelijke bestemmingen en daar liever over lezen. Eén ding is zeker: dit boek zal je anders naar de wereld laten kijken.

Boris Kester is senior purser, programmeur, politicoloog, fervent sporter en avonturier. Hij deelt zijn reisfoto’s en verhalen op www.traveladventures.org. Wereldwijd is hij een van de circa 200 mensen die alle landen op aarde hebben bezocht. Volgens de gezaghebbende reissite nomadmania.com is Boris de hoogst genoteerde Nederlandse reiziger.

Verschijnt bij Uitgeverij Elmar, 288 bladzijden, prijs € 22,99.


November 2021

Anneleen van den Berge – Honderd dagen rijst
Alleen onderweg in Zuidoost-Azië

Honderd dagen rijstIk ben Anneleen en verliefd geworden op Azië. In de zomervakanties trek ik het liefst oostwaarts. Wanneer de meeste van mijn vroegere reisgenoten huwen en kinderen krijgen, besluit ik om er alleen op uit te trekken. Het verlangen om mijn favoriete plaatsen ook buiten het regenseizoen te bezoeken, is groot.

Zo tover ik mijn onuitgesproken reisdroom om in een uitgekiende reis van honderd dagen door Thailand en Vietnam, en een beetje Laos. Met elke stap die ik zet, door iedere kortstondige ontmoeting verandert mijn tocht in een buitengewone ervaring. Ik geniet ervan om alle keuzes zelf te maken en besef meer dan ooit dat ik prima gezelschap ben voor mezelf.

Door alleen te reizen staan je zintuigen nog meer op scherp en absorbeer je de geuren en kleuren van de Zuidoost-Aziatische cultuur alleen maar sterker. Wil je weten of alleen reizen ook iets voor jou is? Of vanuit je luie zetel een vleugje Azië ontdekken? Reis dan mee in mijn voetstappen.

Anneleen Van den Berge (1977) studeerde moraalwetenschappen en geeft les in het secundair onderwijs. Ze start met het schrijven van reisverhalen na haar eerste reis in Thailand. Dit resulteerden haar reisblog Onder Andere Wolken. Daarnaast schrijft ze ook reisverslagen voor andere media.

Verschijnt bij Uitgeverij Inkt, 150 bladzijden, prijs € 24,95.

Altwin de Moor – Rondje Oostzee
Een originele kennismaking met de Baltische Staten en Scandinavië

Rondje OostzeeZak lekker onderuit op je bank of tuinstoel en reis mee naar de Baltische staten en Scandinavië! Op deze trip rond de Oostzee volg je de belevenissen van Altwin en Judith en doe je maar liefst acht landen aan. Je komt in verrassende steden als Vilnius, maakt oneindige dagen mee op de buitenaardse Noordkaap, wandelt in spectaculaire natuur op de Lofoten en doet een Finse eilandengroep aan die eigenlijk Zweeds is.

Onderweg duik je meermaals in verrassende geschiedenis en kom je erachter dat de landen aan de Oostzee nog meer met elkaar te maken hebben dan je misschien zou denken. Allerlei leuke feitjes, mooie foto’s en een heuse soundtrack zorgen ervoor dat je bij ‘thuiskomst’ een boeiende reis zal hebben gehad. Je komt niet alleen veel te weten over je reisdoelen, maar hebt daarbij ook bijna het idee dat je écht weg bent geweest. Rondje Oostzee is een gevarieerde reis in woord, beeld en geluid waarbij ook een vleugje humor niet ontbreekt.

Altwin de Moor heeft altijd de drang gehad om te vertellen. Als kind was hij al met krantjes bezig en in een wat recenter verleden is hij actief geweest bij de lokale radio. Tot hij erachter kwam dat schrijven toch meer zijn ding is. Als online redacteur schrijft hij tegenwoordig voor onder meer websites, magazines en nieuwsbrieven. In Rondje Oostzee komen een aantal van zijn passies prachtig samen: reizen, geschiedenis en muziek.

Verschijnt bij Uitgeverij Palmslag, 364 bladzijden, prijs € 23,95.

Reisboeken die verschenen zijn in eerdere jaren

Voor het laatst bijgewerkt op 4 april 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reisboeken die in 2021 zijn verschenen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam