Reisboeken 2022

Een overzicht van de reisboeken en bijzondere reisgidsen die in 2022 verschenen in Nederland en Vlaanderen.

Januari 2022

Gerda Mulder – Albanië
In geuren en kleuren

Albanië in geuren en kleurenDit is een boek voor iedereen die voor het eerst kennismaakt met een mooi, interessant, maar onbekend Europees vakantieland. Albanië – In geuren en kleuren is een selectie uit de wekelijkse blogs die Gerda Mulder schrijft voor reisbureau travellingalbania.com. Ze gaan over een breed scala aan onderwerpen, zoals bergwandelingen, restaurants, wijnen, klederdrachten, schrijvers, fototentoonstellingen en musea.

Gerda Mulder reist voor haar blogs door heel het land en verwerkt in haar verhalen altijd vroegere belevenissen – in het Albanië van de jaren tachtig en negentig – en haar belangstelling voor de fotografie, kunst, architectuur, geschiedenis en literatuur van het land. Ook de manier waarop Albanië met zijn culturele erfgoed omgaat, heeft haar warme belangstelling.

In dit boek staan verhalen over onder meer  haar lievelingsstad Shkodra, de stranden in het noorden en het zuiden, de mooiste Ottomaanse steden, Byzantijnse forten,  archeologische vindplaatsen, oude fabrieken en elektriciteitscentrales en haar favoriete natuurgebieden in Albanië.

Gerda Mulder bezoekt Albanië al geruime tijd. Vanaf het prille begin was ze getuige van de groeiende belangstelling voor het land en de opkomst van het toerisme. Haar werk bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam stimuleerde alleen maar haar belangstelling voor de fotografie. Ze maakte samen met Herman Zonderland een boek over het dorpje Theth in Noord-Albanië, schreef reisgidsen over Albanië en Kosovo en werkte mee aan fotoboeken en historische publicaties over Albanië.

Verschijnt bij Uitgeverij Skanderbeg Books, 160 bladzijden, prijs € 19,99.


Februari 2022

Joost Oomen – Visjes
Een avontuur op Salina

VisjesTen noorden van Sicilië ligt het eiland Salina. Het bestaat uit twee dode vulkaantoppen, vijf dorpjes en een vuurtorentje. Het ligt in een kristalheldere zee, met aan de linkerkant de rokende Stromboli en aan de rechterkant de besneeuwde toppen van de Etna.

Maar het eiland is in mineur. Al maanden blijven de toeristen weg. Midden in deze crisis, in mei 2021, wordt Joost Oomen uitgenodigd voor een kunstenaarsresidentie op Salina. Hij besluit de eilanders te helpen. Om de toeristen terug naar het eiland te lokken, wil hij bewijzen dat de vissen rond Salina gevoel voor poëzie hebben. Hoe? Door ze met een gedicht te vangen.

Visjes is een waargebeurd reisverslag tegen de achtergrond van de coronacrisis. Het is een lofzang op Italiaanse eilanden en het logboek van een artistiek avontuur.

Joost Oomen (1990) trad als dichter op van Pisa tot Parijs en van Lowlands tot Oeral. De Volkskrant riep hem uit tot een van de drie literaire talenten van 2020. Zijn werk verscheen in onder meer De Revisor en DW B en op landelijke radio en televisie. Het Perenlied is zijn debuutroman. In de zomer van 2021 nam hij deel aan de kennisquiz De Slimste Mens, waar hij hoge ogen gooide.

Verschijnt bij Uitgeverij Querido, 184 bladzijden, prijs € 20.


Maart 2022

Karin-Marijke Vis en Coen Wubbels – Omwegen
Naar het Einde van de Wereld – reizen in een oude Land Cruiser door Zuid-Amerika.

OmwegenKarin-Marijke Vis en Coen Wubbels zijn drie jaar onderweg in Zuidoost-Azië wanneer ze besluiten niet naar Nederland terug te keren, maar hun nomadisch bestaan voor te zetten. Buenos Aires is de start van hun nieuwe avontuur met als plan om met hun verroeste Land Cruiser naar Alaska te rijden, maar dat einddoel zullen ze niet bereiken.

Zuid-Amerika is een continent waar veel voor wordt gewaarschuwd. Maar… is het daar wel zo gevaarlijk? Karin-Marijke en Coen zijn te gast bij inwoners van São Paulo en Rio de Janeiro, ontmoeten inheemsen in de Amazone, verblijven bij de Mennonieten in Paraguay en bij polo- en rallyliefhebbers in Argentinië. Omwegen neemt de lezer mee op een reis van 75.000 kilometer met 40 grensovergangen door Patagonië, over de Andes en in Brazilië.

Via legendarische routes verkennen ze de pampa’s van Argentinië, de Andes in Chili, de hooglanden van Bolivia en kamperen ze tussen wilde dieren in de Pantanal draslanden. In de wildernis van zoutvlaktes en vulkanen stort hun verroeste huis op wielen in. De restauratie mondt uit in een culturele botsing en als de Land Cruiser in honderdduizend stukken ligt, dreigt de garage in Bolivia er de brui aan te geven. Krijgen Karin-Marijke en Coen hun huis op wielen terug? En zo ja, in wat voor staat?

Kort nadat ze elkaar ontmoetten, verruilden Karin-Marijke en Coen hun reguliere leven voor een nomadisch bestaan. Ze combineren het reizen met hun werk als freelance duo en delen verhalen en foto’s in auto- en reistijdschriften, waaronder ruim 15 jaar voor 4WD Magazine. Hun eerste boek Van het pad af beschrijft de eerst jaren van hun reis, naar Zuidoost-Azië.

Verschijnt in eigen beheer, 382 bladzijden, prijs € 24,95. Te bestellen op: www.landcruisingadventure.com

Harry Klieverik – Baltische lichten
In het kielzog van de Oostvaarders

Baltische lichtenAl honderden jaren zeilen Nederlanders naar de verre Oostzee. Ze gingen eerst voor de haring, later voor graan en hout. Het bracht ons land welvaart, maar onderweg loerden vele gevaren: storm, tegenwind, ondieptes, lastige kapen, oorlog en geweld.

Hoe is het om in de 21e eeuw te zeilen langs deze oude handelsroute naar het oosten? Wat is er nog te zien van de onstuimige geopolitieke ontwikkelingen rond deze vaarwegen? Van de jacht op haring, de rivaliteit tussen Denemarken, Zweden en de Hanze, de Tachtigjarige Oorlog, de opkomst van Rusland als wereldmacht, de Napoleontische oorlogen, de Krimoorlog, de twee wereldoorlogen en de Koude Oorlog?

Harry Klieverik ging als solozeiler op zoek naar de beleving en het avontuur op de Noordzee en de Oostzee. Hij schrijft over zijn eigen zeilrampen, over onrust en alleen zijn, maar ook over de schoonheid van wind, water en golven. Hij volgt het spoor van de eeuwenoude vuurtorens, van het Paard en de Brandaris via kaap Skagen naar de vuurtorens van Gdansk, Riga en Helsinki. De oude lichten leiden naar andere werelden. Ze werken als tijdmachines. Uit hun geheugens stroomt een vloed van verhalen over mensen, schepen en hun relatie met de zee. Samen roepen die verhalen een caleidoscopisch beeld op van de geschiedenis van Noord-Europa.

Harry Klieverik (1956) is schrijver en zeiler. Hij werkte vele jaren als redacteur en hoofdredacteur bij vaktijdschriften voor woningcorporaties. Baltische Lichten is het eerste boek waarin hij schrijft over zijn zeiltochten naar de Oostzee.

Verschijnt bij Uitgeverij Elikser, 385 bladzijden, prijs € 24,50.

Monisha Rajesh – De reis om de wereld in 80 treinen
Een ongelooflijk avontuur van meer dan 70.000 kilometer

Reis om de wereld in 80 treinenVan de hoogst gelegen Tibetaanse Qinghai-spoorlijn tot de luxueuze Oriënt Express – Een reis om de wereld in 80 treinen is een ode aan reizen per trein en aan de unieke blik op de wereld die dat geeft geeft.

Monisha Rajesh, Britse journalist en doorgewinterde treinreiziger, maakte met haar vriend een onvergetelijke reis die haar in zeven maanden bijna twee keer rond de aarde bracht: van Londen tot Kazachstan en van Canada tot de vlaktes van Mongolië. Terwijl ze vriendschappen sloot en verhalen uitwisselde met hilarische, irritante en innemende reizigers genoot ze van de adembenemendste uitzichten.

Rajesh voert de lezer mee en doet geanimeerd verslag van het dagelijks leven, de geschiedenis en de cultuur van de landen die ze bezoekt en viert het reizen per trein in al haar glorie. National Geographic heeft dit al uitgeroepen tot het beste reisboek van het jaar.

Monisha Rajesh is een Britse journalist. Haar werk is verschenen in Time Magazine, The New York Times, The Guardian en The Sunday Telegraph. Haar eerste boek, Around India in 80 Trains (2012), werd uitgeroepen tot een van de beste boeken over India door The Independent.

Verschijnt bij Uitgeverij Ambo Anthos, 336 bladzijden, prijs € 22,99.


April 2022

Erik Mouthaan – New York, de gedroomde stad

New York de gedroomde stadAls jongen droomde Erik Mouthaan al van New York en sinds 2006 woont hij er als correspondent. In New York, de gedroomde stad gaat hij op zoek naar wat die ‘Greatest City on Earth’ zo uniek en verleidelijk maakt. Hij schetst aan de hand van zijn persoonlijke belevenissen en vele ontmoetingen met New Yorkers een heel open, eerlijk en fascinerend beeld van het echte leven in New York. Met humor en oog voor de absurditeit legt hij uit hoe het eraan toe gaat in New York.

Vele aspecten van New York komen aan de orde: de grote verschillen tussen rijk en arm, de typische mentaliteit, lifestyle en hypes. Maar ook de enorme woonlasten en gentrificatie, de infrastructuur met slecht onderhouden leidingen en amper functionerende metrowissels.

En Erik Mouthaan geeft een persoonlijk beeld van zijn eigen leven in New York. Zo is hij openhartig over relaties, angsten, successen, twijfels en de lessen die hij leerde. Erik ontdekte dat hij meer vooroordelen had dan hij dacht en dat hij geen persoonlijke beperkingen meer accepteert. Dat in een anonieme wereldstad mensen veel om elkaar geven en het met 9 miljoen inwoners ook heel stil kan zijn. En dat New York een geoliede machine lijkt, maar nogal houtje-touwtje aan elkaar hangt. Maar ook hoezeer hij veranderd is door leven in New York en dat zijn blik op de wereld en de mens fundamenteel veranderd is.

Erik Mouthaan is sinds 1995 werkzaam voor RTL Nieuws. Eerst als buitenlandredacteur, later als algemeen verslaggever. In 2006 werd hij de opvolger van Max Westerman als correspondent in de Verenigde Staten. Hij woont en werkt in New York.

Verschijnt bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 240 bladzijden, prijs € 21,99.

Frank van Rijn – De rode kangoeroe
Belevenissen van een reiziger door Australië

De rode kangoeroeEen eenzame fietser ploegt voort, mijl na mijl – met slechts stof, zand en een droog, adembenemend landschap als metgezel: Centraal Australië, waar alleen bush groeit en waar je uitgedroogd bent voor je het in de gaten hebt. Duizenden kilometers legt Frank van Rijn zo af, gewapend met zoveel mogelijk water om te ontkomen aan de uitputtingsslag als gevolg van de dorst.

‘Waar kom je met die fiets vandaan?’ ‘Van Melbourne.’ ‘Dat zal wel een moeizame aangelegenheid geweest zijn door de Nullarbor.’ ‘Ik ben niet door de Nullarbor gekomen, maar via Alice Springs. Vandaar heb ik de directe route genomen, dwars door de Great Victoria Desert. Dat leek me aardiger dan de asfaltweg door de Nullarbor.’

Wie zich op de fiets in de binnenlanden van Australië waagt, kan ontberingen verwachten. Wie de route rijdt van Melbourne naar Fremantle, dwars door de woestijn, wordt wellicht voor gek versleten. Niemand ging hem voor op deze avontuurlijke reis, maar Frank van Rijn kan het allemaal navertellen in zijn onnavolgbare stijl: amusant, boeiend, recht op de man en met een flinke dosis humor.

Frank van Rijn (1948) is een zeer bekende en ervaren fietser. Hij maakte tochten over de hele wereld. De teller staat op ruim 580.000 kilometer. Meer dan 123 landen heeft hij bezocht en hij schreef inmiddels 15 boeken. Leeft sober, heeft wereldwijd vrienden en zet zich in voor uiteenlopende projecten in zijn geliefde Afrika. Frank is een begenadigd entertainer tijdens zijn boeiende lezingen en voordrachten.

Verschijnt bij Uitgeverij Elmar, 204 bladzijden, prijs € 21,99.

Franco Michieli – Hoe wegen wandelaars vinden
Het plezier van het verdwalen

Hoe wegen wandelaars vindenIn 1998 begon Franco Michieli lange tochten te maken zonder kaart en gps, zoals onze voorouders deden – en zoals dieren doen. Met al die hulpmiddelen – vooral die van tegenwoordig met GPS, satelliet en wat niet meer – zijn we iets kwijtgeraakt, betoogt hij. Om ons weer onderdeel van de natuur te voelen en werkelijk het landschap om ons heen te zien en te ontdekken, moeten we kunnen verdwalen. Ons laten leiden door het landschap om ons heen, de bomen, de bergen, de sterren en de zon en geen slaaf zijn van de route die onze navigatie-instrumenten ons opleggen. Zo kunnen we bij toeval op iets nieuws stuiten dat we anders nooit zouden hebben ontdekt.

In Hoe wegen wandelaars vinden onderzoekt Michieli niet alleen hoe we de natuurlijke oriëntatievaardigheden van onze voorouders weer kunnen aanboren, hij beschrijft ook de vreugde van deze buitengewone ervaring die onze blik op de wereld verandert.

Franco Michieli (1962) is een Italiaanse geograaf, ontdekkingsreiziger, televisiemaker en schrijver van verschillende, zeer lovend ontvangen reisboeken. Hoe wegen wandelaars vinden verscheen oorspronkelijk in Italië in 2015 als La vocazione di perdersi.

Verschijnt bij Uitgeverij Wereldbibliotheek, 112 bladzijden, prijs € 18,99.


Mei 2022

Harold van der Linden – Op vleugels gedragen
Een piloot kijkt achterom – verhalen uit de praktijk

Op vleugels gedragenIedereen denkt dat het moderne vliegverkeer tot in de puntjes geregeld is, en die illusie wordt zorgvuldig in stand gehouden. Uit de verhalen van Harold van der Linden komt een ander beeld naar voren. Hij kijkt terug op 40 jaar als commercieel piloot en hij geeft de lezers een werkelijke blik in de cockpit. Nu hij gepensioneerd is deelt hij de verhalen die hij als actieve gezagvoerder beter voor zich kon houden.

Zijn verhalen zijn soms bizar, soms grappig, soms zelfs ontroerend en niet zelden ronduit spannend. Altijd zijn ze uit de eerste hand en openhartig opgeschreven. Van der Linden neemt zijn lezers mee naar onder andere Vietnam en Rusland, naar het vroegere Zaïre (het huidige Congo) en Kreta, naar Egypte en naar de VS. Hij vliegt in ‘alles wat vleugels met kleppen’ heeft zoals een Dakota, een Caravelle en uiteraard in heel veel Boeings. En natuurlijk wordt hij geconfronteerd met de wet van Murphy.

Van der Linden biedt met dit boek voor mensen die werken in de luchtvaart veel herkenbare ervaringen. Voor mensen die de luchtvaart slechts kennen als passagier geeft dit boek veel nieuwe en spannende inzichten. En als je het boek uit hebt, dan is je vertrouwen in de luchtvaart en de bemanning alleen maar toegenomen. Een katern mooie kleurenfoto’s en een verklarende woordenlijst maken het boek compleet.

Harold van der Linden heeft 55 jaar lang aan de stuurknuppel van een vliegtuig gezeten, dus zonder overdrijven kan worden gesteld dat hij een ervaren piloot is. Hij heeft alles meegemaakt en weet wat er te koop is in de wereld. Hij was vrijwel vanaf de oprichting in dienst van Transavia waardoor hij de groei en de groeistuipen van nabij heeft meegemaakt. Hij heeft in zijn rijke carrière als piloot ontelbaar veel verhalen opgedaan, bijzondere situaties meegemaakt en met kunst en vliegwerk moeten improviseren. Vijftien van die verhalen verschijnen nu in zijn boek.

Verschijnt bij Uitgeverij Elmar, 280 bladzijden, prijs € 24,99.​

Dorthe Nors – Langs de kustlijn
Van de Deense kust tot de Waddenzee

Langs de kustlijnIn haar karakteristieke, vloeiende taal voert Dorthe Nors de lezer mee in Langs de kustlijn langs de westkust van Denemarken: turend naar de woeste zee, over eeuwenoude paden, door adembenemende landschappen, onder een ijzig grijze lucht. Die kustlijn begint bij Skagen in het noordelijkste puntje van Denemarken en loopt tot aan de Nederlandse Waddenzee, waar de tocht van Nors eindigt in Den Helder.

Deze kustlijn volgend vertelt Nors in een meanderend, erudiet en gevoelig verhaal over de taal van de plekken waar ze langskomt, de geschiedenis, de mensen die er wonen en de wonderlijke kracht van de natuur. Om dit vervolgens te verbinden aan haar eigen persoonlijke geschiedenis, en de herinneringen die aan deze plekken kleven.

Nors biecht op dat twee van haar grote liefdes ‘paden’ en ‘literatuur’ zijn. In dit boek komen deze op prachtige wijze samen. Ze volgt de paden die door het landschap snijden, die de mensen het landschap deden ontdekken en ze toont tegelijkertijd de warmte en schoonheid van de literatuur. Zo roept Nors in prachtige taal de ervaring en beleving op van de zee, de kust, de duinen en de kustdorpjes.

De Deense schrijfster Dorthe Nors (1970) brak internationaal door met de verhalenbundel Karateslag, waarvan de rechten aan meer dan tien landen werden verkocht. Haar roman Spiegel, spiegel, schouder werd genomineerd voor de International Booker Prize. Het werk van Dorthe Nors werd onder andere gepubliceerd in The Boston Review, Harper’s en The New Yorker.

Verschijnt bij Park Uitgevers, 208 bladzijden, prijs € 22,50.

Brigitte Ars – Waar is het avontuur?
Zoektocht naar een avontuurlijker leven

Waar is het avontuurWat doe je als je denkt dat het avontuur uit je leven is verdwenen? Met deze vraag begint Brigitte Ars een persoonlijke en journalistieke zoektocht naar de avonturier in onszelf en een avontuurlijk leven. Die tocht voert langs friluftsliv – de liefde en filosofie van de Noren voor het buitenleven – bij de Noorse fjorden via The Explorers Club in New York naar het Engelse Exmoor.

Brigitte praat met avonturenexperts, psychologen en filosofen, bezoekt avonturenconferenties en workshops en onderzoekt tegelijk wat de hedendaagse betekenis is van avontuur en avonturiers.

Waar is het avontuur? is een leerzaam, bij vlagen filosofisch boek. Brigitte voert ons langs de vele gezichten van het fenomeen avontuur en de avonturier door de eeuwen heen. Van de romantiek van Samuel Coleridge tot avontuurpsycholoog Eric Brymer.

Brigitte Ars zwierf jaren als journalist door afgelegen gebieden in Afrika en Azië en woonde in Amerika en Maleisië. Ze schreef voor de Volkskrant en Trouw, maakte radioreportages en schreef Hoe wikkel je een sari om over haar leven in India. Ze runt het platform Alice Goes Wild en de Avontuurlijk Leven-podcast en is docent aan de toerismeafdeling van Breda University of Applied Sciences.

Verschijnt bij Uitgeverij Querido, 304 bladzijden, prijs € 22,50.


Juni 2022

Francine Postma – Aan zee
Een eindeloze strandwandeling

Aan zeeLangs de zee van zuid naar noord. Wandel mee over het Nederlands Kustpad met Francine Postma. Na haar indrukwekkende verslag van een voettocht van Zweden naar Noorwegen, wilde Francine Postma weer een lange-afstand-wandeling lopen. Dit keer koos ze voor een route dicht bij haar ouderlijk huis en andere plekken vol herinneringen. In drie weken liep ze via het Nederlands Kustpad van Sluis in Zeeland naar Den Helder in Noord-Holland. Op Vlieland sloot ze haar tocht gedenkwaardig en liefdevol af.

‘Achter me ligt het verleden, voor me de toekomst. Maar ik loop in het nu waarin ik niks anders hoef dan mijn ene voet voor de andere te zetten. Rechts van me het strand en de duinen met golvend helmgras, links de eindeloze zee, boven me de wijde, hoge hemel.’ Dit is opvolger van het succesvolle ‘Onderweg. Alleen over het St. Olvaspad‘, dat verscheen in het voorjaar van 2021.

Francine Postma (1972) is schrijver, journalist en wandelaar. Dit is haar tweede boek.

Verschijnt bij Uitgeverij Fjord, 192 bladzijden, prijs € 20.

Femke van Zeijl – De doe-het-zelfmaatschappij
Over leven in Lagos

De doe-het-zelfmaatschappijIn De doe-het-zelf-maatschappij vertelt Femke van Zeijl boeiende verhalen over Nigeria, stuk voor stuk nuchter, empathisch en vol humor. Op een vroege ochtend in Lagos ziet Femke van Zeijl een waterreservoir rakelings langs haar raam naar beneden storten. Dit incident en vooral de nasleep ervan brengen direct aan het licht hoezeer het dagelijks leven in deze miljoenenstad verschilt van leven in de Nederlandse maatschappij. Terwijl Van Zeijl nog zit te bedenken welke gemeentelijke dienst ze moet bellen, hebben haar buren al minstens twee oplossingen bedacht en zijn ze aan de uitvoering begonnen.

De doe-het-zelf-maatschappij gaat over de vanzelfsprekendheid waarmee haar stadsgenoten hun eigen zaken regelen, een mentaliteit die hemelsbreed verschilt van die in de westerse verzorgingsmaatschappij. Het is het soort samenleving waarin het gros van de wereldbevolking moet zien te overleven. In Nigeria zijn burgers grotendeels op zichzelf aangewezen, en Van Zeijl illustreert in levendige schetsen wat dit betekent voor de mensen en voor haarzelf.

Mensen in welvaartsstaten zouden heel wat kunnen leren van de manier waarop mensen in Lagos omgaan met tegenslag. Anderzijds zouden haar stadsgenoten ondanks hun uit nood geboren zelfredzaamheid stuk voor stuk tekenen voor meer sociale zekerheid, recht, onderwijs, zorg en een overheid waarop je kunt rekenen.

Verschijnt bij Uitgeverij Ambo Anthos, 256 bladzijden, prijs € 22,99.


Oktober 2022

Bart Giepmans & Bonita van Lier – Perron Europa
Op reis met de trein

Perron EuropaMet de trein op reis door Europa. Met een boemel door de bergen, rechtstreeks naar een inspirerende stad of uitstappen aan zee. Elke treinreis, kort of lang, is een avontuur. Dit boek bevat inspirerende verhalen, unieke foto’s en veel praktische reistips voor een Europese ontdekkingsreis per trein.

Alle routes starten vanuit Nederland en België. Kriskras door Europa, in alle windrichtingen, liggen tienduizenden kilometers aan spoorlijnen. Reizen over het spoor is slow travel, het landschap zien veranderen, onderweg uitstappen wanneer je wilt en mensen ontmoeten. De auteurs zien de rozerode midzomernacht in Lapland, rijden in klassieke treinen door Schotland en Zwitserland en gaan tussendoor de natuur in. Ook reizen ze helemaal naar het einde van het continent en komen terecht in Odessa en Cádiz. Ze gaan een weekend naar steden als Londen, Parijs en Brussel en pakken de nachttrein naar Land’s End.

Bart Giepmans en Bonita van Lier treinen allebei al zo’n 30 jaar dwars door Europa (en werken bij Deutsche Bahn, Eurail en de NS). Voor hen is het reizen per trein en slow travel al jaren vanzelfsprekend. Samen met hun team Railtripping.com schreven ze dit boek voor iedereen die graag met de trein op reis wil, maar niet weet waar te beginnen. Ze verzamelden in hun boek zo’n 50 langere en kortere reizen.

Verschijnt bij Uitgeverij Fjord, 304 bladzijden, prijs € 29,50.

Jaap Lengkeek – Het eeuwige leven van reisverhalen
Waarom we altijd eropuit willen

Het eeuwige leven van reisverhalenEen wereldreis of een vakantietochtje, we zijn net weer thuis of we maken alweer plannen voor de volgende trip. Waarom willen we dat? Reisverhalen vormen een rijke bron voor antwoorden op die vraag. Meer dan 2000 jaar schreven reizigers hun belevenissen op – Herodotos, Columbus, Livingstone, bekende en minder bekende lieden. Hun verhalen vormden mede het beeld van de wereld.

Maar alles is inmiddels ontdekt en beschreven. Brachten reizigers vroeger verhalen mee, tegenwoordig zijn het de verhalen die reizigers naar alle mogelijke bestemmingen trekken. Ook toeristen schrijven hun ervaringen op om vast te houden wat ze de moeite waard vonden. De verhalen zeggen veel over wat reizen zo onweerstaanbaar maakt.

Dit boek bevat een geschiedenis van de oudste tot hedendaagse reisverhalen en een antwoord op de vraag waarom we altijd eropuit willen. Lees de verhalen om de eeuwige reislust te begrijpen en maak de tochten in gedachten mee.

Jaap Lengkeek (1943) is emeritus hoogleraar culturele geografie aan Wageningen Universiteit. Hij deed onderzoek en gaf onderwijs op het gebied van toerisme, cultureel erfgoed en landschapsbeleving.

Verschijnt bij Uitgeverij Walburg Pers, 280 bladzijden, prijs € 29,99.

Ingrid Vermulst – Tussen agaves en citroenen

Tussen agaves en citroenenLees over het echte Andalusië: een rondreis aangevuld met historische anekdotes en wetenswaardigheden over de streek. Afgewisseld met soms hilarische belevenissen in een huisje op het platteland. Hoe is het om een huis in het buitenland te hebben? Onder de zon. Op het platteland van Spanje. Zonder water en elektriciteit.

En je hebt er jaren vakanties doorgebracht, geklust aan het huis en je denkt op een dag: hoe het zou zijn om hier definitief te wonen? Om die vraag te kunnen beantwoorden wil je eerst de rest van Andalusië ontdekken. En je gaat alleen op reis door Andalusië.

Terugkijkend op haar belevenissen en verwonderingen rond het huis, neemt Ingrid je mee op een rondje door de streek. Een persoonlijke reis langs bezienswaardigheden, wegen en landschappen, afgewisseld met anekdotes uit de geschiedenis. Haar originele kijk op het alleen reizen en de ontmoetingen onderweg zijn zowel aanstekelijk als inspirerend. Met dit boek leer je Andalusië beter kennen.

Ingrid Vermulst (1968) woont inmiddels bijna fulltime in Spanje waar ze schrijft en bezig is met haar andere passie: keramiek. Eerder schreef ze Roze bikini over haar borstkanker en solo-motorreis naar Andalusië.

Uitgegeven in eigen beheer, 264 bladzijden, prijs €22,99.


November 2022

Marica van der Meer – Handboek voor vakantiefietsers
Voorbereiding | Uitrusting | Interviews met experts | Anekdotes en eigen ervaringen | En heel veel inspiratie

Handboek voor vakantiefietsersOf je nu van plan bent om naar Santiago de Compostella te gaan fietsen of langs de oude Zijderoute naar Australië, alles begint met een droom en daarna een plan. Dit boek kan je daarbij helpen. Marica van der Meer heeft jaren ervaring met langeafstandsfietsen. In dit handboek legt ze helder uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een fiets.

Alle onderdelen neemt ze op een praktische manier onder de loep. Voor een reis van twee weken of twee jaar neem je ongeveer hetzelfde mee. Je moet leren leven met weinig spullen, want alles wat je nodig hebt moet in een aantal tassen aan je fiets hangen. En al dat gewicht sleep je iedere dag mee. Planning, reisdocumenten, fietsroutes, navigatie, kampeerspullen, budgettering, reparaties, overnachtingen, gezondheid en veiligheid, fietsvervoer over de weg of door de lucht, alleen reizen of in een groep en tal van andere onderwerpen komen uitvoerig aan bod.

Behalve dat Marica uit haar eigen ervaringen put heeft ze ook een aantal specialisten geïnterviewd, die hun kennis en ervaring delen. Wie dit boek goed benut zal zonder zorgen het avontuur van de fietsvakantie aangaan.

Marica van der Meer (1969) is een Nederlandse fotograaf, reisorganisator, schrijfster en wereldfietser. Twaalf jaar lang werkte ze als reisleidster overal en nergens op de wereld. Haar eerste fietsreis, van Vuurland naar Alaska, had de afsluiter moeten worden van haar zwervend bestaan. Wat ze niet wist is dat dit het begin werd van een zoektocht naar steeds grotere uitdagingen.

Verschijnt bij Uitgeverij Elmar, 192 bladzijden, prijs € 22,99.

Roëll de Ram – Verliefd op de wereld
De meest bijzondere plekken op aarde

Verliefd op de wereldIn Verliefd op de Wereld laat reisblogger Roëll de Ram de meest toffe plaatsen op onze planeet zien en geeft ze insider tips voor jouw volgende reis. Het boek is de opvolger van haar eerder verschenen boeken Verliefd op Nederland en Verliefd op Europa.

Het boek staat vol spectaculaire natuurgebieden, overweldigend mooie stranden, off-the-beaten-trackbestemmingen, bruisende steden en onvergetelijke ervaringen. Bekende landen als Indonesië, Zuid-Afrika, Kroatië en Mexico passeren de revue, maar ook verrassende bestemmingen als Bhutan, Groenland en Fiji. Ga mee op reis en ontdek de wereld!

Roëll de Ram is fulltime reisblogger en oprichtster van WeAreTravellers.nl, een van de grootste online travelmagazines in Nederland. Verliefd op de Wereld is haar vierde boek. Van haar eerdere boeken Backback bestemmingen, Verliefd op Nederland en Verliefd op Europa zijn inmiddels meer dan 65.000 exemplaren verkocht.

Verschijnt bij Kosmos Uitgevers, 208 bladzijden, prijs € 27,50.


Reisboeken die verschenen zijn in eerdere jaren

Voor het laatst bijgewerkt op 12 mei 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reisboeken die in 2022 zijn verschenen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam