Reisboeken 2022

Een overzicht van de reisboeken en bijzondere reisgidsen die in 2022 verschenen in Nederland en Vlaanderen.

Januari 2022

Gerda Mulder – Albanië
In geuren en kleuren

Albanië in geuren en kleurenDit is een boek voor iedereen die voor het eerst kennismaakt met een mooi, interessant, maar onbekend Europees vakantieland. Albanië – In geuren en kleuren is een selectie uit de wekelijkse blogs die Gerda Mulder schrijft voor reisbureau travellingalbania.com. Ze gaan over een breed scala aan onderwerpen, zoals bergwandelingen, restaurants, wijnen, klederdrachten, schrijvers, fototentoonstellingen en musea.

Gerda Mulder reist voor haar blogs door heel het land en verwerkt in haar verhalen altijd vroegere belevenissen – in het Albanië van de jaren tachtig en negentig – en haar belangstelling voor de fotografie, kunst, architectuur, geschiedenis en literatuur van het land. Ook de manier waarop Albanië met zijn culturele erfgoed omgaat, heeft haar warme belangstelling.

In dit boek staan verhalen over onder meer  haar lievelingsstad Shkodra, de stranden in het noorden en het zuiden, de mooiste Ottomaanse steden, Byzantijnse forten,  archeologische vindplaatsen, oude fabrieken en elektriciteitscentrales en haar favoriete natuurgebieden in Albanië.

Gerda Mulder bezoekt Albanië al geruime tijd. Vanaf het prille begin was ze getuige van de groeiende belangstelling voor het land en de opkomst van het toerisme. Haar werk bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam stimuleerde alleen maar haar belangstelling voor de fotografie. Ze maakte samen met Herman Zonderland een boek over het dorpje Theth in Noord-Albanië, schreef reisgidsen over Albanië en Kosovo en werkte mee aan fotoboeken en historische publicaties over Albanië.

Verschijnt bij Uitgeverij Skanderbeg Books, 160 bladzijden, prijs € 19,99.


Februari 2022

Joost Oomen – Visjes
Een avontuur op Salina

VisjesTen noorden van Sicilië ligt het eiland Salina. Het bestaat uit twee dode vulkaantoppen, vijf dorpjes en een vuurtorentje. Het ligt in een kristalheldere zee, met aan de linkerkant de rokende Stromboli en aan de rechterkant de besneeuwde toppen van de Etna.

Maar het eiland is in mineur. Al maanden blijven de toeristen weg. Midden in deze crisis, in mei 2021, wordt Joost Oomen uitgenodigd voor een kunstenaarsresidentie op Salina. Hij besluit de eilanders te helpen. Om de toeristen terug naar het eiland te lokken, wil hij bewijzen dat de vissen rond Salina gevoel voor poëzie hebben. Hoe? Door ze met een gedicht te vangen.

Visjes is een waargebeurd reisverslag tegen de achtergrond van de coronacrisis. Het is een lofzang op Italiaanse eilanden en het logboek van een artistiek avontuur.

Joost Oomen (1990) trad als dichter op van Pisa tot Parijs en van Lowlands tot Oeral. De Volkskrant riep hem uit tot een van de drie literaire talenten van 2020. Zijn werk verscheen in onder meer De Revisor en DW B en op landelijke radio en televisie. Het Perenlied is zijn debuutroman. In de zomer van 2021 nam hij deel aan de kennisquiz De Slimste Mens, waar hij hoge ogen gooide.

Verschijnt bij Uitgeverij Querido, 184 bladzijden, prijs € 20.


Maart 2022

Karin-Marijke Vis en Coen Wubbels – Omwegen
Naar het Einde van de Wereld – reizen in een oude Land Cruiser door Zuid-Amerika.

OmwegenKarin-Marijke Vis en Coen Wubbels zijn drie jaar onderweg in Zuidoost-Azië wanneer ze besluiten niet naar Nederland terug te keren, maar hun nomadisch bestaan voor te zetten. Buenos Aires is de start van hun nieuwe avontuur met als plan om met hun verroeste Land Cruiser naar Alaska te rijden, maar dat einddoel zullen ze niet bereiken.

Zuid-Amerika is een continent waar veel voor wordt gewaarschuwd. Maar… is het daar wel zo gevaarlijk? Karin-Marijke en Coen zijn te gast bij inwoners van São Paulo en Rio de Janeiro, ontmoeten inheemsen in de Amazone, verblijven bij de Mennonieten in Paraguay en bij polo- en rallyliefhebbers in Argentinië. Omwegen neemt de lezer mee op een reis van 75.000 kilometer met 40 grensovergangen door Patagonië, over de Andes en in Brazilië.

Via legendarische routes verkennen ze de pampa’s van Argentinië, de Andes in Chili, de hooglanden van Bolivia en kamperen ze tussen wilde dieren in de Pantanal draslanden. In de wildernis van zoutvlaktes en vulkanen stort hun verroeste huis op wielen in. De restauratie mondt uit in een culturele botsing en als de Land Cruiser in honderdduizend stukken ligt, dreigt de garage in Bolivia er de brui aan te geven. Krijgen Karin-Marijke en Coen hun huis op wielen terug? En zo ja, in wat voor staat?

Kort nadat ze elkaar ontmoetten, verruilden Karin-Marijke en Coen hun reguliere leven voor een nomadisch bestaan. Ze combineren het reizen met hun werk als freelance duo en delen verhalen en foto’s in auto- en reistijdschriften, waaronder ruim 15 jaar voor 4WD Magazine. Hun eerste boek Van het pad af beschrijft de eerst jaren van hun reis, naar Zuidoost-Azië.

Verschijnt in eigen beheer, 382 bladzijden, prijs € 24,95. Te bestellen op: www.landcruisingadventure.com

Harry Klieverik – Baltische lichten
In het kielzog van de Oostvaarders

Baltische lichtenAl honderden jaren zeilen Nederlanders naar de verre Oostzee. Ze gingen eerst voor de haring, later voor graan en hout. Het bracht ons land welvaart, maar onderweg loerden vele gevaren: storm, tegenwind, ondieptes, lastige kapen, oorlog en geweld.

Hoe is het om in de 21e eeuw te zeilen langs deze oude handelsroute naar het oosten? Wat is er nog te zien van de onstuimige geopolitieke ontwikkelingen rond deze vaarwegen? Van de jacht op haring, de rivaliteit tussen Denemarken, Zweden en de Hanze, de Tachtigjarige Oorlog, de opkomst van Rusland als wereldmacht, de Napoleontische oorlogen, de Krimoorlog, de twee wereldoorlogen en de Koude Oorlog?

Harry Klieverik ging als solozeiler op zoek naar de beleving en het avontuur op de Noordzee en de Oostzee. Hij schrijft over zijn eigen zeilrampen, over onrust en alleen zijn, maar ook over de schoonheid van wind, water en golven. Hij volgt het spoor van de eeuwenoude vuurtorens, van het Paard en de Brandaris via kaap Skagen naar de vuurtorens van Gdansk, Riga en Helsinki. De oude lichten leiden naar andere werelden. Ze werken als tijdmachines. Uit hun geheugens stroomt een vloed van verhalen over mensen, schepen en hun relatie met de zee. Samen roepen die verhalen een caleidoscopisch beeld op van de geschiedenis van Noord-Europa.

Harry Klieverik (1956) is schrijver en zeiler. Hij werkte vele jaren als redacteur en hoofdredacteur bij vaktijdschriften voor woningcorporaties. Baltische Lichten is het eerste boek waarin hij schrijft over zijn zeiltochten naar de Oostzee.

Verschijnt bij Uitgeverij Elikser, 385 bladzijden, prijs € 24,50.

Monisha Rajesh – De reis om de wereld in 80 treinen
Een ongelooflijk avontuur van meer dan 70.000 kilometer

Reis om de wereld in 80 treinenVan de hoogst gelegen Tibetaanse Qinghai-spoorlijn tot de luxueuze Oriënt Express – Een reis om de wereld in 80 treinen is een ode aan reizen per trein en aan de unieke blik op de wereld die dat geeft geeft.

Monisha Rajesh, Britse journalist en doorgewinterde treinreiziger, maakte met haar vriend een onvergetelijke reis die haar in zeven maanden bijna twee keer rond de aarde bracht: van Londen tot Kazachstan en van Canada tot de vlaktes van Mongolië. Terwijl ze vriendschappen sloot en verhalen uitwisselde met hilarische, irritante en innemende reizigers genoot ze van de adembenemendste uitzichten.

Rajesh voert de lezer mee en doet geanimeerd verslag van het dagelijks leven, de geschiedenis en de cultuur van de landen die ze bezoekt en viert het reizen per trein in al haar glorie. National Geographic heeft dit al uitgeroepen tot het beste reisboek van het jaar.

Monisha Rajesh is een Britse journalist. Haar werk is verschenen in Time Magazine, The New York Times, The Guardian en The Sunday Telegraph. Haar eerste boek, Around India in 80 Trains (2012), werd uitgeroepen tot een van de beste boeken over India door The Independent.

Verschijnt bij Uitgeverij Ambo Anthos, 336 bladzijden, prijs € 22,99.


April 2022

Erik Mouthaan – New York, de gedroomde stad

New York de gedroomde stadAls jongen droomde Erik Mouthaan al van New York en sinds 2006 woont hij er als correspondent. In New York, de gedroomde stad gaat hij op zoek naar wat die ‘Greatest City on Earth’ zo uniek en verleidelijk maakt. Hij schetst aan de hand van zijn persoonlijke belevenissen en vele ontmoetingen met New Yorkers een heel open, eerlijk en fascinerend beeld van het echte leven in New York. Met humor en oog voor de absurditeit legt hij uit hoe het eraan toe gaat in New York.

Vele aspecten van New York komen aan de orde: de grote verschillen tussen rijk en arm, de typische mentaliteit, lifestyle en hypes. Maar ook de enorme woonlasten en gentrificatie, de infrastructuur met slecht onderhouden leidingen en amper functionerende metrowissels.

En Erik Mouthaan geeft een persoonlijk beeld van zijn eigen leven in New York. Zo is hij openhartig over relaties, angsten, successen, twijfels en de lessen die hij leerde. Erik ontdekte dat hij meer vooroordelen had dan hij dacht en dat hij geen persoonlijke beperkingen meer accepteert. Dat in een anonieme wereldstad mensen veel om elkaar geven en het met 9 miljoen inwoners ook heel stil kan zijn. En dat New York een geoliede machine lijkt, maar nogal houtje-touwtje aan elkaar hangt. Maar ook hoezeer hij veranderd is door leven in New York en dat zijn blik op de wereld en de mens fundamenteel veranderd is.

Erik Mouthaan is sinds 1995 werkzaam voor RTL Nieuws. Eerst als buitenlandredacteur, later als algemeen verslaggever. In 2006 werd hij de opvolger van Max Westerman als correspondent in de Verenigde Staten. Hij woont en werkt in New York.

Verschijnt bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 240 bladzijden, prijs € 21,99.

Frank van Rijn – De rode kangoeroe
Belevenissen van een reiziger door Australië

De rode kangoeroeEen eenzame fietser ploegt voort, mijl na mijl – met slechts stof, zand en een droog, adembenemend landschap als metgezel: Centraal Australië, waar alleen bush groeit en waar je uitgedroogd bent voor je het in de gaten hebt. Duizenden kilometers legt Frank van Rijn zo af, gewapend met zoveel mogelijk water om te ontkomen aan de uitputtingsslag als gevolg van de dorst.

‘Waar kom je met die fiets vandaan?’ ‘Van Melbourne.’ ‘Dat zal wel een moeizame aangelegenheid geweest zijn door de Nullarbor.’ ‘Ik ben niet door de Nullarbor gekomen, maar via Alice Springs. Vandaar heb ik de directe route genomen, dwars door de Great Victoria Desert. Dat leek me aardiger dan de asfaltweg door de Nullarbor.’

Wie zich op de fiets in de binnenlanden van Australië waagt, kan ontberingen verwachten. Wie de route rijdt van Melbourne naar Fremantle, dwars door de woestijn, wordt wellicht voor gek versleten. Niemand ging hem voor op deze avontuurlijke reis, maar Frank van Rijn kan het allemaal navertellen in zijn onnavolgbare stijl: amusant, boeiend, recht op de man en met een flinke dosis humor.

Frank van Rijn (1948) is een zeer bekende en ervaren fietser. Hij maakte tochten over de hele wereld. De teller staat op ruim 580.000 kilometer. Meer dan 123 landen heeft hij bezocht en hij schreef inmiddels 15 boeken. Leeft sober, heeft wereldwijd vrienden en zet zich in voor uiteenlopende projecten in zijn geliefde Afrika. Frank is een begenadigd entertainer tijdens zijn boeiende lezingen en voordrachten.

Verschijnt bij Uitgeverij Elmar, 204 bladzijden, prijs € 21,99.

Reisboeken die verschenen zijn in eerdere jaren

Voor het laatst bijgewerkt op 10 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reisboeken die in 2021 zijn verschenen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam