Je spullen veilig houden op reis: tips & tricks

Spullen veilig houden op reisIedereen die reist geniet van de vrijheid en het plezier om nieuwe plekken en mensen te ontdekken. In de tussentijd zijn er ook risico’s verbonden aan het reizen. Spullen die je met je meedraagt, van je paspoort tot portemonnee, kunnen bijvoorbeeld verloren raken. Ook online lopen we risico’s als we op reis zijn. In dit artikel geven we je tips om je spullen en online identiteit veilig te houden wanneer je op reis bent.

Online of fysiek bestolen worden

Zoals gezegd zijn er risico’s verbonden aan reizen voor je persoonlijke spullen. Deze risico’s vallen grofweg uiteen in drie categorieën: diefstal, verlies en schade door ongelukken.

Bij diefstal hebben we meteen een beeld voor ogen: tasjesdieven, fraudeurs of spullen die worden gestolen uit je hotelkamer. Toch kun je ook online bestolen worden als je op reis bent. Dat kan met lokale phishing, maar vooral wanneer je openbare wifi gebruikt. Door in te loggen op openbare wifi maak je het hackers wel heel makkelijk om in te breken in je telefoon of laptop.

Je kunt een VPN gebruiken om dit te voorkomen. Maar wat is een VPN verbinding? Dat is een soort tunnel die je IP-adres omleidt naar een ander adres, waardoor de hacker niet zomaar meer via de wifi in je toestel kan komen. Zo voorkom je dat privégegevens van je laptop of smartphone worden gestolen.

Je spullen verliezen op reis

Het risico van verlies is altijd aanwezig. Je kunt je voorstellen dat je bepaalde spullen laat slingeren in een hotelkamer, een tas vergeet in een restaurant of een paraplu laat staan als je die meenam terwijl het niet regende. Jetlags, je vakantiestemming en andere oorzaken liggen bovendien ten grondslag aan je verstrooide geest.

Spullen veilig houden

Ook ongelukken kunnen schade veroorzaken. Van drankjes morsen op je laptop tot je camera laten vallen tijdens het fotograferen van een landschap, of je telefoon in het water laten vallen als je een cruise neemt: al deze incidenten kunnen leiden tot onherstelbare schade aan je spullen.

Hoe technologie ons veiliger maakt

We hadden het al over onze online veiligheid en hoe een VPN hierin cruciaal is op reis. Technologie kan ook offline worden ingezet als je reist. Denk bijvoorbeeld aan een GPS-tracker.

GPS-trackers zijn erg handig voor het beveiligen van bagage en andere belangrijke items tijdens het reizen. Als je koffer plotseling vermist raakt op een drukke internationale luchthaven of treinstation, kun je deze gemakkelijk lokaliseren via een app op je telefoon. Dit vermindert de kans op permanent verlies.

Spullen veilig houden en verlies

Er zijn talloze mobiele apps beschikbaar om de veiligheid van je spullen te beheren. Deze apps geven je bijvoorbeeld een waarschuwing wanneer je bagage een bepaald gebied verlaat of toegang op afstand tot beveiligingscamera’s. Sommige apps laten je zelfs al je waardevolle spullen op één plek beheren.

Deze technologieën bieden een extra beschermingslaag voor je waardevolle spullen. Hoewel het risico van verlies, diefstal of beschadiging altijd aanwezig is, kunnen deze technologieën het risico enorm verkleinen.

Praktische veiligheidsmaatregelen

Je hoeft geen gebruik te maken van de laatste technische snufjes en je als James Bond op een tropisch oord te wanen. Je kunt ook gewoon je gezonde verstand gebruiken en de voorhanden zijnde veiligheidsmaatregelen in acht nemen voor een veiliger gevoel tijdens je reis. Hieronder geven we je een aantal van deze tips.

Verdeel je spullen: het laatste wat je wilt tijdens reizen is dat al je kostbaarheden zich op één plek bevinden. Als je iets verliest of een tas gestolen wordt, wil je niet zonder noodzakelijke items of documenten zitten. Verdeel ze tussen je handbagage en ingecheckte tas, en houd cruciale zaken zoals paspoorten en noodgeld altijd dicht bij je. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een moneybelt dragen, die je dicht op de huid hebt. Dit voorkomt ook dat zakkenrollers je spullen kunnen afpakken, want hier komen ze nooit bij.

Gebruik een hotelkluisje: hotels en accommodaties bieden vaak kluisjes aan voor hun gasten. Maak hier gebruik van. Bewaar waardevolle voorwerpen zoals je paspoort, extra geld en eventuele sieraden in de kluis. Let er wel op dat hotelkluizen veilig zijn, maar niet onfeilbaar. Controleer altijd of de kluis goed functioneert.

Spullen veilig houden kluisje

Wees discreet met je spullen: trek niet opvallend de aandacht met dure items zoals luxe horloges, designeraccessoires of hoogwaardige elektronica. Door discreet te zijn, maak je je bezittingen minder aantrekkelijk voor dieven.

Plan en tref voorzorgsmaatregelen

Het gebruik van technologie en praktische maatregelen is essentieel. Toch zijn zorgvuldige planning en voorzorgsmaatregelen belangrijk om je bezittingen veilig te houden tijdens het reizen.

Het is bijvoorbeeld altijd handig om een kopie van je paspoort of andere bezittingen mee te nemen en naar jezelf te mailen. Als de originelen verloren gaan, versnellen kopieën het vervangingsproces. Bewaar de originelen en kopieën apart. Op die manier ben je niet alles in één keer kwijt bij diefstal of verlies.

Spullen veilig houden en paspoort

Houd ook een lijst met noodcontactnummers bij de hand, zoals van de lokale politie, de ambassade (bij internationaal reizen) en nummers voor het annuleren van gestolen creditcards. Een reisverzekering valt natuurlijk ook onder de voorzorgsmaatregelen. Er zijn tegenwoordig ook banken die je bij het openen van een rekening een verzekering aanbieden voor je vakanties.

Hoe beter je voorbereid bent op mogelijke incidenten, hoe beter je ermee om kunt gaan. Begin je reis met gemoedsrust, wetende dat je alles hebt gedaan om je bezittingen te beschermen.

Laat je niet in de luren leggen

Het hangt er een beetje vanaf waar je naartoe reist, maar diefstal of schade is natuurlijk niet de enige manier waardoor je geld verliest. Hoewel een scammer geen echte dief is, kun je er wel flinke financiële schade door lopen. Laat je dus niet in de luren leggen en controleer de lokale tips goed. Soms zijn er taxi’s die je moet vermijden omdat de chauffeurs onnodig lang rondrijden en omrijden.

In Rome moet je nooit zomaar een foto nemen met jou en een gladiator, want na afloop zullen ze geld eisen. Als er geen prijslijst is in een horecazaak op een prominent plein, koop dan liever niks, want het kan best zijn dat je opeens € 12 voor een bolletje ijs betaalt. Dit soort lokale tips zijn handig om niet zomaar gedwongen te worden iets te betalen wat je eigenlijk niet wilde en om niet onnodig veel geld uit te geven.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 augustus 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het veilig houden van je spullen op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen