Met de taxi naar en van Schiphol: alles wat je moet weten

Een taxi is de snelste, makkelijkste en meest comfortabele manier om naar en van Schiphol te reizen. Je wordt opgepikt voor je voordeur en direct afgezet voor de juiste vertrekterminal. Je hoeft bijna niet met je bagage te slepen, want de taxichauffeur legt je koffer of rugzak in zijn auto. Je hebt geen last van eventuele vertragingen, stroomstoringen of stakingen waar je mee te maken kunt krijgen als je met de trein of de bus naar Schiphol reist. Een file kan roet in het eten gooien, maar een goede taxichauffeur weet de juiste binnenwegen te vinden, waardoor je toch op tijd op de luchthaven bent.

Een Schiphol taxi is wel duurder dan een bus- of treinkaartje. Dat geldt vooral voor soloreizigers. Als je met meerdere personen bent, kan een taxi(busje) echter heel aantrekkelijk zijn. Qua prijs scheelt het dan helemaal niet zoveel als een reis naar Schiphol met het openbaar vervoer.

Zelf houden we van stressvrij reizen en nemen we om die reden vaak een taxi naar ons nationale vliegveld. Graag delen wij onze tips met jullie: hier lees je alles wat je moet weten voor het reizen met de taxi naar en van Schiphol.

#1 Boek een taxi op tijd

Aan taxi’s is in ons land geen gebrek, maar toch is het niet altijd handig om pas op het laatste moment een taxi te bestellen voor je ritje naar Schiphol. Met een taxi-app kun je in principe een taxi bestellen als je met je koffer klaarstaat bij de voordeur. Zeker in grote steden als Amsterdam heb je dan binnen een paar minuten een taxi.

Als er echter een ‘ontwrichtende’ gebeurtenis is, zal je geen taxi meer vinden. Bij uitval van treinen (door bijvoorbeeld een stroomstoring) nemen reizigers massaal een taxi en dan moet je veel geduld hebben voordat jij aan de beurt bent. Boek een taxi minimaal één dag voor vertrek, zodat je met een gerust hart naar Schiphol kunt reizen.

#2 Vergelijk prijzen

Een rit met een taxi is dan misschien wat duurder, maar er zijn ook enorme prijsverschillen. Als je in Amsterdam woont, kun je al voor € 25 met de taxi naar Schiphol. Zeker sinds het vrijgeven van de taximarkt enkele jaren geleden zijn er veel (geregistreerde) particuliere chauffeurs actief die je voor zo’n bedrag naar de luchthaven willen rijden. Aan de andere kant zijn er taxichauffeurs en taxicentrales die € 50 rekenen voor een rit van Amsterdam naar Schiphol.

Ook in andere steden kunnen de prijsverschillen fors zijn. Taxi’s die je bestelt via een app, zijn in het algemeen voordeliger. Op internet zijn verschillende sites waar je de prijzen van taxiritten kunt vergelijken en een goedkope taxirit kunt boeken. Een handige site is Taxi2airport, waarmee je tot wel 35 procent op een ritje kunt besparen.

#3 Let op betrouwbaarheid

Let bij het boeken van een taxi op de betrouwbaarheid van de taxichauffeur of de taxicentrale. Veel websites zien er gelikt en professioneel uit en proberen klanten te lokken met stuntprijzen, terwijl de werkelijkheid anders is. De daadwerkelijke prijs blijkt dan hoger te liggen of je moet een bagagetoeslag betalen. Er zijn sites die suggereren dat ze tientallen chauffeurs in dienst hebben, terwijl één iemand vanaf een zolderkamer een bevriende taxichauffeur ritselt als je een boeking maakt.

Ook een particuliere chauffeur kan echter vriendelijk en behulpzaam zijn, maar let er wel op dat hij of zij in het bezit is van een taxivergunning. Bij problemen kun je dan klagen en snorders of illegale taxi’s zijn sowieso niet welkom op Schiphol. Lees bij twijfel reviews op internet. Onze grootste gruwel is een taxi die niet op tijd komt. Als je 20 tot 30 minuten moet wachten, kan de stress behoorlijk oplopen. Zorg dat je altijd een telefoonnummer hebt dat je kunt bellen als de taxi niet komt op het afgesproken tijdstip.

#4 Zoek een medepassagier

Zoals gezegd is een taxi naar Schiphol het duurst voor iemand die alleen reist. Gelukkig zijn er talloze manieren om een taxi te delen, waardoor je minder geld kwijt bent voor een taxirit. Het goedkoopst is een taxibusje voor acht personen, als er tenminste ook acht mensen mee reizen. Het nadeel is dat het busje overal stopt om andere passagiers op te pikken, dus het is belangrijk hier extra tijd voor uit te trekken. Reken op een omrijtijd van zo’n 50 procent.

Je kunt een taxi delen door een oproep te plaatsen op een forum op internet, zoals ons eigen reizigersprikbord. Ook zijn er sommige taxicentrales die taxiritten aanbieden voor meerdere personen. Dat kun je dan aangeven bij de boeking, waarna de taxicentrale er andere passagiers bij zoekt. Bij het delen van een taxi is het raadzaam dit op tijd te boeken, minstens twee dagen voor vertrek.

#5 Taxi van Schiphol naar huis

Bij aankomst op Schiphol is de taxi de ideale manier om snel thuis te komen, zeker na een lange vlucht. Zonder boeking vooraf loop je naar de officiële taxistandplaats buiten de vertrekhal, waar je in de rij gaat staan voor een taxi. Dit duurt meestal niet meer dan een paar minuten. Deze standplaats is alleen toegankelijk voor een paar taxicentrales die daarvoor een vergunning hebben. Als je een rit hebt geboekt bij een andere taxicentrale, bij een particuliere chauffeur of via een app, wordt je op een andere plek opgepikt.

Een populaire opstapplek is de parkeerruimte voor de kantoren van autoverhuurbedrijven aan de rechterkant van Schiphol Plaza of het weggetje voor het Sheraton Hotel dat tegenover Schiphol Plaza ligt. Let er op dat je de goede kant op loopt en stap snel in, want Schiphol wil eigenlijk niet dat andere straattaxi’s passagiers oppikken van het vliegveld.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 augustus 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de taxi van en naar Schiphol, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Schiphol/Bart Brussee; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam