10 tips voor duurzaam reizen

Duurzaam reizen: we ontkomen er niet meer aan. Door de klimaatverandering moeten we ons reisgedrag wel aanpassen om onze mooie wereld te behouden. Duurzaam reizen staat voor ‘het nieuwe reizen’, met oog voor het milieu, geen verspilling van energie en zo min mogelijk vervuiling.

Gelukkig hoeven wij als reisfanaten niet voortaan thuis op onze nagels te bijten. Je kunt evengoed nog vele prachtige plekken in de wereld bezoeken, als je daarbij wat meer rekening houdt met het milieu en de natuur. Er zijn talloze manieren om tijdens je reis de uitstoot van vervuilende stoffen te verminderen en de gevolgen voor het klimaat te beperken. Steek je energie in een betere wereld! Hier vind je alvast 10 handige tips voor duurzaam reizen.

#1 Gebruik thuis geen onnodige stroom

Het begint er al mee dat je je huis zo duurzaam mogelijk achterlaat als je op reis gaat. Gebruik dus geen onnodige energie en zet allerlei elektrische apparaten uit die sluipenderwijs stroom gebruiken als jij vakantie viert. Zet de vriezer en de koelkast uit, want die vreten energie. Dat is zonde als je niet thuis bent. Ook je computer, je televisie en je stereo-installatie kun je uitzetten om op stroom te besparen. En gebruik natuurlijk een duurzame energie aanbieder, dat helpt altijd voor een schonere wereld.

#2 Pak vaker de trein

De trein is véél beter voor het milieu dan het vliegtuig, maar toch heeft dit vervoersmiddel nog het imago dat deze duur en langzaam is. De tijden zijn echter aan het veranderen en op enkele populaire trajecten is de trein sneller dan het vliegtuig. Op de routes van Amsterdam naar Brussel, Parijs en Düsseldorf ben je met de trein aanzienlijk sneller op de plek van bestemming. Als je er op tijd bij bent, is een treinticket helemaal niet zoveel duurder dan een vliegticket.

#3 Ga duurzaam vliegen

Het vliegtuig is het een van de meest vervuilende middelen van vervoer, daar kunnen we niet omheen. Je kunt af en toe wat minder verre vakanties maken, maar je kunt ook zo duurzaam mogelijk vliegen. Compenseer de uitstoot van broeikasgassen bij het kopen van een vliegticket, zodat je geld investeert in duurzame energie of de aanplant van nieuwe bossen. En kies voor een ‘groene’ luchtvaartmaatschappij. De meest energievriendelijke heeft label A, de meest vervuilende vliegtuigmaatschappij heeft label G.

#4 Huur een elektrische auto

Voor het maken van een lange roadtrip is het (nog) niet ideaal, maar voor korte tripjes in de buurt van je vakantiebestemming kun je best een elektrische auto huren. Zo’n auto gebruikt geen fossiele brandstoffen en stoot daarmee geen CO2 uit. Inmiddels zijn er al aantal landen waar je op stap kunt met een elektrische huurauto. Zo is elektrische autoverhuurder Wattacars actief in populaire Spaanse bestemmingen als Barcelona, Ibiza en Mallorca. In Singapore kun je een elektrische auto huren bij BlueSG. Voor het gebruik van een elektrische auto ben je wel afhankelijk van oplaadpunten voor stroom, maar ook die worden op steeds meer plekken neergezet.

#5 Slaap in een groen hotel

Als je duurzaam mogelijk wil reizen, slaap je in een groen hotel. Gewone hotels zorgen voor flink wat uitstoot van schadelijke CO2-stoffen, maar groene hotels hebben allerlei maatregelen genomen om de impact op het milieu te beperken. Deze hotels hebben gekozen voor duurzame energie door het installeren van zonnepanelen of het gebruik van waterkracht. Ze geven aandacht aan recycling en minder watergebruik met zuinige douchekoppen en (af)wasmachines. Erkende groene hotels hebben een duurzaamheidscertificaat, bijvoorbeeld als Biosphere Responsible Hotel.

#6 Vermijd onnodige stroom op reis

Je hoeft niet alles aan het hotel over te laten. Op reis kun je zelf ook het nodige doen om onnodig gebruik van stroom te beperken. Doe vooral zuinig aan met elektriciteit in landen waar stroom toch al schaars is. Zet de airconditioning alleen aan als het door de hitte niet meer uit te houden is, en zet ‘m uit als je het hotel verlaat. Laat geen lampen branden als je weggaat en beperk het gebruik van de sauna. En is het echt nodig om midden in de nacht nog iets te bestellen bij de roomservice, waardoor apparaten in de hotelkeuken weer aan de slag moeten? Enkele duurzame hotels hebben de 24-uurs roomservice om die reden al afgeschaft.

#7 Gebruik biologische zonnebrandcrème

Het gebruik van zonnebrandcrème zorgt niet voor CO2-uitstoot, maar wél voor schade aan kwetsbare koraalriffen. Gewone zonnebrand bevat chemische stoffen die in de zee terecht komen tijdens het zwemmen of het snorkelen. Vooral in tropische gebieden sterft het koraal snel af door deze zonnebrandolie. Tegenwoordig is echter natuurlijke en biologische zonnebrandcrème te koop die geen schade aanricht aan de koraalriffen. Deze merken zijn wel wat duurder, maar voor een duurzame toekomst van onze aarde moet je natuurlijk wel wat over hebben.

#8 Gebruik een hervulbare waterfles

De plastic soep in de oceanen is je vast niet ontgaan. In de Stille Oceaan drijft een enorme hoeveelheid plastic troep, in omvang groter dan Frankrijk en Spanje samen. Een groot deel van dat afval bestaat uit plastic (water)flessen. Door het gebruik van een hervulbare waterfles draag je een klein steentje bij aan het beperken van de plastic soep in de wereldzeeën. Zeker in ontwikkelde landen kun je de waterfles overal bijvullen: in je hotelkamer, bij wastafels in toiletten van musea en bij waterkraantjes op vliegvelden.

#9 Loop, fiets of gebruik het openbaar vervoer

Een taxiritje is wel makkelijk, maar niet duurzaam. De meeste taxi’s in de wereldsteden zijn allesbehalve vriendelijk voor het milieu en zorgen dag en nacht voor de uitstoot van CO2. Loop, fiets of gebruik het openbaar vervoer als je op bezoek bent in een stad. Op die manier is vrijwel elke plek te bereiken, al kost het misschien wat meer energie. Soms kun je ook een groene taxi nemen. Zo is Taxi Electric de eerste elektrische taxiservice van Europa. Je kunt deze taxicentrale ook gebruiken voor een ritje van en naar Schiphol.

#10 Respecteer de natuur

Respecteer de natuur als je er op uit trekt tijdens het reizen. Gebruik de gebaande paden, want die liggen er niet voor niets. Zo bescherm je de flora en fauna, die je tenminste niet plat kan trappen. Neem een tas mee voor je afval (en stop daar ook de troep in die je onderweg misschien nog tegenkomt). Laat geen voedsel achter voor wilde dieren en ga ze ook niet voederen. Hierdoor raken dieren gewend aan mensen en worden ze van ons afhankelijk. En hou afstand van wilde dieren, hoe aantrekkelijk dat mag zijn voor je perfecte Insta-shot. Als een wild dier een mens bijt, wordt het dier meteen doodgeschoten.

Voor het laatst bijgewerkt op 12 februari 2019. Als je aanvullingen of opmerkingen hebt over tips voor duurzaam reizen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/mangostock.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam