10 tips om te slapen in de bus

Slapen in de bus is vaak een worsteling. Vind maar eens de perfecte houding in een nachtbus die in de bochten hangt, regelmatig op de remmen trapt en puffend de helling op kruipt. Het is te koud of te warm in de bus, er is lawaai van de tv die te hard staat en er zitten bepakte, snurkende en bezwete passagiers om je heen die allemaal net als jij de slaap proberen te vatten.

De bus is eigenlijk een geweldige manier om te reizen. Het is supergoedkoop, je kunt lange afstanden afleggen, je kunt overal naartoe rijden en het is milieuvriendelijk in vergelijking met het vliegtuig. Met een nachtbus bespaar je ook nog eens een overnachting in een hotel. Slapen in een bus is echter een ander verhaal. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid en neem de juiste spullen mee om een paar uurtjes van de wereld te zijn. Hier vind je 10 tips om te slapen in de bus!

#1 Reis met een ‘luxe’ bus

Reizen met de bus is al heel erg low budget, dus je hoeft niet per se de állergoedkoopste bus te kiezen voor een nachtelijke trip. Koop een ticket voor een ‘luxe’ bus, met stoelen die je in ligstand kunt zetten, met meer beenruimte en met een wc aan boord. Het is iets duurder, maar je hebt wel meer kans om te slapen.

#2 Kies het juiste tijdstip

Bussen die ’s avonds laat of heel vroeg in de ochtend vertrekken, zijn meestal minder druk. Hierdoor heb je misschien wel een hele rij stoelen voor jezelf. Je kunt je makkelijker uitrekken en je hebt geen medepassagier waarmee je moet schouder-wringen. Het ander voordeel van ’s nachts instappen, is dat je je slaperiger voelt.

#3 Neem een nekkussen mee

Een nekkussen is essentieel als je wilt slapen in de bus. Hierin kun je je hoofd laten hangen en langzaam proberen weg te dutten. Bij het ontwaken (mocht dat lukken) heb je in ieder geval geen stijve nek. Slaapkussens zijn er in allerlei vormen en maten, dus er is altijd wel eentje die bij je past. Vergeet niet een stoel bij het raam te boeken, zodat je hier tegenaan kunt liggen.

#4 Melatonine helpt een handje

Een beetje hulp is nooit weg als in de bus een paar uurtjes slaap wilt meepikken. Melatonine is een effectief en onschadelijk middel waarmee je sneller de slaap kunt vatten, zonder grote bijwerkingen. Je kunt melatonine gewoon kopen bij de drogist. In de bus kun je beter geen zwaar slaapmiddel nemen. Er kan onderweg altijd iets gebeuren waardoor je beter niet buiten westen kunt zijn. Zelf moesten we in Mexico ooit midden in de nacht de nachtbus verlaten vanwege een modderverschuiving op de weg.

#5 Een slaapmasker tegen het licht

In een bus heb je ’s nachts te maken met hinderlijk en flikkerend licht dat niet echt meehelpt om in slaap te vallen. Denk aan de koplampen van tegenliggers en de felle lantaarnpalen op een tankstation. Je houdt het licht tegen met een slaapmasker voor je ogen. Hoe groter, hoe beter. Ook handig om niet meteen gewekt te worden door de eerste zonnestralen in de vroege ochtend.

#6 Draag je kleding in laagjes

Op de een of andere manier is de temperatuur in een nachtbus nooit perfect. Het is óf te koud, óf te warm. Zelfs in bloedhete landen als India hebben we zelf weleens rillend in de bus gezeten omdat de airconditioning veel te hoog stond. Draag je kleding in laagjes, zodat je je comfortabel kunt voelen bij elke temperatuur. Begin met een T-shirt als basis, draag daarover heen een sweatshirt met lange mouwen en neem eventueel nog een vest mee.

#7 Een dunne reisdeken

Je zou denken dat een deken niet meer nodig is met al die verschillende laagjes. Toch kan een dunne reisdeken uitkomst bieden als je wilt slapen in de bus. Een dekentje geeft het mentale gevoel alsof je in een bed kruipt en je jezelf klaarmaakt voor de nacht. Een deken helpt je om je slaperig te voelen, zelfs op de stoel van een bus.

#8 Oordoppen of hoofdtelefoon

Niet alleen licht kan irritant zijn tijdens een busreis, maar ook onaangenaam geluid. Niet zelden staat het geluid van de film op tv veel te hard. Het kan moeilijk zijn om de favoriete muziek van de buschauffeur te verdragen. En je zal net zien dat degene naast je wél heel goed kan slapen en prinsheerlijk ligt te snurken. Goede oordopjes of een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking is onontbeerlijk voor een nachtje in de bus. Met een koptelefoon worden niet alleen geluiden van buiten tegengehouden, maar kun je ook naar je eigen favoriete muziek luisteren.

#9 Neem voldoende water mee

Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft in de bus, net als in het vliegtuig. Water is nodig voor de vochthuishouding van je lichaam, ook ’s nachts. Hou dus een fles water bij de hand en neem af en toe een slokje voordat je gaat slapen. Ga zeker niet overdrijven! Je zit er niet op te wachten om midden in de nacht naar de wc van de bus te moeten. Dat is echt alleen voor noodgevallen.

#10 Gezonde snacks

Het meenemen van een paar gezonde snacks kan geen kwaad als je met een nachtbus gaat reizen. Denk bijvoorbeeld aan noten, fruit, rijstwafels of energierepen. Hiermee kun je je honger stillen als je de drang voelt om te eten. In de bus komt dat eerder voor, uit verveling, zelfs als je je niet hongerig voelt. Je hebt meteen wat calorieën als je na die nacht in de bus de stad in gaat, op zoek naar een hotel met een heerlijk bed.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 september 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over slapen in de bus, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/AllaSerebrina; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam