Luchtvaart en veiligheid

Luchtvaart en veiligheidVliegen is de veiligste methode om je te vervoeren. De statistieken bewijzen het: transport met het vliegtuig is veiliger dan het reizen met bijvoorbeeld de auto, de trein of het vliegtuig. Een flink aantal reizigers heeft in meer of mindere mate last van vliegangst, maar afgaande op de cijfers is er geen enkele reden om het vliegtuig te mijden.

De kans dat je omkomt door een vliegongeluk, is één op de 11 miljoen, becijferde de Amerikaanse Harvard University. De kans is groter dat je het leven laat door een blikseminslag of een aanval van een haai. Het Britse weekblad The Economist heeft uitgerekend dat je 14.716 jaar lang dagelijks van Londen naar New York moet vliegen voordat je eens een keer in de Atlantische Oceaan plonst.

Vliegen is zelfs veiliger dan thuisblijven, bleek uit een onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. In de privésfeer, in en om het huis, gebeuren nou eenmaal meer ongelukken.

Luchtvaartmaatschappijen, vliegtuigfabrikanten en de autoriteiten, vooral in de westerse landen, doen er ook alles aan om vliegen zo veilig mogelijk te houden. Er vinden intensieve controles plaats en de eisen in de luchtvaart zijn streng. Het aantal slachtoffers door vliegongelukken verkeert dus al jaren in een dalende trend. Bij een ongeluk kunnen er in één keer veel slachtoffers vallen, wat iedereen koste wat het kost wil voorkomen. Ook doen de autoriteiten al het mogelijke om (terroristische) aanslagen te voorkomen.

Helaas heeft een vliegtuigcrash altijd een grote impact en beheerst zo’n ongeluk dagelijks het nieuws, vooral als het een westerse luchtvaartmaatschappij betreft. Dit doet ons gevoel over luchtvaart en veiligheid geen goed, waardoor het lastig is om je emoties uit te schakelen en weer naar de ratio te kijken.

Veiligheid en bagage

Voor het meenemen van bagage hebben luchtvaartmaatschappijen allerlei regels opgesteld die de veiligheid moeten vergroten. Zo mag je geen wapens, explosieven en munitie meenemen aan boord. In je handbagage zijn scherpe voorwerpen zijn taboe. Een nagelschaartje, een nagelvijl, een scheermes of een zakmes worden dus in beslag genomen als je door de security check gaat, dus die kun je beter in je koffer of rugzak stoppen. Bij een klein schaartje wordt soms weleens een oogje dichtgeknepen.

Vloeistoffen in je handbagage aan boord van het vliegtuig

Vloeistoffen handbagageSinds de aanslagen op de Twin Towers in New York gelden er ook regels voor het meenemen van vloeistoffen in je handbagage, wat tot veel ongemak heeft geleid voor passagiers van luchtvaartmaatschappijen. Een flesje water of een flacon shampoo krijg je niet meer één-twee-drie aan boord. Binnen de Europese Unie en veel andere landen gelden de volgende regels voor vloeistoffen in je handbagage:

  • Vloeistoffen en gels mag je alleen meenemen in hele kleine verpakkingen, van maximaal 100 ml per stuk. Let op: ook tandpasta, yoghurt of een pot chocoladepasta gelden als ‘gel’.
  • De miniverpakkingen moeten in een plastic, doorzichtig en hersluitbaar zakje zitten van maximaal 1 liter.
  • Elke passagier mag maximaal één zakje meenemen van maximaal 1 liter. Soms hanteren luchtvaartmaatschappijen een eigen maximaal formaat voor het zakje. Zo mag het plastic zakje bij de Ierse prijsvechter Ryanair niet groter zijn dan 20 bij 20 centimeter. Andere vliegmaatschappijen hanteren weer een maximaal formaat van 40 centimeter.
  • Het plastic zakje moet altijd in je handbagage passen.
  • Vloeibare medicijnen, dieetvoeding en babyvoeding mag je wel meenemen als je dit kunt aantonen. Dit mag ook meer zijn dan de toegestane hoeveelheid vloeistoffen in je handbagage en hoeft niet in een doorzichtig zakje te zitten. Reis je zonder baby, dan mag je dus geen potje babyvoeding meenemen.
  • Bij de security check moet je het plastic zakje uit je handbagage halen en op de band leggen, zodat het veiligheidspersoneel het apart kan controleren.
  • Aankopen met vloeistoffen en gels in taxfree winkels en duty free winkels op de luchthaven mogen wel mee in de handbagage, maar moeten in een aparte en verzegelde tas zitten en moet je bij de controle ook los op de bagageband leggen. Bewaar het bonnetje, want je moet kunnen aantonen dat je het hebt gekocht op de dag van de vliegreis.

Op veel vliegvelden kom je na de security check de taxfree shops tegen. In deze winkels is gewoon een fles water, een set scheermesjes of een fles shampoo verkrijgbaar, zodat je dat evengoed mee kunt nemen aan boord van het vliegtuig.

Zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen

In de Europese Unie bestaat op luchtvaartgebied de zogeheten zwarte lijst. Op deze lijst staan luchtvaartmaatschappijen die als onveilig worden beschouwd. De lijst wordt samengesteld door de Europese Commissie in overleg met de luchtvaartautoriteiten in de lidstaten. Af en toe wordt de lijst vernieuwd.

De luchtvaartmaatschappijen op de zwarte lijst mogen niet vliegen in Europa. Het zijn dan ook vooral luchtvaartmaatschappijen in Afrika en Azië die op de lijst staan (Congo en Indonesië springen er uit). Dat een luchtvaartmaatschappij op de lijst voorkomt, wil ook niet automatisch zeggen dat het bedrijf niet aan de veiligheidsnormen voldoet. Soms ontbreken gegevens of bleken inspecties niet mogelijk.

Klik hier voor de zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen van de Europese Unie

Handige websites over luchtvaart en veiligheid

Op internet zijn talloze websites te vinden die gegevens bijhouden over de veiligheid van luchtvaartmaatschappijen. Je kunt er statistieken vinden over het aantal ongelukken, maar ook over bijvoorbeeld noodlandingen, aanvaringen met vogels, het uitvallen van een motor of gijzelingen.

Aviation Safety Network
Deze omvangrijke database houdt het aantal incidenten in de luchtvaart bij sinds 1919. Je kunt ook zoeken op land of luchtvaartmaatschappij.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 juni 2016.

Foto © depositphotos.com/lucidwaters.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam