Tips over reizen naar Schiphol

De reis begint vaak met een reis naar Schiphol. Menigeen zal de luchthaven bij Amsterdam al vele malen betreden hebben, op weg naar een stad, een strand of een verre exotische bestemming. Je reist waarschijnlijk standaard altijd op dezelfde manier naar Schiphol, maar wist je dat er ook talloze andere manieren zijn om het vliegveld te bereiken? Hier vind je tips en informatie over reizen naar Schiphol.

Reizen naar Schiphol per trein

Tips over reizen naar SchipholNeem je de trein naar de luchthaven, hou je dan vooral aan het belangrijkste advies: vertrek op tijd!! Trein kunnen vertraagd zijn of uitvallen. Niet zelden zijn er werkzaamheden aan het spoor in de buurt van de Schipholtunnel, die meestal in het weekend plaatsvinden. In 2013 vonden de meeste treinstoringen plaats tussen Utrecht en Schiphol.

Check dus voor vertrek de website van de Nederlandse Spoorwegen. Ook komen soms incidentjes voor bij de Schipholtunnel. Denk aan kleine brandjes, iemand met zelfmoordneigingen die langs het spoor loopt of een defect stoplicht. Voordat je het weet, sta je in de trein vlak voor de tunnel uren stil, en kun je in de verte je vliegtuig zien opstijgen.

Hou er verder rekening mee dat in de treinen naar Schiphol weinig ruimte is om grote koffers of rugzakken op te bergen. Als het heel erg vol is in de treincoupé, moet je je koffer of rugzak op je schoot houden.

De NS had in de zomer van 2014 een proef met de zogeheten Schiphol Garantie Service (SGS). Tegen een vergoeding van € 5 garandeerde de NS dat reizigers ook daadwerkelijk op de luchthaven aankomen. Desnoods werd een taxi geregeld en werden reizigers naar de juiste balie op Schiphol begeleid, als de vertraging de spuigaten uit liep. De proef liep tot 1 september 2014. Pas na een evaluatie wordt duidelijk of dit definitief wordt.

Reizen naar Schiphol per taxi

Met de taxi naar SchipholEen rit naar de luchthaven met een taxi is aanmerkelijk duurder dan het kopen van een treinkaartje, maar je hebt wel meer zekerheid dat je op tijd aankomt. Taxichauffeurs rijden hard, dus je bent er snel. Bovendien hoef je niet te leuren met je koffers (als je er vanuit gaat dat de taxichauffeur je helpt). Zeker als je met meerdere personen reist, is het bestellen van een taxi(busje) een aantrekkelijk alternatief.

Woon je in de regio Amsterdam, dan zijn er taxichauffeurs die je al voor € 25 naar Schiphol brengen. Sinds de taximarkt een paar jaar geleden is vrijgegeven, zijn er veel (geregistreerde) particuliere chauffeurs actief die je voor zo’n bedrag naar de luchthaven willen rijden. Bij een grotere taxicentrale ben je zo’n € 35 tot € 50 kwijt. Je vindt goedkope taxidiensten door te zoeken via Google.

Let er wel op dat niet alle taxichauffeurs een vergunning hebben om op een taxistandplaats bij Schiphol te staan. Een particuliere chauffeur zal je vaak ook weer willen komen ophalen, maar mag in veel gevallen dus niet in de taxistandplaats staan. Na terugkomst zal die taxi je willen ophalen buiten bij de vertrekhal. Dat mag eigenlijk niet, dus zorg ervoor dat je snel instapt.

Taxi start-ups

De laatste tijd zijn er een paar taxi start-ups begonnen waarmee je nóg goedkoper naar Schiphol kunt komen. Het Nederlandse bedrijf Tinker (www.tinker.travel) biedt ritten van en naar Schiphol aan vanaf 9,95 euro. Tinker heeft geen eigen taxi’s rijden, maar reserveert ritten bij bestaande, regionale taxibedrijven die rijden met gediplomeerd personeel. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is. Op Schiphol begeleiden hostessen (zogeheten Tinker Belles) arriverende passagiers naar een gereedstaande taxi.

De taxi-app Uber (www.uber.com) is in de zomer van 2014 begonnen met de dienst UberPOP. Dan kun je een rit reserveren bij niet-professionele chauffeurs die klanten in hun eigen auto rondrijden. Je kunt hiermee van Amsterdam naar Schiphol rijden voor € 21. De dienst is officieel nog illegaal en ook is de beschikbaarheid in de loop van 2015 beperkt na klachten van reguliere taxichauffeurs en taxicentrales.

Reizen naar Schiphol per auto

Met je eigen auto kun je natuurlijk vertrekken wanneer je wilt, alleen heb je te maken met tamelijk hoge parkeerkosten. Hoe langer je weg bent, hoe meer je geld kwijt bent voor het parkeren van je auto. Het duurste is het als je op het terrein Schiphol op loopafstand wilt parkeren. Voor twee weken parkeren ben je dan tegen de € 200 kwijt. De luchthaven biedt ook ‘lang parkeren’ aan, waarbij een shuttlebus je naar een parkeerterrein vervoert. Informatie vind je op www.schiphol.nl/parkeren

Er zijn de laatste jaren tientallen alternatieve aanbieders op de markt gekomen waar je je auto voor een iets goedkoper tarief op een parkeerterrein in de buurt kunt parkeren. Een busje vervoert je van de parkeerplaats naar de terminal. In enkele gevallen bieden ze een valet service aan, waarbij je je sleutels afgeeft en een medewerker je auto een eindje verderop parkeert. Niet alle aanbieders zijn even betrouwbaar. Soms komen ze op de afgesproken tijd niet opdagen, als je na een vlucht terugkeert op de luchthaven. Hieronder vind je enkele aanbieders:

Er zijn ook handige vergelijkingssites waarmee je het parkeren bij aanbieders op Schiphol en andere vliegvelden in Nederland, België en Duitsland kunt vergelijken. Dat kan bijvoorveeld via Lang Parkeren Schiphol of Parkago.

Parkeren en verhuren

Een optie is ook je auto te parkeren en vervolgens te laten verhuren, aan bijvoorbeeld een buitenlandse toerist. Het bedrijf Parkflyrent (www.parkflyrent.nl) biedt deze mogelijkheid. Zij zoeken een ‘zorgvuldig gescreende’ huurder voor je auto en regelen vervolgens alle zaken die erbij komen. Als de huurder minstens 50 kilometer op een dag rijdt, verdien je er ook wat aan. Je wordt in je eigen auto naar de terminal gebracht. Het verhuren kan voor een periode van minimaal 5 dagen.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 juni 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Schiphol, laat het dan aan ons weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/FER737NG; Wereldreizigersclub.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • LIJNbus.
    Connexxion+Arriva biedt diverse buslijnen naar Schiphol, o.a. sneller als die trein vanaf Haarlem, Alphen/Rijn, AMS-Bijlmer.
    En in het seizoen ook directo naar die Keukenhof…..om de bloemetjes te bekijken