Koningaap - Marokko

Djemaa el Fna, Marrakech, Marokko

De beste bezienswaardigheden in Marokko

Er is in Marrakech geen levendiger plek denkbaar dan Djemaa el Fna, het bruisende plein in het oude centrum van de stad. Zodra de avond valt, vult het plein zich met muzikanten, straatverkopers, acrobaten, drummers, waarzeggers, verhalenvertellers, buikdanseressen en henna tatoeëerders om de toestromende locals en toeristen te vermaken. Neem contant geld mee, daar leven zij van. Bijdehante reizigers nemen deel aan het spektakel, anderen aanschouwen het met een kop muntthee op een terras bij een van de vele gezellige cafés. Ook verandert Djemaa el Fna dan in één grote picknickplek in de open lucht met overal tafels en stoeltjes. Er worden tientallen kraampjes neergezet waar je van alles kunt eten en drinken, van gegrilde aubergines en soep met schapenhoofd tot muntthee en kruidige cake.

Overdag kun je vers geperste sinaasappelsap kopen op het open plein, of grapefruitsap voor het dubbele van de prijs. Met een glimlach krijg je een halve refill gratis. Handkarren liggen vol met hoog opgestapelde dadels, gedroogde vijgen, amandelen en walnoten. Slangenbezweerders betoveren hun cobra’s en pythons met hun fluit. Mocht je je niet lekker voelen, dan kun je terecht bij een van de medicijnenmannen of kruidendokters, die je met kruiden en ongeïdentificeerde botten, slangenhuiden, gedroogde hagedissen en struisvogeleieren proberen te genezen. Een afspraak maken is niet nodig op Djemaa el Fna.

Het eeuwenoude Djemaa el Fna zou ‘het plein van de doden’ betekenen, maar niemand weet precies waar deze betekenis vandaan komt. De lokale bevolking denkt dat het te maken heeft met een moskee die ooit op het plein stond en is verwoest. Ook zou het te maken kunnen hebben met publieke executies die hier in het jaar 1050 plaatsvonden. Djemaa el Fna ligt in het hart van de medina, en kun je eigenlijk niet missen tijdens een bezoek aan Marrakech. Via het marktplein kun je naar de souks van de stad. Djemaa el Fna is een plek waar je telkens naar wilt terugkeren tijdens een stedentrip aan Marrakech. Een waarschuwing: pas wel op voor zakkenrollers en draag geen dure horloges en sieraden! Adres: Derb Chtouka, Marrakesh 40008, Marokko. Website: www.jemaa-el-fna.com

Souks van Marrakech

Het bezoeken van de souks is voor veel reizigers een hoogtepunt tijdens hun verblijf in Marrakech. De souks zijn een doolhof van smalle straatjes en nauwe steegjes waar je bij honderden winkeltjes alles kunt kopen, van kruiden en olijven tot keramiek en tapijten. Lees hier meer over de souks van Marrakech

Voor het laatst bijgewerkt op 10 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Djemaa el Fna in Marrakech, Marokko, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Julia Maudlin.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam