Koningaap - Marokko

Souks van Marrakech, Marokko

Het bezoeken van de souks – de traditionele Arabische markten – is voor veel reizigers een hoogtepunt tijdens hun verblijf in Marrakech. De souks (of souqs) zijn een van de grootste in Marokko en vormen de hartslag van de oude stad, de medina. De souks zijn een doolhof van smalle straatjes en nauwe steegjes waar je bij honderden winkeltjes alles kunt kopen, van kruiden en olijven tot keramiek en tapijten. Het is een bedwelmende mix van kleuren, geuren en geluiden, een labyrint gevuld met roepende verkopers en koopjesjagers waar je kunt verdwalen en uren kunt ronddwalen.

De souks van Marrakech zijn vrijwel onveranderd sinds de middeleeuwen, toen de stad het kruispunt vormde van belangrijke karavaanroutes en handelaren en ambachtslieden op grote schaal goederen ruilden en verkochten. Vanuit heel Marokko en omringende Afrikaanse landen vonden goederen hun weg om op de markt van Marrakech verhandeld te worden. Met ezels, kamelen en karren navigeerden de kooplieden door de verschillende souks, die in de loop der jaren aaneen smolten tot één grote ‘openluchtmarkt’.

Bezoeken van de souks van Marrakech

Het bruisende Djemaa el Fna plein vormt het startpunt voor een bezoek aan de souks. De verschillende ingangen liggen verscholen achter de cafés en restaurants aan de rand van het plein. Elk souk is gespecialiseerd in zijn eigen koopwaar, waardoor je dus veel dezelfde soort winkeltjes bij elkaar ziet. Zo is er een souk voor tapijten, een souk waar je traditionele Marokkaanse slippers kunt kopen (babouches), een souk voor lederwaren en een souk voor parfums en specerijen. Net ten westen van de souks, aan het einde van de rue Bab Debbagh, vind je de leerlooierijen van Marrakech waar dierenhuiden nog steeds op de ouderwetse manier worden geverfd.

Doe er verstandig aan je vaardigheden voor afdingen bij te spijkeren als je de souks van Marrakech gaat bezoeken. Bereid je voor op volhardende en opdringerige verkopers, die je niet loslaten voordat ze een waterpijp aan je hebben gesleten. Voor veel toeristen is de aanschaf van een souvenir dé reden om de markten te bezoeken. Voor anderen is dit juist de reden zo snel mogelijk gillend weg te rennen. De drukte, de chaos en de wirwar van smalle en schemerige straatjes en steegjes kan soms benauwend aanvoelen, vooral als ze zijn beschut door een overkapping van riet of bamboe om het zonlicht tegen te houden.

Laat je verleiden door de geuren en kleuren van Marrakech!
Boek een 4-daagse citytrip Marrakech vanaf € 283, inclusief vlucht


Blijf er stoïcijns onder, negeer alle aandacht, laat geen emoties zien en neem een rustpauze in een café of restaurant tussen de souks. Als je de weg naar de uitgang wilt vragen, kun je het beste vrouwen of gezinnen benaderen. Een jonge man zal je al snel meenemen naar de waterpijpwinkel van zijn neef of oom, en daar zit je niet op te wachten als je souks juist wilt verlaten. Overwin je schroom en neem de aanval op de zintuigen voor lief! Ook zonder aankoopbehoefte is het bijzonder een bezoek te brengen aan de schaduwrijke souks met zijn glinsterende snuisterijen, de oogverblindende kleuren van de tapijten en de geuren van munt en citroenen.

Lees hieronder verder voor tips over andere bezienswaardigheden in Marrakech:

Djemaa el Fna

Er is in Marrakech geen levendiger plek denkbaar dan Djemaa el Fna, het bruisende plein in het oude centrum van de stad. Zodra de avond valt, vult het plein zich met muzikanten, straatverkopers, acrobaten, drummers, waarzeggers, verhalenvertellers, buikdanseressen en henna tatoeëerders. Lees hier meer over het Djemaa el Fna plein

Yves Saint Laurent Museum

Een van de nieuwste bezienswaardigheden in Marrakech in het Yves Saint Laurent Museum, dat de deuren opende in oktober 2017. Het is gewijd aan het werk van de beroemde Franse mode-ontwerper Yves Saint Laurent, die zich het grootste deel van zijn leven verbonden voelde met Marrakech. Lees hier meer over het Yves Saint Laurent Museum

Voor het laatst bijgewerkt op 12 november 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de souks in Marrakech, Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Stuart Pinfold; Mapaplan.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam