Vakantie in Zimbabwe

Zimbabwe: een introductie

Een vakantie in Zimbabwe beleef je in een land met een fascinerend landschap, vele wilde dieren en misschien wel de mooiste watervallen ter wereld. De voormalige Britse kolonie, die tot 1980 bekendstond als Rhodesië, was ooit een van de rijkste landen van Afrika en decennialang een populaire safaribestemming. Politieke en economische onrust en de ijzeren vuist van de inmiddels overleden president Robert Gabriel Mugabe deed Zimbabwe stilletjes van de populariteitslijstjes verdwijnen.

Na de economische ineenstorting en de hyperinflatie in 2009 krabbelde het land er weer een klein beetje bovenop. Na de dood van Mugabe in 2019 keerde de politieke stabiliteit mondjesmaat terug en komen toeristen weer vakantie vieren in dit land dat niet verlegen zit om natuurlijke wonderen. Het kroonjuweel van Zimbabwe zijn uiteraard de Victoria watervallen, die het land deelt met Zambia. Het is een van de hoogste en spectaculairste watervallen op aarde, waarvan je het bulderende water gewoon een keer moet hebben gezien. Het land heeft vijf nationale parken die een nirvana zijn voor natuurliefhebbers en waar je de Big Five kunt spotten. De steden Harare en Bulawayo hebben een aangenaam aanbod van culturele attracties, hippe bars en restaurants waar je lekker kunt eten.

De prachtige wildernis vol wild en vogels is de belangrijkste troefkaart voor een vakantie in Zimbabwe, van de beboste bergen in de oostelijke hooglanden tot de graslanden van het Hwange Nationaal Park. Tijdens een safari in een van de wildparken is het moeilijk te geloven dat het land gebukt gaat onder wijdverbreide armoede, corruptie en een van de laagste levensverwachtingen ter wereld. De hoop is dat de politieke weegschaal doorslaat naar de goede kant en de vriendelijke inwoners van Zimbabwe profiteren van de huidige toeristische renaissance.

ZimbabweZimbabwe in een notendop

– Oppervlakte: 390.757 vierkante kilometer (ruim 9 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 17.150.352 (2024);
– Bevolkingsdichtheid: 44 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Harare;
– Talen: Engels (officieel), Shona, Sindebele, inheemse talen;
– Munteenheid: Zimbabwaanse Dollar (ZWD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 2200 (2022).

Informatie over visum Zimbabwe

Reizen en vakantie in ZimbabweStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Zimbabwe. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming en over voldoende financiële middelen om je verblijf in Zimbabwe te kunnen bekostigen.

Een visum voor Zimbabwe kun je eenvoudig online aanvragen via de officiële website www.evisa.gov.zw. Ook kun je het krijgen bij aankomst op de luchthavens van Harare en Victoria of bij de grensovergangen bij de Victoria watervallen bij Zambia en Kanzagula bij Botswana.

Je kunt eventueel een zogeheten ‘UniVisa’ aanvragen waarmee je zowel in Zimbabwe als Zambia kunt reizen. Je kunt er eveneens dagtrips mee maken naar Botswana, als je de grens bij Kanzagula oversteekt. Als je in Botswana gaat overnachten en de volgende dag terugkeert, moet je een nieuw visum regelen.

Het visum is geldig voor maximaal 30 dagen. Je dient de kosten van het visum contant te betalen, dus zorg dat je voldoende Amerikaanse dollars bij je hebt. Bij de Ambassade van Zimbabwe in Brussel kun je geen visum aanvragen, maar wel terecht als je informatie nodig hebt over een langer verblijf of een werkvergunning. Bij het Verkeersbureau van Zimbabwe kun je terecht voor toeristische informatie over het land.

Victoria watervallen

Het bezoeken van de Victoria watervallen is ongetwijfeld een van de hoogtepunten tijdens een vakantie in Zambia of Zimbabwe. De Victoria Falls op de grens van beide landen zijn de mooiste watervallen van Afrika. Lees hier alle tips voor het bezoeken van de Victoria watervallen

Bezienswaardigheden in Zimbabwe

Je wordt niet snel teleurgesteld in Zimbabwe. Het land heeft wildreservaten van wereldklasse waar het wemelt van de wilde dieren. Een must see zijn de Victoria watervallen, maar Zimbabwe heeft ook bouwwerken uit de middeleeuwen. Lees hier meer over bezienswaardigheden in Zimbabwe

Overnachten in Zimbabwe

Zimbabwe overnachten
Door de nationale parken en de Victoria watervallen ontvangt Zimbabwe al jarenlang toeristen, waardoor er genoeg plekken zijn om te overnachten. De accommodatie varieert van hotels en lodges tot guesthouses en safari camps. ► Lees hier meer over overnachten in Zimbabwe

Reizen naar Zimbabwe

Zimbabwe reizen
Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Zimbabwe vliegen. Je kunt het land wel bereiken met een overstap op een luchthaven in een ander land in Afrika. Het makkelijkste is het om een rechtstreekse vlucht nemen van Schiphol naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi en daar over te stappen. ► Lees hier meer over reizen naar Zimbabwe

Communicatie in Zimbabwe

Internationaal toegangsnummer: +263.
Alarmnummer noodgevallen: 999 (112 vanaf mobiele telefoons).
Alarmnummer ambulance: 994.
Alarmnummer politie: 995.
Alarmnummer brandweer: 993.

Tijdsverschil met Zimbabwe

Tijdens onze wintertijd is het in Zimbabwe 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Zimbabwe.

Elektriciteit in Zimbabwe

De elektriciteit in Zimbabwe is 220-240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Britse of Indiase stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met 3 rechthoekige of ronde pinnen, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Door achterstallig onderhoud komen stroomstoringen en stroomuitval regelmatig voor. Grotere hotels en lodges hebben vaak een eigen generator voor de elektriciteitsvoorziening.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 juni 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Zimbabwe, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/JasonYU.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam