autohuur Australië

Tips voor een vakantie in Sydney, Australië

Door Lisa Valerie Kroeske

Sydney vakantieSydney is met zo’n vijf miljoen inwoners de grootste en ook meteen de oudste stad van Australië. Het gebied rondom Sydney werd al tienduizenden jaren bewoond door verschillende Aboriginalstammen voordat de Britten er in 1800 een strafkolonie begonnen. In 1842 diende de stad echter niet meer als gevangenis en werd Sydney officieel als stad uitgeroepen.

Tussen 1850 en 1890 groeide de bevolking van 60.000 naar 400.000 inwoners, wat enorm veel is voor die tijd. Sydney groeide in veertig jaar tijd uit tot een van de rijkste steden van dat moment door de succesvolle handel in wol en tarwe, en was daarom opzoek naar geschoolde arbeiders. Mensen van over de hele wereld kwamen naar dit nog vrij onbekende continent om er vervolgens te blijven.

Tot op de dag van vandaag is de multiculturele samenleving in zowel Sydney als de rest van Australië goed terug te zien. In elke stad zijn wijken vernoemd naar landen: ruim een derde komt niet uit het land zelf.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Sydney

Detail van Sydney Opera HouseOpera House en omgeving

Het is de nummer één bezienswaardigheid van Sydney, dan wel niet van heel Australië: het Opera House. Het gebouw, ontworpen door de Deense architect Jorn Utzon, werd in 1973 geopend door koningin Elizabeth II, tien jaar later dan gepland. Het Opera House heeft veel aanzienlijk ruimtes, meer dan duizend. De meest gebruikte zalen zijn de Concert Hall met ruim 2600 plaatsen, het Opera Theater met 1500 plaatsen en het Drama Theater met plek voor 550 bezoekers.

Tickets voor de voorstellingen kunnen zowel online als ter plekke gekocht worden. Tickets voor een rondleiding kosten 37 Australische dollars per stuk en kunnen geboekt worden via www.sydneyoperahouse.com

Sydney Harbour Bridge

De Sydney Harbour Bridge werd in 1932 geopend door de toenmalige premier van Nieuw Zuid Wales, de staat waarin de stad zich bevindt. De brug was er om het noordelijke gedeelte van de stad makkelijker bereikbaar te maken, maar in de eerste instantie werd de brug gebouwd als onderdeel van een werkverschaffingsproject. De Sydney Harbour Bridge is tot op de dag van vandaag nog steeds een toeristische hotspot. Het is gratis om de brug over te lopen, maar het kost ongeveer 100 euro om de brug te beklimmen en naar de top te gaan.

Darling Harbour in SydneyDarling Harbour

In het centrum van de stad ligt Darling Harbour, en de naam zegt het al: het is het gebied rondom de haven van Sydney en tevens een populaire uitgaansplek. Darling Harbour heeft ongeveer twintig verschillende cafés, restaurants en barretjes en daarnaast is de grootste bioscoop ter wereld er ook gevestigd.

Darling Harbour is vooral in de avond een toeristische trekpleister, maar ook overdag zijn er meerdere dingen te doen. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de Chinese tuinen van de Vriendschap of loop naar binnen bij Aqualife. Ook leuk te doen: elke zaterdagavond om 20.30 uur is er een vuurwerkshow.

Museum van de Hedendaagse Kunst

Net zoals in bijna elke andere grote stad heeft ook Sydney een Museum of Contemporary Art. Het museum ligt vlakbij de Harbour Bridge en er worden zowel Australische als internationale kunstwerken tentoongesteld. Toen het gebouw in 1991 geopend werd, was het doel om naast bezienswaardigheid ook te dienen als een educatieve instelling voor schoolkinderen. Inmiddels is een van de drie verdieping opengesteld voor scholen en studieprogramma’s en zijn de andere twee open voor de tentoonstellingen. Voor meer informatie en de lopende exposities, kijk op www.mca.com.au

Strandwandeling

Coogee Beach in SydneyEen van de bekendste wandelingen in Sydney is die van Bondi Beach naar Coogee Beach. Deze 6 kilometer lange route neemt je mee naar parken, stranden, kliffen en baaien. Ideaal om even de stad uit te gaan en weg te dromen bij al het moois. Vanuit Bondi Beach loop je naar Tamarama, om vervolgens naar Bronte Beach te gaan. Vanaf daar ga je naar Clovelly en uiteindelijk kom je aan op Coogee Beach.

Naast wandelen is er veel meer te doen, boek een surfles of ga stand-up-peddelen, of huur een set om te snorkelen. Ook voor kinderen is de wandeltocht leuk, bijna elk strand heeft speeltuin en is er ruimte om te picknicken. De kans dat je veel Australiërs tegenkomt op dit stuk is groot, aangezien de locals op dit stuk graag hardlopen en even stoppen bij een van de vele fitnessplekken die er worden aangeboden. En zodra de wind goed staat en de golven perfect zijn, zie je op Bondi Beach met gemak honderd surfers.

Praktische informatie over een vakantie in Sydney

Overnachten in Sydney

Een hotel zoeken voor je vakantie in Sydney is vrij gemakkelijk, het is een grote stad en dus is er een mogelijkheid voor elk budget. De meeste hotels bevinden zich in de stad, maar ook net iets buiten het centrum zijn verschillende hotels, motels en hostels te vinden.

Blijf je wat langer in Sydney en wil je het weekend buiten de stad doorbrengen? Breng een bezoek aan de wijngaarden in Hunter Valley of verblijf een aantal dagen in het natuurgebied Blue Mountains, op zo’n twee uur rijden van de stad.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Sydney, Australië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Pixabay; Flickr.com/Deborah & Kevin.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam