De beste bezienswaardigheden in Kazachstan

Kazachstan is bijna net zo groot als West-Europa, een uitgestrekte wildernis die nauwelijks is bewoond. Toch heeft het land talloze bezienswaardigheden die bijzonder genoeg zijn om te ontdekken. Je vindt er woestijnen, steppen, savannes, wilde bossen, ongerepte meren en rivieren, maar ook moderne steden als Almaty en Astana. De meeste bezienswaardigheden vind je in het zuidoosten van Kazachstan, met nationale parken en indrukwekkende kloven. Wil je op vakantie in dit onbetreden land? Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Kazachstan!

Charyn Canyon

Het kleine broertje van de Amerikaanse Grand Canyon is de Charyn Canyon, een 90 kilometer lange kloof met indrukwekkende rotsformaties in verschillende rode en bruine kleuren. In de vallei loopt een rivier waar je kunt raften en kanoën, al ligt de moeilijkheidsgraad behoorlijk hoog (doe het bij voorkeur alleen met professionele begeleiding). Ook zijn er mogelijkheden voor wandelaars om de kloof tijdens een trektocht te verkennen. De Charyn Canyon was een van de hoogtepunten in de Britse televisieserie Long Way Round, over een motorreis van twee vrienden van Londen naar New York. De Charyn Canyon ligt in het uiterste zuidoosten van Kazachstan, tegen de grens van China. Website: www.charyn.kz

Kosmodroom van Bajkonoer

Het Kosmodroom van Bajkonoer is de oudste en grootste raketlanceerplaats ter wereld. In deze woestijnsteppe in het zuiden van Kazachstan lanceerde de Sovjet-Unie sinds 1955 zijn ruimtevluchten, waaronder de verschillende spoetniks. In 1961 vertrok Joeri Gagarin (1934-1968) met zijn raket vanaf het Kosmodroom om faam te maken als eerste mens in de ruimte. De Russen gebruiken het platform nog steeds voor de lancering van bemande ruimtevluchten naar het internationale ruimtestation ISS.

Het is bureaucratisch en duur, maar het is mogelijk om toestemming te krijgen voor een bezoek aan het Kosmodroom en om een lancering te bekijken. Je kunt dan ook de musea op het terrein bezoeken, met de collecties ruimtevaartuigen. Het makkelijkst is het om een bezoek te regelen via een tour operator, zoals Vegitel: www.starcity-tours.com

Almaty

Almaty is de voormalige hoofdstad van Kazachstan en de grootste stad van het land, een hub van trendy cafés, koele fonteinen, groene parken en brede, drukke boulevards. In deze charmante stad, omringd door besneeuwde bergen, is ongelooflijk veel te doen. Een hoogtepunt is de fotogenieke Zenkov-kathedraal, gebouwd tussen 1904 en 1907. De Russisch-orthodoxe kathedraal is helemaal gebouwd van hout, zonder het gebruik van spijkers. De kerk heeft zelfs een aardbeving in 1911 doorstaan. Eigenlijk heet het de Christus Hemelvaartkathedraal, maar meestal wordt het vernoemd naar architect A.P. Zenkov die verantwoordelijk is voor het staaltje bijzondere bouwkunst. Andere bezienswaardigheden in Almaty zijn het operagebouw, de bazaar en een standbeeld van The Beatles.

Shymbulak

Je denkt bij Kazachstan niet meteen aan een wintersportvakantie, maar je kunt er ook gewoon skiën! Op zo’n 25 kilometer van Almaty vind je Shymbulak, een van de beste wintersportgebieden in Centraal-Azië. Van november tot en met mei heb je veel zonneschijn, kristalheldere lucht en grote hoeveelheden sneeuw. Je kunt er gebruikmaken van drie skiliften en er is 20 kilometer aan skipistes. Shymbulak, gelegen op 2200 meter hoogte, was ook als kandidaat aangedragen voor de Olympische Winterspelen van 2014. Ook zijn er betaalbare mogelijkheden voor heli-skiën. De skischans van het resort kijkt uit over Almaty en het uitzicht is spectaculair, zelfs als je niet van plan bent om te springen. Website: www.shymbulak.com

Aralmeer

Voor de verwoestende effecten van menselijk ingrijpen in de natuur moet je een bezoek brengen aan het Aralmeer, in het zuiden van het land op de grens van Oezbekistan. Begin jaren zestig was het nog een van de grootste meren ter wereld, maar daar is nu amper nog iets van over. Het meer is voor het grootste deel opgedroogd en veranderd in een dorre zoutwoestijn, waarmee dit een van de grootste milieurampen is van de 20e eeuw.

De uitdroging ontstond toen de Sovjets massaal water aan het meer onttrokken voor de katoenteelt, met rampzalige gevolgen. Unesco heeft een plan om het waterpeil weer te verhogen in 2025, maar in het algemeen wordt hier weinig van verwacht. Verroeste scheepswrakken vormen een aangrijpende herinnering aan het verleden, maar zijn tegelijkertijd ook een toeristische attractie. Je kunt die bekijken in het voormalige vissersdorp Zhalanash.

Khan Shatyr Entertainment Center

Astana is de hoofdstad van Kazachstan sinds 1997, en ook hier kun je wel enkele dagen doorbrengen. Een van de beroemdste bezienswaardigheden is het Khan Shatyr Entertainment Center, ‘de grootste tent ter wereld’ en het meest opvallende gebouw in de skyline van Astana. Het is inderdaad een enorme tent, hangend aan een netwerk van kabels die verbonden zijn aan een 150 meter hoge toren.

De tent omvat een gebied dat groter is dan tien voetbalstadions waar legio mogelijkheden zijn om je vermaken. Je vindt er onder meer een overdekt strandresort, een winkelcentrum, een concertzaal, een stadspark en een rivier met bootjes. Door een temperatuurregelaar is het er altijd aangenaam, zelfs als het buiten -40 ° C is. Het Khan Shatyr Entertainment Center is ontworpen door de beroemde Britse architect Norman Foster. Website: www.khanshatyr.com

Altyn-Emel Nationaal Park

Als je op safari wil gaan in Kazachstan, kun je een bezoek brengen aan het Altyn-Emel Nationaal Park in het zuidoosten van het land. Dit is het grootste natuurreservaat van Kazachstan, opgericht in 1996. Je vindt er een afwisselend landschap van woestijn, steppe en bergen dat het domein is van talloze bedreigde planten- en diersoorten. Er leven onder meer Bocharaherten, lynxen, bruine beren, gazelles en manoelen (een grappig uitziende wilde kat).

Het Altyn-Emel Nationaal Park is vooral beroemd om de ‘zingende duinen’, een indrukwekkende duin die 1½ kilometer lang is en 150 meter hoog is. Wanneer de wind over de duinen waait, hoor je een fluitend geluid. Het kan zelfs knetterhard zijn en een sterkte bereiken van 105 decibel, vergelijkbaar met een straaljager die vlak boven je vliegt. Het nationaal park is ongeveer anderhalf uur rijden vanuit Almaty. Website: www.altyn-emel.kz

Bayanaul Nationaal Park

Opgericht in 1985 is het Bayanaul Nationaal Park het oudste beschermde natuurgebied van Kazachstan. Het park ligt in het noordoosten van het land en is befaamd om de bijzondere rotsformaties die door eeuwenlange erosie van wind en water hun bijzondere vormen hebben gekregen. De bekendste (en meest gefotografeerde) rots heeft de vorm van een oude dame die op de een of andere manier de naam ‘mannelijke waardigheid’ heeft gekregen.

Verder vind je er meer dan 450 verschillende soorten bomen, weilanden waar aardbeien groeien en bossen vol paddenstoelen. In het park kun je wilde dieren spotten als reeën, eekhoorns, dassen en de bedreigde argali (een wild schaap). In het dorp Bayanaul vind je accommodatie. Deze plaats ligt op 450 kilometer afstand van Astana.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 februari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Kazachstan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/RalkoV; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam