Bezienswaardigheden en musea in Hanoi, Vietnam

Mausoleum van Ho Chi Minh

Mausoleum Ho Chi Minh in HanoiHij verlangde liever naar een eenvoudige crematie, maar niettemin ligt Ho Chi Minh (1890-1969) in een mausoleum in Hanoi en komen mensen uit de hele wereld naar het grote grijze marmeren en brutalistische gebouw om de voormalige leider van Vietnam de laatste eer te bewijzen. Lees hier meer over het Mausoleum van Ho Chi Minh

Ho Chi Minh Museum

Ho Chi Minh Museum in HanoiDe revolutionaire leider van Vietnam heeft uiteraard ook zijn eigen museum. Het Ho Chi Minh Museum is gewijd aan het leven en de verwezenlijking van de idealen van de man die het land naar de onafhankelijkheid leidde. Aan de hand van foto’s, documenten, memorabilia, kunstvoorwerpen en geschenken zie je er zijn epische strijd voor de bevrijding van Vietnam van de imperialistische Franse machthebbers. De tentoonstelling over ‘Uncle Ho’ is verdeeld in acht onderwerpen, te beginnen met zijn opvoeding en jeugdjaren tussen 1890 en 1910. Verderop zie je hoe Ho Chi Minh zich liet inspireren door het leninisme en het marxisme bij het stichten van de Vietnamese Communistische Partij. Het museum is geopend in 1990, wat het honderdste geboortejaar van de eerste Vietnamese president zou zijn. Het gebouw is ontworpen door architecten uit de Sovjet-Unie in de vorm van een witte lotusbloem. Je vindt het museum aan het Ba Dinh-plein op het zogeheten Ho Chi Minh Complex, een verkeersvrij gebied in Hanoi waar je ook het mausoleum vindt. Op het Ba Dinh-plein las Ho Chi Minh zijn onafhankelijkheidsverklaring voor op 2 september 1945. Adres: 19 Ngoc Ha, Ba Dinh, Hanoi. Website: www.baotanghochiminh.vn

Tempel van de Literatuur

De Tempel van de Literatuur (Văn Miếu), gebouwd in 1070, is een van de oudste en meest pittoreske bezienswaardigheden van Hanoi. De prachtig bewaard gebleven tempel heeft geen religieuze betekenis, maar was oorspronkelijk gewijd aan Confucius en werd de eerste universiteit in Vietnam. Het waren vooral aristocraten, de elite en leden van de koninklijke familie die hier onderwijs genoten. Later mochten er ook ‘gewone mensen’ een studie volgen.

De Tempel van de Literatuur is een van de fraaiste voorbeelden van traditionele Vietnamese architectuur. De hoofdingang was exclusief bedoeld voor de koning en de twee zij-ingangen voor de mandarijnen. De tempel bestaat uit vijf binnenplaatsen die een oase van rust vormen in Hanoi. Elke binnenplaats heeft zijn eigen betekenis en geschiedenis. Een van die binnenplaatsen is gedecoreerd met stenen reliëfs boven stenen schildpadden, waar de namen in zijn gegraveerd van succesvolle studenten die hun examen haalden. In de Tempel van de Literatuur wordt al sinds 1802 geen onderwijs meer gegeven, maar nog steeds komen studenten er naartoe om in alle rust te studeren. Vooral in het begin van het jaar en in mei is het druk, als studenten naar de tempel komen om over de schildpadden te wrijven. Dit zou geluk brengen bij de examens. De Tempel van de Literatuur ligt tussen Ton Duc Thang Street en Van Mieu Street, ongeveer 2 kilometer ten westen van het Hoan Kiem Lake. De tempel is nu een museum en van dinsdag tot en met zondag te bezoeken.

Voor het laatst bijgewerkt op 10 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Hanoi, Vietnam, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam