Bezienswaardigheden in Hanoi, Vietnam

Mausoleum van Ho Chi Minh

Mausoleum Ho Chi Minh in HanoiHij verlangde liever naar een eenvoudige crematie, maar niettemin ligt Ho Chi Minh (1890-1969) in een mausoleum in Hanoi en komen mensen uit de hele wereld naar het grote grijze marmeren en brutalistische gebouw om de voormalige leider van Vietnam de laatste eer te bewijzen. ► Lees hier meer over het Mausoleum van Ho Chi Minh

Ho Chi Minh Museum

De revolutionaire leider van Vietnam heeft uiteraard ook zijn eigen museum. Het Ho Chi Minh Museum is gewijd aan het leven en de verwezenlijking van de idealen van de man die het land naar de onafhankelijkheid leidde. Aan de hand van foto’s, documenten, memorabilia, kunstvoorwerpen en geschenken zie je er zijn epische strijd voor de bevrijding van Vietnam van de imperialistische Franse machthebbers.

Hanoi Ho Chi Minh Museum

De tentoonstelling over ‘Uncle Ho’ is verdeeld in acht onderwerpen, te beginnen met zijn opvoeding en jeugdjaren tussen 1890 en 1910. Verderop zie je hoe Ho Chi Minh zich liet inspireren door het leninisme en het marxisme bij het stichten van de Vietnamese Communistische Partij. Het museum is geopend in 1990, wat het honderdste geboortejaar van de eerste Vietnamese president zou zijn.

Het gebouw is ontworpen door architecten uit de Sovjet-Unie in de vorm van een witte lotusbloem. Je vindt het museum aan het Ba Dinh-plein op het zogeheten Ho Chi Minh Complex, een verkeersvrij gebied in Hanoi waar je ook het mausoleum vindt. Op het Ba Dinh-plein las Ho Chi Minh zijn onafhankelijkheidsverklaring voor op 2 september 1945. Adres: 19 Ngoc Ha, Ba Dinh, Hanoi. Website: www.baotanghochiminh.vn

Tempel van de Literatuur

De Tempel van de Literatuur (Văn Miếu), gebouwd in 1070, is een van de oudste en meest pittoreske bezienswaardigheden van Hanoi. De prachtig bewaard gebleven tempel heeft geen religieuze betekenis, maar was oorspronkelijk gewijd aan Confucius en werd de eerste universiteit in Vietnam. Het waren vooral aristocraten, de elite en leden van de koninklijke familie die hier onderwijs genoten. Later mochten er ook ‘gewone mensen’ een studie volgen.

Tempel van de Literatuur in Hanoi

De Tempel van de Literatuur is een van de fraaiste voorbeelden van traditionele Vietnamese architectuur. De hoofdingang was exclusief bedoeld voor de koning en de twee zij-ingangen voor de mandarijnen. De tempel bestaat uit vijf binnenplaatsen die een oase van rust vormen in Hanoi. Elke binnenplaats heeft zijn eigen betekenis en geschiedenis. Een van die binnenplaatsen is gedecoreerd met stenen reliëfs boven stenen schildpadden, waar de namen in zijn gegraveerd van succesvolle studenten die hun examen haalden.

Van Mieu Tempel Hanoi

In de Tempel van de Literatuur wordt al sinds 1802 geen onderwijs meer gegeven, maar nog steeds komen studenten er naartoe om in alle rust te studeren. Vooral in het begin van het jaar en in mei is het druk, als studenten naar de tempel komen om over de schildpadden te wrijven. Dit zou geluk brengen bij de examens. De Tempel van de Literatuur ligt tussen Ton Duc Thang Street en Van Mieu Street, ongeveer 2 kilometer ten westen van het Hoan Kiem Lake. De tempel is nu een museum en van dinsdag tot en met zondag te bezoeken. Adres: 58 P. Quốc Tử Giám, Văn Miếu, Đống Đa, Hà Nội, Vietnam. Website: www.vanmieu.gov.vn

Hanoi Opera House

Een architectonisch pareltje in de Vietnamese hoofdstad is het Hanoi Opera House, dat van 1901 tot en met 1911 door de Fransen werd gebouwd. De twee Franse architecten lieten zich voor hun ontwerp inspireren door het beroemde operahuis Palais Garnier in Parijs. Dagelijks werden 300 Vietnamese arbeiders aan het werk gezet om dit Europees aandoende operagebouw neer te zetten. Onder de Franse heerschappij gebruikte de koloniale regering het operahuis om de Franse cultuur te promoten onder de Vietnamezen met ballet, opera, toneel en klassieke muziek.

Hanoi operahuis

Na het vertrek van de Fransen in 1954 besloot de Vietnamese regering het Hanoi Opera House aan te houden. Eind vorige eeuw is het gerenoveerd en nog altijd vinden er voorstellingen plaats in het grootste theater van Vietnam. De programmering varieert van musicals en cabaret tot concerten en toneelstukken. Koop een kaartje om het interieur te bewonderen.

Hanoi opera

In de grote zaal lijkt het alsof je een tijdreis maakt naar de Franse 19e eeuw, met de balkons, de roodfluwelen stoelen, de Corinthische zuilen en de grote kroonluchter aan het plafond. Mis ook niet de spiegelzaal op de tweede verdieping. Lukt het niet om een voorstelling bij te wonen, dan kun je ook meedoen aan een rondleiding. Het operagebouw ligt aan het Plein van de Augustusrevolutie. Adres: 1 Tràng Tiền, Phan Chu Trinh, Hoàn Kiếm, Hà Nội, Vietnam. Website: www.hanoioperahouse.org.vn

Hoan Kiem Lake

Een van de bekendste bezienswaardigheden in het Hoan Kiem Lake, een klein zoetwatermeer van 700 meter lang in het hart van Hanoi. De Vietnamese vertaling is ‘het meer van het teruggekeerde zwaard’, dat verband houdt met een populaire legende uit de 15e eeuw. De keizer van Vietnam zou toen van de goden een magisch zwaard hebben gekregen om binnenvallende Chinezen te verslaan. Toen dat was gelukt, voer hij het meer op en gaf het zwaard aan een schildpad. Die zou de diepte in zijn gedoken om het zwaard terug te geven aan de goden.

Hanoi Hoan Kiem Lake

Lange tijd zwommen er inderdaad talloze schildpadden in dit groene meer, waarvan er uiteindelijk drie zijn overgebleven. Eentje daarvan is in april 2023 helaas gestorven. Op een klein eilandje aan de zuidkant van het meer staat de Turtle Tower, ooit gebouwd om de legende van de schildpad levend te houden. Je kunt er alleen vanaf de oever naar kijken. Op een ander groter eiland staat de Ngoc Son-tempel uit de 19e eeuw, die je kunt bereiken via een rode brug (hiervoor moet je entree betalen).

Hanoi Hoan Kiem Meer

Hoan Kiem Lake is een populaire ontmoetingsplek voor inwoners van Hanoi. Het is vooral druk tijdens zonsopkomst en zonsondergang, als het meer er het meest schilderachtig uitziet. Ouderen doen tai chi-oefeningen, stelletjes genieten van het uitzicht en locals joggen rondom het meer. Hoan Kiem Lake ligt aan de zuidkant van het historische centrum van Hanoi (het Old Quarter).

Voor het laatst bijgewerkt op 6 december 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Hanoi, Vietnam, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam