Bezienswaardigheden en musea in Ho Chi Minh City, Vietnam

Herenigingspaleis

Het Herenigingspaleis (Reunification Palace of Dinh Thong Nhat) was het toneel van de laatste dagen van de Vietnamoorlog. Het enorme gebouw stond eerder bekend als het Paleis van de Onafhankelijkheid en deed dienst als presidentieel paleis van het voormalige Zuid-Vietnam. Daar kwam een einde aan toen het Noord-Vietnamese leger op 30 april 1975 het toenmalige Saigon binnenviel en een tank de hekken van het paleis aan gruzelementen reed. Een replica van deze tank, nummer 843, siert nog steeds het gazon voor het paleis. Het is nu een museum waar je kunt ronddwalen in het monstrueuze jaren zestig gebouw dat gebouwd is met de hulp van Sovjet-architecten. De inrichting van de kamers is nog hetzelfde als in 1975. Je kunt de privévertrekken zien van de president en zijn familie en de kamers waar de belangrijkste vergaderingen tijdens de oorlog plaatsvonden. In de kelder is een wirwar van tunnels, het telecommunicatiecentrum en de war room. Het Herenigingspaleis is een van de meest fascinerende bezienswaardigheden in Ho Chi Minh City en kun je elke dag bezoeken. Adres: 135 Nam Kỳ Khởi Nghĩa, Bến Thành, Quận 1, Ho Chi Minh City, Vietnam. Website: www.dinhdoclap.gov.vn

War Remnants Museum

Voor een sinister inkijkje in de Vietnamoorlog en de rol van de Amerikanen kun je een bezoek brengen aan het War Remnants Museum. Je ziet er foto’s van verwoestingen na bombardementen door de Amerikanen, militair materieel zoals tanks, pantservoertuigen en helikopters en instrumenten waarmee gevangen werden gemarteld. Afschrikwekkend en berucht zijn de ‘tijgerkooien’ waarin de Zuid-Vietnamese regering tegenstanders opsloot. In deze kleine kooien van amper anderhalve meter hoog hadden de gevangenen nauwelijks bewegingsruimte. Het oorlogsmuseum bestaat al sinds 1975, direct na het einde van de Vietnamoorlog, en stond eerst bekend als het Museum of American War Crimes. Na de verbeterde relatie met de Amerikanen is de naam veranderd. Het War Remnants Museum is een populaire bezienswaardigheid onder westerse toeristen. Adres: 28 Vo Van Tan, Ward 6, District 3, Ho Chi Minh City, Vietnam. Website: warremnantsmuseum.com

Notre Dame kathedraal

De Notre Dame is een kathedraal in de binnenstad van Ho Chi Minh City die tussen 1863 en 1880 door de Fransen is gebouwd. Met zijn twee prachtige torens van rode baksteen is het sindsdien een belangrijk herkenningspunt in de stad en een van de weinige katholieke bolwerken in het grotendeels boeddhistische Vietnam. Voor de bouw zijn alle materialen uit Frankrijk gehaald. Zo kwamen de opvallende rode bakstenen uit Marseille. In tegenstelling tot de meeste kerken in Frankrijk is het interieur vrij eenvoudig, zonder glas-in-lood. Als je de hitte en het langsrazende verkeer buiten even zat bent, biedt de Kathedraal van de Notre Dame wat verkoeling en een oase van rust. De basiliek is ook een favoriete locatie voor het maken van trouwfoto’s, zowel binnen als buiten. In een kleine tuin aan de voorkant van de kerk staat een beeld van de Maagd Maria. Volgens ooggetuigen zou dit Mariabeeld in 2005 enkele tranen hebben gelaten, maar het Vaticaan ontkent dit vermeende wonder. Je kunt de Notre Dame elke dag gratis bezoeken. Adres: 1 Cong Xa Paris, Ben Nghe, District 1, Ho Chi Minh City.

Saigon Central Post Office

Tegenover de kathedraal vind je het Saigon Central Post Office, een van de fraaiste overblijfselen van de Franse koloniale tijd in Ho Chi Minh City. Dit gebouw is misschien wel het mooiste postkantoor in heel Zuidoost-Azië. Het hoofdpostkantoor (Buu Dien Trung Tam) is tussen 1886 en 1891 gebouwd in Europese stijl, maar met Aziatische motieven. Met zijn neobarokke vormen, versieringen en elegante hoge plafonds doet het denken aan de stijl van de Derde Franse Republiek. Het ontwerp wordt vaak ten onrechte toegeschreven aan Gustave Eiffel, de bedenker van de Eiffeltoren, maar het is wel op zijn ideeën geïnspireerd. Binnen wordt je begroet door een levensgroot portret van Unclo Ho. Daaronder hangt een oude plattegrond van Saigon uit 1862 en een landkaart van Frans Indochina uit 1936. Het hoofdpostkantoor is elke dag te bezoeken en je kunt er natuurlijk ook terecht voor het kopen van postzegels en het wisselen van buitenlands geld. Adres: 2 Cong Xa Paris, District 1, Ho Chi Minh City, Vietnam.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 april 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden en musea in Ho Chi Minh City, Vietnam, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Garret Ziegler.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam