Booking Frankrijk

Vakantie in Marseille, Frankrijk

Tips voor een vakantie in Marseille

Een vakantie in Marseille beleef je in de tweede én oudste stad van Frankrijk. De havenstad aan de Middellandse Zee met zijn aangename klimaat bestaat al ruim 2600 jaar, met dank aan ondernemende Grieken die besloten om er een handelspost te vestigen. Lange tijd had Marseille een ruw imago, een louche stad vol verpauperde gebouwen, criminelen, dronken zeelieden en illegale immigranten. De stad kwam niet snel in beeld bij een zonnige vakantie aan de Côte d’Azur.

Dankzij een enorm stedelijk vernieuwingsprogramma heeft Marseille het rechte pad in de 21e eeuw echter weer hervonden. Het stadsbestuur investeerde honderden miljoen euro’s in nieuwe musea en culturele centra, het restaureren van bestaande musea en het opknappen van verlaten kades. Er zijn nu weer genoeg designer hotels, chique restaurants, hippe boetiekjes en trendsettende galerieën om glossy tijdschriften jaren met artikelen te vullen. Zeker na de uitverkiezing als Culturele Hoofdstad van Europa in 2013 heeft de Zuid-Franse stad weer veel respect herwonnen, zelfs zonder hulp van de bekende voetbalclub Olympique Marseille.

Wil je de hoogtepunten van Marseille met korting ontdekken?
Bestel hier de Marseille Pass voor 24, 48 of 72 uur

De hoofdstad van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur kan nu weer wedijveren met het nabijgelegen Nice en Saint-Tropez. Maar terwijl die steden al jaren overstroomd worden door toeristen, is Marseille nog steeds een onontdekte parel aan de Franse kust. Rotsachtige Provençaalse heuvels omringen de oude haven met de honderden boten die in het heldere blauwe water liggen te deinen.

Je vindt er mooie stranden en voor de kust gelegen eilanden, oude monumentale gebouwen, een temperamentvol nachtleven en een bloeiende kunstscene. Ook in het verleden trok Marseille al schilders en andere kunstenaars aan die zich bekoord voelden door het zonnige klimaat en de dynamische drukte van de stad. Zo kwamen Renoir en Cézanne langs om het zeezicht te bewonderen.

Marseille is met de hogesnelheidstrein gemakkelijk vanuit Parijs te bereiken, dus ook veel Parijzenaren weten de havenstad inmiddels te vinden. Zelfs in de winter is de kans groot dat je zonder jas op een terrasje kunt zitten. Denk bij een vakantie in Zuid-Frankrijk ook eens aan Marseille. Bezoek de oude wijk Le Panier met zijn oude straatjes, kleurrijke stenen gevels en steile trappen. Bekijk ’s ochtends in de oude haven Vieux-Port hoe vissers hun emmers legen en boek een rondvaart naar Château d’If, een voormalig gevangeniseiland uit de zestiende eeuw. Marseille is nog steeds de grootste havenstad van Frankrijk en zal zijn rauwe en industriële kant niet snel verliezen, maar de enorme schoonheid, de trots en de smeltkroes van culturen blijven je inspireren.

Bezienswaardigheden in Marseille

Marseille heeft als oudste stad van Frankrijk talrijke historische bezienswaardigheden. Bezoek Le-Vieux Port, de oude haven, en de basiliek Notre-Dame de la Garde die bovenop een heuvel over de stad waakt. Marseille heeft parken, prachtige architectuur en meer dan twintig musea. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Marseille

Praktische tips voor een vakantie in Marseille

Overnachten in Marseille

Marseille is een enorme uitgestrekte stad, dus het kan lastig zijn om een slaapplek te kiezen. Als je voor de eerste keer naar Marseille op vakantie gaat en het meest wil genieten van alle levendigheid, kun je het beste accommodatie zoeken in het historische stadscentrum. Hier bevind je je bij de oude haven (Le Vieux-Port), talrijke bezienswaardigheden en La Canebière, de belangrijkste hoofdstraat die dwars door het centrum loopt. Het historische hart van de stad heeft de grootste concentratie hotels, er zijn veel winkels, cafés en restaurants en er is een bruisend nachtleven.

Voor meer rust en luxe kun je een hotel kiezen in de wijk Cinq-Avenues, redelijk dichtbij het centrum. Dit is de meest welvarende wijk van Marseille, met chique villa’s, gerenommeerde musea, groene parken en luxe restaurants. Dit is het veiligste deel om te overnachten en ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Je kunt de metro nemen naar het centrum en de haven.

Levendig, authentiek en minder toeristisch is de wijk Le Panier, net ten noorden van de oude haven. Dit is de oudste buurt van Marseille met smalle straatjes, oude kerken en schilderachtige pleinen. Er wonen grote populaties Noord-Afrikaanse immigranten en er zijn talloze films opgenomen. Dit is een van de beste plekken als je wil overnachten met een beperkt budget.

Zoek je charmante accommodatie voor je vakantie in Marseille?
Boek hier een hotel of appartement in Marseille, tegen de laagste prijzen

Een van de beste plekken in het oude centrum is Hotel C2, op 10 minuten lopen van de oude haven. Een elegant herenhuis uit de 19e eeuw biedt nu onderdak aan een 5-sterren boetiekhotel, dat tevens dienst doet als muziekbar en kunstgalerie. Veel van de oorspronkelijke inrichting is intact gelaten, met marmeren vloeren, zuilen, sculpturen, sierlijke fresco’s en bronzen trapleuningen. Het hotel heeft een stijlvolle bar, een restaurant en een ondergrondse spa met hamam, bubbelbad en binnenzwembad. Voor een dagje zonnen brengt de hotelboot je naar een privé-eiland met een strand. Met kunst- en fototentoonstellingen en optredens is het ook een ontmoetingscentrum voor de locals. ► Boek een overnachting in Hotel C2 vanaf € 206

Marseille C2 Hotel

Voor luxe op het hoogste niveau boek je een kamer in Hotel Le Petit Nice – Passedat. Het 5-sterrenhotel bestaat al sinds 1917 en is al generaties lang in handen van de Passedat-familie. Het chique hotel is gebouwd als twee aangrenzende Griekse villa’s en ligt direct aan de kust, waar je een adembenemend uitzicht hebt op de Middellandse Zee. Het paradepaardje is het restaurant dat in bezit is van 3 Michelin-sterren, maar er is ook een buitenterras met bistro waar de uren moeiteloos voorbij glippen met een koffie of een cocktail. Je kunt een duik nemen in een klein zwembad met zeewater of naar beneden klauteren voor het strand. Het oude centrum van Marseille ligt 3 kilometer verderop. ► Boek een overnachting in Hotel Le Petit Nice – Passedat vanaf € 410

Passedat Hotel in Marseille

Voor het laatst bijgewerkt op 1 juli 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Marseille, Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam