Booking Frankrijk

Vakantie in Marseille, Frankrijk

Tips voor een vakantie in Marseille

Een vakantie in Marseille beleef je in de tweede én oudste stad van Frankrijk. De havenstad aan de Middellandse Zee met zijn aangename klimaat bestaat al ruim 2600 jaar, met dank aan ondernemende Grieken die besloten om er een handelspost te vestigen. Lange tijd had Marseille een ruw imago, een louche stad vol verpauperde gebouwen, criminelen, dronken zeelieden en illegale immigranten. De stad kwam niet snel in beeld bij een zonnige vakantie aan de Côte d’Azur.

Dankzij een enorm stedelijk vernieuwingsprogramma heeft Marseille het rechte pad in de 21e eeuw echter weer hervonden. Het stadsbestuur investeerde honderden miljoen euro’s in nieuwe musea en culturele centra, het restaureren van bestaande musea en het opknappen van verlaten kades. Er zijn nu weer genoeg designer hotels, chique restaurants, hippe boetiekjes en trendsettende galerieën om glossy tijdschriften jaren met artikelen te vullen. Zeker na de uitverkiezing als Culturele Hoofdstad van Europa in 2013 heeft de Zuid-Franse stad weer veel respect herwonnen, zelfs zonder hulp van de bekende voetbalclub Olympique Marseille.

De hoofdstad van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur kan nu weer wedijveren met het nabijgelegen Nice en Saint-Tropez. Maar terwijl die steden al jaren overstroomd worden door toeristen, is Marseille nog steeds een onontdekte parel aan de Franse kust. Rotsachtige Provençaalse heuvels omringen de oude haven met de honderden boten die in het heldere blauwe water liggen te deinen. Je vindt er mooie stranden en voor de kust gelegen eilanden, oude monumentale gebouwen, een temperamentvol nachtleven en een bloeiende kunstscene. Ook in het verleden trok Marseille al schilders en andere kunstenaars aan die zich bekoord voelden door het zonnige klimaat en de dynamische drukte van de stad. Zo kwamen Renoir en Cézanne langs om het zeezicht te bewonderen.

Marseille is met de hogesnelheidstrein gemakkelijk vanuit Parijs te bereiken, dus ook veel Parijzenaren weten de havenstad inmiddels te vinden. Zelfs in de winter is de kans groot dat je zonder jas op een terrasje kunt zitten. Denk bij een vakantie in Zuid-Frankrijk ook eens aan Marseille. Bezoek de oude wijk Le Panier met zijn oude straatjes, kleurrijke stenen gevels en steile trappen. Bekijk ’s ochtends in de oude haven Vieux-Port hoe vissers hun emmers legen en boek een rondvaart naar Château d’If, een voormalig gevangeniseiland uit de zestiende eeuw. Marseille is nog steeds de grootste havenstad van Frankrijk en zal zijn rauwe en industriële kant niet snel verliezen, maar de enorme schoonheid, de trots en de smeltkroes van culturen blijven je inspireren.

Bezienswaardigheden in Marseille

Marseille heeft als oudste stad van Frankrijk talrijke historische bezienswaardigheden. Bezoek Le-Vieux Port, de oude haven, en de basiliek Notre-Dame de la Garde die bovenop een heuvel over de stad waakt. Marseille heeft parken, prachtige architectuur en meer dan twintig musea. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Marseille

Voor het laatst bijgewerkt op 28 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Marseille, Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam