Booking Albanië

Piramide van Tirana, Albanië

De beste bezienswaardigheden in Tirana

De Piramide (Piramida) van Tirana is een van de meest bizarre overblijfselen van het communisme. Het piramidevormige bouwsel van beton en glas niet ver van het Skanderbegplein is in 1988 ingehuldigd als mausoleum en museum voor de uitgekookte dictator Enver Hoxha (1908-1985). Een groep architecten onder leiding van dochter Panvera en de schoonzoon van de dictator ontwierp de piramide, die een oppervlakte heeft van 17.000 vierkante meter.

Tot de volksopstand en de val van het communisme in 1991 lag het lichaam van Hoxha er inderdaad opgebaard, maar daarna zat er enige tijd een cultureel centrum en een club (met de toepasselijke naam The Mummy).  Tijdens de Kosovo-oorlog in 1999 diende de piramide als tijdelijke basis voor de NAVO en ook zat er een radiostation. Al lange tijd is er een discussie in Albanië of dit gehate symbool uit de communistische tijd moet worden afgebroken. Tegenstanders wijzen echter op de monumentale betekenis van de Piramide, als macabere herinnering aan een duister verleden.

Wil je meer bezienswaardigheden ontdekken in Tirana?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Tirana

De Piramide van Tirana is nu al jarenlang verwaarloosd en zit onder de graffiti. Van de oorspronkelijke glanzende witte marmeren tegels is weinig meer zichtbaar (die zijn grotendeels gestolen). De piramide is tegenwoordig een hangplek voor tieners en zwervers, een oefenplek voor skaters, een speelplek voor kinderen die erop klimmen en niet in de laatste plaatst een toeristische bezienswaardigheid in de Albanese hoofdstad. Soms vinden er nog tentoonstellingen plaats. Adres: Blvd Dëshmorët e Kombit, Tirana, Albanië.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Piramide van Tirana, Albanië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Flickr.com/Patrice Wangen.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam