Booking Duitsland

Bezienswaardigheden in Frankfurt, Duitsland

Römerberg

De Römerberg is een groot pittoresk plein in het historische centrum van de stad en een van de populairste bezienswaardigheden in Frankfurt. Het is geen berg, maar een lage heuvel waar in 1240 de eerste markt plaatsvond. Rond het plein staan vele vakwerkhuizen die herbouwd en gerestaureerd zijn na de vernietiging aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945.

Frankfurt Römerberg

Ook vind je aan de Römerberg de Alte Nikolaikirche (Oude Nicolaaskerk) uit de 12e eeuw en Rathaus Römer, het stadhuis met zijn gotische trapgevels van rode zandsteen dat het bestuur van Frankfurt al sinds 1405 in gebruik heeft. Op het midden van het plein staat sinds 1611 de fontein Justitia waar vroeger tijdens feestelijke gebeurtenissen rode en witte wijn uit spoot.

Bezoek de bezienswaardigheden van Frankfurt met korting!
Bestel hier de Frankfurt Card voor één of twee dagen

Goethe-Museum en Goethe-Haus

Het Goethe-Museum en Goethe-Haus zijn gewijd aan de beroemdste dichter, schrijver, filosoof en wetenschapper die Duitsland heeft voortgebracht: Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832). Dit museum is gevestigd in het huis in Frankfurt waar Goethe werd geboren. Het pand werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden volledig plat gebombardeerd, maar werd na de oorlog weer zorgvuldig herbouwd, gerestaureerd en in originele 18e-eeuwse staat teruggebracht.

Goethe huis in Frankfurt

Het is geen literair museum, maar in verschillende kamers doorloop je het leven van de bekende romancier en poëet. Je kunt er onder meer zijn woonkamer, studeerkamer, muziekkamer en bibliotheek bewonderen. Het museum is ingericht met authentieke meubels en voorwerpen van Goethe en zijn familie, inclusief originele manuscripten.

Het was in dit Frankfurtse huis dat Goethe de eerste versie schreef van het meesterwerk Faust, dat later misschien wel zijn beroemdste werk zou worden. Ook zie je het poppenhuis waar een jonge Goethe mee speelde. Het Goethe Haus bevindt zich in het oude centrum van Frankfurt en is elke dag te bezoeken. Adres: Großer Hirschgraben 23-25, 60311 Frankfurt am Main, Duitsland. Website: www.goethehaus-frankfurt.de

Senckenberg Naturmuseum

Het Senckenberg Naturmuseum is een van de grootste en modernste natuurhistorische musea van Duitsland. Dit museum heeft de grootste collectie dinosaurussen van Europa en ‘s werelds grootste verzameling van opgezette vogels, met meer dan 2000 verschillende soorten. Het skelet van de diplodocus, een immense dinosaurus die ooit in Noord-Amerika leefde, is het enige complete exemplaar in Europa. Aan de hand van de collectie fossielen, planten, dieren en geologische voorwerpen toont het Senckenberg Naturmuseum de ontstaansgeschiedenis van onze planeet en van Duitsland. Adres: Senckenberganlage 25, 60325 Frankfurt am Main, Duitsland. Website: www.senckenberg.de

Frankfurt natuurmuseum

Kathedraal van Frankfurt

Een van de oudste bezienswaardigheden in de historische binnenstad is de Kathedraal van Frankfurt (Frankfurter Dom). De gotische kerktoren van rood zandsteen valt nogal op tussen de moderne wolkenkrabbers van de stad. De kathedraal van St. Bartholomeus, zoals de kerk officieel heet, is gebouwd tussen de 13e en 15e eeuw. Eeuwenlang stond het bekend als de ‘keizerlijke kathedraal’ omdat hier tussen 1562 en 1792 tien vorsten tot keizer werden gekroond.

Frankfurt kathedraal

De kerk is gebouwd op de overblijfselen van een kleine kapel die al voor 680 gebouwd moet zijn. Hier bevond zich het graf van een rijk aristocratisch meisje uit de tijd van de Merovingen. Dit was een dynastie van Frankische koningen die van de 5e tot en met de 8e eeuw over Duitsland, Frankrijk, Nederland en België regeerde. De grafvondsten zijn te zien in het kathedraalmuseum (Dommuseum). Hier wordt ook een van de belangrijkste relikwieën bewaard: een schedel van Bartolomeüs, een van de twaalf apostelen van Jezus.

Frankfurt kathedraaltoren

Via het museum kun je ook de kerktoren beklimmen naar het uitkijkplatform op 66 meter hoogte. Het is een steile klim van 328 treden, maar dan staat je wel een adembenemend uitzicht te wachten op Frankfurt en omgeving (er is geen lift). Eventueel kun je je aanmelden voor een rondleiding. De entree voor de toren is € 3. Adres: Domplatz 1, 60311 Frankfurt am Main, Duitsland. Website: www.dommuseum-frankfurt.de

Museum für Moderne Kunst

Het Museum für Moderne Kunst (MMK) is een van de meest toonaangevende musea in Europa voor hedendaagse kunst. De collectie bevat meer dan 5000 schilderijen en beeldhouwwerken van invloedrijke naoorlogse Amerikaanse en Duitse kunstenaars, onder wie Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Francis Bacon, Claes Oldenburg en Joseph Beuys.

Frankfurt kunstmuseum

Het museum is gehuisvest in een karakteristiek driehoekig gebouw in de vorm van een taartpunt dat een aardige moderne architectonische tegenhanger vormt met de historische gebouwen in Frankfurt. Het hoofdgebouw staat bekend als MMK1. Daarnaast zijn er nog twee tentoonstellingsruimtes op andere locaties, MMK2 en MMK3. Adres: Domstraße 10, 60311 Frankfurt am Main, Duitsland. Website: www.mmk.art

Zoo Frankfurt

Zoo Frankfurt is een van de aantrekkelijkste dierentuinen van Europa. Er zijn meer dan 4500 dieren te bekijken, van 450 verschillende soorten. De dierentuin bestaat uit 13 verschillende gebieden waar je de dieren in hun eigen (nagebootste) leefomgeving kunt zien. Hoogtepunt is het Grzimekhaus, waar een kunstmatige duisternis is gecreëerd voor nachtdieren uit Madagascar. Opgericht in 1858 is Zoo Frankfurt de één na oudste dierentuin van Duitsland. Het is een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen als je met kinderen in Frankfurt bent. Adres: Bernhard-Grzimek-Allee 1, 60316 Frankfurt am Main, Duitsland. Website: www.zoo-frankfurt.de

Frankfurt dierentuin

Main Tower

Voor een indrukwekkend uitzicht over de financiële metropool ga je naar het observatiedek van de Main Tower, de vierde hoogste wolkenkrabber van Frankfurt. Vanaf de 56e verdieping kun je de stad onder je zien liggen. Je staat buiten, maar wel veilig achter glas. Je kunt ook een tafeltje reserveren in het Main Tower Restaurant (www.maintower-restaurant.de) op de 53e verdieping, op een hoogte van 187 meter. Dit exclusieve restaurant met de kosmopolitische uitstraling is in 2022 bekroond met één Michelin-ster.

Main Tower in Frankfurt

Eventueel kun je je in het zweet werken in Europa’s hoogst gelegen fitnessruimte op de 53e en 54e verdieping. De 200 meter hoge Main Tower is gebouwd tussen 1996 en 1999 en bestaat uit twee torens die met elkaar verbonden zijn. Inclusief de antenne bedraagt de hoogte 240 meter. In de wolkenkrabber zitten vooral kantoren, onder meer van banken en advocaten. De toren staat tussen het stadscentrum en het bankendistrict van Frankfurt. Adres: Neue Mainzer Str. 52-58, 60311 Frankfurt am Main, Duitsland. Website: www.maintower.de

Voor het laatst bijgewerkt op 2 mei 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Frankfurt, Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam