Vakantie aan de Opaalkust, Frankrijk: 10 tips!

Opaalkust vakantieDe Opaalkust is een van de minst bekende kuststreken van Frankrijk, terwijl het maar een paar uurtjes rijden is vanuit Nederland. Hoewel miljoenen reizigers elk jaar via Calais de oversteek maken naar Engeland, besluiten maar weinigen vakantie te vieren in de omliggende regio. Je weet niet wat je mist, want dit ‘geheime stukje’ van Frankrijk zit vol verborgen schatten.

De Opaalkust – in het Frans bekend als Côte d’Opale – is een verbluffend 120 kilometer lang stukje kust met krijtrotsen, zandstranden, kliffen, duinen en glooiende groene heuvels. Dit kustgebied in het noordwesten van Frankrijk is de ultieme plek om frisse zeelucht op te snuiven, te watersporten en wandelingen te maken terwijl je in de verte Engeland ziet liggen. Met het wit-blauw-grijze samenspel tussen de lucht en de zee weet je dan ook meteen waar de kust haar naam aan te danken heeft.

Officieel loopt de Opaalkust van Duinkerke tot het zuidelijke Berck, onderbroken door charmante badplaatsen en middeleeuwse vissersdorpen. Je kunt je vakantie luierend doorbrengen op het strand, maar mis ook niet de rijke geschiedenis van de streek. Zo pal langs een van de drukste vaarroutes ter wereld was de Opaalkust een terugkerend strijdtoneel, waar zowel Julius Caesar als Napoleon de confrontatie aangingen. En accommodatie is er genoeg, dus check bijvoorbeeld de vakantiehuizen aan de Opaalkust bij Evancy. Benieuwd wat je allemaal kunt doen en zien aan de Côte d’Opale? Hier vind je 10 tips voor een vakantie aan de Opaalkust!

Grootste aquarium van Europa

De populairste attractie aan de Opaalkust is Nausicaà, het grootste aquarium van Europa. In dit aquarium in Boulogne-sur-Mer maak je een reis langs de grote oceanen, waarbij je in de verschillende aquaria 1600 verschillende soorten zeedieren kunt bewonderen. De grootste trekpleister is een enorm bassin van 10.000 vierkante meter waarin de volle zee is nagebootst. Verwonder je over grijze haaien, grote scholen vissen en 8 meter lange mantaroggen. Je aanschouwt het onderwaterleven door een immense glaspartij van 100 vierkante meter. Een nieuwe expositie doet je doordringen hoe ernstig de gevolgen zijn van de klimaatverandering op het leven in de zeeën.

Basiliek van Boulogne-sur-Mer

Spendeer tijdens je vakantie zeker een dag in Boulogne-sur-Mer, dat ook bekendstaat als ‘de hoofdstad’ van de Opaalkust. Het heeft een prachtig bewaard middeleeuws centrum met geplaveide straatjes en monumentale huizen dat doet denken aan een filmset. Boulogne-sur-Mer is vol van geschiedenis, want hier vandaan vertrok Julius Caesar in 55 voor Christus om Engeland binnen te vallen. Eeuwen later verzamelde Napoleon hier een zeemacht voor hetzelfde doel. En het heeft de eerste vissershaven van Frankrijk waar vissers nog steeds elke dag hun vangst naar de veilingen brengen.

Basiliek in Boulogne-sur-Mer aan Opaalkust

Ontdek Boulogne-Sur-Mer allereerst met een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek (Basilica of Notre-Dame). De kathedraal domineert de skyline van de stad met haar imposante 101 meter hoge koepel. De kerk werd gebouwd in de 19e eeuw op de ruïnes van een middeleeuwse kathedraal uit de 7e eeuw. Een priester zonder architectuurervaring was de ontwerper – dus hij heeft een indrukwekkend staaltje bouwkunst afgeleverd! Onder de kerk bevindt zich de langste crypte van Frankrijk, met een lengte van 100 meter. Fresco’s uit verschillende tijdperken sieren de muren en je ziet de overblijfselen van een Romeinse tempel.

Colonne de la Grande Armée

Iets buiten Boulogne-sur-Mer kun je poseren naast Napoleon op de Colonne de la Grande Armée (Zuil van het Grote Leger). De 54 meter hoge marmeren zuil werd gebouwd in opdracht van de Franse keizer na een grote ceremonie in 1804, waarbij meer dan 2000 soldaten werden gedecoreerd. Op diezelfde plek had Napoleon zijn plannen gesmeed om Engeland binnen te vallen. Bovenop staat een standbeeld van de keizer met zijn rug naar Engeland, de ‘grote vijand’. Je kunt 263 treden beklimmen naar het uitkijkplatform voor een fantastisch uitzicht over de omgeving. Beneden bij de zuil is ook een museum over de geschiedenis van het monument.

Cap Blanc-Nez

Een van de beste uitkijkpunten aan de Opaalkust is Cap Blanc-Nez, ongeveer 10 kilometer ten westen van Calais. De kaap – die letterlijk ‘witte neus’ betekent – bestaat uit steile kliffen langs de Noordzee die op sommige plekken 134 meter hoog kunnen zijn. Op heldere dagen kun je de witte kliffen van Dover aan de overkant zien. Tuur naar de vele schepen die door het Kanaal varen, snuif de frisse zeewind op, wandel langs de kust of maak een selfie met Engeland op de achtergrond. Het is overigens geen echte ‘kaap’, omdat er geen landtong de zee in steekt.

Cap Blanc-Nez aan de Opaalkust

Zes burgers van Calais

Calais is de grootste stad aan de Opaalkust, bekend van de Kanaaltunnel en de vluchtelingen die illegaal proberen Engeland binnen te komen. Maar het is ook een bloeiende badplaats met strand, restaurants, musea en een goed uitgaansleven. De topattractie zijn De zes burgers van Calais (La Statue des Six Bourgeois de Calais), een van de bekendste beeldhouwwerken van Rodin. Het bronzen beeldhouwwerk beeldt zes moedige inwoners uit die zich in 1347 opofferden voor de Engelse koning. Door het overhandigen van de sleutels van de stad werd het beleg van Calais beëindigt. Het standbeeld staat recht tegenover het stadhuis en is de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van de stad.

Vuurtoren van Le Touquet

Misschien wel het mooiste uitzicht over de Opaalkust heb je vanaf de Vuurtoren van Le Touquet (Phare Le Touquet). In de zomermaanden en de weekenden kun je de wenteltrap van 274 treden bedwingen voor een adembenemend zicht over de kust en de monding van de Canche-rivier. Op een heldere dag kun je de drie regio’s Normandië, Picardië en Nord-Pas de Calais zien liggen, evenals de kliffen van Engeland.

Vuurtoren Touquet aan Opaalkust

Tijdens een rondleiding van een uur vertelt een gids je meer over de geschiedenis van de 57 meter hoge en achthoekige vuurtoren en de oude torens die hier eerst stonden. Het huidige exemplaar dateert uit 1951, maar al sinds 1852 stonden hier twee vuurtorens vanwege het grote aantal schepen dat voor de kust verging. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deze tweelingtorens door de Duitse bezetters opgeblazen. Het voormalige huis van de vuurtorenwachter is ingericht als museum.

Cap Griz-Nez

Wil je wat actiefs doen tijdens een vakantie aan de Opaalkust? Maak dan de 16 kilometer lange wandeling van Cape Blanc-Nez naar de zuidelijker gelegen Cap Griz-Nez. De 50 meter hoge kliffen langs de uitstekende kaap hebben een ietwat grijze kleur, vandaar de naam ‘grijze neus’. Dit is het puntje van Frankrijk dat het dichtste bij Engeland ligt, zo’n 34 kilometer verderop. Ook hier kun je de witte kliffen van Dover aan de overkant zien liggen als het weer een beetje meewerkt. Verbaas je over de vele schepen in het Kanaal. Dit is de drukste zeestraat ter wereld, waar elke dag 500 schepen doorheen varen.

Cap Griz-Nez aan Opaalkust

Kantmuseum in Calais

Als modeliefhebber moet je zeker een bezoek plannen aan het Kantmuseum (Cité de la Dentelle et de la Mode) in Calais. Dit geweldige museum is gevestigd in een authentieke 19e kantfabriek uit de 19e eeuw, hoewel het later is uitgebreid met een moderne vleugel van glas en staal. Je ontdekt hier alles over de kantindustrie, die begin 19e eeuw floreerde in Calais. Engelse arbeiders trokken naar Frankrijk om de zware werkomstandigheden in eigen land te ontvluchten, terwijl onder de modebewuste Fransen juist veel vraag was naar de lichte stof. In het museum zie je ook hedendaagse ontwerpen van kant, van lingerie tot haute couture.

Parc Bagatelle

Een uitje naar Parc Bagatelle is ideaal als je met de kinderen vakantie viert aan de Opaalkust. Dit attractiepark in het dorp Merlimont opende al in 1955 de deuren en is daarmee het oudste pretpark van Frankrijk. Je kunt er terecht voor 40 attracties en shows, voor een adrenalinekick of wat rustiger vermaak. Je kunt een nat proberen te vermijden met een van de waterattracties (al werkt dat wel verkoelend op hete dagen) of de wereld ondersteboven zien in een van de vijf achtbanen. De allerkleinsten hebben ongetwijfeld plezier in de monorail, de draaimolen en de piratenbootjes.

Berck-sur-Mer

De meest zuidelijke stad aan de Opaalkust is Berck-sur-Mer, een aantrekkelijke badplaats die vooral bij gezinnen in de smaak zal vallen. Hier vind je een fijn zandstrand van 12 kilometer lang dat tot de mooiste stranden van de Opaalkust wordt gerekend. Je kunt hier heerlijk uitwaaien en zonnebaden, met achter het strand een boulevard met cafés en restaurants. Voor (water)sporters is er van alles te beleven, van kitesurfen en kajakken tot strandzeilen en vliegeren. Dagelijks kun je bij laag water zo’n honderd zeehonden spotten die op een zandbank liggen te relaxen. Voor natuurliefhebbers strekt zich achter het strand een gevarieerd duinlandschap uit met verschillende wandelpaden.

Opaalkust Berck

Voor het laatst bijgewerkt op 15 februari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie aan de Opaalkust, Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Massimo Santi/Shutterstock.com; Nausicáa; Christophe Cappelli/Shutterstock.com; Henryk Sadura/Shutterstock.com; Jochem Herremans/Shutterstock.com; Traveller70/Shutterstock.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam