Booking Kroatië

De opgezette dieren op de Brionische Eilanden van Tito

De bruine Indiase olifant Lanka loopt er nog altijd rond, op de Brionische Eilanden in Kroatië. De Joegoslavische leider Tito kreeg het arme dier in de jaren zeventig cadeau van Indira Gandhi, destijds de leidster van India. Tito bivakkeerde zes maanden per jaar in zijn witte villa op het grootste eiland van de Brioni archipel en ontving er buitenlandse gasten.

En de Joegoslavische alleenheerser wilde geen saaie staatsgeschenken, maar wilde dieren. Met de exemplaren die hij van buitenlandse staatshoofden en machthebbers ontving, richtte hij op de Brioni-eilanden zijn eigen dierentuin en safaripark in.

Olifant Lanka op de Brionische Eilanden

Je kunt nu een excursie maken naar de eilanden waar je de overblijfselen van het Tito-regime nog ziet en proeft. Sommige dieren leven nog, zoals Lanka, enkele zebra’s, een schildpad en een lama. De meeste tijgers, leeuwen, giraffen, apen, panters, orang oetans en beren zijn dood en opgezet in het Tito-museum op het eiland. Op zwart-wit kiekjes poseert de communistische leider samen met de buitenlandse gasten, uiteenlopend van Fidel Castro tot koningin Juliana en prins Bernhard.

Opgezette leeuw in het Brioni Museum

De veertien Brionische Eilanden voor de kust van Istrië waren tot zijn dood in 1980 het bezit van Josip Tito, die er bijna drie decennia afgezonderd van het vasteland en onder strenge bewaking zijn dierenhobby kon uitoefenen, zijn presidentiële werk kon verrichten en er en passant wat kon tuinieren in zijn eigen botanische tuin. Gewone stervelingen mochten er niet komen.

Na de dood van Tito zijn de weelderige groene eilanden in 1983 omgedoopt tot het Brijuni Nationaal Park. Daar zijn nu vooral de voetsporen van Tito te vinden, maar de geschiedenis gaat  veel verder terug. Er staan nog wat ruïnes van Romeinse en Byzantijnse bouwwerken en er staat een olijfboom van liefst 1600 jaar oud. Ja inderdaad, de boom stamt uit het jaar 400….

Olijfboom van Brioni

Reizen naar de Brioni-eilanden

In het havenplaatsje Fažana kun je een bootje regelen naar de eilanden. Bij aankomst wordt je aangesproken door talloze tour operators die een tripje aanbieden naar Brioni. In het hoogseizoen is het echter aan te raden een officiële excursie te boeken bij het kantoor van Brijuni Nationaal Park in Fažana of dit vooraf online te regelen. Dan kun je ook vanaf andere plaatsen vertrekken.

Ontdek de Brioni-eilanden tijdens een dagje uit vanuit Poreč, Rovinj of Umag
Boek hier een boottocht naar de eilandengroep en verken het nationale park

De excursies gaan enkele keren per dag en duren 4½ uur. Reserveren wordt aangeraden, maar het is niet zeker of je dan ook daadwerkelijk op de lijst staat. Als je op tijd komt, kun je ook ter plekke kaartjes kopen.

Bij de officiële excursie maak je ook een rit met een treintje over het eiland. Gidsen geven rondleidingen in het Kroatisch, Engels, Duits en Italiaans. Ter plekke zijn restaurants waar je kunt eten en drinken. Op het hoofdeiland zijn ook twee hotels en er is een golfbaan. Voor meer informatie over Brijuni Nationaal Park kun je kijken op de website: www.np-brijuni.hr

Havenplaats Fažana

Voor het laatst bijgewerkt op 30 juni 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Brionische Eilanden van Tito in Kroatië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam