Booking Montenegro

Perast, Montenegro: 10 tips & bezienswaardigheden!

Perast vakantiePerast ligt aan de Baai van Kotor en is een van de meest idyllische plaatsen van Montenegro. Het dorp heeft slechts 250 inwoners, maar wel 19 kerken en 18 barokke marmeren paleizen. Op een terrasje aan de romantische waterkant heb je een schilderachtig uitzicht op twee eilandjes, Sveti Đorđe (Sint-Joris) en Gospa od Škrpjela (Onze-Lieve-Vrouw van de Rotsen). Als je weleens een ansichtkaart van Montenegro hebt gezien, is de kans groot dat Perast erop staat.

Perast dankt zijn fotogenieke voorkomen aan het glorieuze maritieme verleden. Drie eeuwen lang, van 1420 tot 1797, was het een machtig zeemanscentrum van de Venetiaanse Republiek. Op het hoogtepunt in de 18e eeuw had Perast zelfs vier scheepswerven en een vloot van meer dan honderd schepen. De Venetianen kozen voor Perast vanwege de perfecte ligging aan het smalste deel van de Baai van Kotor. Zo konden ze iedereen makkelijk tegenhouden die via de smalle zeestraat de baai wilde bereiken.

Wil je een van de mooiste dorpen van Montenegro bezoeken?
Boek hier een tour naar Perast vanuit Kotor of Dubrovnik

De rijke geschiedenis ademt nu uit elke steen van de vele kerken en stadspaleizen van Perast. Wandel over de charmante promenade en stel je voor hoe een kapitein vanaf zijn sierlijke paleisbalkon uitkeek over zijn schepen. Maak ook een boottocht naar de twee eilandjes in de zilverkleurige baai, de topattracties van Perast. Dit betoverende dorp is een must see als je vakantie viert in dit deel van Montenegro. Vanaf Kotor is het maar een kwartiertje rijden, maar ook vanuit het Kroatische Dubrovnik kun je makkelijk een bezoek brengen aan deze mediterrane schat. Hier vind je 10 tips voor je trip naar Perast!

Wandel langs de waterkant

Begin je bezoek met een wandeling langs de waterkant van Perast om de maritieme sfeer op te snuiven. Aan de ene kant heb je uitzicht op de schitterende Baai van Kotor, de twee eilandjes voor de kust en de silhouetten van de bergen aan de overkant. De promenade is zo’n anderhalve kilometer lang, dus in pakweg 20 minuten heb je het hele dorp wel ‘gezien’. Maar neem de tijd! Pak een terrasje en geniet van de bedrijvigheid in de jachthaven. ‘s Avonds kun je er genieten van een sublieme zonsondergang die de bergen rondom langzaam in de schaduw zetten.

Perast Montenegro

Aan de andere kant van de promenade vind je stadspaleizen, kerken, pleintjes en de paar gewone huizen die Perast ook nog heeft. Duik in een van de smalle straatjes en steegjes en het is er opeens doodstil. Op hete dagen sowieso is zo’n steegje een wandeling waard om even weg te zijn uit de brandende zon. Bewonder de mengelmoes van oude huizen, sommige behoorlijk vervallen en andere prachtig gerestaureerd. Eventueel kun je via een van de trappetjes omhoog de heuvel op voor een uitzicht over de baai en de daken van Perast.

Perast steegje

Onze-Lieve-Vrouw van de Rotsen

Van de twee eilandjes voor de kust kun je Gospa od Škrpjela daadwerkelijk bezoeken. Vanaf de kade van Perast vertrekken regelmatig boten naar het eilandje, dat in het Nederlands bekendstaat als ‘Onze-Lieve-Vrouw van de Rotsen’. Het is een kunstmatig aangelegd eiland met een geschiedenis die teruggaat tot 1452. Een paar Venetiaanse zeelieden zagen toen een rots uit het water opdoemen met het gezicht van Maria er op. In de loop der eeuwen werd er een eiland omheen gebouwd met oude scheepswrakken die verzwaard zijn met stenen. Elk jaar op 22 juli is er nog steeds een festival (Perast de Fašinada) waarbij boten het eiland passeren en stenen aan de zijkant gooien.

Onze-lieve-vrouw-van-de-rotsen Perast

Op het eiland staat een kerk die gebouwd is in 1630. Na het betalen van € 1,50 entree kun je het verbluffende interieur bewonderen, met levendige Venetiaanse fresco’s, houtsnijwerk en zilveren ornamenten. Het icoon van Maria dat leidde tot de aanleg van het eiland, staat midden op het altaar. Ook zijn er zo’n 2000 zilveren munten die de muren van de kerk sieren. Zeelieden en hun gezinnen lieten de munten achter in de kerk als ze terugkwamen van een reis op zee. Grenzend aan de kapel is een klein museum met schilderijen en scheepsvoorwerpen. Een retourtje naar Gospa od Škrpjela met de boot kost je ongeveer € 5.

Het eiland Sint-Joris

Naast het kerkeiland ligt het kloostereiland Sveti Đorđe (Sint-Joris), dat ook bekend is als het ‘Eiland van de Doden’. Het is een natuurlijk eilandje dat je helaas niet kunt bezoeken, maar je kunt er wel omheen varen en het van een afstandje bewonderen. Op het eiland staat een benedictijnenklooster uit de 12e eeuw, omringd door cipressenbomen. Daarnaast is er een begraafplaats waar prominente inwoners van Perast liggen begraven – vandaar de bijnaam. In het klooster wonen nog altijd enkele monniken.

Sint-Joris eiland bij Perast

Volgens de locals is het eilandje vervloekt door een tragedie tijdens een inval van Napoleon in 1813. Een van de soldaten in het Franse leger, Ante Slovic, kwam van het Kroatische eiland Cres. Hij werd verliefd op het meisje Katica uit Perast. Op bevel van de Franse commandant moesten de soldaten vanaf Sveti Đorđe de huizen van Perast beschieten. Ante was de eerste soldaat die een kanonschot loste, waarna de inwoners van Perast zich meteen overgaven. Aangekomen bij het huis van Katica trof hij haar dood aan in bed…

Sint-Nicolaaskerk

Van de vele kerken van Perast is de Sint-Nicolaaskerk (Sveti Nikola) de beroemdste en de grootste. Opvallend is de 55 meter hoge klokkentoren, waarmee dit het hoogste gebouw is langs de Baai van Kotor. De kerk werd gebouwd in 1616 als symbool van de rijkdom in Perast. Tijdens de Venetiaanse periode was dit het belangrijkste machtscentrum van de stad.

Sint-Nicolaaskerk in Perast

Na betaling van een kleine toegangsprijs krijg je toegang tot de sacristie die nu als museum is ingericht. Het is een kleine schatkamer met kunst, religieuze voorwerpen, oude tekeningen, manuscripten, priestergewaden en kostbare iconen. Beklim de barokke klokkentoren voor een panoramisch uitzicht over Perast en omgeving. Voor de entree van € 1 hoef je het niet te laten. Hou er wel rekening mee dat je een smalle en steile trap moet bedwingen die ook nog eens aan het afbrokkelen is.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Perast?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Perast

Museum van Perast

Het elegante 17e-eeuwse Bujović-paleis biedt onderdak aan het Stadsmuseum van Perast (Muzej grada Perasta). Het stadspaleis werd ooit geschonken aan kapitein Vicko Bujović als dank voor zijn heldhaftige optreden tegen de Ottomanen in 1699. Nu duik je er in de rijke maritieme geschiedenis van Perast aan de hand van wapens, antieke meubels, sieraden, traditionele kleding, schilderijen van zeeslagen en portretten van voorname inwoners.

Perast Museum

In minder dan een uur loop je er wel doorheen, maar maak sowieso even een stop bij het balkon op de tweede verdieping. Het prachtige uitzicht over de Baai van Kotor alleen is al de toegangsprijs waard.

Perast museumgebouw

Zwemmen bij het strand van Perast

Perast heeft één klein strandje aan de westkant van het dorp, iets verder dan het museum. Dit kiezelstrand (Peskovita plaža Perast) is niet zo indrukwekkend als andere stranden in Montenegro, maar het kan ideaal zijn voor een verfrissende duik op een snikhete dag. Het water is helder en je hebt een adembenemend uitzicht op de bergen in de verte. Omdat het klein is, kan het lastig zijn een plekje te claimen. Met een dozijn uitgerolde handdoeken is het strand al vol. Van juni tot en met september kun je een ligbedje en parasol huren bij de aangrenzende Pirate Bar, waar altijd een goede partyvibe hangt.

Stadspaleizen van Perast

Perast heeft niet minder dan 18 stadspaleizen, die voornamelijk zijn gebouwd voor rijke kooplieden in de tijd van de Venetiaanse Republiek. Het zijn prachtige voorbeelden van barokke of renaissance architectuur. De huizen zijn versierd met gebeeldhouwde gezichten, decoratieve gevels en wapeninsignes van de adellijke families die hier ooit woonden. De stadspaleizen zijn niet geopend voor publiek, tenzij ze zijn omgebouwd tot hotel, museum of restaurant.

Perast stadspaleis

Het meest indrukwekkend is het glanzend witte Smekja Palace, gelegen aan de waterkant van Perast. Met drie verdiepingen is dit het grootste paleis van het dorp. Het is in 1764 gebouwd voor zeeman Petar Smekja, die een handelsroute tot stand bracht tussen Venetië en de Baltische Staten. Sierlijke balustrades verfraaien de balkons op de tweede en derde verdieping en boven de ingang hangt het wapenschild van de familie. Nu zit hier het luxe Iberostar Heritage Hotel. Het ligt direct tegenover de aanlegsteiger waar de boten vertrekken naar het eiland Onze-Lieve-Vrouw van de Rotsen.

Ook aan de waterkant tegenover de jachthaven ligt Jelena Palace, dat vroeger bekendstond als Lučić-Kolović-Matikola Palace. Het bescheiden stenen paleisje uit 1779 heeft een kleine omheinde tuin met uitzicht op de baai. Oorspronkelijk is het gebouwd voor de studentenvereniging Studeni, maar nu is het de thuisbasis van hotel en restaurant Palace Jelena Rooms. Bekijk het prachtige wapenschild op de voorgevel met een wolf die oprijst naar de zon.

Suppen en kajakken in Perast

De glinsterende baai leent zich natuurlijk voor méér watersportactiviteiten dan alleen het maken van een boottocht. Vanuit Perast kun je ook suppen om de twee eilandjes heen – een unieke belevenis! Je hoeft niet eerder op een supboard te hebben gestaan, maar enige ervaring is wel handig. Het is wel een open zee waar je aan het suppen bent, al is het water meestal redelijk rustig. Als alternatief kun je ook met een kajak rond de eilandjes peddelen. Je kunt een tour boeken van een halve (4 uur) of hele dag (8 uur). Uitrusting en wetsuits zijn te huur. Meer info vind je bij SUP Montenegro (www.supmontenegro.me) en SupKayak (www.supkayak.me).

Perast kajak

Beklim de Vranovo Brdo

Wil je wat actiefs doen in Perast? Maak een klim naar de Vranovo Brdo, een 743 meter hoge bergtop in de bergen achter het dorp. Deze bergen vormen onderdeel van de Dinarische Alpen, een gebergte dat zich helemaal uitstrekt langs de Adriatische Kust. Bovenop staan de resten van het Andrija Fort (Sveti Andrija), in de 19e eeuw gebouwd tijdens het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Dit fort is behoorlijk verwoest, maar er is nog steeds een stevige ijzeren toegangsdeur.

Perast fort

Het uitzicht over de Baai van Kotor is het mooiste wat je je kunt voorstellen. Het 9,2 kilometer lange wandelpad begint officieel in Donji Orahovac en eindigt in Perast. Er loopt ook een smalle grindweg naar het fort, maar een autorit kun je beter achterwege laten. Met diepe ravijnen en geen enkele vangrail behoort deze bergweg tot de gevaarlijkste wegen van Montenegro. Dit weggetje was oorspronkelijk aangelegd voor paarden. Voor informatie over de wandeltocht kun je kijken op deze website: www.alltrails.com

Maak een uitstapje naar Kotor

De meeste mensen overnachten in Kotor en maken van daaruit een uitstapje naar Perast. Maar je kunt het natuurlijk ook andersom doen, en Perast gebruiken als uitvalsbasis voor een vakantie in Montenegro. Het is veel rustiger, vrediger en minder toeristisch – en ‘s avonds heb je Perast bijna voor jezelf. In dat geval moet er uiteraard wel een uitstapje naar Kotor op het programma staan.

Perast Kotor

Dit is een van de best bewaarde middeleeuwse steden langs de Adriatische kust, schitterend gelegen aan het uiteinde van de Baai van Kotor. Het voelt aan als een openluchtmuseum met Romaanse kerken, Byzantijnse torens en Venetiaanse architectuur. Kotor is een van de plekken in Montenegro op de Werelderfgoedlijst van Unesco. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Kotor

Praktische tips voor een vakantie in Perast

Overnachten in Perast

Perast heeft enkele tientallen hotels en appartementen waar je kunt overnachten. Omdat het dorp zo klein is, liggen alle hotels op een steenworp afstand van het water. Het is leuk om te overnachten in een voormalig stadspaleis dat nu dienst doet als hotel. Reserveren is raadzaam in het hoogseizoen, de zomermaanden juni tot en met augustus. Je betaalt dan ook het meeste voor je accommodatie. In de lente en herfst zijn hotels goedkoper. In de winter sluiten sommige hotels de deuren.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Perast?
Reserveer hier een hotel of appartement in Perast, tegen de laagste prijzen

Het meest luxe hotel van Perast is Iberostar Heritage Grand Perast, gevestigd in het 18e-eeuwse Smekja Palace. Dit voormalige stadspaleis is stijlvol gerenoveerd en biedt je nu een chique 5-sterrenverblijf met binnenzwembad, buitenzwembad, een fitnessruimte, spa en wellnesscentrum. Het buitenzwembad grenst direct aan het water, zodat je een prachtig uitzicht hebt over de Baai van Kotor. Dineren met verse vis of Balkangerechten kan in een van de drie restaurants. ► Boek een overnachting in Iberostar Heritage Grand Perast Hotel vanaf € 298

Iberostar Hotel in Perast

Rustieke charme staat je te wachten in het Conte Hotel, een betaalbaar en rustiek 4-sterrenhotel bij de zee en het centrale plein van Perast. Het boetiekhotel is gevestigd in het voormalige Huis voor Cultuur dat nu een beschermd stadsmonument is. Kamers hebben grote gemetselde stenen en houten balken aan het plafond, maar zijn niettemin comfortabel ingericht. Er is een zwembad, terras aan het water en een restaurant dat tot een van de beste van Perast wordt gerekend. De kok serveert traditionele Montenegrijnse gerechten met lokale ingrediënten en op de wijnkaart prijken 100 wijnen. Je kunt ook kiezen voor een appartement met eigen binnenplaats en bubbelbad. ► Boek een overnachting in Conte Hotel vanaf € 77

Reizen naar Perast

Perast is het makkelijkst te bereiken vanuit Kotor, 12 kilometer zuidelijker. Met je huurauto is dat 15 tot 20 minuten rijden. Er zijn twee parkeerplaatsen aan beide uiteinden van het langgerekte dorp, waar je voor ongeveer € 5 per dag kunt parkeren. Een andere optie is Parking Venera, een parkeergarage waar je eveneens terecht kunt voor € 5. In de zomermaanden kan het vinden van een parkeerplaats een groot probleem zijn, dus je moet geluk hebben als er net iemand wegrijdt. Je kunt ook doen zoals de locals en je auto half in de bosjes parkeren langs de weg naar Perast.

Zonder huurauto kun je de bus nemen van Kotor naar Perast. De bussen van Blue Line vertrekken één of twee keer per uur en doen er een halfuur over. Een buskaartje kost € 1 en is contant te betalen bij de chauffeur. Een taxirit van Kotor naar Perast kost tussen de € 10 en € 20 (bijvoorbeeld via taxicentrale is Red Taxi Kotor (www.redtaxikotor.com). Makkelijker is het om vanuit Kotor een tour te boeken naar Perast. Je stapt op de boot en bezoekt tevens andere pittoreske bezienswaardigheden langs de Baai van Kotor. ► Boek hier een dagtrip naar Perast vanuit Kotor

De dichtstbijzijnde internationale luchthaven ligt in Tivat, een halfuur rijden. Een goed alternatief is Dubrovnik in het zuiden van Kroatië. Hier vandaan is het zonder oponthoud 1 uur en 15 minuten rijden naar Perast. Vanaf Amsterdam Schiphol kun je rechtstreeks naar Dubrovnik vliegen. Lastig is echter dat het in de zomermaanden héél druk is aan de grens tussen Kroatië en Montenegro. Dat kan je zomaar 2 tot 3 uur oponthoud opleveren. Wil je Perast bezoeken vanuit Dubrovnik? Dan kun je beter een dagtocht boeken, waarbij je minder stress hebt.

Eten en drinken in Perast

Langs de waterkant van Perast vind je tientallen terrassen met uitzicht op de Baai van Kotor. Als je romantisch bent aangelegd, voel je je hier zeker thuis als de zon ondergaat. Vis en schaaldieren komen vaak terug op de menukaart, maar ook veel Balkangerechten en Italiaanse gerechten. De Venetiaanse geschiedenis komt nog altijd terug in de lokale keuken.

Perast restaurant

Een van de beste restaurants van Perast is Conte, dat bij het gelijknamige hotel behoort (zie het stukje hierboven). Konoba Školji is een andere aanrader. Het restaurant serveert traditionele Montenegrijnse vis- en vleesgerechten en heeft enkele vegetarische gerechten op de kaart staan (hoewel Montenegrijnen menen dat een maaltijd zonder vlees geen echte maaltijd is). Sač, een traditioneel en langzaam geroosterd lam, is de topspecialiteit. Het restaurant ligt niet direct aan het water, maar een paar meter daar vandaan.

Peraška torta is een lokale specialiteit van Perast. Het is een taart gemaakt van een zachte vulling van gemalen amandelen en op smaak gebracht met citroen en vanille. Volgens een legende werd het in de 17e eeuw bedacht toen een nieuwe marinecommandant in Perast arriveerde. Tijdens zijn inhuldigingsceremonie bleek het een instant succes te zijn en werd het een blijvertje in Perast. Later zouden vrouwen het hebben meegegeven aan hun zeevarende echtgenoten om hun reis zoeter en makkelijker te maken.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 januari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Perast, Montenegro, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; givaga/Shutterstock.com; Lenar Musin/Shutterstock.com; Alexander Tolstykh/Shutterstock.com; Pixabay; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam