Tips voor een vakantie in Kotor, Montenegro

Door Jorien Slager

Kotor is een prachtige stad aan de kust van Montenegro en misschien wel mijn favoriete plek in dit land. Dat komt onder andere door de prachtige ligging, het gezellige oude centrum en het feit dat het er toeristisch gezellig is, maar (nog) niet te druk.

Montenegro betekent letterlijk Zwarte Berg en dit is goed terug te zien in Kotor. Het stadje ligt tussen de bergen en het is net alsof je in de fjorden bent beland. De vestingmuur die de oude stad van Kotor omringt staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, maar de stad heeft nog veel meer te bieden.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Kotor

Bezoek de oude stad

Een van de hoogtepunten van Kotor is de oude stad. Dit gedeelte van Kotor is zo groot, dat je er rustig een paar uur rond kunt dwalen. De oude stad is gevuld met prachtige steegjes, authentieke gebouwen en fijne winkels en restaurants.

Maak een boottocht door de baai van Kotor

Kotor ligt in een baai waar meerdere leuke dorpjes en eilandjes liggen. Perast is een van die dorpjes. Vlak voor de kust van Perast ligt bovendien het bekende eiland Our Lady of the Rocks, een eilandje met alleen een kerk dat zeker een bezoekje waard is. Daarnaast kun je in de baai blauwe grotten en tunnels uit de oorlogstijd bezoeken. Ik maakte voor € 25 een boottocht van 3,5 uur die langs alle leuke bezienswaardigheden ging.

Ga naar het kattenmuseum

Kotor wordt ook wel de kattenstad genoemd en na een bezoek snap ik precies waarom. Vooral in de oude stad kom je ze overal tegen. Liefhebber? Ga dan naar het Kattenmuseum. Dit museum bevat duizenden foto’s, advertenties, postzegels en nog veel meer met een kat erop. Het museum stelt de kat centraal voor het liefhebben van dieren. Voor omgerekend één euro mag je er naar binnen, waar je uiteraard ook echte katten aantreft. Website: www.catsmuseum.org

Beklim het fort

Het zijn zo’n 1350 treden, maar dan heb je daarna wel het beste uitzicht over de baai van Kotor. Het gaat hier over het San Giovanni Fort. De trap is te bereiken via de oude stad en in ongeveer anderhalf uur sta je boven en kijk je uit over Kotor en omgeving. Tip: ga ’s ochtends of ’s avonds in de zomermaanden in verband met de warmte.

Maak een dagtrip in de omgeving

Vanuit Kotor kun je een dagtrip maken naar verschillende leuke plekken in de omgeving. Ga bijvoorbeeld met een boot naar Budva, de grootste toeristische plek in Montenegro met veel feestjes en stranden. Of ga raften op de Tara Canyon. Het is ook mogelijk om een dagtrip naar Dubrovnik of zelfs Albanië te maken.

Praktische info over een vakantie in Kotor

Slapen in Kotor

Tijdens mijn vakantie in Kotor verbleef ik in Kelly Apartments, beheerd door een ontzettend aardige familie. Voor minder dan € 20 per persoon per nacht verbleven we in een appartement op loopafstand van de oude stad. De familie gaf veel uitleg over activiteiten, bood de hele dag door kopjes koffie aan en bracht ons de laatste dag naar het busstation.

Eten en drinken in Kotor

In Kotor kun je met een groot en met een klein budget heerlijk eten. In de oude stad vind je een groot aantal restaurants, maar ook aan de boulevard vlak bij de haven zitten leuke eetgelegenheden. Een hele leuke is Akustik, waar je je eigen vis aan kunt wijzen die daarna gebakken op je bord verschijnt.

Kotor staat niet echt bekend om de vele cocktailbars en het uitgaansleven, maar in de oude stad kun je een drankje doen op een van de vele terrassen.

Vervoer naar Kotor

Kotor is per vliegtuig te bereiken via de luchthavens van Tivat en Podgorica. Als je een rondreis maakt, kom je er gemakkelijk per internationale bus. Natuurlijk kun je ook een auto huren. Houd er wel rekening mee dat je veel langer doet over afstanden dan in Nederland. Montenegro bestaat vooral uit bergen, waardoor een afstand van bijvoorbeeld 65 kilometer al snel zorgt voor een reistijd van anderhalf uur.

Over Jorien

Jorien Slager (1993) is (freelance) journalist en bijna iedere maand in een ander land te vinden.

Ze citytripte, backpackte en roadtripte zichzelf al naar meer dan 40 landen, maar wil nog zo veel zien dat daar een wereldreis van minimaal een paar jaar voor nodig is.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 augustus 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Kotor, Montenegro, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Jorien Slager.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam