Wat te doen in de stad Utrecht: 10 tips!

Utrecht is de hoofdstad van de kleinste provincie van Nederland, maar dat betekent niet dat er weinig is te doen! Utrecht is een bruisende plek met een eeuwenoude geschiedenis waar je door de charmante binnenstad kunt slenteren, een van de vele musea kunt bezoeken en kunt dagdromen in een relaxt koffietentje.

Utrecht is de vierde stad van Nederland dat met zijn grachten en rebelse sfeer ook wel als een miniatuurversie van Amsterdam wordt gezien – maar dan zónder de massa’s toeristen. Hier zijn het nog de locals en de vele fietsende studenten die de dienst uitmaken op straat en een hotel in Utrecht is nog betaalbaar. Utrecht heeft een eigen karakter en identiteit, met de gelukkigste inwoners ter wereld en een compacte binnenstad waar je alles te voet kunt afleggen. Denk eens aan een stedentrip naar deze waanzinnige stad: hier vind je 10 tips wat te doen en te zien is in Utrecht!

Domtoren

De Domtoren is met zijn 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland die al meer dan zes eeuwen de skyline van Utrecht domineert. De Domtoren is sinds 1382 het centrale middelpunt van de stad waar je (letterlijk) niet omheen kunt tijdens een bezoek aan Utrecht. Na het beklimmen van 465 treden heb je boven een fabelachtig uitzicht over Utrecht en de hele provincie. Halverwege, op 49 meter hoogte, kom je langs zes loodzware klokken die op zondagen en bij speciale gelegenheden nog steeds worden geluid. Adres: Domplein 21, 3512 JC Utrecht.

Oudegracht

De 2 kilometer lange Oudegracht is de beroemdste gracht van Utrecht, die vooral bekend is vanwege de vele lager gelegen werven. In de middeleeuwen werden direct aan het water aanlegkades gebouwd, zodat kooplieden de goederen makkelijker vanuit de schepen naar hun grachtenpanden konden brengen. Deze historische werfkelders doen nu dienst als cafés en restaurants, waar je in de zomer buiten op het terras kunt zitten. Ook boven de Oudegracht vind je aangename horeca en leuke winkels. Ben je op zaterdag in Utrecht, loop dan ook even langs de wekelijkse bloemenmarkt op de Oudegracht.

Centraal Museum

Voor een ontdekkingstocht door de geschiedenis van Utrecht is een bezoek aan het Centraal Museum een must. Dit is het belangrijkste kunstmuseum van de stad waar je schilderijen kunt bewonderen van oude Utrechtse meesters als Jan van Scorel en Abraham Bloemaert. Maar ook voor moderne kunst is dit the place to be, met spectaculaire ontwerpen van hedendaagse mode-ontwerpers als Viktor & Rolf en Jan Taminiau. Het Centraal Museum is het oudste stedelijk museum van Nederland (opgericht in 1838) dat gehuisvest is in een voormalig middeleeuws klooster, zodat je goed in de sfeer kunt komen. Adres: Agnietenstraat 1, 3512 XA Utrecht.

Shoppen in Utrecht

Utrecht is een paradijs voor shoppers, met bijzondere en unieke winkels die je nergens anders tegenkomt. Loop op de Oudegracht even binnen bij Sieradenwinkel Pracht. Niet alleen vanwege de prachtige sieraden, horloges en tassen, maar ook vanwege het monumentale 14e eeuwse koopmanshuis waarin de winkel is gevestigd. Dit piepkleine winkeltje op nummer 133 is namelijk het kleinste huisje aan de Oudegracht. Bij Brouwerij Leckere kun je bijzondere speciaalbieren kopen die alleen in Utrecht worden gebrouwen. De Voorstraat en de Biltstraat staan bekend om de trendy modewinkels waar je de nieuwste creaties van jonge mode-ontwerpers kunt aanschaffen.

DOMunder

In Utrecht kun je niet alleen hoog de lucht in, maar ook afdalen naar mysterieuze onderaardse gewelven. DOMunder is een van de nieuwste attracties van de stad waar je gewapend met een zaklantaarn op zoek gaat naar het roemrijke verleden van Utrecht. Zo’n 5 meter onder de grond hoor je spannende verhalen, zoals over de verwoestende storm van 1674 waarbij het schip van de Domkerk instortte. Door de populariteit van deze attractie is het raadzaam vooraf tickets te kopen. Adres: Domplein 4, 3512 JC Utrecht.

Nijntje Museum

Utrecht is de geboorteplaats van Dick Bruna, die met zijn creatie van het lieve konijntje nijntje wereldwijde faam verwierf. Als je iets wil doen met peuters en kleuters, is een bezoek aan het Nijntje Museum zeker de moeite waard. Hier ontdekken kinderen spelenderwijs de wereld van nijntje en haar vriendjes door te ruiken, te zoeken, te dansen en te kruipen. Het museum trekt trouwens héél veel Japanse toeristen. Er is geen land ter wereld waar ‘Miffy’ zo populair is als Japan. Adres: Agnietenstraat 2, 3512 XB Utrecht.

Rietveld Schröderhuis

Niet alleen Dick Bruna, maar ook Gerrit Rietveld (1888-1964) heeft Utrecht wereldwijd op de kaart gezet. Rietveld is een van de beroemdste architecten, vormgevers en meubelontwerpers ter wereld, die aan de wieg stond van de kunstbeweging De Stijl. In Utrecht kun je een bezoek brengen aan het Rietveld Schröderhuis, een van de architectonische hoogtepunten van deze kunststroming. Dit is het eerste woonhuis dat Rietveld mocht ontwerpen, dat van 1924 tot 1985 ook daadwerkelijk was bewoond. Adres: Prins Hendriklaan 50, 3583 EP Utrecht.

Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is hét museum voor treinfanaten en voor iedereen die het reizen per trein een warm hart toedraagt. In het museum vind je een rijke collectie locomotieven, treinstellen, rijtuigen, schaalmodellen, stoommachines en andere voorwerpen uit de spoorhistorie. Zo zie je er een replica van De Arend, de eerste locomotief die in 1839 de eerste treinrit reed tussen Amsterdam en Haarlem. Het origineel is verloren gegaan, de replica stamt ook nog altijd uit 1938.

Het Spoorwegmuseum is gevestigd in het Maliebaanstation dat in 1874 is gebouwd. Er zijn regelmatig tentoonstellingen en je kunt terecht in attracties als De Vuurproef, een interactieve show en simulator waar je twee eeuwen treingeschiedenis beleeft. Op het Maliebaanstation stoppen nog steeds treinen. Vanaf Utrecht CS kun je met een pendeltrein naar het Spoorwegmuseum reizen. Hou er rekening mee dat het in de vakanties het erg druk kan zijn. Adres: Maliebaanstation 16, 3581 XW Utrecht. Website: www.spoorwegmuseum.nl

Museum Speelklok

Voor een onalledaagse ervaring kun je een kaartje kopen voor Museum Speelklok, dat zichzelf ook wel ‘het vrolijkste museum van Nederland’ noemt. Je kunt hier een wonderlijke collectie bewonderen van zelfspelende muziekinstrumenten, van het kleinste speeldoosje tot de grootste dans- en draaiorgels. Je ziet hoe bewegende figuren de deuntjes van mechanische speeldozen begeleiden en elk uur tijdens de Muzikale Rondleiding kun je de instrumenten live horen spelen. Museum Speelklok bestaat al sinds 1956. Adres: Steenweg 6, 3511 JP Utrecht.

TivoliVredenburg

Als je wat cultureels wil doen, is het zeker raadzaam de agenda van TivoliVredenburg te raadplegen. Dit is het grootste muziekpodium van Utrecht met vijf verschillende zalen waar je van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht terecht kunt voor alle soorten muziek, van klassiek en kindervoorstellingen tot jazz en techno-dansavonden. Het 45 meter hoge gebouw uit 2013 zelf is ook bijzonder. TivoliVredenburg is een muzikale ‘stad-in-een-stad’ met verschillende cafés, pleinen en foyers. Elke van de vijf muziekzalen is ontworpen door een andere architect. Jaarlijks komen hier zo’n 600.000 mensen van muziek genieten. Adres: Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht.

Voor het laatst bijgewerkt op 14 februari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien in de stad Utrecht, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Utrecht Marketing/Ramon Mosterd/Juri Hiensch; Nijntje Museum/Emmely van Mierlo en Corné Clemens; Pixabay; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam