Wat te doen in Deventer: 20 tips!

Deventer wat te doenDeventer is een van de mooiste en oudste steden van Overijssel, bekend van koeken en boeken. Als je deze stad gaat bezoeken, reis je even terug in de tijd. Deventer is in het jaar 877 al gesticht als nederzetting aan de noordelijke oever van de IJssel. Amsterdam bestond nog niet eens. Dat was toen niet meer dan een zompig moeras!

Deventer ontwikkelde zich pas echt vanaf de 12e eeuw als Hanzestad. Als een van de negen Nederlandse Hanzesteden profiteerde Deventer in de middeleeuwen van de handel met machtige steden aan de Oostzee en de Noordzee. In de 15e eeuw zette Deventer zichzelf op de kaart als boekenstad. Het was een epicentrum van drukkers, uitgevers, schrijvers en boekwinkels. Hier vind je zelfs de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland. Als je wat wil doen als boekenfanaat, moet je in augustus een bezoek brengen aan de Boekenmarkt. Het is de grootste van Europa.

Aan historische bezienswaardigheden is dus geen gebrek in deze pittoreske stad. Bekijk het oudste stenen huis van Nederland, bewonder Deventer vanaf de top van de Lebuinuskerk en ontdek beroemde Deventenaren in De Waag. Pak een terrasje op de Brink en laat je kinderjaren herleven in het Speelgoedmuseum. Maar Deventer heeft ook een moderne kant. Maak wat tijd vrij voor het trendy Havenkwartier en de kunstzinnige vingerafdrukken op het stadhuis.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Deventer?
Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Deventer

Uiteraard mag je Deventer niet verlaten zonder een hapje van de beroemdste lekkernij: Deventer Koek. Wil je een bezoek brengen aan deze knappe Hanzestad? Hier vind je 20 tips wat te doen in Deventer!

Beklim de Lebuinuskerk

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Deventer is de Lebuinuskerk, die al meer dan vijf eeuwen een beeldbepalend onderdeel is van de skyline van de stad. Vanuit de wijde omgeving en vanaf de andere kant van de IJssel zie je het ronde koepeltje van de kerktoren boven de historische binnenstad uitsteken. De gotische hallenkerk werd gebouwd tussen 1450 en 1525 en is vernoemd naar de Engelse missionaris Lebuinus (spreek uit als Lebuïnus, met trema dus). Hij stak in 768 de IJssel over om de bewoners tot het christendom te bekeren en is inmiddels de patroonheilige van Deventer.

Deventer Lebuinuskerk

De middeleeuwse kerk behoort nu tot de top-100 van Unesco monumenten in Nederland. Het beheer is in handen van de Protestante Kerk die er gebedsdiensten organiseert. Buiten de kerkdiensten kun je er naar binnen lopen om de stilte te ervaren tussen de hoge gewelven, al ziet het interieur er vrij sober uit.

Grote Kerk in Deventer

Ook kun je de toren beklimmen naar de omgang op 46 meter hoogte. Hiervoor moet je een smalle wenteltrap bedwingen van 220 treden. Boven heb je een schitterend uitzicht over Deventer en omgeving. Check verder de agenda voor de (orgel)concerten die hier regelmatig plaatsvinden. Adres: Grote Kerkhof 38, 7411 KV Deventer. Website: www.lebuinuskerk.nl

Bezoek Museum De Waag

Breng een bezoek aan Museum De Waag als je meer wilt weten over de lange rijke geschiedenis van Deventer. Dit museum is gevestigd in het voormalige waaggebouw aan de zuidkant van de Brink. Dit is het oudste waaggebouw van Nederland, dat in 1528 werd gebouwd als weeghuis. Eeuwenlang moesten handelaren hier naartoe komen om hun handelswaar te laten wegen en te meten, waarover ze dan weer belasting moesten betalen.

Museum De Waag in Deventer

Nu kun je het verleden van de Hanzestad herbeleven aan de hand van schilderijen, tekeningen, munten, archeologische vondsten en gebruiksvoorwerpen. Tot de hoogtepunten behoren werken van beroemde 17de-eeuwse meesters als Gerard ter Borch II en Hendrick ter Brugghen.

Deventer Waaggebouw

Maar je ziet er ook nagemaakte werken van meestervervalser Han van Meegeren (1889-1947), die in Deventer is geboren. Een bekend doek is Het Laatste Avondmaal uit 1941, dat de schilder deed voorkomen als een echte Vermeer. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam kocht het daarom voor veel geld. Adres: Brink 56, 7411 BV Deventer. Website: www.museumdewaag.nl

Proosdij: oudste woonhuis van Nederland

In Deventer staat het oudste woonhuis van Nederland, met de naam De Proosdij. Het huis werd rond 1130 gebouwd voor een belangrijke bisschop in die tijd. Gewone bakstenen waren er toen nog niet, dus werd het huis opgetrokken uit trachiet en tufsteen (een vulkanisch gesteente uit de Eiffel). Dat was al behoorlijk luxe! Uit het houten dak wisten historici de datering te achterhalen.

Deventer Proosdij

Al sinds de 12e eeuw wonen hier mensen, al was De Proosdij ook tientallen jaren een kraakpand. Door talloze restauraties zie je aan de buitenkant niet meer dat het huis echt ‘oud’ is. Zo heeft de zijkant een prachtige wit gepleisterde gevel. Tot en met de tweede verdieping staan de originele muren, met een dikte van één meter. Op de begane grond is een minitentoonstelling over de geschiedenis van het pand, die je alleen met een gids kunt bezoeken. Adres: Sandrasteeg 8, 7411 KS Deventer.

Pak een terrasje op de Brink

Bij de eerste zonnestralen stromen de terrasjes vol op de Brink, het gezelligste en mooiste plein van Deventer. Overal rondom het langgerekte plein zijn cafés, restaurants, bars en koffietentjes te vinden. Rasechte Deventenaren komen hier om af te spreken, de benen te strekken na het winkelen of te borrelen. Aan het uiteinde van het plein staat de monumentale de Waag, een van de mooiste gebouwen van Deventer.

De Brink in Deventer

Tegenover de Waag vind je Bar-Kitchen ZUS (www.zusdeventer.nl), het oudste café van Deventer met een geschiedenis die teruggaat tot 1897. Jarenlang zat hier Café Floors, bekend als de ‘huiskamer van de stad’. Een van de bezienswaardigheden op de Brink is de Wilhelminafontein op het plein, bekroond met de Deventer Stadsmaagd. De fontein kwam op het plein te staan in 1898 ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina.

Deventer Wilhelminafontein

Op de Brink vinden ook vaak evenementen, festivals en activiteiten plaats, dus check de plaatselijke agenda als je hier bent. Elke zaterdag en vrijdagochtend is er een markt op het plein. Van april tot en met september wordt het plein elke woensdag- en zondagmiddag omgetoverd voor Spelen op de Brink (www.spelenopdebrink.nl). Kinderen van 3 tot en met 10 jaar kunnen dan (veilig) met allerlei speelgoed spelen.

Neem de kids mee naar het Speelgoedmuseum

Een bezoek aan het Speelgoedmuseum is een must als je wat wil doen met de kinderen in Deventer. Twee middeleeuwse koopmanshuizen herbergen de grootste speelgoedcollectie van Nederland, met een collectie van ruim 14.000 items. Die verzameling varieert van poppenhuizen en bordspellen tot treintjes en houten speelgoedauto’s.

Deventer Speelgoedmuseum rolschaatsen

Voor de vaders en moeders is bezoek een nostalgische trip terug naar hun kinderjaren, Zo zie je er vintage rolschaatsen en een van de eerste skateboards uit 1965, die toen net waren uitgevonden in het Amerikaanse Californië. Je kunt verlekkerd kijken naar modeltreintjes, waarvan een Zwitsers exemplaar al gemaakt is in 1866.

Viewmaster in Speelgoedmuseum Deventer

Een van de eerste gadgets was de View Master uit de jaren ’70 waarmee je een soort dia’s kon projecteren. Maar het museum heeft ook zeldzaam en antiek speelgoed in huis. Een topstuk is een blikken tekenclown uit 1897. Door aan het mechanisme te draaien kan de clown tekeningen van historische figuren als Napoleon maken. Vertederend is een speelgoedaapje uit 1920 op een kar. Kinderen konden het aapje voortbewegen door aan een handvat te trekken.

Deventer Speelgoedmuseum

Het meeste speelgoed staat achter vitrines, maar je kunt ook zelf spelen. In de Werkkamer vind je allerlei soorten constructiespeelgoed, zoals LEGO, waarmee je eigen bouwwerken kunt maken. Op maandag is het Speelgoedmuseum gesloten. Tip: je kunt een combi-ticket kopen met Museum De Waag, zodat je minder betaalt voor beide musea. Adres: Brink 47, 7411 BV Deventer. Website: www.hetspeelgoedmuseum.nl

Proef de Deventer Koek

Als je één typische lekkernij uit de stad wilt proberen, is het wel Deventer Koek. Het is de beroemdste specialiteit van de stad met een geschiedenis die al teruggaat tot de middeleeuwen. Al in 1417 zou een lokale bakker een koek hebben bedacht van roggemeel, honing, water en een (geheim) kruidenmengsel. Snel daarna volgden andere bakkerijen en kwam Deventer bekend te staan als ‘Koekstad’.

Deventer Koek

De Deventer Koekwinkel van JB Bussink aan het Brink is dé plek om de beroemde koek te scoren. De bakkerij bestaat sinds 1820 en heeft een inrichting die weinig lijkt te zijn veranderd. Je kunt er terecht voor koeken in verschillende smaken, ook met kaneel, gember of kandij.

De Deventer Koek lijkt op een soort ontbijtkoek, alleen wat steviger en kruidiger. Ook deze koek snij je in plakken. Overigens wordt de koek niet meer in deze bakkerij gemaakt. De producent van tegenwoordig is Continental Bakeries in Dordrecht, onder meer bekend van de Haust-toastjes. Adres: Brink 84, 7411 BX Deventer. Website: www.deventerkoekwinkel.nl

Bewonder het stadhuis van Deventer

Ook als niet-inwoner is het de moeite waard even langs het stadhuis van Deventer te wandelen. Door de bijzondere architectuur is dit een van de modernste bezienswaardigheden van de stad, dat in schril contrast staat met de omringende middeleeuwse huizen. Het stadhuis is vooral bekend om de vingerafdrukken op de buitengevel. In de kozijnen zijn 2264 vingerafdrukken geplaatst van 2264 inwoners van Deventer.

Deventer stadhuis

Het was een project van kunstenares Loes ten Anscher waarmee het gebouw een kunstwerk in hartje Deventer is geworden. De aluminium vingerafdrukken zijn op drie plekken te zien: in het atrium (de hal van het stadhuis), de binnenplaats (de Burgemeestershof) en aan de voorgevel aan het Grote Kerkhof. Op de binnenplaats kun je de mooiste foto’s maken.

Deventer Stadhuis vingerafdrukken

Het vingerafdrukkenproject was onderdeel van de nieuwbouw van het stadhuis van 2013 tot 2016. Aan het Grote Kerkhof vind je ook nog het oorspronkelijke raadhuis uit 1693, met bordes. Hier bevinden zich de raadszaal en de trouwzaal. Adres: Grote Kerkhof, 7411 VA Deventer.

Rijsterborgherpark

Tussen de oude binnenstad en het treinstation kun je even de rust opzoeken in het Rijsterborgherpark, het bekendste stadspark van Deventer. Het park werd rond 1887 aangelegd op een deel van oude vestingwerken. Meteen was het een groene oase door de aanplant van 17.000 bomen en heesters. Onder inwoners van Deventer staat het Rijsterborgherpark ook wel bekend als ‘Het oude plantsoen’.

Deventer Rijsterborgherpark

In haar bestaan heeft het park het wel zwaar te verduren gehad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bombardeerden de geallieerden het park en door een windhoos in 1998 werden binnen een paar minuten meer dan honderd bomen weggevaagd. Na elke tragische gebeurtenis is de schade gelukkig snel weer hersteld.

Deventer Vogeleiland

Je kunt er wandelen, picknicken of de fladderende papegaaien en parkieten bekijken in de kooi op het Vogeleiland. Ook kun je de beeldenroute volgen langs de kunstwerken die in het park zijn geplaatst, zoals het beeld Europa en de stier van Pieter d’ Hont uit 1963. Op een heuvel aan de kant van het station verstopt tussen de bomen ligt het relaxte Parkcafé Mees (www.meesdeventer.nl). Bij mooi weer kun je op het terras een drankje doen en uitkijken over de binnenstad van Deventer. Adres: Stationsstraat 2, 7411 HA Deventer.

Broederenkerk

De één-na-beroemdste kerk van Deventer is de Broederenkerk. Die is tussen 1335 en 1338 gebouwd door de Franciscaner broeders, vandaar de naam. De opdrachtgever was prinses Eleonora van Engeland, die in het huwelijk stapte met een graaf uit Nijmegen en de laatste jaren van haar leven in Deventer verbleef. Naast de kerk stond eerder een klooster van de broeders.

Deventer Broederenkerk

In de 19e eeuw is de katholieke kerk gerenoveerd waarmee het haar neogotische uiterlijk heeft gekregen. Je mag even binnen gluren en achter een traliewerk de hoge gewelven en glas-in-loodramen bewonderen. Op zondagochtend is er een kerkdienst en zaterdagmiddag vinden er soms concerten plaats. De officiële naam is trouwens Sint Lebuïnuskerk, maar die naam wordt amper gebruikt. Dat leidt tot teveel verwarring met de grote Lebuinuskerk. Adres: Broederenstraat 18, 7411 LB Deventer. Website: www.heiligelebuinus.nl

Shoppen in de Walstraat

Wil je even shoppen? Ga dan naar de Walstraat, de leukste en mooiste winkelstraat van Deventer. De straat ligt in het historische Bergkwartier, een middeleeuwse uitbreiding van de stad. Vorige eeuw was het straatje nog sterk verpauperd, maar nu is het een trendy winkelgebied. Gerestaureerde panden bieden onderdak aan boetiekjes, vintage shops, delicatessenwinkels en bijzondere speciaalzaken.

Deventer Walstraat

Loop bijvoorbeeld even binnen bij De Oude Mosterdfabriek op nummer 64. In de opgeknapte voormalige markthal kun je nog steeds mosterd scoren, maar ook kleding en accessoires, handgemaakte sieraden, kussens en andere curiosa. Chocoholics mogen Sjokolaa (www.sjokolaa.nl) op nummer 34 niet missen voor zelfgemaakte bonbons, chocolade en truffels.

Deventer Walstraat winkels

Landelijke bekendheid kreeg de Walstraat door het Dickens Festijn (www.dickensfestijn.nl) dat hier elk jaar in december wordt gehouden. Twee dagen lang lopen bewoners hier rond, verkleed als personages uit de boeken van de beroemde schrijver Charles Dickens. Meer dan 125.000 bezoekers trekt dit festival.

Charles Dickens Kabinet

Kun je niet wachten tot het Dickens Festijn? Of ben je op een ander moment in Deventer? Neem dan in de Walstraat een kijkje bij het Charles Dickens Kabinet dat in de voormalige vrouwengevangenis is gevestigd. In dit kleine museum maak je kennis met het werk en leven van de 19e-eeuwse Engelse schrijver.

Deventer Dickens

Je ziet er zeldzame boeken, prenten, kostuums, beeldjes en een tafel dat met een Dickens servies is gedekt. Charles Dickens (1812-1870) is trouwens nooit in Deventer geweest en had er waarschijnlijk ook nooit van deze stad gehoord. Het Kabinet is alleen op zaterdagmiddag geopend en de entree is € 2. Adres: Walstraat 20, 7411 GM Deventer. Website: www.dickensfestijn.nl

Bergkwartier en Bergkerk

Wandel vanaf de Brink door de Maansteeg naar de Bergstraat, en je komt in het meest fotogenieke deel van Deventer. Je loopt een ‘berg’ op – eigenlijk een oude rivierduin – en je proeft de middeleeuwse sfeer van de Hanzestad. Karakteristieke bakstenen huizen met trapgevels geven een idee hoe Deventer er vroeger uitzag (als je de geparkeerde auto’s tenminste even wegdenkt). Veel historische panden zijn liefdevol gerestaureerd.

Deventer Bergstraat

De Bergstraat is een van de straatjes van het Bergkwartier. Deze buurt ontstond al in de 12 eeuw en liep helemaal door naar de oude haven. Een van de authentieke huizen biedt onderdak aan de Wandelwinkel (www.dewandelwinkel.nl), waar fervente wandelaars natuurlijk even binnen stappen. Hier scoor je een complete wandeluitrusting, compleet met kaarten en gidsen.

Deventer Bergkerk

Bovenop de duin staat de Bergkerk die tussen 1198 en 1209 werd gebouwd. De kerk was gewijd aan Sint-Nicolaas, de beschermheilige van kooplieden en schippers die vroeger in het Bergkwartier woonden. Officieel heet het dan ook de Sint-Nicolaaskerk. Gebedsdiensten vinden hier al lang niet meer plaats. Tegenwoordig kun je hier terecht voor exposities en concerten. Adres: Bergkerkplein 1, 7411 EN Deventer. Website: www.bergkerkdeventer.nl

Museum Geert Groote Huis

Grote kans dat je nog nooit van Geert Groote (1340-1384) hebt gehoord. Voor de inwoners is dat wel anders, want hij is namelijk de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. Hij is namelijk bekend als de grondlegger van de ‘Moderne Devotie’, een beweging van mensen die kiezen voor een eenvoudig, sober en vroom leven. Hij kwam tot dit inzicht nadat hij geveld werd door een ernstige ziekte in 1372 en op wonderbaarlijke wijze weer wist te genezen.

Museum Geert Groote Huis in Deventer

In Museum Geert Groote Huis kom je alles te weten over het leven van de man, die wereldwijd nog steeds mensen inspireert met zijn ideeën. Het is een klein museum waar zijn levensverhaal wordt verteld aan de hand van een film, teksten en enkele voorwerpen. Zo zie je er zijn schedel, een getrouwe kopie van het origineel die de Broederenkerk bewaart.

Geert Groote in Deventer

Je komt interessante feitjes te weten over Geert Groote. Zo stimuleerde hij het onderwijs en de verspreiding en vertaling van boeken. Dankzij hem groeide Deventer later uit tot ‘drukkersstad’ en ‘boekenstad’. Het museum is geopend van woensdag tot en met zaterdag. Adres: Lamme van Dieseplein 4, 7411 LX Deventer. Website: www.geertgrootehuis.nl

Ontdek het Havenkwartier

Een van de hipste wijken van Deventer is tegenwoordig het Havenkwartier, aan de oostkant van het centrum. Deze oude haven is de afgelopen jaren getransformeerd tot een trendy gebied met restaurants, creatieve ondernemers, kunstgalerieën en nieuwe (dure) appartementen. Het rauwe randje is echter gebleven. Oude loodsen, kranen en verroeste schepen herinneren nog aan de geschiedenis van de haven.

Deventer Havenkwartier

Bij mooi weer kun je een terrasje pakken en uitkijken over het industriële erfgoed. Een bekende hotspot is restaurant De Zwarte Silo (www.zwartesilo.nl). Dit restaurant is – inderdaad – gevestigd in een zwarte silo, dus makkelijk te herkennen. Het is een oude graansilo uit 1924 in de binnenhaven van Deventer waar dokwerkers zich ooit de longen uit hun lijf sjouwden. Achter de zwarte silo staat de grijze silo van 51 meter hoog, gebouwd in 1961.

Oude haven in Deventer

Kunstliefhebbers kunnen even naar binnen lopen bij het Kunstenlab (www.kunstenlab.nl). Hier zijn tentoonstellingen van ‘avontuurlijke kunst’, maar ook kunnen kunstenaars hun nieuwe werken laten zien. Vanaf het Havenkwartier worden ook kunstwandelingen georganiseerd, bijvoorbeeld langs de street art van Deventer. Website: www.havenkwartierdeventer.com

Zen in het Jordenshof

Veel oude Nederlandse steden hebben nog hofjes, maar in Deventer zijn ze bijna allemaal verdwenen. Er is nog eentje overgebleven: het Jordenshof. Wandel naar binnen via een smalle poort en je vind complete rust in dit hofje met een paar schattige huisjes rondom een serene tuin.

Deventer Jordenshof

Het Jordenshof dateert oorspronkelijk uit 1644, maar is in 1931 naar de huidige locatie verplaatst. De huizen die je ziet, zijn toen ook gebouwd. Vroeger woonden er alleenstaande vrouwen, nu mag iedereen er wonen. Zij hebben liever niet dat er toeristen komen buurten. Even rondkijken is er niet bij door een waarschuwingsbordje met ‘Privéterrein – Niet rondlopen’. Dus een foto maken en weer snel weg. Adres: Kleine Overstraat 25, 7411 JH Deventer.

Museum EICAS

Niet alles is oud wat de klok slaat in Deventer. Voor moderne kunst kun je bezoek brengen aan Museum EICAS, het enige museum in Nederland dat gewijd is aan de zogenoemde Nul-beweging. Dat is een groep kunstenaars die zich in de jaren ’60 keerden tegen het ‘elitaire schilderen’ en veelal industriële materialen gebruikten om hun werken te maken. In het museum zie je werken van de initiatiefnemers van deze beweging, waaronder Armando, Jan Schoonhoven en Henk Peeters. Op tentoonstellingen kun je ook andere hedendaagse en non-figuratieve kunst bewonderen. Op maandag gesloten. Adres: Nieuwe Markt 23, 7411 PB Deventer. Website: www.eicas.nl

EICAS Museum in Deventer

Avondje naar Deventer Schouwburg

Wil je wat doen in de avonduren? Check het programma van de Deventer Schouwburg tegenover het treinstation. Het hele jaar door vinden er voorstellingen plaats in de Grote Zaal en de Kleine Zaal, variërend van musical en cabaret tot opera en dans. De bekende namen treden hier op, maar ook lokale amateurgezelschappen.

Deventer Schouwburg

Voor of na de voorstelling kun je een drankje drinken in het theatercafé. De schouwburg bestaat overigens al meer dan 150 jaar, maar zit sinds 1995 in een modern gebouw met een hoge glazen pui. Adres: Leeuwenbrug 2, 7411 TJ Deventer. Website: www.deventerschouwburg.nl

Relax op het Stadsstrand van Deventer

Op warme dagen kun je chillen op het Stadsstrand van Deventer aan de zuidkant van de IJssel. Verwacht geen poederachtig zand, maar wel een aantrekkelijke ligweide waar je je een kleedje kunt uitrollen op het gras. Ga picknicken met vrienden of familie, speel een potje frisbee of drink een koud biertje met uitzicht op de skyline van Deventer. Een drankje, koffie of ijsje kun je ook halen bij strandpaviljoen Meadow (www.meadow-deventer.nl), geopend van april tot en met oktober.

Deventer pontje

Hou ook de agenda in de gaten, want regelmatig wordt er van alles georganiseerd op het Stadsstrand. Dat varieert van kleine festivals tot yoga in de buitenlucht. Zwemmen is helaas niet toegestaan. Je bereikt de ligweide vanuit de binnenstad met Pontje Deventer (www.pontjedeventer.nl). De hele dag vaart dit passagierspontje heen en weer tussen beide oevers van de IJssel. Er is geen vast schema, de boot vertrekt wanneer er genoeg passagiers aan boord zijn. Website: www.deventerstadsstrand.nl

Maak een rondvaart over de IJssel

Na een overtocht met het pontje lonkt de IJssel misschien naar meer! Zit je ruim in de tijd, dan kun je een uitgebreide rondvaart maken over de rivier. Rederij Eureka organiseert vanuit Deventer langere boottochten over de IJssel waarbij je ook andere Hanzesteden aandoet, zoals Zwolle, Zutphen en Kampen.

Deventer rondvaart

Je kunt zelfs de hele dag op een boot zitten waarbij je opstapt in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Düsseldorf. Tijdens zo’n dagtocht worden ook wat andere rivieren meegepakt en dan zie je het Nederlandse landschap op z’n best. Check de website voor het vaarprogramma. Adres: Waterstraat 26, 7411 KW Deventer. Website: www.rederij-eureka.nl

Snuffel op de Deventer Boekenmarkt

Als je een boekenwurm bent, weet je wel wat je moet doen op de eerste zondag van augustus. Een plekje vrijhouden in je agenda! Dan vindt hier de Deventer Boekenmarkt plaats, de grootste boekenmarkt van Europa. Uitgestrekt langs de IJsselkade en in de binnenstad staan hier meer dan 850 boekenkramen. Je kunt er snuffelen in 6 kilometer aan boekenplanken!

Deventer Boekenmarkt

Kun je eindelijk op zoek naar die eerste druk of naar een zeldzame antiquarische uitgave. Nog leuker is het natuurlijk om op verborgen pareltjes te stuiten. De Boekenmarkt trekt elk jaar meer dan 100.000 bezoekers die niks van e-books willen weten. Website: www.deventerboekenmarkt.nl

Wat te doen in Deventer: praktische tips

Overnachten in Deventer

Deventer heeft genoeg mogelijkheden om te overnachten, met hotels, bed & breakfasts en hostels. Boek een overnachting in de binnenstad van Deventer als je op loopafstand wilt zitten van de leukste bezienswaardigheden. Dan proef je ook het beste de historische sfeer van de Hanzestad.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Deventer?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Deventer, tegen de laagste prijzen

Voor meer rust en ruimte kun je ook een vakantiehuis of vakantiepark zoeken in de buurt en van daaruit een tripje maken naar Deventer. Voor kampeerders ligt Stadscamping Deventer (www.stadscamping.eu) het dichtste bij, aan de zuidkant van de IJssel. Je hoeft dan alleen met een pontje over te steken. Tijdens grote evenementen, zoals de Boekenmarkt en het Dickens Festijn, is het raadzaam tijdig te reserveren.

Finch Boutique Hotel

Een van de beste adressen is het Finch Boutique Hotel, op een toplocatie tussen het station en de binnenstad van Deventer. Het boetiekhotel is gevestigd in een historisch pand met houten balken en grote ramen waar in 1871 al ‘Hotel Finch’ zat. Later was dit onder meer een bank en een kantoor.

Finch Hotel in Deventer

Alle kamers hebben een tv met Netflix en een platenspeler met een selectie vinylplaten. Heel vintage! In de bar kun je neerploffen in een comfy stoel met een koffie of ‘s avonds tussen 20 en 21 uur meedoen aan een wijnproeverij. ► Boek een overnachting in Finch Boutique Hotel vanaf € 100

Pillows Luxury Boutique Hotel

Ook een aanrader is Pillows Luxury Boutique Hotel in een monumentale 19e-eeuwse villa aan de zuidkant van de IJssel. Ontwaak met uitzicht op de historische skyline van Deventer of ontspan in de sauna, met water en vers fruit. Pak het pontje en je bent zo in de binnenstad van Deventer. Bij het 4-sterrenhotel hoort een van de beste restaurants van de stad (hieronder lees je daar meer over). ► Boek een overnachting in Pillows Luxury Boutique Hotel vanaf € 146

Pillows Hotel in Deventer

Eten en drinken in Deventer

De bekendste lekkernij van de ‘Koekstad’ is natuurlijk de Deventer Koek (zoals eerder in dit artikel vermeld). Maar de stad heeft ook nog enkele andere streekproducten! Zo heeft Deventer een geschiedenis met mosterd die teruggaat tot 1880. In de Oude Mosterdfabriek (nu een markthal) werd tot 1966 de toen bekende Golbach mosterd gemaakt.

Inmiddels heeft de stad twee nieuwe mosterdfabrikanten: Deventer Mosterd (www.deventermosterd.nl) en Deventer Stadsmosterd (www.deventerstadsmosterd.nl). Je kunt deze mosterd onder meer kopen bij lokale delicatessenwinkels en supermarkten.

Deventer biertjes

Proef ambachtelijk gebrouwen biertjes bij DAVO (www.davobieren.nl), de stadsbrouwerij van Deventer. Er is een proeflokaal en op zaterdagmiddag kun je een proeverij boeken van 1½  uur. Toch liever wat sterkers? Wagging Finger (www.waggingfinger.com) is de lokale distilleerderij van Deventer voor gin, jonge en oude jenever en whisky. Je kunt je eigen vaatje aanschaffen en er enige jaren laten rijpen.

Voor een gastronomische topavondje neem je het pontje naar het IJssel Restaurant (www.ijsselrestaurant.com), aan de zuidkant van de IJssel. Dit is een van de beste restaurants van Deventer waar de keuken in het teken staat van Dutch Cuisine. Laat je verrassen met het Chef’s Menu van 6 gangen, eventueel met wijnarrangement. Bij mooi weer kun je plaatsnemen op het terras met uitzicht op de rivier en Deventer. Het stijlvolle restaurant hoort bij het Pillows Hotel. Reserveren is aan te raden.

Reizen naar Deventer

Deventer ligt in het uiterste zuidwesten van de provincie Overijssel, tegen Gelderland aan. De rivier de IJssel vormt zo ongeveer de grens tussen de twee provincies. De stad is goed te bereiken per auto, trein en bus. Met de auto ben je er zo vanaf de A1. Deze snelweg loopt langs de zuidkant van de stad.

In het centrum zijn zes parkeergarages waar je betaald kunt parkeren. Dat is goedkoper dan op straat. Een van de grootste parkeergarages is Q-Park De Boreel (www.q-park.nl) met 670 plaatsen en elektrische oplaadpunten. Je kunt online een plek reserveren.

Centrumgarage (www.centrumgaragedeventer.nl) ligt midden in het centrum van Deventer en heeft 575 parkeerplekken. Gratis parkeren kan op Parkeerterrein Melksterweide aan de zuidkant van de IJssel (222 parkeerplaatsen). Met het pontje ben je zo aan de overkant en meteen in de binnenstad.

Deventer station

Pak je liever de trein? Er rijden directe intercity’s naar Deventer vanuit onder meer Amsterdam CS, Schiphol, Den Haag, Roosendaal en Enschede. Er zijn frequente verbindingen met Zwolle en Apeldoorn. De treinreis vanuit Amsterdam duurt 1 uur en 10 minuten. Vanaf het treinstation van Deventer wandel je in zo’n 10 minuten naar het centrum.

Voor meer informatie over wat te doen in Deventer kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.deventer.info

Voor het laatst bijgewerkt op 24 mei 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden en wat te doen Deventer, Overijssel, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam