Wat te doen in Schiedam: 15 tips!

Schiedam wat te doenSchiedam is een verborgen pareltje aan de oevers van de Nieuwe Maas, in de luwte van Rotterdam. Deze stad is vooral bekend van de jenever, of Dutch gin zoals dit drankje in het buitenland wordt genoemd. Schiedam is dé jeneverhoofdstad van Nederland waar de aflopen eeuwen meer dan 400 branderijen en distilleerderijen actief waren. Een jeneverproeverij is dus een must als je Schiedam, maar je kunt er ook terecht voor de hoogste windmolens ter wereld!

Kinderdijk en de Zaanse Schans staan wereldwijd bekend om de Hollandse molens, maar Schiedam heeft ook nog zes van deze klassieke ‘reuzen’ uit de 18e eeuw. Die klassieke windmolens staan allemaal in de binnenstad, op loopafstand van elkaar. De korenmolens waren nodig om gerstemout te malen voor de jeneverbranderijen. Ze werden extra hoog gebouwd om boven de andere huizen uit te komen, zodat de wieken wind konden vangen. Tijdens de hoogtijdagen van de jeneverindustrie stonden er liefst 30 windmolens in de stad.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Schiedam?
Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Schiedam

Deze iconische molens bepalen de skyline van de historische binnenstad van Schiedam, die bovendien goed bewaard is gebleven. Een wandeling door de smalle straatjes van het oude centrum voert je langs prachtige grachten met nostalgische schepen en monumentale pakhuizen. Maak een rondvaart, beklim een van de molens en bezoek het Jenevermuseum en het Stedelijk Museum. Terwijl de meeste mensen de drukte opzoeken van het nabije Rotterdam, blijft Schiedam een goed bewaard geheim. Wil je een trip maken naar deze reusachtige stad? Hier vind je de 15 leukste tips wat te doen in Schiedam!

Grote Markt met oude stadhuis

De Grote Markt is de perfecte plek om je ontdekkingstocht in Schiedam te beginnen. Dit is een gezellig plein in het historische centrum van de stad met terrasjes, elegante herenhuizen, decoratieve gietijzeren lantarenpalen en het oude stadhuis.

Grote Markt in Schiedam

Het monumentale stadhuis met de sierlijke gevel en het torentje dateert uit 1538. Tot januari 1973 vergaderde hier het stadsbestuur met de gemeenteraad. In 2004 is het stadhuis mooi gerestaureerd en sindsdien is het een populaire trouwlocatie. Grote kans dat je bruidsparen ziet poseren op het bordes als je hier langskomt op een doordeweekse dag.

Schiedam oude stadhuis

Op de begane grond zit Brasserie Stadhuis (www.brasseriestadhuis.nl) waar je kunt aanschuiven voor een kop koffie, lunch of een borrel. De wijnkaart bestaat volledig uit duurzame en biologische wijnen. Bij de brasserie is een fijn terras waar je kunt bedenken wat je allemaal wilt gaan doen in Schiedam. Adres: Grote Markt 1, 3111 NG Schiedam.

Nationaal Jenevermuseum

In dé jeneverstad van Nederland mag een Nationaal Jenevermuseum niet ontbreken. Werkelijk alles over jenever kom je te weten in dit museum, dat gevestigd is in een voormalige moutwijnbranderij uit 1794. Je ontdekt hoe de jenever in de 17e eeuw vanuit Schiedam de wereld heeft veroverd onder het label Gin from Holland.

Nationaal Jenevermuseum in Schiedam

Kom te weten hoe jenever wordt gemaakt, lees verhalen over beroemde Schiedamse distillateurs en bekijk oude jeneverflessen en reclame-uitingen. Zo komt Nolet langs op de tentoonstelling, een familiestokerij die al sinds 1691 het ‘oude mannen drankje’ op de markt brengt. Maar Nolet maakt ook KETEL 1, tegenwoordig een hip jenevermerk.

Schiedam Jenevermuseum

Het museum heeft een eigen branderij waar op ambachtelijke wijze moutwijn wordt gestookt. Dit gebeurt volgens een traditioneel recept uit de 17e eeuw. In het museumcafé kun je proeven hoe deze jenever smaakt, die ze Old Schiedam hebben genoemd. Natuurlijk is er ook een winkel waar je een fles van deze jenever (of een ander merk) kunt kopen voor thuis.

Schiedam Jenevermuseum café

Mocht je nog geen genoeg hebben van jenever, dan kun je bij het VVV-kantoor een Dutch Distillers District Tour boeken. Je maakt dan een wandeling langs twee distilleerderijen en een brouwerij in het historische centrum van Schiedam. Vooraf reserveren is verplicht. Adres Jenevermuseum: Lange Haven 74, 3111 CH Schiedam. Website: www.jenevermuseum.nl

Stedelijk Museum Schiedam

Voor kunst en geschiedenis breng je een bezoek aan het Stedelijk Museum Schiedam, het belangrijkste museum van de stad. Het is gevestigd in een statig gebouw uit 1899 dat eruitziet als een Griekse tempel. In deze ‘kunsttempel’ zijn regelmatig spraakmakende tentoonstellingen te zien met eigentijdse en moderne kunst.

Stedelijk Museum in Schiedam

Voor de exposities put het museum deels uit eigen collectie, want het bezit ruim 7000 kunstwerken van ná 1947. Hieronder bevinden zich schilderijen en sculpturen van bekende Nederlandse kunstenaars van de Cobra-beweging, zoals Karel Appel, Constant en Eugène Brands. Ook bezit het museum abstracte werken van kunstenaars als Armando en Jan Schoonhoven.

Kunst Stedelijk Museum Schiedam

Het Stedelijk is echter ook het stadsmuseum van Schiedam. De kelder is ingeruimd voor een tentoonstelling over de geschiedenis van de stad. Hier worden onderwerpen belicht als de visserij, de scheepsbouw, de jeneverindustrie en armoede en emancipatie. In de 19e eeuw was Schiedam een echte arbeidersstad en had het de bijnaam Zwart Nazareth. De stad was zwartgeblakerd door de kolen van de jeneverstokerijen, de kindersterfte was hoog en mensen woonden in kleine en vochtige huizen.

Expositie Stedelijk Museum Schiedam

Om het verhaal van het verleden te vertellen, heeft het museum 8000 historische voorwerpen. Interessant om ook deze kant van Schiedam te ontdekken! Het museum is maandag gesloten en heeft een bijzonder café. Hier betaal je namelijk wat je het waard vindt. Adres: Hoogstraat 112, 3111 HL Schiedam. Website: www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Bekijk meesterwerken en duik in de Schiedamse geschiedenis
Bestel hier je entreeticket voor het Stedelijk Museum Schiedam

Museummolen De Walvisch

Molen De Walvisch is de enige windmolen in Schiedam die je ook mag bezoeken. Deze stellingmolen werd in 1794 gebouwd aan het uiteinde van de Walvisstraat (vandaar de naam). Die straatnaam komt weer van de walvisvaart in Groenland waar ook Schiedamse vissers aan meededen. Net zoals in de andere reuzen werd bij Molen De Walvisch graan gemalen voor de jeneverbranderijen.

Schiedam Molen De Walvisch

In de afgelopen twee eeuwen is de molen een paar keer door storm geteisterd en in 1996 brak er zelfs een flinke brand uit. Telkens is de molen weer gerestaureerd en nog altijd draaien de wieken hun rondjes. Via smalle trappen kun je via verschillende zolders naar boven klimmen. De tweede verdieping was eerst een graanzolder en is nu de ‘panoramazolder’ waar je een filmprojectie kunt zien over de molens in Schiedam.

Schiedam Molen De Walvisch zolder

Op de derde verdieping kom je alles te weten over het zware werk van een molenaar. Blikvanger is een schaalmodel van De Walvisch. Nog een smal trappetje brengt je naar de ‘baliezolder’ (de 4e verdieping) waar je naar buiten kunt lopen. Vanaf het houten balkon heb je een weids uitzicht over Schiedam en zie je ook nog wat andere molens. De wieken draaien rond, maar dit stukje is afgezet zodat je niet geraakt wordt.

Schiedam Molen De Walvisch uitzicht

Eenmaal veilig beneden kun je in de museumwinkel nog wat bakproducten of cadeaus scoren om mee te nemen als souvenir. Molen De Walvisch is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Maandag gesloten. Het Jenevermuseum beheert de molen nu als museum. Adres: Westvest 229, 3111 BT Schiedam. Website: www.jenevermuseum.nl

Bewonder de andere molens van Schiedam

Naast De Walvisch heeft Schiedam nog zes andere molens, maar daar kun je niet naar binnen. Evengoed is het de moeite waard om deze ‘reuzen’ van buitenaf te bewonderen, al is het maar om fotogenieke plaatjes te schieten van de Schiedamse skyline. En ze bevinden zich allemaal op loopafstand van elkaar! Twee molens zijn trouwens ‘nieuw’ en deze eeuw gebouwd.

Schiedam molen De Kameel

Loop je naar de binnenstad van Schiedam vanaf het station, dan is molen De Kameel (foto hierboven) de eerste die je ziet. Deze stellingmolen dateert oorspronkelijk uit 1715, toen de jeneverindustrie tot bloei kwam in de stad. De versie die je hier ziet, is eigenlijk een replica uit 2011. In de 19e eeuw is de oude molen gesloopt na een brand en een zware windvlaag die de wieken eraf blies. Met een hoogte van 31 meter is dit de kleinste van alle windmolens in Schiedam.

Molen De Drie Koornbloemen Schiedam

In een plantsoen iets verder dan De Walvisch staat molen De Drie Koornbloemen (foto hierboven). Deze is gebouwd in 1770 en de oudste nog bestaande brandersmolen van Schiedam. Het is ook de enige molen met een molenaarshuis, dat vermoedelijk dateert uit 1832.

Schiedam Molen De Vrijheid

Een stukje verder aan de Noordvestgracht staat molen De Vrijheid uit 1785 (foto hierboven). De naam is een verwijzing naar de bevrijding van de Verenigde Staten van Engeland. Deze molen is nog altijd in gebruik voor branderijen en bakkerijen.

Molenrestaurant

Vlakbij staat molen De Noord uit 1803 (foto hieronder). Met ruim 33 meter is dit de hoogste van de traditionele molens in Schiedam. Begin vorige eeuw is De Noord onttakeld, maar in de jaren ’60 begon een grootschalige renovatie en nu doet-ie het weer als vanouds. Je kunt wel naar binnen op de begane grond, want hier zit Restaurant De Noordmolen (www.noordmolen.nl).

Schiedam Molen De Noord

Tot slot noemen we molen De Palmboom (foto hieronder) aan dezelfde gracht. Gebouwd als brandersmolen in 1781, maar grotendeels door brand verwoest in 1901. Jarenlang stond er een ruïne, maar in 1987 is De Palmboom herbouwd. Naast de molen ligt vrachtschip De Kabouter dat ooit diende als graansilo.

Schiedam Molen De Palmboom

Korenbeurs met bibliotheek

De Korenbeurs is een prachtig monumentaal pand in de binnenstad van Schiedam. Het ziet er een beetje uit als een Italiaans palazzo, niet zo gek als je bedenkt dat het ontwerp afkomstig van een Italiaanse architect. De voorkant is versierd met witte zuilen en het gebouw heeft vier vleugels en een binnenplaats. Bovenop prijkt een houten klokkentoren.

Schiedam Korenbeurs

In de beginjaren zat hier de koopmansbeurs waar granen en moutwijn werden verhandeld voor de productie van jenever. Sinds 2015 zit hier de hoofdvestiging van de Bibliotheek van Schiedam. Ook als je geen boeken wilt lenen, is het de moeite waard om hier even binnen te lopen.

Schiedam Korenbeurs bibliotheek

De met glas overdekte binnenplaats is een rustgevende oase met bloemen en planten en leestafels waar locals rustig de krant zitten te lezen. Op warme dagen is het een soort tropische kas. Een hoek van de Korenbeurs biedt onderdak aan café Césant (www.cesant.nl) waar je kunt bijkomen met een kopje Italiaans koffie, gemberthee of een lunch. Als je hoognodig moet, kun je gebruikmaken van gratis toiletten. Elke dag geopend, ook op zondag. Adres: Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam.

Zakkendragershuis

Een van de mooiste gebouwen van Schiedam is het Zakkendragershuis aan de Oude Sluis. Dit pand met het witte torentje is in 1725 gebouwd voor het Zakkendragersgilde – ook bekend als het Anthonisgilde. Deze gilde bestond uit havenarbeiders die zakken graan en steenkolen sjouwden die nodig waren voor de jeneverindustrie.

Schiedam Zakkendragershuis

Als er een nieuw schip met graan en kolen in de haven was aangemeerd, werd de klok in het torentje geluid. Dat was het teken voor de havenarbeiders om in actie te komen. Het Zakkendragersgilde bestaat nog steeds, maar nu uit vrijwilligers (op leeftijd). Dit is het enige gilde in Europa dat het ambacht nog uitoefent, al is het op vrijwillige basis.

Schiedam Zakkendragershuisje

Elke eerste zondag van de maand is het Zakkendragershuis open voor publiek en geven de zakkendragers in historische kleding een demonstratie hoe het er aan toeging in de 18e eeuw. Er worden rondleidingen gegeven door het gildehuis en je kunt een film bekijken over de Schiedamse traditie. Adres: Oude Sluis 17, 3111 PK Schiedam. Website: www.anthonisgilde.nl

Historische schepen in de haven

De Korte Haven en de Lange Haven behoren tot de meest Instagrammable plekken van Schiedam. In de 18e en 19e eeuw voeren schepen hier af en aan om graan af te leveren voor de windmolens. Nu is er van deze bedrijvigheid niks meer te merken en heerst er een serene rust. Een stuk of tien tjalken en andere historische zeilschepen dobberen vredig aan de kade – alsof ze er op wachten om gefotografeerd te worden.

Schiedam historische schepen

De oude gietijzeren ophaalbruggetjes maken het beeld compleet. Er wonen trouwens gewoon mensen op die schepen, dus je mag ze niet betreden. Ook aan de Westvest bij de Kippenbrug liggen enkele historische schepen. Een andere haven in de binnenstad is de Florynhaven. Dat is meer een jachthaven, maar soms liggen daar ook oude zeilschepen.

Schiedam brug

Maak een rondvaart in Schiedam

Wil je wat doen om te ontspannen tijdens je stedentrip naar Schiedam? Ontdek de stad vanaf het water! Van begin april tot en met eind oktober kun je een rondvaart maken met een fluisterbootje. Een uur lang vaar je door de pittoreske grachten in de binnenstad langs oude pakhuizen, molens, branderijen en historische schepen. Ook kun je kiezen voor een langere boottocht van 1½ waarbij je zes van de zeven hoogste molens ter wereld voorbij vaart.

Schiedam rondvaart

Rondvaarten worden georganiseerd door het toeristenbureau van Schiedam (www.sdam.nl) en op de website kun je ook je tickets boeken. Het opstappunt is de steiger naast museummolen De Walvisch. Ben je op stap met familie, vrienden of collega’s? Dan kun je een privérondvaart regelen of een sloep huren bij Sloep Schiedam (www.sloepschiedam.nl). Aan boord krijg je een cocktail om je ervaring op het water compleet te maken.

Ontdek ook Rotterdam vanaf het water!

Havenkerk Schiedam

Direct naast het Jenevermuseum pronkt de Havenkerk Schiedam. De tempelachtige kerk werd tussen 1822 en 1824 gebouwd aan de binnenbocht van de historische haven door rijke jeneverdistillateurs om indruk te maken. Dat is gelukt, vooral als de Havenkerk weerspiegelt in het glinsterende water van de gracht. Na een restauratie in 2010 ziet het gebedshuis er nog mooier uit.

Schiedam Havenkerk

De Havenkerk – officieel bekend als Sint Johannes de Doperkerk – was de eerste anderhalve eeuw in gebruik bij de katholieke gemeenschap van Schiedam. Sinds 1967 vinden er echter geen gebedsdiensten meer plaats.

Schiedam Havenkerk gevel

Tegenwoordig is het vooral een cultureel centrum voor festivals, exposities en concerten. Zo is de kerk in het voorjaar het decor voor het Nederlands Jeneverfestival (www.jeneverfestival.nl). Dan kun je het gebouw betreden via de imposante entree en het befaamde orgel bewonderen uit 1875 van orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd. Adres: Lange Haven 72, 3111 CH Schiedam. Website: www.havenkerkschiedam.nl

Nationaal Coöperatiemuseum

Je hebt vast weleens van een coöperatie gehoord. Vroeger waren dat buurtwinkels, kruideniers en bakkerijen die samenwerkten bij de inkoop en verkoop van alledaagse producten. Later is daar de supermarktketen Coop uit ontstaan. In het Nationaal Coöperatiemuseum leer je meer over de geschiedenis van de verbruikscoöperaties, die vooral tussen de twee wereldoorlogen hun bloeiperiode meemaakten.

Nationaal Coöperatiemuseum in Schiedam

Eigenlijk is het een soort nostalgische tijdreis naar het verleden, toen het straatbeeld in Nederland nog door kruidenierwinkels werd bepaald. Je komt binnen in een authentiek ingericht winkeltje waar oud-Hollands snoepgoed wordt verkocht. Daarna zie je een kruidenierswoning die in originele stijl is ingericht. Die is vooral heel sober, met een krappe bedstee.

Schiedam Coöperatiemuseum

Op de eerste verdieping zie je allerlei levensmiddelen die in de loop der jaren in supermarkten terecht kwamen. Het begon met bakkerijproducten, later kwamen daar ‘luxe en exotische’ producten bij als rijst en spaghetti. De toegang tot het museum is gratis. Je moet wel even wat schroom overwinnen om naar binnen te lopen, langs de oudere buurtbewoners die hier gezellig bij elkaar komen om te kletsen. Adres: Lange Haven 84, 3111 CH Schiedam. Website: www.cooperatie-museum.nl

Ruïne Huis te Riviere

De ruïne van Huis te Riviere behoort tot de oudste bezienswaardigheden in Schiedam. Het is moeilijk voor te stellen als je de schaarse overblijfselen ziet die ingeklemd liggen tussen het Stadskantoor en Theater aan de Schie, maar ooit stond hier een groot rechthoekig kasteel met kantelenmuren en bijgebouwen.

Schiedam ruïne Huis te Riviere

De burcht werd in de 13e eeuw gebouwd door gravin Aleida van Holland, een dochter van graaf Floris IV van Holland. Zij was belangrijk voor de stad, want in 1275 gaf zij namelijk stadrechten aan Schiedam. Vanuit haar kasteel kon ze tol heffen bij passerende schepen op de rivier De Schie. Het bouwwerk werd verwoest in 1574, tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Er brak twee keer brand uit en Schiedammers braken het af om te voorkomen dat Spaanse soldaten het als uitvalsbasis zouden gebruiken.

Schiedam ruïne kasteel

Van het kasteel zijn nu alleen nog de onderste twee bouwlagen van de woontoren te zien: de kelder en het onderste deel van de woonkamer. Je kunt de ruïne alleen van de buitenkant bekijken. In het Stedelijk Museum Schiedam hangt trouwens nog een schilderij uit de 17e eeuw waarop je kunt zien hoe het kasteel er uitgezien moet hebben. Adres: Broersvest 116, 3112 DG Schiedam.

Liduina Basiliek

Een opvallende kerk is de Liduina Basiliek, uitkijkend over de moderne gebouwen van de gemeente. De bakstenen kerk is gebouwd tussen 1878 en 1881 in neogotische stijl en gewijd aan Liduina van Schiedam (1380-1433), de beroemdste heilige van de stad. Zij raakte op 15-jarige leeftijd half verlamd na een val op het ijs. Daarna was ze 38 jaar aan bed gekluisterd voordat ze stierf op 53-jarige leeftijd.

Schiedam Liduinabasiliek

Door haar wonderlijke visioenen en de heldhaftige manier waarop ze haar lijden onderging, is ze later heilig verklaard. Ze is vooral de beschermheilige van chronisch zieken en schaatsers. Voor het hoofdaltaar in de kerk staat de reliekschrijn met een deel van de stoffelijke resten van Liduina, die achter glas duidelijk zichtbaar zijn.

Schiedam Liduinakerk

Ook het interieur van de basiliek is het bekijken waard, met de gebrandschilderde ramen, de vele sculpturen en de biechtstoelen die versierd zijn met prachtig houtsnijwerk. Onder ieder raam hangen schilderijen met voorstellingen die het leven van de heilige Liduina uitbeelden. Je kunt de kerk alleen bezoeken op vrijdag van 10.30 tot 13.00 uur, van eind april tot en met oktober. Adres: Singel 104, 3112 GS Schiedam. Website: www.liduinabasiliek.nl

Shoppen in Schiedam

Schiedam staat niet echt bekend als een winkelstad. Maar wat wil je, met het grote Rotterdam om de hoek? Toch heeft Schiedam een aantrekkelijk winkelaanbod als je een paar uurtjes wilt shoppen. Ga daarvoor naar de Hoogstraat, de leukste winkelstraat in de historische binnenstad. Dit is een van de oudste straten van Schiedam die de laatste jaren flink is opgeknapt, met bloembakken en jeneverlantaarns. Dat zijn, jawel, lantaarns met een jeneverglaasje bovenop.

Schiedam Hoogstraat

Het aanbod in de Hoogstraat varieert van boetiekjes en antiekzaken tot winkels waar je delicatessen en woonaccessoires kunt kopen. Hier vind je niet de grote ketens, maar voornamelijk kleine zelfstandige winkeliers. Koffie- en theeleuten nemen bijvoorbeeld een kijkje bij Expreszo Koffie & Thee (www.expreszokoffieenthee.nl). Voor retro speelgoed loop je binnen bij Kolektik Rariteiten. Voor een overzicht van alle winkels kun je kijken op de website van Schiedam Centrum (www.schiedamcentrum.nl).

Schiedam shoppen

Wil je toch liever shoppen bij de grote ketens? Ga dan naar winkelcentrum Passage Schiedam (www.passageschiedam.nl). Onder de 40 winkels bevinden zich bekende namen als de HEMA, H&M en Intertoys. En het is overdekt, dus ideaal als je wat wilt doen op een regenachtige dag. Elke eerste zondag van de maand is het koopzondag in Schiedam.

Theater aan de Schie

Wil je een avondje uit? Check de agenda van Theater aan de Schie, sinds 1998 hét theater van Schiedam. Je kunt er terecht voor een breed scala aan voorstellingen, van musical en cabaret tot toneel en dans. In de theaterfoyer kun je gratis deelnemen aan stoelyoga en twee keer per maand organiseert het theater een gratis lunchconcert. In het sfeervolle Grand Café drink je een drankje voor of na de voorstelling.

Schiedam Theater aan de Schie

De architectuur van het theatergebouw zelf is trouwens ook best bijzonder. Let vooral op het interieur van de foyer, dat volledig uit (duurzaam) hout is opgetrokken. Dat past bij de ambitie van Theater aan de Schie om het eerste klimaatneutrale theater van Nederland te worden. Ook is het geen straf plaats te nemen in de theaterzaal met 800 stoelen. Je hebt hier meer beenruimte dan in de meeste andere theaters van Nederland. Adres: Stadserf 1, 3112 DZ Schiedam. Website: www.theateraandeschie.nl

Wat te doen in Schiedam: praktische tips

Overnachten in Schiedam

Oké, je hoeft natuurlijk niet echt in Schiedam te overnachten. In buurstad Rotterdam is enorm veel keuze en met de trein, tram of metro ben je zo in de stad. Maar het is wél leuk om een slaapplek te zoeken in Schiedam. In en rond de oude binnenstad zijn een paar aardige hotels en bed & breakfasts. Zo kun je lopend je bed in duiken na een jeneverproeverij of het bekijken van bezienswaardigheden.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Schiedam?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Schiedam, tegen de laagste prijzen

Een topkeuze is Stadsvilla Mout Rotterdam-Schiedam dat uitkijkt op de gracht van de Lange Haven, met het Jenevermuseum aan de overkant. Het is een kleinschalig 4-sterren suitehotel met 17 kamers in een monumentaal grachtenpand uit 1750. Ooit was dit het onderkomen van een rijke patriciërsfamilie die actief was in de jeneverindustrie. Het pand is volledig gerenoveerd, maar de sfeer van vroeger is nog steeds aanwezig. Alle kamers zijn vernoemd naar beroemde Schiedammers. Je kunt ook een appartement boeken met eigen keuken. ► Boek een overnachting in Stadsvilla Mout Rotterdam-Schiedam vanaf € 99

Stadsvilla Mout in Schiedam

Ook een aanrader is B&B Museumkwartier Schiedam, pal boven het Jenevermuseum in het centrum van Schiedam. Je kunt er overnachten in een van de prachtig gerestaureerde appartementen of studio’s met zithoek en koelkast. Ontbijten doe je in het museumcafé, binnen of bij mooi weer buiten op het terras. ► Boek een overnachting in B&B Museumkwartier Schiedam vanaf € 99

Schiedam Bed Breakfast Museumkwartier

Eten en drinken in Schiedam

Er zijn volop plekken om een glaasje jenever te drinken in de jeneverstad van Nederland. De ware liefhebber gaat naar Jeneverie ‘t Spul (www.tspul.nl), waar meer dan 500 soorten jenever en 60 soorten gin in de kast staan. Er is ook veel te doen, met proeverijen, muziek en een maandelijkse pubquiz. Toch liever een cocktail? Loop dan naar binnen in de hippe koffie- en cocktailbar Post Schiedam (www.postschiedam.nl), gevestigd in een historisch pand aan de Lange Haven. Op de kaart staan zelf bedachte cocktails die met gin uit Schiedam worden gemaakt.

Schiedam jenever

Voor restaurants met Michelinsterren moet je naar Rotterdam, maar Schiedam heeft wel een zaak met een vermelding in de restaurantgids van Gault & Millau (13/20 koksmutsen). Voor een gastronomisch avondje reserveer je een tafel bij De Eenling (www.deeenling.nl), dat de sfeer wil oproepen van een Parijse brasserie. Op de kaart staan Franse klassiekers als steak tartare en uiensoep. Het restaurant zit in een monumentaal pand op de hoek van de Grote Markt.

Schiedam chocolade

Chocoladeliefhebbers mogen De Bonte Koe (www.debontekoe.nl) niet overslaan, gevestigd in een drietal oude jeneverdistilleerderijen in Schiedam. Dit familiebedrijf maakt al sinds 1992 de lekkerste handgemaakte chocolade met verrassende smaken als vegan rabarber. Bij een automatiek kun je 24 uur per dag chocolade kopen en je kunt een tour boeken om te zien hoe de lekkernij wordt gemaakt (reserveren verplicht).

Reizen naar Schiedam

Schiedam ligt in de provincie Zuid-Holland, zo’n 5 kilometer ten westen van Rotterdam. In feite ligt Schiedam tegen de havenstad aangeplakt. Vanuit Rotterdam is de stad dan ook heel goed te bereiken. Vanaf Rotterdam CS ben je in 5 minuten op treinstation Schiedam Centrum. Ook tramlijn 21 rijdt van Rotterdam naar het centrum van Schiedam. Een snelle optie is het nemen van een Watertaxi (www.watertaxirotterdam.nl) naar Schiedam Zuid. Dit kost € 4,50 per persoon.

Schiedam station

Vanuit verschillende andere plaatsen in Nederland rijden er ook rechtstreekse intercity’s naar Schiedam, onder meer uit Amsterdam, Den Haag, Vlissingen en Venlo. Vanaf het station loop je in ongeveer een kwartier naar het centrum van Schiedam.

Kom je met je eigen auto? Dan kun je Schiedam bereiken over de A4 vanuit Den Haag of de A20 vanuit Gouda. Winkelcentrum Passage (www.passageschiedam.nl) ligt aan de rand van het centrum en beschikt over een eigen parkeergarage met 280 plaatsen waar je het eerste uur gratis kunt parkeren. Elke eerste zondag van de maand kun je er de hele dag gratis parkeren. Ook handig gelegen bij de binnenstad is de ABC Garage (www.interparking.nl) aan de Lange Kerkstraat 28-A met 325 plaatsen.

Voor meer informatie over wat te doen in Schiedam kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.sdam.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 11 december 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Schiedam, Zuid-Holland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Booking.com.

ReizenReizen