Vakantie in Oslo, Noorwegen

Tips voor een vakantie in Oslo

Oslo vakantieEen vakantie in Oslo beleef je in een cultureel paradijs, dat een bruisend nachtleven combineert met een schat aan topmusea en kunstgalerieën die gemakkelijk kunnen wedijveren met andere Europese musea. De hoofdstad van Noorwegen lijkt te liggen in een amfitheater, omringd door de 110 kilometer Oslofjord en gehuld in eclectische architectuur en modern Scandinavisch design.

Met zijn oppervlakte van ruim 450 vierkante meter is het één van de grootste hoofdsteden ter wereld, dat je merkt als je het kosmopolitische centrum verlaat. Je belandt dan in beboste buitenwijken en landelijke buitengebieden waar je eindeloos kunt wandelen en zwemmen en zelfs hellingen zijn waar je in de winter kunt skiën. Je kunt er zelfs met de metro naartoe.

Het meer dan duizend jaar oude Oslo heeft een overlevingsinstinct. Een plaag in 1348 halveerde de bevolking, een brand in 1624 heeft bijna de hele stad geruïneerd en onder de heerschappij van de Deense koning Christiaan IV moest de Noorse hoofdstad de naam Christiania gaan voeren. Maar na de onafhankelijkheid van de Noren kreeg Oslo zijn naam weer terug en geldt het als het economische, politieke, sociale en culturele brandpunt van Noorwegen.

Reizigers die vakantie vieren in Scandinavië lieten Oslo lange tijd links liggen, maar de best wel dure stad maakt steeds vaker deel uit van de reisroute in het noorden. Hier vind je tips en informatie voor een vakantie in Oslo, behorend tot ‘s werelds beste leefbare steden en de toegangspoort tot misschien wel het mooiste land van Scandinavië.

Bezienswaardigheden in Oslo

Akershus in Oslo, NoorwegenVoor een vakantie kun je gemakkelijk enkele dagen doorbrengen in de hoofdstad van Noorwegen. Oslo heeft een groot aantal bezienswaardigheden en je vindt er de zo kenmerkende strakke Scandinavische architectuur. Enkele musea kunnen wedijveren met topinstellingen in de rest van de wereld, zoals het Munch Museum. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Oslo

Overnachten in Oslo

Oslo overnachten
Oslo telt ongeveer 50 hotels, hostels, appartementen en bed & breakfasts. Het aanbod varieert van de grote internationale hotelketens tot kleine onafhankelijke familiehotels.  Het is waarschijnlijk niet verrassend dat het overnachten in Oslo niet goedkoop is. ► Lees hier alle tips voor overnachten in Oslo

Openbaar vervoer in Oslo

Oslo is een compacte stad, maar toch zal je af en toe gebruik willen maken van het openbaar vervoer. Sommige bezienswaardigheden in Oslo liggen te ver weg om te voet te bereiken. Je kunt gebruikmaken van metro’s, trams, bussen en veerponten. Lees hier meer over het openbaar vervoer in Oslo

Taxi in Oslo

Neem alleen een taxi als je bulkt van het geld of als het openbaar vervoer echt geen optie is. Oslo is de duurste taxistad ter wereld. Voor een taxiritje van 5 kilometer betaal je gemiddeld € 28, bleek uit een internationaal vergelijkend onderzoek uit 2016. Taxi’s in Oslo zijn dus extreem duur, maar voor een ritje ‘s nachts in het weekend betaal je ook nog het dubbele tarief.

De taxi’s in Oslo zijn grote, nieuwe comfortabele auto’s, zoals een Mercedes of een Volvo. Taxichauffeurs pikken vaak klanten op voor hotels. Je kunt ook een taxi aanhouden in de straat of naar een taxistandplaats gaan. Taxistandplaatsen vind je bij het treinstation, winkelcentra en de grote pleinen. Voorts kun je telefonisch, via een app of via internet een taxi bestellen. Soms moet je daarvoor bijbetalen. Betrouwbare taxicentrales zijn OsloTaxi (www.oslotaxi.no) en Norgestaxi (www.norgestaxi.no). Taxichauffeurs zijn verplicht de meter aan te zetten en vrijwel altijd kun je met een bekende creditcard betalen.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 februari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Oslo, Noorwegen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam