Noorwegen met Voigt Travel

Tips voor een vakantie in Bergen, Noorwegen

Een vakantie in Bergen beleef je in de tweede stad van Noorwegen, een plek met kleurige houten huizen, verse vis uit de zee en een energiek studentenleven. De universiteitsstad aan de Noorse westkust is letterlijk vernoemd naar het omringende landschap, zeven bergen die eindeloze mogelijkheden bieden voor wandelingen en outdoor activiteiten. Bergen is ook de ideale uitvalsbasis om de spectaculaire Noorse fjorden te ontdekken. De stad, zelf in een bergachtige inham gelegen, wordt niet voor niets de ‘Gateway to the Fjords’ genoemd.

Maar Bergen is veel meer dan een toegangspoort naar de fjorden, en is op zichzelf al een stedentrip waard. De 900 jaar oude stad ademt op elk hoek van de straat geschiedenis en heeft uitstekende restaurants en boeiende bezienswaardigheden. Een wandeling in het oude centrum met de smalle geplaveide straatjes en de houten gebouwen brengt je terug naar een tijdperk van weleer. Langs de waterkant heb je Bryggen, de haven uit de 12 eeuw die is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Met zijn unieke gele, rode en oranje huizen is deze kleurige haven misschien wel het bekendste beeld dat mensen van Noorwegen hebben. Laat je echter niet misleiden door deze krakende fineerlaag. In de straten achter deze huizen lijkt het wel een modern openluchtmuseum, met street art, graffiti, muurschilderingen en werken van Banksy. Er worden zelfs graffitiwandelingen georganiseerd.

Bergen is de ideale start- of eindplek voor je vakantie in Noorwegen, omdat de stad een stop is voor (cruise)schepen die langs de kust varen. Bezoek de beroemde vismarkt voordat je aan boord stapt. Wees wel voorbereid op wat regen. Bergen geldt als een van de natste steden van Europa, dus neem een paraplu en een dikke sweater mee om je vakantie niet in het water te laten vallen. En gelukkig zijn er genoeg musea, kunstgalerieën en leuke koffietentjes die het waard zijn om er een tijdje te schuilen.

Bezienswaardigheden in Bergen

Bryggen

Bryggen is zowel voor inwoners als bezoekers het natuurlijke middelpunt van Bergen, de haven met zijn pittoreske kleurige huizen die de Noorse stad zijn iconische gezicht heeft gegeven. Bryggen ontstond vooral in de 14e eeuw toen Bergen een belangrijke Hanzestad was en er talloze handelsgebouwen voor graan en vis langs de kade verrezen. Een grote brand in 1702 heeft de hele stad in de as gelegd, maar daarna is Bryggen weer herbouwd. De meeste van de 62 karakteristieke houten huizen die je vandaag ziet, zijn meer dan 300 jaar oud. De kade met de oude handelshuizen is sinds 1979 benoemd tot Werelderfgoed van Unesco. Bryggen herbergt tegenwoordig winkels, restaurants en cafés. In de smalle en donkere steegjes achter de kade zitten exclusieve boetiekjes verborgen. Een goed startpunt voor je vakantie in Bergen is een bezoek aan het Bryggens Museum: www.bymuseet.no.

Vismarkt van Bergen

De vismarkt van Bergen (Torget i Bergen) is een van de grootste openluchtmarkten van Noorwegen. Al sinds de 12e eeuw komen hier elke dag vissers en handelaren bijeen, al bestaan de bezoekers nu vooral uit toeristen. Elke dag worden hier de verse vis, schaaldieren en zeevruchten uitgestald, waaronder krabben, garnalen, kreeften en mosselen. Het wordt ter plekke voor je klaargemaakt, mocht je hongerig zijn. Je kunt er ook een hotdog van rendiervlees krijgen of een broodje walvis, hoewel dit zoogdier beschermd is. ‘Vismarkt’ dekt niet helemaal de lading, want ook fruit, groente, bloemen en planten zijn op deze markt te koop. De openluchtmarkt is geopend vanaf 1 mei en gedurende de zomer en vind je aan de Nikolaikirkeallmenning, vlakbij Bryggen. Sinds 2012 is er ook een overdekte markthal, Mathallen, die het hele jaar door geopend is. Hier hebben viskraampjes een vaste plek en vind je ook restaurants en winkeltjes. Sommige reizigers vinden de vismarkt van Bergen te toeristisch, waarbij de vis ook nog eens een stuk duurder is dan in de supermarkt.

Hanseatic Museum en Schøtstuene

Het Hanseatic Museum (Hanzemuseum) is gevestigd in een van de best bewaarde handelshuizen van Bergen. Het museum geeft een aardig inkijkje in het leven van Duitse handelaren die van 1350 tot 1754 in de Noorse stad woonden en werkten, en die allemaal ongehuwd waren omdat ze niet met een Noorse vrouw mochten trouwen. In dit houten huis werden onder meer vis, graan, specerijen, likeur en stoffen opgeslagen en verhandeld. Al in 1872 werd het handelshuis een museum en nu is dit het enige huis in Bergen dat zijn originele interieur uit de 18e eeuw heeft behouden. In de kantoren en het woonhuis van de handelaren zie je onder meer antieke meubels, wapens en accessoires uit die tijd. De opslagruimtes bevonden zich in hetzelfde huis. Met een kaartje van het museum krijg je ook toegang tot het nabijgelegen Schøtstuene, een reeks vergaderzalen waar de handelaren elkaar ontmoetten, aten en dronken. Ook diende dit gebouw als rechtbank. Adres: Finnegården 1A, 5003 Bergen, Noorwegen. Website: www.schøtstuene.no

Edvard Grieg Museum Troldhaugen

Liefhebbers van klassieke muziek moeten zeker tijd uittrekken voor een bezoek aan het Edvard Grieg Museum, in het zuiden van Bergen. Troldhaugen is het voormalige huis van Edvard Grieg (1843-1907), de beroemdste en belangrijkste componist van Noorwegen. Grieg woonde 22 jaar in deze houten villa die gebouwd is in 1885, turend naar het tuinhuisje aan het meer waar hij zijn composities uitvoerde. Het is nu een museum dat volledig gewijd is aan het leven en het werk van de componist. Zo zie er de rijk versierde veranda, de eetzaal en de zitkamer met Grieg’s eigen  Steinway-piano uit 1892, die nog steeds bespeelbaar is. Er worden rondleidingen gegeven en in de zomer vinden er regelmatig lunchconcerten en avondconcerten plaats. Het Evard Grieg Museum is elke dag geopend. Adres: Troldhaugvegen 65, 5232 Paradis, Noorwegen. Website: www.griegmuseum.no

Fløibanen

Met zeven bergen in de omgeving is je vakantie niet compleet als je er niet minstens eentje hebt bezocht. De berg Fløyen (of Fløyfjellet) is het makkelijkst te bereiken. Met de kabelbaan Fløibanen ben je vanuit het centrum van Bergen in 6 minuten op de top, waar je op een hoogte van 320 meter een prachtig uitzicht hebt over de stad, de fjorden en het omringende landschap. Het uitzicht is het mooist vlak na zonsopgang of tegen zonsondergang. Op de berg is een restaurant, een café, een souvenirshop en een speeltuin. Vanaf de Fløyen kun je wandelingen maken verder de bergen in. Op de terugweg naar beneden kun je weer de kabelbaan nemen of een wandelpad. De Fløibanen vertrekt ongeveer 150 meter vanaf de vismarkt en Bryggen van de vroege ochtend tot 23.00 uur ‘s avonds, het hele jaar door. Website: www.floyen.no

Praktische informatie over een vakantie in Bergen

Eten en drinken in Bergen

Bergen maakt steeds meer naam als culinaire hotspot van Noorwegen, met restaurants die de Scandinavische keuken (Nordic Cuisine) naar een hoger niveau tillen. Op de menu’s staan uiteraard veel gerechten met vis en schaaldieren, die vers uit de Noordzee je bord op komen. Een van de beste restaurants is Lysverket (www.lysverket.no) in het kunstmuseum KODE 4, dat wordt geleid door chef-kok Christopher Haatuft. Hij stond eerder aan het roer van een restaurant dat door de New York Times als beste van New York werd uitgeroepen. De focus ligt op lokale visgerechten, maar er staan ook vleesgerechten en vegetarische gerechten op de kaart. Het restaurant werkt alleen met directe seizoensproducten uit de directe omgeving van Bergen. Naast een restaurant heeft Lysverket ook een bar met de beste cocktails van de stad.

Vervoer naar Bergen

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk naar Bergen reizen voor een vakantie. KLM vliegt meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Bergen. Dit is een vlucht van ongeveer 1 uur en 40 minuten. Je kunt ook vliegen via de hoofdstad Oslo. Er gaan dagelijks meer dan 40 vluchten tussen Oslo en Bergen, uitgevoerd door SAS Airlines en Norwegian Air Shuttle. De vlucht tussen deze twee steden duurt circa 50 minuten.

Alle internationale vluchten komen aan op Bergen Flesland Airport (BGO). De luchthaven ligt ongeveer 18 kilometer ten zuiden van Bergen. Voor het vervoer naar de stad kun je de Airport Bus nemen, die elke 15 tot 20 minuten vertrekt. De reistijd naar het centrum van Bergen is een halfuur. Behalve met het vliegtuig kun je de stad in het zuidwesten van Noorwegen ook bereiken met de auto, de trein, de bus, de veerboot en een cruiseschip.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 april 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Bergen, Noorwegen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Bergen Tourist Board/Girish Chouhan/Pål Hoff; Terje Rakke/Nordic Life AS/www.fjordnorway.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam