Kasteel Malbork, Polen

Kasteel Malbork is het grootste middeleeuwse kasteel van Europa, een enorme massieve burcht van 30 miljoen rode bakstenen, 42 zalen en een oppervlakte van liefst 21 hectare (vergelijkbaar met zo’n 40 voetbalvelden). Kasteel Malbork wordt ook wel genoemd als het grootste bakstenen bouwwerk ter wereld, en is sinds 1997 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het beroemdste kasteel van Polen ligt niet ver van Gdansk en is zeker het bezoeken waard als je hier vakantie viert.

Wil je jet kasteel bezoeken met een dagtrip vanuit Gdansk?
Bekijk hier de beste tours en excursies naar Kasteel Malbork

Kasteel Malbork werd in 1274 gebouwd door de Duitse Orde (ook wel de Teutoonse Orde genoemd). De ridders van de Duitse Orde gebruikten het kasteel als hoofdkwartier om Poolse vijanden te verslaan en de Baltische regio te beheersen. Door de groei van het aantal ridders werd het kasteel flink versterkt en uitgebreid met wachttorens, grachten, ophaalbruggen en dikke verdedigingsmuren.

Slot Mariënburg – zoals het ook wel wordt genoemd – was in zijn tijd een architectonisch meesterwerk. Het had zelfs een centraal verwarmingssysteem. Het hele complex bestond uit drie delen: het lagere kasteel, het middelste kasteel en het hoge kasteel. Het middelste deel bevatte riddervertrekken en eetzalen, in het hoge kasteel kwam de schatkamer, een kerk en een kapel. Het lagere kasteel was het domein van de stallen, de brouwerij en de wapenopslagplaats.

Verval en herstel van Kasteel Malbork

In 1457 veroverden Poolse troepen de burcht en raakten de Duitse ridders hun macht kwijt. Het eigendom van Kasteel Malbork stuiterde zo’n 500 jaar heen en weer tussen de Polen en de Duitsers en het enorme bouwwerk raakte langzaam in verval. Al in de 19e eeuw begonnen de eerste restauraties, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd meer dan de helft van het kasteel verwoest.

Gelukkig werd het kasteel opnieuw hersteld en ziet het er bijna hetzelfde uit als zes eeuwen geleden, als symbool van Duitse middeleeuwse glorie. Dwalend door de gangen, zalen, tunnels en kerkers kun je de sfeer opsnuiven van de Duitse ridders en je verwonderen over de enorme omvang van de burcht. Voor het beste uitzicht op Kasteel Malbork ga je naar de overkant van de Nogat-rivier, waar je kunt komen via een voetgangersbrug. In de late namiddag, wanneer de bakstenen een intense roodbruine kleur krijgen door de ondergaande zon, is het uitzicht fenomenaal.

Bezoeken van Kasteel Malbork

Kasteel Malbork ligt in het gelijknamige dorp Malbork in het noorden van Polen, ten zuidoosten van Gdansk. Met de auto is het 62 kilometer rijden (ongeveer 50 minuten). Neem snelweg 57 en sla vervolgens rechtsaf richting de 55.

Vanuit Gdansk kun je ook de trein nemen. De treinrit duurt een halfuur tot een uur, afhankelijk van het type trein dat je kiest. Vanaf het treinstation is het ongeveer 20 minuten lopen naar Kasteel Malbork. Bekijk de dienstregeling op de website van PKP Intercity: www.intercity.pl

Je kunt ook excursie boeken vanuit Gdansk naar het kasteel
Bekijk hier de dagtrips en tours vanuit Gdansk naar Kasteel Malbork

Rondleidingen en evenementen

Het indrukwekkende kasteel is een van de populairste bezienswaardigheden van Polen, dus vooral in de zomer is het erg druk met toeristen. De lente en de vroege herfst is eigenlijk de beste tijd om Kasteel Malbork te bezoeken. Trek de nodige tijd uit voor een bezoek, want een complete rondleiding met gids of audiogids duurt 3 tot 4 uur (en dat is alleen voor de binnenkant). Hoogtepunten tijdens een tour zijn het Paleis van de Grootmeester, met het prachtige interieur, en de grote eetzaal van 450 vierkante meter.

Het is ook leuk om Kasteel Malbork te bezoeken tijdens evenementen. In de zomermaanden is er elke avond een licht- en geluidshow (reserveren verplicht) en in de tweede helft van juli wordt het Beleg van Malbork nagespeeld, een groot buitenspektakel met een optocht en een groot aantal (verklede) ridders. Er worden ook nachttours georganiseerd van anderhalf uur, door een gids verkleed als Duitse ridder.

Nog enkele praktische tips

Kasteel Malbork is gedurende het hele jaar te bezoeken. In de zomer is het kasteel open van 09.00 tot 19.00 uur. Bij het kasteel zijn enkele restaurants en souvenirwinkels. In het dorp en de omgeving zijn ook verschillende hotels, pensions en bed & breakfasts waar je kunt overnachten. ► Zoek en reserveer een hotel of pension in Malbork

Je kunt online tickets bestellen om wachtrijen te voorkomen. Op maandag is het bezoek ‘gratis’, hoewel een gids of audiogids verplicht is voor 8 zloty. Adres: Starościńska 1, 82-200 Malbork, Polen. Website: www.zamek.malbork.pl

Voor het laatst bijgewerkt op 16 januari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van Kasteel Malbork in Polen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/fotorince74; Pixabay.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam