Booking Slovenië

Reizen met de auto naar Slovenië

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk met de auto naar Slovenië reizen. De snelste route is via Frankfurt en München in Duitsland en Salzburg in Oostenrijk. Als je gebruik maakt van de snelwegen in Oostenrijk heb je wel een Autobahnvignet nodig. Ook voor de snelwegen in Slovenië is een vignet verplicht (zie onder). Als je in Slovenië landweggetjes neemt, kun je de kosten van het tolvignet uitsparen.

De afstand van Amsterdam naar de hoofdstad Ljubljana is 1232 kilometer. Zonder oponthoud is dit een autorit van ongeveer 12 uur. Het reizen is binnen één dag te doen, maar het is comfortabeler om onderweg een tussenstop te maken in Duitsland. De afstand naar de havenplaats Koper aan de Sloveense kust is vanuit Amsterdam 1333 kilometer, oftewel een autorit van 13 uur. Veel automobilisten rijden via Koper naar Istrië in Kroatië.

Slovenië is lid van de Europese Unie en maakt deel uit van het Schengengebied. Vanuit Oostenrijk, Italië en Hongarije kom je als automobilist geen grenscontroles tegen. Bij de grens met Kroatië is wel een paspoortcontrole, maar automobilisten uit EU-landen mogen meestal gewoon doorrijden. Reken in de zomermaanden wel op drukte en files bij de grensposten, vooral in de kuststreek.

Het land heeft goed onderhouden autowegen, die alle steden en dorpen met elkaar verbinden. Vooral op tweebaanswegen kun je onderweg genieten van de bossen, bergen en meren in het Sloveense landschap. Voor het rondreizen in Slovenië is het soms gemakkelijker een auto te hebben. Enkele bezienswaardigheden zijn moeilijk met het openbaar vervoer te bereiken, zoals de druipsteengrotten van Škocjan.

Tolwegen en tolvignet in Slovenië

Voor de snelwegen in Slovenië is voor auto’s en kleine campers tot 3,5 ton en motorrijders een vignet verplicht. Het betreft onder meer de snelweg E61 van de Oostenrijkse grens naar Ljubljana en de havenstad Koper en de E57 van Ljubljana naar Maribor. Het tolvignet is geldig voor een week, een maand of een jaar. Motorrijders betalen de helft van het tarief dat voor personenauto’s geldt. Voor een caravan hoef je niet extra te betalen.

Je kunt het vignet kopen bij de tolpoortjes, benzinestations, postkantoren, grensposten en enkele kiosken en supermarkten. Het is een sticker die je duidelijk zichtbaar achter de voorruit van je auto moet plakken. Het vignet is direct geldig, meteen na aankoop wordt de datum erin geponst. Bewaar de rekening, want de politie kan ernaar vragen. Bestuurders van voertuigen die zwaarder zijn dan 3,5 ton kunnen de tol betalen bij het tolpoortje zodra ze de tolweg verlaten.

Een snelweg waarvoor een vignet is vereist (avtocesta), wordt aangekondigd met een groen wegwijzerbord. Blauwe wegwijzerborden zijn voor wegen waarvoor je geen tol hoeft te betalen. De organisatie DARS is verantwoordelijk voor de tolwegen. Op de website vind je informatie over de actuele tarieven: www.dars.si

Bij het reizen met de auto naar Slovenië moet je extra tol betalen voor de Karawankentunnel, een 7,8 kilometer lange tunnel op de grens van Oostenrijk en Slovenië. Het vignet is hiervoor niet geldig. Als je van en naar Nederland rijdt, zul je deze tunnel waarschijnlijk gebruiken. Je kunt de tol voor de Karawankentunnel betalen met euro’s of met een creditcard. Komend vanuit Slovenië kun je voor de tunnel alleen betalen met euro’s of een creditcard van American Express, de creditcards van VISA en MasterCard worden niet geaccepteerd.

Heb je een wegenkaart of reisgids nodig van Slovenië?
► Bekijk hier het aanbod van wegenkaarten Slovenië en reisgidsen Slovenië.

Verkeersregels in Slovenië

Voor het autorijden in Slovenië moet je minimaal 18 jaar oud zijn en een geldig rijbewijs (vozniško dovoljenje) op zak hebben. Een Nederlands of Belgisch rijbewijs volstaat, je hebt geen internationaal rijbewijs nodig. Voor het huren van een auto in Slovenië moet je minimaal 21 jaar oud zijn en minstens één jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Bestuurders onder de 25 jaar krijgen mogelijk te maken met een toeslag bij het huren van een auto. Naast het rijbewijs moet je altijd het kentekenbewijs en de verzekeringspapieren bij je hebben als je in Slovenië auto rijdt.

De verkeersregels in Slovenië zijn vergelijkbaar met veel andere landen in Europa. Ook overdag moet je met je lichten aan rijden en het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden – tenzij je handsfree belt. De maximale toegestane hoeveelheid alcohol voor bestuurders van personenauto’s en motorfietsen is 0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw en 2 glazen voor een man). Voor beroepsbestuurders geldt een absoluut alcoholverbod.

Maximumsnelheid in Slovenië

De maximumsnelheid op snelwegen is 130 of 100 kilometer per uur. Op hoofdwegen en landelijke wegen bedraagt de maximumsnelheid 90 kilometer per uur. Binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 kilometer per uur. Bij een snelheidsovertreding riskeer je een forse boete. Op verschillende plaatsen langs de wegen staan flitspalen, die worden aangekondigd met een verkeersbord met de tekst ‘RADAR’. Als je een snelheidsboete binnen acht dagen betaalt, hoef je maar de helft te betalen.

Automobilisten in Slovenië zijn verplicht overdag met gedimde lichten aan te rijden. Zowel de bestuurder als alle passagiers, ook op de achterbank, dienen veiligheidsgordels te dragen. Het verkeer op een rotonde heeft altijd voorrang, tenzij borden anders aangeven. Binnen de bebouwde kom is het verboden om te toeteren voor automobilisten, behalve als er gevaar dreigt.

Verplichte uitrusting in de auto in Slovenië

Tot de verplichte uitrusting in de auto behoren een gevarendriehoek, een verbanddoos, een setje reservelampen en een reflecterend vest. Het is aan te raden ook een brandblusser mee te nemen. Van 15 november tot en met 15 maart moeten winterbanden worden gebruikt, of moet je sneeuwkettingen in de achterbak hebben liggen. In de winter kunnen sommige wegen in de bergen en bergpassen afgesloten zijn door de sneeuw.

De actuele verkeersinformatie kun je raadplegen op de website van de Sloveense verkeerscentrale (ook in het Engels): www.promet.si. Hier vind je ook informatie over wegwerkzaamheden, files en andere weersomstandigheden die het weer kunnen beïnvloeden.

Tanken in Slovenië

Overal in Slovenië zijn benzinestations waar je kunt tanken. Langs de snelwegen, langs enkele hoofdwegen en in grote steden zijn benzinestations vaak 24 uur per dag open. Je kunt er pinnen of betalen met euro’s. Bij veel tankstations in de grote steden en langs de snelwegen kun je ook met een creditcard betalen. Kleinere tankstations in dorpen en langs lokale wegen zijn meestal geopend van 07.00 tot 20.00 uur.

Loodvrije Euro 95 (Eurosuper 95) en loodvrije Superplus 98 (Eurosuper 98) zijn in Slovenië goed verkrijgbaar. Ook diesel (bekend als Nafta, Diesel of Dizel) is goed verkrijgbaar in het hele land. Lpg (LPG/Avtoplin) is verkrijgbaar bij ruim honderd benzinestations. De prijs van benzine in Slovenië ligt iets hoger dan in Oostenrijk, dus je kunt daar nog even tanken voordat je de grens passeert. In Slovenië is benzine bij tankstations bij supermarkten goedkoper dan langs de snelwegen.

Een van de grootste ondernemingen voor benzine is het Sloveense bedrijf Petrol, met bijna 500 tankstations in Slovenië en de buurlanden. Elk tankstation heeft een winkel waar je terechtkunt voor koffie, drankjes, snacks, accessoires voor de auto en tickets voor evenementen. De vijftien grootste tankstations hebben ook het Marché Restaurant. Website: www.petrol.eu

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor je vakantie in Slovenië:

Tips voor een vakantie in Ljubljana

Ljubljana is een van de minst bezochte hoofdsteden van Europa, een coole en charmante plek met draken en een onuitspreekbare naam. De draak is het symbool van de hoofdstad van Slovenië, die je terugvindt op bruggen, vlaggen en muren en in het stadswapen. Lees hier de tips voor een vakantie in Ljubljana

Tips voor een vakantie bij het Meer van Bled

Het Meer van Bled is een van de beroemdste trekpleisters van Slovenië, een schitterend stukje natuurschoon aan de voet van de Julische Alpen. Het meer met zijn smaragdgroene water roept een sprookjesachtige sfeer op, vooral door het eilandje in het midden. Lees hier meer over een vakantie bij het Meer van Bled

Voor het laatst bijgewerkt op 10 mei 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Slovenië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/jrp_studio/jojoo64; Wikipedia.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam