Koningaap - Peru

Tips voor een vakantie in Puno en het Titicacameer, Peru

Door Carmen van Verseveld

Vakantie in Puno en het TiticacameerDenk je aan Peru, dan denk je mogelijk aan de Inca Trail en Machu Picchu. Maar dit land in Zuid-Amerika, op zo’n 10.000 kilometer hiervandaan, bevat meer schatten. Het Titicacameer is er één van.

Puno is dé uitvalbasis om een tocht over het grootste meer van Zuid-Amerika te maken. Vanaf de haven vertrekken dagelijkse tientallen boten naar de ‘floating islands’ op het Titicacameer. Maar vergeet ook vooral niet een kijkje te nemen in Puno zelf. Het stadje ligt op 3800 meter hoogte. Houd daar rekening mee, zodat je hoogteziekte kunt voorkomen.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Puno en het Titicacameer

Excursies naar het Titicacameer

Uroseilanden: de Floating Islands

UroseilandenDe Uroseilanden zijn gemaakt van riet. De bewoners geven een kleine demonstratie en vertellen hoe ze dat hebben gedaan. Best gek om de grond onder je mee te voelen veren en ‘op het water’ te lopen. Je kunt een kijkje nemen in de rieten hutjes of een tochtje maken in een bootje, gemaakt van, je raadt het al, riet. Je hebt de mogelijkheid om zelfgemaakte souvenirs te kopen. Hoewel het voornamelijk een toeristische trekpleister is, is het absoluut een bezoekje waard tijdens je vakantie in Peru. Op het Uroseiland Amantani kun je een nachtje bij de locals slapen.

Taquile

Taquile is een heuvelachtig eiland wat in de tijd van de Spaanse overheersing diende als een gevangenis. Je kunt hier niet overnachten, er zijn slechts een paar kleine winkeltjes waar je iets te drinken of eten kunt halen. Als je op excursie naar Taquile gaat, kun je boven op de heuvel een lekkere traditionele lunch krijgen en heb je de kans om met traditionele Taquile-kleding aan op de foto te gaan. Je vindt op het eiland mooie ruïnes en agrarische terrassen. Het uitzicht over het Titicacameer mag ook genoemd worden. Langs de looproute naar beneden staan kinderen die graag zelfgemaakte armbandjes willen verkopen.

Overnachten bij locals

Overnachten bij locals op het TiticacameerGa een nachtje bij de lokale bevolking slapen. Bijvoorbeeld op het schiereiland Capachica. De inwoners ontvangen je met open armen. Vaak hebben de mensen een gastenverblijf bij hun huis waar je als toerist mag slapen. Op deze manier neem je een kijkje in het leven van een local.

Hoewel het niet verplicht is, wordt het op prijs gesteld als je een cadeautje voor de gastheer of gastvrouw meeneemt. Dit is vaak iets in de trant van olie, rijst of iets dergelijks. Misschien mag je helpen met het eten klaar maken of met het voeden van de dieren. Je kunt een potje voetbal spelen met de locals, traditionele kleding aan doen (en écht, de vrouwen dragen vijf rokken over elkaar!), dansen en spelen met de kinderen.

Aan het einde van je verblijf laten ze je graag wat gehaakte knuffels of andere spullen zien die ze zelf gemaakt hebben. Ook hier is het niet verplicht om iets te kopen. Geldautomaten zijn niet aanwezig. Het is altijd fijn om iets van klein contant geld bij je te hebben.

Puno

Lokale markt

De perfecte plek om iets te kopen voor de familie waar je gaat slapen is de overdekte markt in Puno. Hier vindt je van alles: rijst, olie, tientallen soorten kruiden en noem maar op. Ideaal ook voor als je zelf wilt kokkerellen.

Kathedraal Puno

Op het Plaza de Armas staat de imposante en fotogenieke kathedraal van Puno. Niet te missen!

Praktische informatie over een vakantie in Puno en Lake Titicaca

Slapen, eten en drinken in Puno

Puno is een klein stadje wat voornamelijk bezocht wordt door toeristen die een excursie doen naar het Titicacameer. Om deze reden is er genoeg keuze aan hostels, hotels en bed & breakfasts.

Er zijn ontzettend veel bars en restaurants in Puno. Je kunt zowel traditioneel als Westers eten. Je vindt er vooral talloze pizzeria’s. De sfeer is gezellig en overal klinkt muziek in de straat Jiron Lima.

Vervoer naar Puno in PeruVervoer naar Puno

Op 50 kilometer van Puno ligt het Juliaca vliegveld. Dagelijks wordt hier gevlogen van en naar Cusco en Lima. Een andere optie is met een lokale bus vanuit Cusco of Arequipa (de rit duurt ongeveer 6 uur) . Je kunt ook de trein nemen vanuit Cusco. Deze rijdt drie keer per week.

Vanuit het Boliviaanse plaatsje Copacabana, aan de grens met Peru, vertrekt twee keer per dag een bus. Deze doet er normaal gesproken twee uur over, maar houd er rekening mee dat dit wat langer kan duren vanwege de grensovergang.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Puno en het Titicacameer in Peru, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Carmen van Verseveld.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam