Bezienswaardigheden en musea in Bahrein

Bahrein Nationaal Museum

Het Bahrein Nationaal Museum is het grootste en belangrijkste museum van de eilandstaat. Een bezoek is een must als je meer wilt weten over de geschiedenis en cultuur van Bahrein, die teruggaat tot 4000 jaar. Je kunt archeologische vondsten bewonderen van de legendarische Dilmun-beschaving, zo’n twee tot drie eeuwen voor Christus. Je kunt prachtige werken van kunstenaars bekijken door de eeuwen heen en er worden zeldzame manuscripten en documenten tentoongesteld. Er is een traditionele grafheuvel uit de Dilmun-periode overgebracht naar een van de zalen van het museum. Twee andere zalen zijn gewijd aan lokale gewoonten en tradities, waarbij aandacht is voor kleding, huisvesting, rituelen en traditionele ambachten.

Het Nationaal Museum van Bahrein bestaat in totaal uit negen zalen. Naast de vaste collectie worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd van hedendaagse kunst en zijn er muziekoptredens te zien. Het is geopend in 1988 en was daarmee één van de eerste musea in de Golf-regio. Het gebouw zelf is ontworpen door een Deens architectenbureau en roept ook een speciale sfeer op, met een gevel van travertijn en een binnenplaats met sculpuren. Het Bahrein Nationaal Museum ligt tussen Manama en Muharraq aan de zee en is elke dag geopend. Adres: Shaikh Hamad Causeway, Manama, Bahrein. Geen website.

Qal’at al-Bahrein (Fort van Bahrein)

Qal’at al-Bahrein is de archeologische vindplaats van de oude haven van de Dilmun-beschaving op het eiland, zo’n twee tot drie eeuwen voor Christus.  Het was destijds een belangrijke handelsnederzetting in de Perzische Golf, al is daar nu niet zoveel meer van te zien. Sinds 1954 zijn er opgravingen in het gebied die echter allerlei structuren hebben blootgelegd, wat aangeeft dat het vroeger een belangrijk commercieel, militair en religieus centrum moet zijn geweest.

Qal’at al-Bahrein is nu eigenlijk niet meer dan een kunstmatige heuvel die wordt gedomineerd door een militair fort dat de Portugezen er in de 16e eeuw hebben gebouwd. Portugal bezette Bahrein een tijdje om de handelsroutes tussen Europa en India en Afrika te beschermen. Het fort is enkele jaren geleden gerestaureerd, waardoor het een opvallend mooie witte kleur heeft gekregen. Bij het fort is ook een museum, waar in zo’n 500 archeologische vondsten te zien zijn. Ook is er een café dat een prachtig uitzicht biedt op het fort en de omringende palmbomen. Qal’at al-Bahrein is sinds 2005 Werelderfgoed van Unesco en is een van de best bezochte bezienswaardigheden van Bahrein. Adres: Karbabad,Capital Governorate, Bahrein. Geen website.

Al Fateh Grand Mosque

Al Fateh is de grootste moskee van Bahrein en een van de grootste moskeeën ter wereld. De oppervlakte is 6500 vierkante meter, waarop 7000 gelovigen tegelijkertijd kunnen bidden. De bouw van de moskee begon in 1987. Het gebedshuis is vernoemd naar Al Fateh, de stichter van Bahrein. Kosten noch moeite werden gespaard voor de inrichting en de decoratie. De muren zijn prachtig versierd met Arabische kalligrafie en bovenop de moskee bevindt zich ‘s werelds grootste koepel die gemaakt is van glasvezel. De koepel huisvest sinds enkele jaren de Nationale Bibliotheek van Bahrein.

Voor de inrichting werd gebruik gemaakt van marmer uit Italië, teakhout uit India en glazen kroonluchters uit Oostenrijk. Je kunt de prachtige architectuur en het mooie interieur bewonderen tijdens een rondleiding, waarbij vrouwen hun haren moeten bedekken (je krijgt een hoofddoek bij de ingang als je er zelf geen bij je hebt). Al Fateh Grand Mosque is elke dag geopend voor toeristen, behalve op vrijdag. Adres: Al Fatih Highway, Manama, Bahrein.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 april 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden en musea in Bahrein, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/xiquinhosilva; Flickr.com/Isabell Schulz.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam