Bezienswaardigheden in Bahrein top-10

Bahrein Nationaal Museum

Het Bahrein Nationaal Museum is het grootste en belangrijkste museum van de eilandstaat. Een bezoek is een must als je meer wilt weten over de geschiedenis en cultuur van Bahrein, die teruggaat tot 4000 jaar. Je kunt archeologische vondsten bewonderen van de legendarische Dilmun-beschaving, zo’n twee tot drie eeuwen voor Christus. Je kunt prachtige werken van kunstenaars bekijken door de eeuwen heen en er worden zeldzame manuscripten en documenten tentoongesteld. Er is een traditionele grafheuvel uit de Dilmun-periode overgebracht naar een van de zalen van het museum. Twee andere zalen zijn gewijd aan lokale gewoonten en tradities, waarbij aandacht is voor kleding, huisvesting, rituelen en traditionele ambachten.

Nationaal Museum in Bahrein

Het Nationaal Museum van Bahrein bestaat in totaal uit negen zalen. Naast de vaste collectie worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd van hedendaagse kunst en zijn er muziekoptredens te zien. Dit museum is geopend in 1988 en was daarmee één van de eerste musea in de Golf-regio. Het gebouw zelf is ontworpen door een Deens architectenbureau en roept ook een speciale sfeer op, met een gevel van travertijn en een binnenplaats met sculpturen. Het Bahrein Nationaal Museum ligt tussen Manama en Muharraq aan de zee en is elke dag geopend. Adres: Shaikh Hamad Causeway, Manama, Bahrein.

Qal’at al-Bahrein (Fort van Bahrein)

Qal’at al-Bahrein is de archeologische vindplaats van de oude haven van de Dilmun-beschaving op het eiland, zo’n twee tot drie eeuwen voor Christus.  Het was destijds een belangrijke handelsnederzetting in de Perzische Golf, al is daar nu niet zoveel meer van te zien. Sinds 1954 zijn er opgravingen in het gebied die echter allerlei structuren hebben blootgelegd, wat aangeeft dat het vroeger een belangrijk commercieel, militair en religieus centrum moet zijn geweest.

Bahrein fort

Qal’at al-Bahrein is nu eigenlijk niet meer dan een kunstmatige heuvel die wordt gedomineerd door een militair fort dat de Portugezen er in de 16e eeuw hebben gebouwd. Portugal bezette Bahrein een tijdje om de handelsroutes tussen Europa en India en Afrika te beschermen. Het fort is enkele jaren geleden gerestaureerd, waardoor het een opvallend mooie witte kleur heeft gekregen.

Bij het fort is ook een museum, waar in zo’n 500 archeologische vondsten te zien zijn. Verder is er een café dat een prachtig uitzicht biedt op het fort en de omringende palmbomen. Qal’at al-Bahrein is sinds 2005 Werelderfgoed van Unesco en is een van de best bezochte bezienswaardigheden van Bahrein. Adres: Karbabad,Capital Governorate, Bahrein.

Al Fateh Grand Mosque

Al Fateh is de grootste moskee van Bahrein en een van de grootste moskeeën ter wereld. De oppervlakte is 6500 vierkante meter, waarop 7000 gelovigen tegelijkertijd kunnen bidden. De bouw van de moskee begon in 1987. Het gebedshuis is vernoemd naar Al Fateh, de stichter van Bahrein. Kosten noch moeite werden gespaard voor de inrichting en de decoratie. De muren zijn prachtig versierd met Arabische kalligrafie en bovenop de moskee bevindt zich ‘s werelds grootste koepel die gemaakt is van glasvezel. De koepel huisvest sinds enkele jaren de Nationale Bibliotheek van Bahrein.

Al Fateh Grote Moskee in Bahrein

Voor de inrichting werd gebruik gemaakt van marmer uit Italië, teakhout uit India en glazen kroonluchters uit Oostenrijk. Je kunt de prachtige architectuur en het mooie interieur bewonderen tijdens een rondleiding, waarbij vrouwen hun haren moeten bedekken (je krijgt een hoofddoek bij de ingang als je er zelf geen bij je hebt). Al Fateh Grand Mosque is elke dag geopend voor toeristen, behalve op vrijdag. Adres: Awal Avenue Corner Al Fatih Highway, Manama, Bahrein. Website: www.alfatehbh.net

Bab Al Bahrain

Bab Al Bahrain is een van de weinige bezienswaardigheden in de hoofdstad Manama dat een koloniaal sfeertje oproept. Het witgepleisterde gebouw werd in 1949 ontworpen als regeringscentrum door Sir Charles Belgrave, die destijds de adviseur was van de emir van Bahrein. Bab al Bahrain betekent letterlijk ‘Poort naar Bahrein’ omdat het gebouw oorspronkelijk aan de kust lag. Door landwinning ligt het inmiddels een paar kilometer landinwaarts.

Bahrein poort souq

In 1986 is het gebouw gerenoveerd en heeft het meer een islamitisch uiterlijk gekregen, met koranverzen en Arabische kalligrafie. De overheidskantoren hebben inmiddels plaatsgemaakt voor een tentoonstellingsruimte en het toeristenbureau van Bahrein. Als je onder de witte boog doorloopt, kom je bij de Souq van Manama. Bab Al Bahrain ligt aan Government Avenue, een straat met veel banken en overheidskantoren. Adres: ROAD 475, 304 Bab Al Bahrain Ave, Manama, Bahrein.

Manama Souq

Direct achter Bab Al Bahrain ligt de Manama Souq, de oude bazaar van Bahrein waar je het authentieke straatleven kunt opsnuiven. Dompel je onder in kleuren, geuren en geluiden in de half overdekte straatjes en steegjes van deze levendige markt. Talloze kraampjes en traditionele winkels verkopen er van alles, van snoep en specerijen tot kleding en handgemaakte tapijten. Er zijn ook moderne winkels waar bijvoorbeeld elektronica wordt verkocht.

Manama souq in Bahrein

Dit is de ideale plek in Bahrein om souvenirs te scoren. Vergeet daarbij niet dat afdingen onderdeel is van het spel met de verkopers, die ook afkomstig zijn uit landen als India, Pakistan en Bangladesh. Tussen het onderhandelen door kun je bij een café neerstrijken voor een kopje Arabische koffie. Ook vind je hier het beroemde Naseef Restaurant, de eerste ijssalon van het land die al sinds 1920 bestaat. Vooral het mango-ijs is erg beroemd, al kun je er ook ontbijten. De Manama Souq is doordeweeks geopend van 08.00 uur tot 23.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 09.00 uur tot middernacht.

Bahrain International Circuit

Voor Formule 1-fans behoort het Bahrain International Circuit ongetwijfeld tot de beste bezienswaardigheden in het Golfstaatje. Het 5,4 kilometer lange racecircuit is in 2004 geopend in het hart van de Sakhir-woestijn, zo’n 40 minuten rijden ten zuiden van de hoofdstad Manama. Initiatiefnemer was de Bahreinse kroonprins en premier Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa, die een groot liefhebber is van de autosport. Door de aanleg van het circuit wilde Bahrein meetellen op de wereldwijde F1-kalender.

Bahrein racecircuit

Dat lukte, want meteen na de opening in 2004 werd hier de eerste Formule 1-race gereden. Sinds vindt elk jaar in maart de Grand Prix plaats in Bahrein. Coureurs moeten dan in elke ronde 24 bochten bedwingen, evenals wind en opwaaiend woestijnzand. Naast de F1 is het circuit het toneel van talloze regionale racewedstrijden. Als je een wedstrijd wil zien, kun je het beste een kaartje kopen voor een overdekte tribune. Rond de baan staan 1120 palmbomen die voor wat schaduw moeten zorgen. Website: www.bahraingp.com

Wil je de Grand Prix van Bahrein een keer bijwonen?
Boek hier een geheel verzorgde reis naar de F1 in Bahrein

Nationaal Theater van Bahrein

Een architectonisch hoogstandje is het Bahrain National Theatre, in 2012 gebouwd op een plek waar het land overgaat in de zee. De entree en de foyer zweven half boven het water, terwijl het dak een gouden gloed uitstraalt. Door het ontwerp wilden de Parijse architecten dat het theater de uitstraling kreeg van een ‘glinsterend gouden juweel’. De muren binnenin zijn allemaal bekleed met hout om de sfeer op te roepen van de verhalen van 1001 Arabische nachten.

Nationaal Theater in Bahrein

Met ruim 1000 zitplaatsen is dit het twee na grootste theater in de Arabische wereld, na het Cairo Opera House in Egypte en het Royal Opera House in de Omaanse hoofdstad Muscat. Sinds de opening hebben er talloze bekende artiesten opgetreden, waaronder de Spaanse operaster Placido Domingo en het Bolshoi-ballet uit Moskou. Sinds 2022 is het theater ook de thuisbasis van het net opgerichte Bahrain Philharmonic Orchestra. Het nationaal theater ligt in de hoofdstad Manama, direct naast het Nationaal Museum. Adres: Shaikh Hamad Causeway, Manama, Bahrein. Website: www.culture.gov.bh

Tree of Life

De Tree of Life – ofwel de Boom des Levens (Sharajat-al-Hayat) – is een van de meest eigenaardige bezienswaardigheden van Bahrein. De mesquiteboom groeit al zeker meer dan 400 jaar midden in de snikhete woestijn, eenzaam en alleen en omringd door een eindeloze zandvlakte. Wetenschappers zijn verbijsterd dat deze boom kan overleven in de woestijn, terwijl er nergens een waterbron is te vinden. Het is bekend dat de wortels van de boom lange tijd water kunnen vasthouden, maar dan zou er toch ergens in de omgeving water moeten zijn.

Bahrein levensboom

Desondanks blijft de Tree of Life groeien en bloeien op de top van een 7½ meter hoge zandheuvel in de woestijn van Bahrein en trekt het zich niets aan van de dorre vegetatie in de wijde omtrek. Door het gebrek aan water doen er talloze legendes en mysteries de ronde. Zo zou de boom de historische plek zijn van het Hof van Eden of in leven blijven door Enki, de mythische god van het water. Als je de boom aanraakt kom je later een keer terug in Bahrein, zo gaat ook het verhaal. Je kunt de boom het makkelijkst bezoeken tijdens een tour.

Wil je een bezoek brengen aan deze ontzagwekkende boom?
Boek hier een tour naar de Tree of Life in de woestijn

Woestijn van Bahrein

Bahrein bestaat voor het grootste deel uit woestijn, zo zie je al vanuit het vliegtuig als de landing wordt ingezet. Verlaat de hoofdstad Manama met de wolkenkrabbers en je komt in een onvruchtbaar landschap met eindeloze zandvlaktes. Alleen de meest geharde woestijnplanten kunnen overleven op de met zand bedekte kalksteenrotsen, waaronder wat struikgewas en de beroemde Tree of Life (zie hierboven).

Bahrein woestijn

Her en daar staan groepjes dadelpalmen waar kamelen en nomaden verkoeling zoeken in de schaarse schaduw. In de zomermaanden kan het verstikkend heet worden met temperaturen die oplopen tot ver boven de 40 ℃. Midden in de woestijn ligt het hoogste punt van Bahrein, de Jabal al Dukhan van 134 meter hoog. Deze heuvel staat tevens bekend als de ‘Rookberg’ door de nevel die er omheen hangt op vochtige dagen. In de woestijn liggen de meeste oliebronnen van Bahrein.

Bahrein woestijn kameel

Het is fascinerend een woestijntrip te maken als je in Bahrein bent. Met een minibus doorkruis je het desolate landschap en maak je tussenstops bij enkele bezienswaardigheden die in de woestijn te vinden zijn, zoals het eerste olieveld van Bahrein en de Royal Camel Farm. Hier leven honderden kamelen die eigendom zijn van de koninklijke familie. In de minibus is airco en er zijn koude drankjes voor de dorst.

Wil je de majestueuze woestijn van Bahrein ontdekken?
Boek hier een woestijntour van een halve dag in Bahrein

Beit Al Quran

Beit Al Quran is een uniek museum in Bahrein dat helemaal gewijd is aan de Koran. Je vindt hier een van de grootste collecties Korans ter wereld, maar ook zeldzame islamitische boeken en manuscripten in het Arabisch, Engels en Frans. Het museum bezit een Koran uit vrijwel elke eeuw, sinds de oprichting van de islam door profeet Mohammed in 610 na Christus. Het oudste exemplaar dateert dan ook uit de 7e eeuw.

Koran Museum in Bahrein

Bijzonder is ook ‘s werelds oudste vertaling van de Koran, die in het jaar 955 in Zwitserland in het Latijns werd vertaald. Bewonder de prachtige kalligrafie van de heilige boeken en de rijk versierde en vergulde omslagen. Met een vergrootglas kun je de koranverzen waarnemen die op graankorrels, rijstkorrels en erwten zijn aangebracht. Die minuscule exemplaren dateren uit de 14e eeuw en zijn afkomstig uit Pakistan. Beit Al Quran – letterlijk vertaald ‘Huis van de Koran’ – bevindt zich in de diplomatenwijk van Manama. Het ontwerp van het museumgebouw is gebaseerd op een moskee uit de 12e eeuw, inclusief minaret. Adres: Building No.17, Rd No 1901, Manama, Bahrein.

Voor het laatst bijgewerkt op 14 maart 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Bahrein, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam