Booking Oman

Ras Al Jinz Turtle Reserve: schildpadden spotten in Oman

Ras Al Jinz Turtle ReserveOp het meest oostelijke puntje van Oman ligt het Ras Al Jinz Turtle Reserve, dé plek om zeeschildpadden te spotten tijdens een rondreis in het land. Dit reservaat is in 1996 opgericht om de met uitsterven bedreigde groene schildpad te beschermen. Tussen mei en begin oktober komen ongeveer 20.000 vrouwtjes het strand op gekropen om kuilen te graven en eieren te leggen. Ook andere schildpadden komen hier broeden, zoals de (onechte) karetschildpad.

Tijdens een wandeling met een gids kun je de schildpadden in actie zien. ‘s Avonds laat kruipen deze enorme reuzen het strand op en zoeken ze hun nest. De schildpadden zijn echte joekels die zo’n 200 kilo wegen! In een zelf gegraven kuil leggen ze tussen de 80 en 120 eieren.

Ras Al Jinz Turtle Reserve schildpadden

Ook vroeg in de ochtend kun je schildpadden spotten in Ras Al Jinz. Het is een magisch gezicht om te zien hoe de schildpadden zich met veel moeite uit hun zanderige kuilen weten te worstelen en langzaam verdwijnen in de golven van de zee. Ze laten gigantische sporen achter op het strand, alsof er net een tractor heeft gereden.

Babyschildpadden kruipen uit hun eieren

Je kunt vertederend toekijken hoe schattige babyschildpadjes uit eieren kruipen en hun weg naar de oceaan vinden. Hopelijk worden ze niet meteen gepakt door krabben, vogels en vissen, want die bedreigingen liggen constant op de loer.

‘s Ochtends ben je meteen getuige van een spectaculaire zonsopkomst, een roodoranje bal die langzaam opstijgt van achter de horizon. Ras Al Jinz is de eerste plek op het Arabische schiereiland waar de zon op komt. Alleen dat levert al mooie Instagrammable plaatjes op.

Ras Al Jinz Turtle Reserve zonsopkomst

Niet verwonderlijk dat het Ras Al Jinz Turtle Reserve een van de populairste bezienswaardigheden is in Oman. Het spotten van de schildpadden is een must see in het land! Maar Ras Al Jinz speelt ook een belangrijke rol om de schildpadden te beschermen. Het strand in Oman is de grootste broedplaats voor de groene schildpad in de Indische Oceaan en een van de grootste zeeschildpaddenreservaten ter wereld.

Ras Al Jinz Turtle Reserve schildpadden spotten

Hieronder vind je alle informatie over het bezoeken van het Ras Al Jinz Turtle Reserve, dat we zelf hebben bezocht. Hoe kom je er, waar kun je overnachten en hoe kun je deelnemen aan een tour? Lees snel verder voor handige tips!

Reizen naar het Ras Al Jinz Turtle Reserve

Ras Al Jinz Turtle Reserve ligt op het meest oostelijke puntje van Oman, ongeveer 3 uur rijden ten zuiden van de hoofdstad Muscat. De dichtstbijzijnde grootste stad is Sur, ongeveer 46 kilometer ten noorden van het schildpaddenreservaat. Er rijden geen bussen naar Ras Al Jinz, dus je zal met eigen vervoer moeten komen. Het makkelijkst is het om een auto te huren in Oman. Niet duur en autorijden in Oman is prima te doen.

Het laatste stukje naar het reservaat rij je door een desolaat woestijnachtig landschap, maar helemaal uitgestorven is het niet. Iets ten noorden ligt het dorp Ras Al Hadd, met verschillende hotels en guesthouses.

Ras Al Jinz Turtle Reserve weg

In theorie kun je vanuit Muscat in één dag heen en weer rijden naar Ras Al Jinz, maar dan kun je geen schildpadden spotten. Dat kan alleen in de vroege ochtend of in de late avond, dus je er zal altijd moeten overnachten als je die strompelende zeeschildpadden wilt zien.

Ras Al Jinz Turtle Reserve Oman

Mocht je geen rijbewijs hebben of niet graag willen autorijden, dan kun je vanuit Muscat een 2-daagse tour boeken naar Ras Al Jinz. Daarbij zit een overnachting in het reservaat inbegrepen. Onderweg bekijk je ook andere bezienswaardigheden in Oman, zoals de spectaculaire woestijnkloof Wadi Shab. Het nemen van een taxi is eigenlijk geen optie. Dat is peperduur.

Mis de schildpadden niet als je in Oman bent!
Boek hier een privétour naar Ras Al Jinz vanuit Muscat

Overnachten bij het Ras Al Jinz Turtle Reserve

Zoals gezegd moet je overnachten nabij het reservaat om getuige te zijn van het schildpaddenspektakel. De beste optie is het Ras Al Jinz Turtle Reserve Hotel. Dit hotel ligt in het reservaat zelf, op loopafstand van het strand met de broedende schildpadden. Je hebt de keuze uit 31 kamers, maar je kunt ook een luxe eco-tent boeken op een heuvel vlakbij.

Ras Al Jinz Turtle Reserve Hotel

Deze tenten hebben een badkamer en airconditioning en geven kleur aan je Oman-ervaring. Vanaf de heuvel heb je uitzicht op de Golf van Oman. Het hotel heeft een restaurant (zonder alcohol) waar je ‘s avonds kunt eten en waar ‘s ochtends een ontbijtbuffet voor je klaarstaat. Het grote voordeel van een overnachting is dat een schildpaddentour is inbegrepen. Deze hoef je dus niet apart te boeken. Heel goedkoop is het hotel niet, maar de locatie en de inbegrepen tour maken veel goed. ► Boek een overnachting in het Ras Al Jinz Turtle Reserve Hotel vanaf € 186

Ras Al Jinz Turtle Reserve tent

In de nabije omgeving van het schildpaddenreservaat is ook accommodatie te vinden. Dan moet je wel los een schildpaddentour boeken. Op 1 kilometer afstand (17 minuten lopen) kun je goedkoop een kamer boeken in het eenvoudige Turtle Guest House.

Of kijk naar accommodatie in het dorp Ras Al Hadd, 20 kilometer naar het noorden. Aan het strand ligt het Turtle Beach Resort, met een aantrekkelijk zwembad. Als je hier gaat overnachten, is het ruim 20 minuten rijden naar het reservaat.

Ras Al Jinz Turtle Beach Resort

Hoe kun je de schildpadden zien

Je mag niet op eigen houtje het strand op lopen om de schildpadden te spotten. Sterker nog, het is ten strengste verboden en overal staan waarschuwingsborden. Je kunt alleen mee met een gids. Bij een overnachting in het Ras Al Jinz Turtle Reserve Hotel is een schildpaddentour inbegrepen en hoef je alleen maar je kamersleutel te laten zien. Als je ergens anders slaapt, moet je los een tour boeken (en op tijd vertrekken).

Ras Al Jinz Turtle Reserve bord

Er zijn twee mogelijkheden om deel te nemen aan een tour: in de avond en in de vroege ochtend. De avondtours beginnen rond 20.30 – 21.00 uur (afhankelijk van winter of zomer). ‘s Ochtends ga je met een gids op pad rond 04.30 – 05.00 uur. Schildpaddentours beginnen in de lobby van het hotel van het reservaat. Daar vandaan is het 1 kilometer lopen naar het strand. Een kwartier tot een halfuur voor het begin van een tour moeten alle deelnemers zich al in de lobby verzamelen.

Ras Al Jinz Turtle Reserve tour

Bij de receptie kun je een tour boeken voor 8 OMR (circa € 19). Mocht je zeker willen zijn van een plekje, dan is het raadzaam van tevoren te reserveren via reservations@www.rasaljinz-turtlereserve.com.

Doe mee aan een ochtendtour

Onze tip: ga mee met een ochtendtour! Je moet belachelijk vroeg opstaan, omdat je in de zomer al om 04.15 uur in de lobby moet zijn. Maar ‘s ochtends vroeg krijg je verreweg de beste ervaring om schildpadden te spotten. Ten eerste is het véél minder druk dan bij de avondtour. ‘s Avonds kunnen groepen toeristen soms uit meer dan honderd mensen bestaan.

Ras Al Jinz Turtle Reserve gids

Rondom de kuilen met broedende schildpadden verdringen zich grote menigtes. Je moet moeite doen om een glimp van de zeedieren op te vangen. Bij de ochtendtour is het vele malen rustiger en ben je met een klein groepje. Je kunt de groene zeeschildpadden goed zien.

Ras Al Jinz Turtle Reserve schildpad

Bovendien mag je ‘s ochtends vroeg foto’s en filmpjes maken – een must als je actief bent op Instagram. Bij de avondtour is het niet echt toegestaan (ook al doen mensen het stiekem). Het licht van de smartphones kan de schildpadden verstoren tijdens het broeden.

Ras Al Jinz Turtle Reserve schildpad kuil

Tot slot zie je ‘s ochtends dat de schildpadden zich uit hun kuilen graven en naar de zee strompelen, terwijl ze gigantische sporen achterlaten. Bij de avondtour liggen ze alleen maar in hun kuilen te broeden.

Ras Al Jinz Turtle Reserve schildpad kruipen

Een extra bonus is de zonsopkomst op het strand. Je bevindt je op de eerste plek op het Arabische schiereiland waar de zon op komt. Maar de haarscherpe sterrenhemel als je midden in de nacht naar het strand loopt, is ook al magisch. Na de excursie kun je ontbijten in het hotel en fris de dag beginnen 🙂

Ras Al Jinz Turtle Reserve zon

Beste tijd voor schildpadden spotten

De periode van mei tot en met september is de beste tijd om schildpadden te spotten in het Ras Al Jinz Turtle Reserve. Dan is het ook zomer in Oman. Vanwege de warmte  is dat niet meteen de aantrekkelijkste optie om een rondreis te maken in het land. Midden in de zomer kan de temperatuur in Muscat oplopen tot ver boven de 40°C.

Ras Al Jinz Turtle Reserve schildpad strand

In het reservaat aan de oostkust is het echter wat koeler, met een gemiddelde temperatuur van 25°C tot 36°C. Eigenlijk zijn de maanden mei en september, net buiten de warme zomermaanden, ideaal om schildpadden te gaan bekijken.

Ras Al Jinz Turtle Reserve schildpad zee

Overigens zijn schildpadden het hele jaar door te zien, alleen in minder grote getale. En je kunt pech hebben en net een leeg strand aantreffen. Vermijd een bezoek tijdens feestdagen, zoals Kerstmis, Pasen en het Suikerfeest. Dan kan het érg druk zijn met Omani’s.

Ras Al Jinz Turtle Museum

In het hotel van het reservaat bevindt zich ook het Ras Al Jinz Turtle Museum. Als je meedoet met een tour of in het hotel overnacht, mag je dit gratis bezoeken. Het kleine museum geeft een inkijkje in de levenscyclus van de zeeschildpadden in de Golf van Oman, van het broeden van de eieren tot migratie. Maar je ziet ook met welke bedreigingen de dieren te maken hebben.

Ras Al Jinz Turtle Reserve Museum

Zeeschildpadden hebben last van vervuiling, stroperij en het vele plastic in de zee. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar schildpaddensoep werd lange tijd als een delicatesse gezien. In een halfuurtje ben je wel klaar in het museum. Er is ook nog een winkeltje als je een souvenir wilt scoren van het Ras Al Jinz Turtle Reserve. Alleen geopend tijdens de schildpaddentours.

Ras Al Jinz Turtle Reserve schildpaddensoep

Meer informatie vind je op de officiële website van het reservaat: www.rasaljinz-turtlereserve.com

Voor het laatst bijgewerkt op 6 maart 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over schildpadden spotten in het Ras Al Jinz Turtle Reserve in Oman, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam