De vijf beste nieuwe musea in China

Pekingeend Museum in Peking, ChinaAmsterdam, 28 mei 2015 – In China is een ware museumrevolutie aan de gang. Alleen al afgelopen jaar zij er bijna 350 nieuwe musea bijgekomen in het immense land. Begin jaren zeventig telde China nog slechts een paar dozijn musea. Wil je een nieuw museum bezoeken tijdens je vakantie in China? We hebben de vijf leukste en mooiste nieuwkomers op een rij gezet.

Pekingeend Museum, Peking

Waar anders dan in de hoofdstad is ruimte voor een heus Pekingeend Museum? In de zomer van 2014 opende de restaurantketen Quanjude in Peking dit museum dat volledig is gewijd aan het bekende Chinese gerecht. Een enorme goudkleurige eend verwelkomt bezoekers bij de ingang en binnen zien zij wat er allemaal bij komt kijken om het eendengerecht te maken. Er hangen oude advertenties en foto’s van wereldleiders die pekingeend naar binnen werken, onder wie Richard Nixon en Mao Zedong. Je vindt het museum in de zeven verdiepingen tellende vestiging van Quanjude in Peking.

Yuz Museum in Shanghai, ChinaYuz Museum, Shanghai

China telt steeds meer miljardairs, waarvan een deel zijn vet verdiende fortuin spendeert aan kunst en antiek. De Chinees-Indonesische ondernemer Budi-Tek is er zo een, en behoort inmiddels tot de tien rijkste kunstverzamelaars ter wereld. Hij begon met het verzamelen van moderne Chinese kunst en voegde er later westerse moderne kunst aan toe. In een voormalige vliegtuighangar in Shanghai bracht hij de topstukken onder in The Yuz Museum. Er hangen werken van kunstenaars als Mauricio Cattelan, Antony Gormley en Fred Sandback. Website: www.yuzmshanghai.org

Tusi Museum, Yongshun

Het oude China wordt niet vergeten in de museumwereld. In de zuidoostelijke regio Yongshun opent komende zomer het eerste Tusi Museum in het land. Het gaat over de Tusi, tribale leiders die negen eeuwen lang (van 907 tot 1953) de dienst uitmaakten in China en ook werden erkend door de verschillende dynastieën. Het museum herbergt meer dan 2000 culturele relikwieën van de Tusi. Veel cultureel erfgoed van de Tusi staat overigens op de nominatie om opgenomen te worden op de werelderfgoedlijst van Unesco, waaronder de ruïnes van een kasteel op een berg in Zunyi. Dit kasteel was groter dan de bekende Verboden Stad in Peking.

Culinair Museum, Hangzhou

China heeft wat met eten en zijn culinaire tradities. In de welvarende oostelijke stad Hangzhou wordt dat breed uitgemeten in het Cuisine Museum. De conservatoren hebben grondige research gedaan naar de eetgewoonten van de Chinezen in de afgelopen eeuwen. Je ziet er replica’s van boeddhistische vegetarische gerechten en de lekkernijen die op tafel werden gezet tijdens de keizerlijke dynastieën, zoals de poot van een beer en gestoomde civetkat met peer.

Paleismuseum in Peking, ChinaPaleismuseum, Peking

Het bekende paleismuseum in de Verboden Stad in Peking barst uit zijn voegen. Nu zijn nog maar maximaal 80.000 bezoekers per dag welkom en voor een groot deel van de collectie is geen plaats. In het noordwesten van de Chinese hoofdstad opent daarom deze zomer een tweede vestiging van het Palace Museum, met een grootte van liefst 16 voetbalvelden. Je kunt er een dag spenderen en onder meer de 448 zeldzame planten zien waar de Chinese keizers van hielden. Het nieuwe museum ligt in de wijk Haidian, ongeveer 30 kilometer van het moedermuseum in het centrum. De autoriteiten hebben beloofd er een metrohalte aan te leggen.

Foto's © Yuz Museum, Shanghai; depositphotos.com/irinabal18.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!