The Beach in Thailand verboden voor toeristen

The Beach in Thailand verboden voor toeristenAmsterdam, 5 april 2018 – Bij verantwoord en duurzaam toerisme denk je eerder aan Noord-Europese geitenwol dan aan Zuid-Oost Aziatische palmen. Over een paar weken sluit de Filipijnen echter een half jaar lang het eiland Boracay voor toeristen. Van juni tot september kan je ook het populairste Thaise strand niet meer bezoeken.

Maya Bay staat sinds de verfilming van het boek The Beach hoog bovenaan de bucketlist van vele reizigers. Het sluiten is een moedige langetermijnbeslissing, die wegens de beperkte tijd wellicht niet eens ver genoeg gaat.

Naar de Filistijnen

Vanaf 26 april 2018 mag er een half jaar lang geen toerist meer naar het Filipijnse Boracay. Dit eiland ligt op 300 km ten zuiden van Manilla en is een topbestemming voor zowel Filipijnse als buitenlandse toeristen. Met 2 miljoen bezoekers per jaar steekt Boracay het Thaise Koh Phi Phi makkelijk voorbij. De Filipijnse regering neemt deze maatregel zodat er een half jaar lang opgeruimd kan worden en een milieuramp voorkomen wordt.

Tijdens presidentieel bezoek in februari kreeg het eiland door hun president het label “beerput” opgeplakt. De Filipijnse Rodrigo Duterte dreigt met soldaten en dynamiet als het vele zwerfafval, vervuilende lozingen en illegale hotels niet snel opgeruimd worden. Tijdens dat half jaar zijn er noodfondsen voor bedrijven en werknemers die getroffen worden door de tijdelijke sluiting.

Verloren paradijs

Nationale marine parken gaan in Thailand sowieso van half mei tot half oktober dicht om de natuur te laten herstellen. Maya Bay werd door de grote toeristische vraag altijd ontzien. Het kleine strand is het filmdecor waar Leonardo diCaprio in The Beach (2000) als backpacker terecht komt in zijn zoektocht naar een ongerept paradijs.

The Beach in Thailand verboden

Het massatoerisme tiert er ondertussen ongecontroleerd. In Maya Bay komen dagelijks 200 boten met 4000 bezoekers. Dat betekende een recordaantal van 1,65 miljoen toeristen in 2017. Met alle vervuiling die daarbij komt: verstikkend gedumpt plastic, zwemmende toeristen en ankers die het koraal beschadigen.

Bij Maya Bay is alle zeeleven feitelijk dood. Het totale Thaise koraalrif is al voor driekwart vernietigd, waarvan 30% in de laatste 10 jaar. Dat is een ramp voor de vissers en de ecosystemen die eilanden behoeden voor bedreigende stormen en overstromingen.

Langetermijnmoed

In 2011 nam Thailand de eerste maatregelen. Door plotse opwarming van het water beschadigden riffen in de Zee van Amande. De bekendste duikplekken van de wereld op de Koh Khai eilanden en het beroemde idyllische Koh Tachai werden gesloten voor toeristen.

De inkomsten uit het toerisme vertegenwoordigen in Thailand niet minder dan 12 procent van de economie, dus het protest is niet uit de lucht. Helaas is het verantwoordelijkheidsgevoel van deze toeristen bedroevend. Niet voor niets zijn er in Thailand genoeg stranden waar je een fikse boete krijgt voor een weggegooid blikje of sigarettenpeuk. De afgekondigde toeristenban is dan ook een opmerkelijke noodgreep.

Ondertussen is er onderzoek door verschillende universiteiten naar de effecten van massatoerisme en alternatieve voorstellen om dezelfde problemen te voorkomen als het eiland weer open gaat. De tijdelijke sluiting van Koh Phi Phi is sowieso pas een begin. Voor 20% van de Thaise nationale maritieme parken wordt besproken of ze gesloten moeten worden om de natuur echt de kans te geven om op adem te komen.

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Nele is een verhalenverzamelaar en heeft al heel wat alleen rondgereisd. Van Oezbekistan tot Madagascar, over de Armeense bergen tot in Kameroen. Voor elk nieuw land leert ze zichzelf een pakketje basiswoorden in de lokale taal. Verder zitten een open vizier, een onversneden onderzoekershart en een gezonde intuïtie ook altijd in haar rugzak. Voor als ze het land uitgaat, lekker op de internetgolven surft of gewoon naar de andere kant van de stad fietst.