Reizen met kinderen

Reizen met kinderenReizen met kinderen is hard werken en het gaat een stuk langzamer, maar het is waarschijnlijk veel gezelliger. De onschuld van kinderen opent deuren die anders gesloten zouden blijven. Ouderschap kent geen grenzen en de barrières op het gebied van taal, godsdienst en ras vallen weg in de aanwezigheid van kinderen. Hun belevenissen zijn niet doorvlocht met eerdere ervaringen en rationele gedachten. Voor de ouders kan dit een frisheid aan het reizen meegeven die anders misschien zou ontbreken. Of je kinderen nou meeneemt naar tempels of het oerwoud, ze willen alles weten. In veel landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika worden kinderen met open armen ontvangen. De meeste mensen daar hebben waarschijnlijk nog nooit een westers kind gezien.

Toch gebeurt het weinig dat ouders met kinderen met een rugzak de wijde wereld in trekken. Het vergt inderdaad nogal wat. Reizen met een licht rugzakje behoort definitief tot het verleden als je jonge kinderen meeneemt op een verre, lange reis. Kleren, luiers, spelletjes, kinderboeken, het zijn slechts enkele van de items die je bagage zullen verzwaren. Daarbij komt dat je je reisroute moet aanpassen, want niet alle hotels, restaurants en transportmogelijkheden zijn even kindvriendelijk. En niet als laatste moet je thuis het nodige papierwerk regelen als schoolgaande kinderen meegaan op reis.

Voorbereidingen

Een vliegticket kopen, je rugzak volproppen en vervolgens elke dag bekijken waar je naartoe gaat – dat lukt niet meer als kinderen mee gaan op reis. Een goede voorbereiding en een planning is dan opeens wél nuttig. Wat je meeneemt, hangt af van de leeftijd en de wensen van je kinderen. Het favoriete speelgoed kan natuurlijk geen kwaad, maar zorg dat het ‘reisvast’ is. Een doos met honderdvijftig legosteentjes is niet zo handig in den vreemde.

De keuze van kleding wordt vooral bepaald door het klimaat. Lichte, katoenen kleren met lange mouwen en lange broekspijpen zijn het best voor de tropen. Voor kinderen met een bleke huid is een hoedje essentieel, vooral als je veel in de zon op het water reist. Hoewel kinderen zich makkelijker aanpassen aan de warmte dan volwassenen, zijn ze wel kwetsbaarder voor kou. Neem kleding mee die in meerdere lagen over elkaar is te dragen en makkelijk te wassen is.

Vliegen met kinderenVliegen met kind of baby

Vliegen met kinderen: voor de één is dat een feest, voor de ander een kwelling. Het goede nieuws is dat kinderen tot 2 jaar bij de meeste luchtvaartmaatschappijen vrijwel gratis mogen vliegen. Zodra je kind 2 jaar is, moet je de volle mep betalen. Ook al heb je kinderen, laat je dan vooral niet weerhouden het vliegtuig te nemen. Hier vind je tips en informatie over het vliegen met baby’s of kinderen

Nuttige websites over reizen met kinderen

Kids Vakantiegids
Magazine voor reislustige kids en hun (groot)ouders en overzicht van vakanties voor kleuters, kinderen en tieners.

Samen op Vakantie
Alles over vakantie met baby’s, peuters, kleuters en kinderen tot 16 jaar, met tips op het gebied van verblijf, eten en drinken, slapen, vervoer, gezondheid, zwangerschap, budgettips, kinderplezier, de voorbereiding en vakantieforum om ervaringen uit te wisselen met andere ouders.

Verre Reizen met Kinderen
Overzicht van familierondreizen en reisverhalen en praktische informatie over het maken van verre reizen met kinderen.

Voor het laatst bijgewerkt op 26 april 2016.

Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Reisbuzz XX - HOME STICKY
Sort by