Inbraak voorkomen tijdens je vakantie: 11 tips!

Inbraak vakantie voorkomenWie op wereldreis of maandenlang op reis gaat, heeft meestal wel iemand gevonden voor zijn huis. Of je hebt je huur opgezegd. Ga je echter een paar weken op vakantie, dan staat je huis leeg en is het een ideale prooi voor inbrekers. Zodra ze er achter zijn dat er niemand is, hebben ze alle tijd om de situatie ter plekke en vluchtroutes goed te bestuderen.

Vooral in juli en augustus slaan inbrekers hun slag, als de meeste mensen op vakantie zijn. Het belangrijkste advies is dan om op geen enkele manier te laten weten dat je huis onbewoond is. Hier hebben we 11 tips op een rij gezet om een inbraak te voorkomen tijdens je vakantie.

Voorkom een inbraak tijdens je vakantie met een inbraakalarm
Bekijk hier een overzicht van alarmsystemen bij Bol.com

#1 Zorg dat er iemand op je huis past

Dit is de beste oplossing om inbrekers te weren: zorg dat iemand op je huis past terwijl je weg bent. Vraag familieleden, vrienden of kennissen of ze een paar weken ‘vakantie’ willen vieren in jouw huis. Het is geen garantie dat er niet wordt ingebroken, maar inbrekers houden nou eenmaal niet van mensen.

#2 Informeer de buren

Vertel de buren dat je een paar weken weg gaat en of zij een oogje in het zeil kunnen houden. Mits die buren betrouwbaar zijn natuurlijk. Vraag of zij voor de post en de planten kunnen zorgen. Als het hele lieve buren zijn, willen ze misschien ook wel de gordijnen dicht doen ‘s avonds en de volgende ochtend weer openen.

#3 Camoufleer je post

Inbrekers zijn goed in camoufleren, maar zelf kun je dat ook. Een stapel post en kranten is een verkeerd signaal. Zorg dat je een dichte brievenbus hebt, waardoor je aan de buitenkant niet ziet hoeveel post er in ligt. Gebruik de vakantieservice van de dagbladen om de bezorging van je krant tijdelijk stop te zetten. Je kunt de bezorging van je post ook tijdelijk stopzetten, bijvoorbeeld via de bewaarservice van PriPost (www.pripost.eu). En vraag de buren de stapel post op een onopvallende plek te leggen, dus niet op de eettafel voor het raam.

#4 Sluiten deuren en ramen

Inbraak voorkomen tijdens vakantieDeze tip is zo’n open deur, maar er blijken nog steeds grote groepen mensen te zijn die niet al hun deuren en ramen goed op slot doen. Ook ramen op bovenliggende etages – waar je met de trap bij kan komen – moeten dicht. Ook een klein raampje boven een deur of groter raam kan beter worden gesloten. Inbrekers zijn handig en kunnen zelfs door de kleinste raampjes naar binnen kruipen. En zorg dat inbrekers niet door hengelen via de voordeur de deurklink omlaag kunnen trekken.

#5 Laat lichten branden

Gebruik een schakelklok om op verschillende tijden lichten in huis te laten branden, ‘s avonds en ‘s nachts. Doe dit echter niet al te opzichtig in de woonkamer waar je vanaf de straat naar binnen kunt kijken. Bij geopende gordijnen en een zee van licht kan de potentiële inbreker eenvoudig naar binnen kijken, zien wat voor waardevolle spullen er allemaal te krijgen zijn en merken dat er niemand thuis is.

#6 Doe net alsof het huis bewoond is

De meeste vakantiegangers willen hun huis spic en span achterlaten voordat ze op vakantie gaan. Fijn natuurlijk, want na terugkeer kom je weer in een net en opgeruimd huis. Een schoon aanrecht en opgeruimde tafels zijn voor inbrekers juist een teken dat er niet wordt gewoond. Laat toch wat ‘rommel’ achter zodat het net lijkt alsof er wordt geleefd. Laat bijvoorbeeld een afwas staan, zet een wasrek met was (met droge kleren uiteraard) midden in de woonkamer, zet wat koffiekopjes op tafel, laat wat kranten en tijdschriften slingeren, zet je design meubelen schots en scheef of leg wat speelgoed op de grond.

#7 Laat geen gereedschap liggen

Een tuin, balkon of dakterras: de perfecte plaats voor allerhande (tuin)gereedschap, ladders, kisten en containers. Laat dit nou juist ook goed van pas komen als gereedschap voor inbrekers. Ze kunnen hun gereedschap gewoon weer terugleggen als ze hun klus hebben voltooid. Wil je een inbraak voorkomen, ruim deze spullen dus op voordat je op vakantie gaat.

#8 Installeer een inbraakalarm

Het installeren van een alarmsysteem is een makkelijke en technische oplossing om een inbraak te voorkomen. Niet alleen tijdens je vakantie, maar voor alle momenten dat je even van huis bent. Je hangt beveiligingscamera’s op en je kunt alle ongenode gasten in de gaten houden.

Tips voorkomen inbraak tijdens vakantie

Ook kun je beveiligingssensoren installeren als er een raam of deur wordt geopend. Inbrekers schrikken als er een geluid af gaat. Kies dan wel voor een inbraakalarm dat na een tijdje vanzelf weer uit gaat en vertel het je buren. Of installeer ‘stille’ sensoren. Alarmsystemen zijn tegenwoordig verbonden met een app op je smartphone. Je krijgt meteen een melding als er niet pluis is, waar je ook bent in de wereld.

Wil je een inbraakalarm installeren?Bestel hier een alarmsysteem bij Bol.com

#9 Mijd sociale media

Hartstikke leuk, je vrienden en familie jaloers maken met prachtige foto’s van je huis-met-zwembad of tropisch-strand-met-palmboom op Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest. Maar dieven volgen deze sociale media ook, en zoeken op trefwoorden als ‘vertrokken’ of ‘vakantie’. Via telefoongidsen kunnen ze gemakkelijk je adres achterhalen. Als je een onbewoond huis achterlaat, is het verstandiger te wachten met het plaatsen van jaloersmakende foto’s totdat je weer terug bent. Ook op een antwoordapparaat of op je voicemail kun je beter niet inspreken dat je op vakantie bent.

#10 Verstop kostbaarheden

Maak het inbrekers zo lastig mogelijk, want elke minuut telt bij een inbraak. Laat je laptop niet op je bureau staan, maar verstop het ding. En niet op een logische plek – bijvoorbeeld een bureaula – maar op een plaats waar een dief niet zo snel aan denkt. Dus bewaar ook niet je kostbare juwelen in een sieradenkistje in je slaapkamer. En probeer als het even kan grote en dure apparaten, zoals een plasma- of lcd-scherm, uit het zicht te zetten.

#11 Installeer buitenverlichting

Inbrekers houden niet van licht. Installeer daarom buitenverlichting die werkt op sensoren. Zodra iemand aan het slot van je raam of je deur staat te rommelen, floept een felle lamp aan. Die lichten gaan ook even aan als er iemand langsloopt. Buren kijken dan vaak al spontaan uit het raam om te zien wie er in de buurt is. Reageert iemand vrij schichtig, dan weet je al genoeg. Je kunt tegenwoordig buitenlampen ophangen die actief worden zodra het donker wordt.

Buitenverlichting met sensoren kopen?
Bestel hier buitenverlichting met bewegingssensoren bij Bol.com

Voor het laatst bijgewerkt op 26 mei 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over inbraak voorkomen tijdens je vakantie, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Rainer Fuhrmann/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam