De hoogste watervallen van Afrika

De machtige Victoria watervallen op de grens van Zimbabwe en Zambia kent iedereen. Het gebulder van het water is, bij wijze van spreken, tot ver buiten het continent te horen. Deze watervallen mogen op je to do list dan ook niet ontbreken, als je de wereld rond reist. Ook al zou je het niet verwachten bij een continent dat vanwege de droogte geregeld het nieuws haalt, maar Afrika kent nog meer plekken waarbij het water met wild geraas naar beneden dondert. Ze zijn nog niet zo bekend en sommige zijn voor reizigers inderdaad wat moeilijker te bereiken. Hier hebben we de hoogste watervallen van vier landen in Afrika onder elkaar gezet.

Hoogste waterval van Zimbabwe en Zambia

Zimbabwe en Zambia delen de grootste en meest spectaculaire waterval van Afrika. In het uiterste zuidwesten van beide landen vind je de Victoria watervallen, die lokaal ook bekendstaat als Mosi-oa-Tunya, de rook die dondert. De waterval is 108 meter hoog, ongeveer twee keer zo hoog als de bekende Niagarawatervallen in Amerika. Het watergordijn is liefst 1708 meter breed. Per seconde valt er een miljoen liter water over de rotswand vanuit de Zambezi rivier. De Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone zou de eerste blanke zijn die de watervallen heeft ‘ontdekt’. Lees hier onze tips over het bezoeken van de Victoria watervallen

Victoria Watervallen in Zambia

Hoogste waterval van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is de thuisbasis van op één na hoogste waterval ter wereld: de Tugela Falls in de provincie Kwazulu Natal. Het water davert hier liefst 948 meter naar beneden. Onderweg naar de grond maken waterdruppels een vrije val van 411 meter. Tugela is de fonetische naam van het lokale woord ‘Thukela’, dat ‘plotseling’ of ‘schokkend’  betekent. Hier is inderdaad sprake van een kabbelend stroompje dat opeens van een enorme helling een gigantische sprong in het diepe maakt. Van de grote watervallen in Afrika zijn de Tugela Falls een van de meest toegankelijke. Het natuurwonder ligt in de Drakensbergen in Royal Natal National Park.

Tugela-waterval in Zuid-Afrika

Hoogste waterval van Gabon

Voor de breedste waterval van Afrika moet je in Gabon zijn. Op een rondreis door het West-Afrikaanse land kun je zomaar de Kongou Falls tegenkomen, met een breedte van 3,2 kilometer. Om de waterval al wandelend volledig te bekijken, ben je dus een uur bezig. Van een hoogte van 56 meter klettert het water in een rivier. Kenners vinden dit de mooiste waterval in Centraal-Afrika. De Kongou Falls bevinden zich in Ivindo National Park in het oosten van Gabon, waar je ook bosolifanten, laaglandgorilla’s, buffels, talloze apen en zeldzame vogelsoorten tegenkomt. Informatie: www.ivindo.org

Hoogste waterval van Marokko

Voor een indrukwekkende waterval hoef je heus niet helemaal naar het zuiden van Afrika te reizen. De mooiste waterval ten noorden van de Sahara vind je in Marokko. Ongeveer 145 kilometer ten noordoosten van Marrakech ligt Cascades d’Ouzoud, waar het water 110 meter naar beneden plonst. In het voorjaar is de waterval het mooist, door het smelten van de sneeuw uit het nabijgelegen Atlasgebergte. ‘Ouzoud’ is overigens de Berberse naam voor de olijfbomen in de buurt van het natuurfenomeen. Het ligt vlakbij het toeristische dorp Ouzoud, waar ook hotels, campings en eetgelegenheden zijn. Je kunt de waterval makkelijk bereiken met een dagtripje vanuit Marrakech.

Ouzoud waterval in Marokko

Voor het laatst bijgewerkt op 5 oktober 2015. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de hoogste watervallen van Afrika, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/agal13; Kazakh Geographic Society; Wikimedia; Robin Runck/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam