Ontbijten op reis

Ontbijten op reisEen goed ontbijt op reis is onontbeerlijk. Met een goed ontbijt kun je de rest van de dag aan en heb je in ieder geval genoeg energie om uren door een stad te slenteren, een berg te beklimmen of een ellenlange busrit of treinreis te overleven. Het ontbijtje op reis is echter wel even iets anders dan die bruine boterhammen met belegen kaas of hagelslag die je thuis gewend bent. De eerste maaltijd van de dag kan variëren van vers gebakken croissantjes tot een uitgedroogde en keiharde homp brood van enkele dagen oud. Hier vind je alle informatie en tips over ontbijten op reis.

Ontbijt in een hotel

Slaap je in een hotel, dan zit in de meeste gevallen een ontbijt bij de prijs inbegrepen. Hotels hebben bijna altijd standaard een ontbijtbuffet, waarbij je naar hartenlust kunt snaaien wat je maar wenst. In luxe hotels is het ontbijtbuffet grandioos. Je kunt kiezen uit vele soorten broodjes en beleg, diverse soorten vruchtensappen en warme happen als scrambled eggs of worstjes.

Het nadeel van het ontbijt in een hotel zijn de strikte tijden. Doordeweeks kun je soms na 9 of 10 uur al niet meer terecht voor een broodje en een kop koffie. Ben je flink wezen stappen of heb je de halve nacht wakker gelegen door een jetlag, dan moet je toch nog de wekker zetten.

In goedkopere hotels, pensions en guesthouses – vooral in niet-westerse landen – kun je niet altijd op een ontbijt rekenen. Dan moet je de stad in, om je maag te ontnuchteren. In steeds meer westerse steden zijn er koffietentjes waar je tot laat in de middag kunt ontbijten. In koffietentjes, cafés en restaurants in Azië, Afrika en Latijns-Amerika kun je altijd wel terecht. Je kunt er traditioneel eten, maar als je dat niet trekt, is simpele toast met jam vrijwel altijd verkrijgbaar (al gaat dat op een wereldreis op een gegeven moment een beetje vervelen).

Ontbijt in een vakantiehuisje

Bij een overnachting in een vakantiehuisje moet je zelf je boodschappen doen. In winkels en supermarkten in de hele wereld wordt brood verkocht. Het komt meestal uit de fabriek, en is nergens zo lekker en zo vers als in Nederland. Ook al ziet het er nog zo appetijtelijk uit. Voor het lekkerste brood ga je naar de bakker, maar reken erop dat je na een dag al je tanden stukbijt op die inmiddels uitgedroogde ‘verse’ broodjes.

Het is overigens typisch Nederlands om zelf je beleg mee te nemen als je een paar weken op vakantie gaat: hagelslag, kaas en pindakaas.

Ontbijt tijdens het kamperen

Op campings wordt vaak in de campingwinkel vers brood verkocht. Het betekent wel vroeg opstaan, want het is vaak snel uitverkocht. Bij het kamperen in het wild – bijvoorbeeld bovenop een berg – moet je zelf je maaltje klaarmaken. Voor buitensporters is er een steeds groter assortiment gedroogd voedsel voor op reis verkrijgbaar, waaronder ook ontbijtpakketten.

Ontbijt bij mensen thuis

Als je bij mensen thuis slaapt, kun je van alles verwachten. Dan krijg je gewoonlijk het ontbijt dat mensen ter plekke ook eten, en meestal is dat géén gewoon brood. Het kan een leuke, smakelijke verrassing zijn op je nog nuchtere maag, maar ook enorm tegenvallen. In Rusland kun je bijvoorbeeld de pasta of de rijst geserveerd krijgen dat nog over was van de maaltijd van de avond ervoor. In Mexico krijg je bruine bonen, in India een pannenkoekje met een groenteprutje en pittige sambal.

Ontbijt in het vliegtuig

Op het ontbijt in het vliegtuig – tijdens een lange vlucht – zit je meestal niet te wachten. De stewardessen komen meestal op het moment langs dat je eindelijk in slaap bent gevallen. Bovendien zit je maag er niet op te wachten, gezien je biologische klok. Verder munt het vliegtuigontbijt niet uit in kwaliteit, met taaie in plastic verpakte broodjes en een kuipje smakeloze aardbeienjam die nog jaren houdbaar is. Op www.airplanefood.net vind je recensies van het ontbijt bij de verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Handige websites over ontbijten op reis

Ben je benieuwd wat voor soort ontbijt je te wachten staat, dan kun je op internet talloze vergelijkingssites vinden waar de maaltijden worden besproken en gerecenseerd. Op een site zoals die van TripAdvisor staan bij de reviews over hotels ook vaak opmerkingen over het ontbijt.

Travel Breakfast
Travel Breakfast is een website waar reizigers hun ontbijtrecensie kunnen achterlaten en waar hotels kunnen vertellen wat zij in de ochtend te bieden hebben. Op de site staan vooral ontbijtjes beschreven van Amerikaanse hotels, maar er komen geleidelijk ook hotels bij in andere landen.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 juni 2016.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam