Zwembroek op vakantie: tips & tricks

Zwembroek vakantieVoor een man mag een zwembroek niet ontbreken in zijn bagage. Hoe vaak lonkt het water wel niet op vakantie? Het inpakken van een zwembroek is nogal logisch als je een strandvakantie hebt geboekt of verblijft in een hotel of vakantiehuis met zwembad. Maar ook voor een Europese stedentrip of een weekendje weg is een zwembroek een essentieel item om in je koffer te stoppen.

Je kunt er maar net zin in hebben om een middagje te ontspannen in een bubbelbad. Of misschien wil je wel glijbanen trotseren in een waterpretpark. Voor actieve vakanties is een zwembroek een must have. Kajakken, surfen, zeilen, noem maar op – allemaal redenen om niet je zwemkleding te vergeten. Ga je backpacken of trektochten maken in warme landen? Denk aan die aanlokkelijke watervallen en riviertjes waarin je onderweg maar al te graag wilt afkoelen.

Ook voor een vakantie in een ijskoud land als IJsland is een zwembroek onmisbaar, vanwege alle warmwaterbronnen die er te vinden zijn. Maar welke zwembroek kun je als man het beste meenemen op vakantie? Hoe zorg je ervoor dat je zwemkleding goed blijft? Met welk exemplaar kun je als een waterrat door de golven duiken, maar kun je ook stoer en modieus voor de dag komen? In dit artikel nemen we een diepe duik in de wereld van de zwembroeken. Lees hier handige tips & tricks voor je vakantie!

Welke soort zwembroek mee op vakantie?

Voordat je je koffer, reistas of rugzak gaat inpakken, moet je beslissen welk type zwembroek het beste bij je vakantie past. Er zijn namelijk vele verschillende soorten zwemshorts. De ene past beter bij je reisbestemming dan de andere. Daarbij hangt het ervan af welke activiteiten je gaat ondernemen: wil je actief gaan zwemmen of toch vooral rondhangen op het strand? Bovendien moet een zwembroek passen bij je lichaamsbouw en moet je er comfortabel in voelen. Hieronder zetten we de populairste opties op een rij.

Klassieke zwemshorts

Dit zijn de bekendste, populairste en meest veelzijdige zwembroeken. Ze hebben een losse pasvorm en vallen meestal net boven de knie. Klassieke zwemshorts zijn perfect voor zwemmen en zonnebaden, maar je kunt je er ook buiten het strand of zwembad mee vertonen. In het Engels staat dit type bekend als swim trunk.

Zwembroek vakantie klassiek

Strakke zwemslips

Deze zwembroeken zijn gemaakt van een elastische stof, zoals Lycra. Dit maakt de stof nog soepeler en zorgt voor een nauwsluitende pasvorm. Zwemslips zijn ideaal voor serieuze zwemmers vanwege hun gestroomlijnde ontwerp. Ook is het een favoriet onder mannen die graag met hun lichaam pronken. Waarschijnlijk ben je wel bekend met de strakke Speedo’s?

Boardshorts

Zwembroeken met een langere lengte, meestal tot aan de knieën of iets eronder. Boardshorts zijn geweldig voor surfers en watersportliefhebbers vanwege hun duurzaamheid en comfort. Oorspronkelijk is dit type in de jaren ’50 bedacht door een kleermaker op Hawaï. Hij ontwierp een speciale korte broek voor surfers die bescherming moest bieden tegen de hoge golven.

Zwembroek vakantie man

Zwemboxers

Dit type valt ergens tussen een zwemslip en een zwemshort in. Het is een strakke zwembroek met korte broekspijpen. Ze bieden iets meer bedekking dan zwemslips, maar zijn niet zo lang als klassieke zwemshorts. Zwemboxers zijn een goede keuze voor mannen die een compromis willen tussen stijl en comfort.

Jammer zwembroeken

Niet echt geschikt voor een vakantie, tenzij je een professionele zwemmer bent die erop uit is om zijn persoonlijke zwemrecords te verpulveren. Deze strakke, knielange zwembroeken zijn ontworpen voor minimale weerstand in het water. Als je hiermee op het strand loopt, ben je de uitzondering.

Om het milieu een handje te helpen, kun je tegenwoordig steeds vaker kiezen voor duurzame zwembroeken. Die zijn bijvoorbeeld gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Voor veel mannen zal de keuze vooral gaan tussen een zwemshort of een zwemslip. Hieronder bespreken we de voordelen (en nadelen) van beide soorten zwembroeken.

Voordelen van zwemshorts

Een zwemshort geeft je vooral veel bewegingsvrijheid. Je kunt een zwemshort dragen voor allerlei wateractiviteiten, of je nou wilt zwemmen, zonnebaden of mee wilt doen aan een potje beachvolleybal. Bovendien kun je ‘m ook dragen in een beach bar, op het terras, in de auto of tijdens de wandeling van het hotel naar het strand. Door de broekzakken kun je makkelijk een portemonnee of smartphone meenemen. Je zwembroek functioneert dan eigenlijk als korte broek.

Als je modieus bent aangelegd, heb je qua zwemshorts veel meer keus dan bij zwemslips. Ze zijn verkrijgbaar in vele verschillende stijlen, kleuren en prints. Zo zijn camouflagepatronen de laatste tijd erg populair. Een camouflage zwembroek is ideaal voor een stoere en trendy uitstraling.

Zwembroek vakantie voordelen

Voor een vleugje exotische flair kun je niet fout gaan met een zwembroek met bloemenprint. Deze stijl is al enkele seizoenen een trend en blijft favoriet. Met strepen of stippen zijn ook zwembroeken te koop met speelse ontwerpen. Zit je ruim in je budget? Dan kun je indruk maken met een designerzwembroek van een exclusief merk als Prada of Hermès. Zo’n exemplaar kan zomaar € 700 kosten.

Zwemshorts hebben meestal een elastische tailleband of trekkoord, waardoor je ze makkelijker aan en uit kunt trekken dan strakkere zwemslips. Bovendien bieden ze meer bescherming tegen schadelijke UV-stralen van de zon. Ze zijn langer en bedekken de bovenkant van je benen.

Voordelen van zwemslips

Toch kan het een overweging zijn om ook een strakkere zwemslip (swim slip) mee te nemen op vakantie. Vooral als je van plan bent om actief te zwemmen en veel baantjes te trekken, is een zwemslip een goed idee. Door de gestroomlijnde vorm heb je minder weerstand dan als je gaat zwemmen met shorts. Je gaat sneller vooruit – daar komt het eigenlijk op neer. Met het maken van krachtige slagen, maar ook als je veel gaat duiken en springen, zit een zwemslip veel beter.

Zwembroek vakantie slip

Een meer praktisch voordeel van een zwemslip is het ‘zwembeleid’ in bepaalde openbare zwembaden. Vooral in België, Frankrijk en Italië kun je te maken krijgen met een verplichting om een zwemslip te dragen (en misschien ook nog een badmuts…). Hygiëne is de belangrijkste reden voor deze verplichting. Zwemshorts kunnen zand en vuil vasthouden en dat belandt in het water als je ermee gaat zwemmen. Vooral ook omdat veel mannen hun zwemshort dragen buiten het zwemmen.

Informeer je dus vooraf over de plaatselijke regels van het zwembad. Die kunnen ook gelden voor een zwembad bij een hotel, een camping of een vakantiepark. Daarnaast zijn er meer conservatieve landen, vooral in de islamitische wereld, waar een strakkere zwembroek onderdeel is van de zwemcultuur bij mannen. Felle, vrolijke en bloemige zwemshorts worden al snel als ‘te frivool’ gezien.

Inpakken van een zwembroek

Het inpakken van een zwembroek voor je vakantie lijkt een fluitje van een cent. Toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Het is vervelend om erachter te komen dat je zwembroek nat of verkreukeld is als je aankomt op je bestemming. Zorg er in eerste instantie voor dat je zwembroek schoon en droog is als je begint met inpakken. Controleer ook of er geen losse draden zijn die kunnen leiden tot scheuren of beschadigingen.

Zwembroek vakantie inpakken

Vouw je zwembroek voorzichtig in de lengte dubbel, en vervolgens nog een keer als dat nodig is om een compact pakketje te creëren. Ook kun je je zwembroek oprollen en in je koffer of rugzak stoppen. Dit kan helpen om kreukels te minimaliseren. Rol de zwembroek strak op en stop deze eventueel in een vacuümzak.

Het kan natuurlijk gebeuren dat je nog even een plons wilt maken, vlak voordat je het vliegtuig in stapt. Plaats je zwembroek dan in een luchtdichte plastic zak voordat je ‘m in je koffer legt. Dit voorkomt dat andere kledingstukken vies worden van het vocht en het zand van je zwembroek. Neem ook minimaal twee zwembroeken mee. Eentje extra is altijd handig voor het geval je eerste nat is of niet op tijd droogt.

Wil je meteen het water in duiken als je aankomt op je vakantiebestemming? Leg je zwembroek dan boven op je andere bagage. Zo hoef je niet je hele koffer overhoop te halen.

Drogen van een zwembroek

Je wilt natuurlijk dat je zwembroek in topconditie blijft op vakantie. Vooral tijdens een strandvakantie of in een accommodatie met zwembad is een zwembroek een van de meest gebruikte kledingstukken. Tegelijkertijd kunnen chloor, zand, zout water en zonnebrandcrème schadelijk zijn voor de stof van je zwembroek.

Zwembroek vakantie wassen

Veel mannen wringen hun zwembroek uit na een duik in het water om het overtollige water eruit te knijpen. Niet doen! Hierdoor kunnen de elastische vezels beschadigen en kun je de vorm eruit halen. Spoel je zwembroek altijd grondig af met koud water direct na het zwemmen. Hiermee kun je het chloor, zout en zand eruit halen.

Laat je zwembroek daarna op natuurlijke wijze drogen. Hang je zwembroek op een schaduwrijke plek of leg ‘m neer op een plekje in de schaduw. Vermijd direct zonlicht om verkleuring te voorkomen. Eventueel kun je je zwembroek te drogen leggen op een schone handdoek die het water absorbeert.

Wassen van een zwembroek

Ook het wassen van je zwembroek op vakantie vereist enige zorgvuldigheid. Door de synthetische stoffen van een zwembroek is dit een delicaat klusje. Vul een wastafel of emmer met lauw water en zeep of handwasmiddel. Laat je zwembroek een halfuurtje in het sop weken en laat ‘m daarna drogen zoals hierboven beschreven.

Vermijd een wasmachine of droger, want hierdoor kunnen de vezels en elastische banden van je zwembroek beschadigen. Wil je toch een wasmachine gebruiken? Was je zwembroek bij 30 graden en doe deze binnenstebuiten in de trommel. Gebruik in ieder geval nooit een wasverzachter. Hierdoor kan de kleur van je zwembroek vervagen.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 augustus 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het meenemen van een zwembroek op vakantie, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam